Maailma ei kestä riisinviljelyä ja kaupungistumista

IPCC:n ilmastoraportin julkistus sai aikaan juuri sen, mitä siltä odotinkin. Vaikka raportti itsessään ei sisältänyt varsinaisesti mitään uutta, alettiin Suomessa vaatia välittömästi uusia hakkuurajoituksia sekä lihansyönnin rajoittamista. Kun IPCC:n raporttiin perehtyy ajatuksen kanssa ei voi tulla kuin johtopäätökseen, että niin hakkuurajoituksia kuin lihansyönnin rajoittamista perustellaan ainostaan ideologisista lähtökohdista. Toinen ideologia on luonnonsuojeluideologia, jossa ihminen halutaan rajata luonnon ulkopuolelle, ja toinen ideologia on eläinoikeusideologia, jossa ihminen ei saisi hyödyntää eläimiä millään tavalla.

Ilmastoraportin mukaan Euroopan karjatalouden metaanipäästöt ovat 8% kokonaisuudesta ja ne laskevat koko ajan. IPCC arvioi, että tämä trendi jatkuu vähintäänkin vuoteen 2030 saakka. Samalla Suomessakin on useita toimijoita, kuten Valio, jotka ovat ottaneet tavoitteekseen kokonaan hiilineutraalin maitoketjun, jonka ansiosta tulemme saamaan myös hiilineutraalia lihaa. Eurooppalainen ja erityisesti pohjoismainen karjatalous näyttää olevan IPCC:n tietojen mukaan vakaalla pohjalla. Aivan toista onkin sitten riisinviljely, joka tuottaa 24% kaikista maatalouden metaanipäästöistä. Nämä päästöt nousevat koko ajan. Miksi siis kotimaista maataloutta kivitetään kuin valkoposkihanhia Töölönlahdella, vaikka sitä pitäisi tässä tilanteessa tukea?

Suomessa on koko ajan tiettyjen poliitikkojen toimesta hoettu, että helpoin tapa vähentää päästöjä omaa ruokavaliotaan muuttamalla on lisätä kasviksia lihan ja kalan sijaan lautaselle. Se on yksinkertaisesti pötypuhetta. Jos suomalainen haluaa vähentää päästöjä muuttamalla ruokavaliotaan, hän lopettaa riisin syömisen, alkaa kuluttamaan vain suomalaista lihaa sekä lisää myös riistaa ja villikalaa lautaselleen. Hämmästelen miksi tätä tosiseikkaa ei haluta tunnustaa? Lihaverojen sijaan tarvitsisimme riisiveron tai jopa riisin tuontikieltoja EU:n alueelle. Näin toimimalla mistään ei tarvisisi luopua, vaan riisi voitaisiin korvata kotimaisella ilmastoystävällisellä ohralla, josta oikeiden karjalanpiirakoiden täytteetkin tehdään. Riisi täytteenä on vain nykyajan hapatusta.

IPCC:n raportin mukaan myös kaupungistuminen näyttää kiihdyttävän ilmastonmuutosta. En väitä, että näin olisi suoranaisesti Suomessa, mutta kaupunkilaisten päästöt ovat kuitenkin tutkitusti Suomessakin maaseudun päästöjä suuremmat. Sen sijaan että hoemme kaupungistumisen olevan ”globaali megatrendi”, tulisiko meidän sittenkin taistella sitä vastaan ilmastonmuutoksen torjumiseksi?

Ylipäätään tämä ilmastohysterian lietsominen kotimaassa on typerää. Suomi vähensi vuonna 2018 päästöjään eniten EU:ssa ja olemme hyvää vauhtia etenemässä kohti hiilineutraalia Suomea. Tämä on tunnistettu myös hallitusohjelmassa, eikä tavoite ole millään tavalla ristiriidassa maa- ja metsätalouden harjoittamisen kanssa. Erityisesti nykypäivänä, kun edistykselliset tuottajamme kehittävät tuotantoaan jatkuvasti eettisemmäksi ja ekologisemmaksi. Punavihreiden poliitikkojen ja kaikenmaailman kansalaisjärjestöjen tulisi lopettaa päinvastaisen viestin antaminen kansalaisille. 

Lähteet:
IPCC:n raportti: https://www.ipcc.ch/site/assets/uploads/2019/08/2c.-Chapter-2_FINAL.pdf

Maatalous s. 38-39 
Kaupungistuminen s. 73-76

0
mikkokarna
Keskusta Enontekiö

Suomen pohjoisin kansanedustaja, toista kautta eduskunnassa. Olen 40-vuotias lappilaistunut kainuulainen ja osa-aikainen saaristolainen, jolle kaikki eräharrastukset ovat lähellä sydäntä. Ennen valintaani eduskuntaan toimin Enontekiön kunnanjohtajana ja sitä ennen Ivalon rajavartioalueen varapäällikkönä. http://www.lapinpuolustaja.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu