Suomalaisen on helppoa torjua ilmastonmuutosta

Seurasin eilen hämmästyneenä, kun eräs vihreän puolueen aktiivi kehuskeli twitterissä retkimuonansa ilmastoystävällisyydellä. Ilmastoystävälliseksi väitetty sekoitus sisälsi muun muassa soijasuikaleita, riisiä sekä kookosmaitoa. On vaikea käsittää, kuinka rajallinen näiden ilmastosankareiksi itsensä julistavien ymmärrys tuntuu olevan.

Olen kirjoittanut riisin ilmastohaitoista paljon ja nyt myös IPCC huomioi ne ilahduttavasti omassa ilmastoraportissaan. Riisin päästöt ovat jopa suuremmat kuin esimerkiksi broilerilla, sianlihalla ja kananmunilla. Koska riisiä tarvitaan valtavasti kehittyvien maiden väestön ruokkimiseen, kasvavat sen päästöt joka vuosi. Riisin sijaan meidän tulisikin aina suosia kotimaisia vaihtoehtoja ohraa ja perunaa. Niiden käyttäminen on ilmastoteko.

Soijan viljely puolestaan aiheuttaa metsäkatoa ja sillä on merkittävät negatiiviset ympäristövaikutukset. Suomessa jokainen voisi valita soijattoman elämän, oli sitten lihansyöjä tai kasvissyöjä. Meillä eläimille ei enää syötetä juurikaan soijaa ja jokainen voi kaupassa käydessään valita liharuuaksi vaihtoehdon, jota ei ole syötetty soijarehulla. Kasvissyöjä puolestaan voi korvata soijan vaikkapa kotimaisella härkäpavulla tai kauralla.

Kookos on yhtä lailla ongelma. Sekin on aiheuttanut biodiversiteetin köyhtymistä alueilla joilla sitä viljellään. Kookos on myös eettisesti ongelmallista, sillä sen poiminnassa hyödynnetään usein heikoissa olosuhteissa eläviä koulutettuja apinoita. 

Erilaiset ilmastosankarit myös kieltäytyvät ymmärtämästä, että Suomessa meidän kannatta syödä myös kotimaista nautaa. Nurmiviljely sitoo hiiltä ja laiduntava karja myös hoitaa uhanalaisia perinnebiotooppeja. Sitäkään ei tajuta, että emme voi korvata nurmea millään muulla viljelyllä. Kurpitsa ei kasva täällä pohjolan nurmimailla, vaikka kuinka yrittäisi. Sekin aina uhohtuu, että yli 80% suomalaisesta naudanlihasta tulee maidontuotannon sivutuotteena. Maidon ilmastopäästöt ovat taas puolestaan Luonnonvarakeskuksen laskelmien mukaan samaa luokkaa, kuin erilaisten vegaanisten korvikkeiden. 

Että nyt järki käteen jokainen! Kotimaista lihaa voi syödä hyvällä omallatunnolla. Riistaa ja villikalaa ovat metsät ja järvet pullollaan, hyödynnetään niitä kestävästi. Kuten myös marjoja ja villiyrttejä. Entäpäs sitten poro? Ilmastoruokaa tutkitusti sekin. Jos on pakko olla vegaani, niin sekin onnistuu kotimaisilla tuotteilla. On aivan käsittämätöntä mitä moskaa erilaiset ilmastofanaatikot työntävät suuhunsa ylpeinä, vaikka syövät näin tosiasiallisesti ilmaston kannalta todella turmiollisesti.

Suomessa onkin helppoa taistella ilmastonmuutosta vastaan ja vähentää näin ilmastoahdistusta. Seuraavia keinoja käyttämällä luulisi pahemmankin ilmastoahdistuksen helpottavan:

– Metsästä ja kalasta.
– Käytä vain Suomessa tuotettuja elintarvikkeita ja suosi lähiruokaa.
– Osta metsää ja hoida sitä hyvin. Älä suojele sitä.
– Kerää metsästä marjat, sienet sekä villiyrtit.
– Kierrätä.
– Lämmitä talosi sen oman metsän puilla.
– Muuta kaupungista maaseudulle. Maaseudun ihmisten päästöt ovat pienemmät kuin kaupungeissa.

Eiköhän tehdä kaikki yhdessä oikeita ilmastotekoja ja lopetetaan jauhaminen vegaaniruokavalion pelastavasta vaikutuksesta ilmastolle. Se saattaa olla sitä jossakin maassa, mutta Suomessa meidän kannattaa olla tulevaisuudessakin ilmaston kannalta sekasyöjiä.

0
mikkokarna
Keskusta Enontekiö

Suomen pohjoisin kansanedustaja, toista kautta eduskunnassa. Olen 40-vuotias lappilaistunut kainuulainen ja osa-aikainen saaristolainen, jolle kaikki eräharrastukset ovat lähellä sydäntä. Ennen valintaani eduskuntaan toimin Enontekiön kunnanjohtajana ja sitä ennen Ivalon rajavartioalueen varapäällikkönä. http://www.lapinpuolustaja.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu