Osmo Soininvaaran ilmastohöpötykset

Vihreiden Osmo Soininvaara väitti tänään twitterissä, että helpoin tapa vähentää ilmastokuormitusta olisi siirtyä naudan ja lampaanlihasta kasviksiin, kalaan tai siipikarjaan. Soininvaaran väite on väärä. Jos haluaa vähentää ilmastokuormitustaan lihansyöntiä vähentämällä, kannattaa nimenomaan kuluttaa kotimaisten märehtijöiden lihaa. Nurmiviljely sitoo hiiltä, eikä sille ole pohjoisen olosuhteissa korvaajaa. Märehtijät taas muuttavat ihmisravinnoksi kelpaamattoman biomassan ihmiselle sopivaksi ravinnoksi. On oikeastaan hämmentävää, ettei Soininvaaran sivistystasolla varustettu ihminen tätä ymmärrä.

Toisin kuin Soininvaara väittää, olisi pääkaupunkiseudulla helpoin tapa vähentää ilmastokuormitusta muuttaa pääkaupunkiseudulta maaseudulle. Pääkaupunkiseudulla asuvien ilmastokuormitus kun on tutkitusti noin 30% suurempi kuin muualla maassa. Ero johtuu kerskakulutuksesta sekä energiasyöpöistä kerrostaloista. 

Toki Soininvaarakin voisi toiminnallaan vaikuttaa ilmastopäästöihin. Hän toimii Helsingin Energian hallituksen puheenjohtajana. Kuten tunnettua, mainittu yhtiö polttaa kivihiiltä enemmän kuin yksikään muu energiayhtiö Suomessa. Sitä kuluu miljoona tonnia, eli miljardi kiloa, vuodessa. Tämä ei kuitenkaan Soininvaaraa huoleta. Sen sijaan hän kokee tärkeämmäksi hyökätä kotimaista karjataloutta vastaan.

Vertailun vuoksi on syytä huomioida, että naudanlihaa tuotettiin vuonna 2018 Suomessa 86,4 miljoonaa kiloa. Mikäli Helsingin energia siis korvaisi käyttämänsä kivihiilen biopolttoaineilla, voisi se kompensoida koko suomalaisen karjatalouden ilmastojalanjäljen moneen kertaan. Olisiko siis aika ryhtyä sanoista tekoihin?

0
mikkokarna
Keskusta Enontekiö

Suomen pohjoisin kansanedustaja, toista kautta eduskunnassa. Olen 40-vuotias lappilaistunut kainuulainen ja osa-aikainen saaristolainen, jolle kaikki eräharrastukset ovat lähellä sydäntä. Ennen valintaani eduskuntaan toimin Enontekiön kunnanjohtajana ja sitä ennen Ivalon rajavartioalueen varapäällikkönä. http://www.lapinpuolustaja.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu