Avoin kirje suomalaisesta lihasta luopuville
Arvoisat Helsingin yliopiston ylioppilaskunta ja Helsingin kaupungin päättäjät!
Olette molemmat suuressa viisaudessanne päättäneet, että naudanlihan käytön vähentäminen tai lopettaminen on paras tapa torjua ilmastonmuutosta. Valitettavasti elätte nyt todellisuudessa, joka ei ota huomioon tosiasioita. Todellisuudessa suurin ilmastoteko, jonka mikään kunta, kaupunki, yritys tai yhteisö voi ruuan suhteen tehdä, on siirtyä käyttämään kokonaisuudessaan kotimaista lähiruokaa. Tästä te ette kuitenkaan puhu. En tiedä johtuuko asia tietämättömyydestä vai mistä, mutta teidän tulisi herätä todellisuuteen. Se kaikista isoin ilmastoteko olisi kuitenkin saastuttavan fossiilisen energian korvaaminen kotimaisella uusiutuvalla energialla.
Aloitetaan naudanlihasta. On ensinnäkin aivan totta, että me suomalaiset syömme liikaa lihaa. Mielestäni meidän tulisikin syödä sitä vähemmän, mutta laadukkaampaa, eettisemmin ja ekologisemmin tuotettua lihaa. Ratkaisu on siirtyminen kokonaan kotimaisiin tuotteisiin. Ulkomaisen naudanlihan korvaaminen suomalaisella on ilmastoteko ja samalla eettistä sekä ekologista.
Olette nyt ajatuksissanne liittäneet kotimaiseen naudanlihantuotantoon uhkakuvia, jotka eivät siihen kuulu. Unohdatte kokonaan nurmipeltojen hiilensidonnan, suomalaisten tuottajien pyrkimyksen hiilineutraaliin maitoketjuun sekä biokaasun hyödyntämisen navetoissa. Unohdatte, että Suomeen tuotavasta soijarehusta ei syötetä naudoille muruakaan. Unohdatte, että suomalainen ruoka on EU:n puhtainta. Unohdatte, että Suomessa ei lääkitä eläimiä antibiooteilla ennaltaehkäisevästi. Unohdatte, että juuri meidän osassamme maailmaa lihaa kannattaa tuottaa ihan jo vesivarantojemmekin vuoksi. Suurin virheenne on kuitenkin unohtaa, että n. 80% suomalaisesta naudanlihasta tuotetaan maidontuotannon ”sivutuotteena”, mikä tekee sekä maidon, että naudanlihantuotannosta mahdollisimman vähäpäästöistä. Monessa muussa maassa maitokarjan lihaa ei hyödynnetä lainkaan.
En voi kuin hämmästellä, miksi te ette halua puhua kotimaisen lähiruuan puolesta?
Toisaalta ihmettelen, miksi te ette usko, että ihmiset osaavat itse valita, millaista ruokaa he haluavat lautasilleen? Jokaisen ruokavalio on henkilökohtainen valinta ja aikuisten ihmisten erityisesti tulee saada päättää, mitä he haluavat syödä. Olemme tehneet eduskunnassa hirvittävästi työtä, että kotimaisen ruuan arvostus nousisi. Olemme viime vuosina saaneet esimerkiksi alkuperämerkinnät liha- ja maitojalosteisiin sekä nyt myös ravintoloiden ruokalistoille. Miksi te ette halua antaa suomalaisille tuottajille sitä arvostusta, joka heille heidän työstään kuuluu? Tästä jatkuvasta työstä eettisemmän ja ekologisemman tuotannon eteen.
Minulla ei ole mitään kasvis- tai vegaanivaihtoehtoja vastaan ruokailuissa, mutta antakaa ihmisten itse päättää. Toimikaa myös edistyksellisesti ja ilmoittakaa kasvisruokien alkuperä. Meillä on monia kasvistuotteita, kuten vaikkapa riisi, avokado, ulkomainen quinoa ja soija, jotka aiheuttavat valtavasti ongelmia niin ilmastolle, ympäristölle kuin paikallisille asukkaillekin. Miksi ette kampanjoi näiden tuotteiden kieltämisen puolesta? Miksi ette taistele kotimaisten kasviproteiinien puolesta?
Suomalainen maatalous painii tällä hetkellä hirvittävässä kannattavuuskriisissä ja on totuus, että nurmiviljelyä ei voida monilla Suomen alueilla korvata millään muulla. Pohjoisessa eivät erikoiskasvit menesty. Nurmi ja märehtijät ovat kestävä osa ruokaketjua pohjolassa märehtijöiden muuttaessa ihmisravinnoksi kelpaamattoman nurmen meille soveltuvaksi ravinnoksi. Samalla ne hoitavat laiduntaessaan arvokkaita perinnebiotooppeja.
Harkitkaa uudelleen toimintaanne Helsingin kaupungin päättäjät ja Helsingin yliopiston ylioppilaskunta. Moni suomalainen viljelijä on tällä hetkellä hyvin huolissaan, väsynyt ja turhautunut kamppaillen oman jaksamisensa kanssa. Teidän vastauksenne on työntää ilmastonmuutoksen torjunta heidän vastuulleen lopettamalla heidän tuottamiensa tuotteiden käyttö, vaikka Suomen kasvihuonepäästöistä vain 5% tulee eläinkarjasta. Tuskin kukaan eläintilallinen pystyy tuosta vain vaihtamaan tuotantosuuntaa teidän oikkujenne mukaan.
Toivon, että voisimme käydä ilmastokeskustelua faktoihin, emmekä mielikuviin perustuen. Erityisesti toivoisin, että osaisimme erottaa suomalaisen tuotannon erityispiirteet suhteessa jossain muualla tapahtuvaan tuotantoon. Meidän härkäpapumme voittaa ilmastovaikutuksissaan soijan ja meidän maitomme ja nautamme jopa muut EU-maat. Me tarvitsemme myös lihantuotantoa ja meidän tulee olla ylpeitä siitä, että voimme tässä maassa edelleen syödä lihaa, kalaa, munia ja maitoa hyvällä omallatunnolla. Unohtamatta riistaa ja villikalaa, jotka ovat käytännössä hiilineutraalia ruokaa.
Olen hämmästynyt, kuinka valikoivaa tämä ympäristötietoisuutenne on. Te ette puhu alkuunkaan esimerkiksi riisin ilmastohaitoista, koska niiden vastustaminen ei sovi ideologiaanne. Vai onko tässä kyse pelkästään ns. NIMBY -ilmiöstä? Teidän on helppo tehdä päätöksiä, jotka eivät suoraan vaikuta teihin itseenne tai yhteisönne talouteen.
Haluaisinkin lopuksi kysyä, Helsingin päättäjät ja Helsingin yliopiston ylioppilaskunta: teettekö päätökset nojaten ilmasto- tai eläinoikeusideologiaan, vai viimeisimpään tutkimustietoon? Pohditteko vain hiilidioksidipäästöjä hankinnoissanne, vai vaikuttavatko muut argumentit lainkaan? Omavaraisuus, turvallisuus, puhtaus, antibioottien käyttö? Mikäli kallistutte jälkimmäiseen, olette tehneet vääriä päätöksiä ja pyydän teitä tunnustamaan virheenne pyörtämällä päätöksenne. Mikäli haluatte keskustella asiasta lisää, kutsun teidät eduskuntaan suomalaisesta naudasta tehdyn karjalanpaistin äärelle keskustelemaan.
Ystävällisin terveisin,
Mikko Kärnä
Kansanedustaja
P.S. Ohessa vielä muutamia linkkejä, joista voitte perehtyä tähän viimeisimpään tutkimustietoon:
Vaivihkaa tehty muutos romahdutti suomalaisen naudanlihan aiheuttamat päästöt
”Jokaisen ruokavalio on henkilökohtainen valinta ja aikuisten ihmisten erityisesti tulee saada päättää, mitä he haluavat syödä.”
Ei kai kukaan estä. Mutta eivätkö alan firmat saisi lain puitteissa päättää, millaista ruokaa asiakkaille tarjoavat? Vaikka pelkkää naudanlihaa, jos kauppa käy.
Ilmoita asiaton viesti
Mikko Kärnä onkin vissiin kommunisti, joka haluaa estää yritysten vapaan toiminnan ja kieltää kunnallisen demokratian.
Ilmoita asiaton viesti
Asiassa voidaan edetä vielä paljon pidemmällekin, kun otetaan huomioon, mitä viitteessäni
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/lauriheimonen/280137-on-ymmarrettava-mihin-ipccn-omaksuma-vailla-nayttoa-oleva-konsensus-johtaa/
olen todennut:
”Ihmisperäinen maailmanlaajuinen lämpeneminen on vain hypoteesi. Ei ole olemassa mitään näyttöä siitä, että ihmisperäiset hiilidioksidiemissiot (CO2) ovat maailmanlaajuisen lämpenemisen pääasiallisin syy. Päinvastoin viimeaikaiset tarkat tiedot vahvistavat todeksi sen, että CO2:n lisääntymisellä on vain vaatimaton vaikutus ilmastoon, mutta se on valtavan edullinen maanviljelylle, metsätaloudelle ja fotosynteesille, mikä on elämän perusta maapallolla”
Ilmoita asiaton viesti
Erään toisen kirjoituksen aiheen innoittamana voin sanoa, etten aio luopua lihasta, en suomalaisesta enkä ulkomaisesta, en päivällä enkä yöllä.
Vegaanit ovat vaarallisia kansanterveydelle ja maksavat yhteiskunnalle tulevaisuudessa hyvin paljon.
Ilmoita asiaton viesti
Meinaatko, että terveellinen ravinto sekä sydän- ja verisuonitautien ja ylipainoisuuden väheneminen vievät kansantalouden perikatoon?
Ilmoita asiaton viesti
Kysyt yleensäkin tyhmiä. Näiden vääriin ravintotottumuksiin hairahtuneiden vegaanivanhempien lapsia tarkoitan. Näyttää siltä, että ns. vihreän aatteen kannattajat kuvittelevat ymmärtävänsä ja tietävänsä kaiken, ilmeisesti vaalimenestyksen huumaamana.
Vihreille ei tulisi antaa minkäänlaista yhteiskunnallista päätösvaltaa. Tässä suhteessa tuo porukka rinnastuu uskovaisiin hihhuleihin, joiden pitäisi myös pysyä marginaalissa. Mitään hyvää ja järkevää ei näistä kummallakaan ryhmällä ole annettavana.
Ilmoita asiaton viesti
Japsit vissiin syövät kalaa, merilevää ja riisiä, ja elävät hirmuisen pitkään? Taidan kokeilla sakea.
Ilmoita asiaton viesti
Et taida olla mikään ravitsemuksen asiantuntija.
Ehkä olet kuitenkin vielä hieman kykenevä ottamaan vastaan uutta asiantuntijoiden kokoamaa tietoa?
http://www.julkari.fi/handle/10024/137459
Ilmoita asiaton viesti
Sinä taas olet kaikkien alojen asiantuntija, hienoa. Vähän erään Hämäläisen tyyliin.
Vegaanien lapsia on hoidettu Suomessakin aliravitsemuksen takia, älä väitä vastaan. Kaikki suositukset edistävät huonoja valintoja, koska suositukset muuttuvat koko ajan. Ei varmasti ole järkevää syödä kuutta viipaletta leipää päivittäin, niin kuin suositukset ainakin joskus määräsivät.
Ilmoita asiaton viesti
En suinkaan ole esim. ravitsemuksen asiantuntija, siksi linkkasin sinullekin tuon uusimman suosituksen. Ennakkoluuloisena jätit sen varmaan tutkimatta, et tässä ajassa ehtinyt varmasti lukuun 8 saakka.
Tuo aliravitsemusväitteesi vaatii todisteita. Siis todisteita, iltapäivälehden kohuotsikko ei ole todiste. Pidän silti mahdollisena, että trendinomaisiin juttuihin tai siirtymävaiheisiin liittyy myös ylilyöntejä. Enemmän olisin kyllä huolissani raadonsyöjäperheiden tietämättömyydestä ja välinpitämättömyydestä lasten ruokkimisessa. Siitä ei vaan revitä ihokasta tai laadita kirkuvia otsikoita.
Ilmoita asiaton viesti
En lukenut, luen myöhemmin.
Vegaani-ruokavaliosta lapsi ei saa kaikkia tarvittavia ravintoaineita, esim. jodia, rautaa, D-vitamiinia, jne. Pitkäaikaisseurantaa ei tosin ole olemassa, mutta minä en lapsiani (lapsenlapsiani) moiseen epävarmuuteen johtaisi.
Tuossa yksi artikkeli asiasta linkkinä. Kummityttöni on pediatri, ja asia ei ole erityisen harvinainen hänen vastaanotollaan. Siis aliravitsemukseksi Suomessa luetaan tärkeiden ravintoaineiden puute ruokavaliossa, noin hyvin siellä siis voidaan.
https://www.iltalehti.fi/perheartikkelit/a/a02eb43c-e566-45a2-8584-caa8145ee660
Ilmoita asiaton viesti
Näyttää olevan aika asiallinen juttu, josta ei löydy oikeastaan mitään tukea sinun huuhaa-väitteillesi.
Ilmoita asiaton viesti
”Vegaani-ruokavaliosta lapsi ei saa kaikkia tarvittavia ravintoaineita, esim. jodia, rautaa, D-vitamiinia”
Jännä tämä tietämättömyyden tuoma itsevarmuus ja asiantuntemus. THL lienee mukana salaliitossa joka tähtää suomalaisten tuhoon, kun kerran monen asiantuntijan suulla väittää että saa? Ehkä kannattaa lukea se linkattu teksti.
Ja esim. Fineli.fi:stä voi tsekata paljonko mitäkin ravintoainetta missäkin ruoka-aineessa on, niin ei tarvitse arvailla.
Ilmoita asiaton viesti
Teille molemmille:
”Pitkäaikaista seurantatietoa tarvittaisiin, jotta voitaisiin sanoa, että vegaaniruokavalio olisi kasvun ja kehityksen aikana turvallinen. Mutta ei voida myöskään sanoa, että se on vaarallinen, koska tietoa ei ole, Erkkola toteaa.”
Aivan sama, kuin epäusko jonkin hallituksen kykyyn päättää ilmaston lämpenemisen rajasta. Huuhaata edustavat Mäkinen ja Issakainen, te ette vain ymmärrä asiaa.
Ilmoita asiaton viesti
”Mutta ei voida myöskään sanoa, että se on vaarallinen, koska tietoa ei ole”
Sittenhän se on parempi vaihtoehto kuin tutkitusti karsinogeeninen runsaslihainen ruokavalio, kuten lihalobbarit itsekin muistuttavat:
https://www.lihatiedotus.fi/liha-ja-terveys/liha-ja-syopa.html
”Huuhaata edustavat Mäkinen ja Issakainen”
Ja THL?
Ilmoita asiaton viesti
Miten se voi olla ”parempi”, jos sitä ei ole riittävästi tutkittu? Oletko persu, kreationisti ja lihadenialisti?
Ilmoita asiaton viesti
Musta vaaralliseksi todettu on pahempi kuin sellainen jota ei ole todettu vaaralliseksi, varsinkin kun sillä ei-vaarallisella vaihtoehdolla on tutkitusti lukuisia terveyshyötyjä.
Oot nyt vähän samanlainen tietämättömyyteen vetoaja kuin ne aitoavioliittolaiset yms. jotka selittää, että kun emme tiedä uuden avioliittolain pitkäaikaisvaikutuksia niin ne vaikutukset ovat ehkä kamalia.
Tiedoksi: jos lapselle näyttää tulevan oireita joiden taustalla saattaa olla yksipuolinen ruokavalio, niin sitten on syytä muuttaa ruokavaliota. Ei se ole laakista vainaa -meininkiä. Vegaanit on ravitsemusasioissa onneksi keskimäärin valveutuneempia kuin sekaanit, joista kovin moni ei googlaamatta osaa sanoa mistä ruoasta saa jodia tai seleeniä.
Ilmoita asiaton viesti
Persu olet, logiikkasi ”paremman” suhteen kertoo sen.
Ilmoita asiaton viesti
”Näiden vääriin ravintotottumuksiin hairahtuneiden vegaanivanhempien lapsia tarkoitan.”
Sehän on harmi jos jotkut vegaanivanhemmat on harhautuneet vääriin ravintotottumuksiin. Onneksi sekasyöjävanhemmille ei koskaan käy niin, eiku
Oikeilla ravintotottumuksillahan vegaanimuksuilla ei ole hätäpäivää.
”Huolellisesti koottu vegaaniruokavalio
sopii myös raskaana oleville,
imettäville, lapsille [1-vuotiaasta ylöspäin] ja nuorille.” (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos: Syödään yhdessä – Ruokasuositukset lapsiperheille.)
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-343-254-3
Ilmoita asiaton viesti
Näsäviisaus on sitä viisautta, jolla yksinkertaiset pyrkivät osoittamaan hauskuutensa.
Ilmoita asiaton viesti
Tuossa totesin juuri, että lauantaina söin Oulujärven kuhaa, sunnuntaina hirvipataa (ilmajokiselta yrittäjältä ostettua hirven lapaa, samalla ostettiin myös hieman peuran jauhelihaa, mies tulee seuraavan kerran käymään pyhäinpäivän tienoilla), maanantaina pastaa kinkkukastikkeella ja eilen suppilovahverokeittoa (itse kerättyjä, oli niin upea sää, joissakin oli vielä yön jäljiltä jalassa jäätä).
Lisäksi kalan ja lihan kanssa myös juureksia ja salaattia, jossa itse kasvatettuja tomaatteja. Nythän on suunnilleen paras juuresaika.
Näistä en luovu tulevaisuudessakaan, ja näillä opeilla tytärkin on pystynyt syömään paikallista ruokaa missä päin maailmaa tahansa. Myös muslimimaissa…
Ilmoita asiaton viesti
JK. Sinänsä tietenkin jokainen yritys tekee itse päätökset tuotteistaan. Myös ravintolat.
Asiakkaat tekevät vastaavasti päätökset, kenen tuotteita ja palveluja ostavat…
Meidän toimistorakennuksessamme toimi kasvisruokaan painottunut ravintola noin vuoden. Ensin lähtivät asiakkaat, sitten ravintola. Nykyinen ravintoloitsija tarjoaa lounaalla kolmea pääruokaa. Karkeasti liha/kala, pasta/riisi ja kasvis. Tietenkin sitten keitto ja runsas salaattipöytä. Paikka on lounasaikaan täynnä. Jos kesällä on paikalla savustettua kalaa, suorastaan tungos.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi aina pitää valehdella ja vääristellä?
Yrität levittää väärää mielikuvaa, että Helsinki ja HYY eivät olisi tehneet mitään muuta ruoan ilmastovaikutusten pienentämisen suhteen. Millä perusteella?
Yrität myös väittää, etteivät ne ole kiinnostuneita lähiruoasta tai kotimaisista kasvisproteiineista. Millä perusteella?
Mitä haitallisia ympäristövaikutuksia eurooppalaisella soijalla on? Ihmisravinnoksi täällä käytetystä soijasta suurin osa viljellään Euroopassa ja USAssa.
Silkkojen valheiden ja vääristelyjen lisäksi kirjoituksessa on tyhjiä kepu-hokemi:
”Me tarvitsemme lihantuotantoa” on tällainen pelkkä uskonnollinen hokema, jolla vedotaan kohderyhmän muutoksen ja edistyksen pelkoon. Emme oikeasti _tarvitse_ sitä mihinkään, kuten emme maidontuotantoakaan.
Perinnebiotooppien hoitokin on naurettavan epärehellinen tekosyy teolliselle karjataloudelle. Eiköhän kymmenentuhatta nautaa riittäisi biotooppien hoitoon vallan hyvin. Nyt niitä on keskitysleirioloissa noin kahdeksansataatuhatta.
Höpinät biokaasusta ovat myös silkkaa viherpesua. Sen tuotanto tiloilla on ja tulee olemaan ihan marginaalista.
Ilmoita asiaton viesti
Seuraavaksi HYY lisää pääsyvaatimuksiin kukkahattu- ja soijapoika testit.
Ilmoita asiaton viesti
Raadonsyöjällä ei nyt oikein leikkaa. Ylioppilaskunnan pakkojäsenyydestähän on paljon itketty tälläkin palstalla.
Ilmoita asiaton viesti
kepulit ovat hallituksessa…kyllä tämä asia olisi mahdollista hoitaa muuten kuin vikisemällä))) mutta ehkäpä se rohkeus jäi sinne Äkäslompoloon))))
Ilmoita asiaton viesti
Oletko sinäkin semmoinen kommunisti, jonka mielestä hallituksen pitää puuttua asiaan, jos yritys tai kaupunki meinaa itse päättää, mitä se ostaa ja tarjolle asettaa?
Ilmoita asiaton viesti
Kun suomalaisen maidontuotannon puolustajat on olleet viime aikoina kovin huolissaan palmuöljystä, niin kuinka kuvaan sopii että kaikki suomalaiset vasikanrehut sisältää palmuöljyä? Esim. alla mainittu. Onhan varmasti kotimaista palmua?
http://www.maitojame.fi/tuotteet/startti-maitojuoma
Ilmoita asiaton viesti
Touché!
Ilmoita asiaton viesti
Keskustalainen hallituspuolueen viimeisen mohikaanin, Kärnän taistelu tuulimyllyjä vastaan. Pitäisikö olla huolissaan, no ei. Kärnä ei ole vielä ymmärtänyt asian pointtia että on turha puhua järkeä kultti liikkeelle faktoista.
Ihmiset yliopistossa pystyvät kyllä päättämään ruokailu paikkansa jaloillaan mutta koululaiset sekä vanhukset eivät pääse pakoon. Itse lähtisin tekemään päätöksiä ihmisten ruokailuarvoista vain kansanterveydellisistä näkökulmasta.
Toivottavasti Helsinkiläisisitä pojista ei tule tulevaisuudessa riisitatautisia länkisäärisiä kääpiöitä jotta HIFK.n saa tulevaisuudessa juniorityön jatkumista. Jostain Porista ja Oulusta tulee isoja vahvoja poikia vielä onneksi.
Ilmoita asiaton viesti
Ravitsemustiede on aivan eri mieltä kanssasi. Mutta eiväthän faktat ennakkoluuloisiin änkyröihin tietenkään pure.
Ilmoita asiaton viesti
Siis ravitsemustiede on eri mieltä kansanterveydellisen ravitsemustieteen kanssa?
Ilmoita asiaton viesti
Sinä tosissasi väität, että kasvisravinto aikaansaa ” riisitatautisia länkisäärisiä kääpiöitä” joista ei ole jalkapallon pelaajiksi.
Tämä ei ole totta ravitsemustieteen mukaan. Eikä muuten todellisuudesta löytyvien esimerkkienkään valossa:
https://www.theplantway.com/vegan-athletes/
https://www.goal.com/en/news/vegan-footballers-diets-health-benefits-players-who-have-cut/l2z310of3pl71kjxn3aive0nn
Ilmoita asiaton viesti
Jokaista noita kohti löytyy 10 huippua, jotka syövät tasapainoisesti kaikkea.
Ilmoita asiaton viesti
Nuokin listan huippu-urheiljat kuitenkin jo todistavat sen, että liha on tarpeetonta äärimmäistä kuntoa ja voimaa vaativissa suorituksissa.
Ilmoita asiaton viesti
Michael Jordan on yksi kaikkien aikojen koripalloilijoita ja tunnettu tupakoinnistaan. Joten tupakoimattomuus ei ole välttämätöntä voimaa ja nopeutta vaativissa suorituksissa.
Ja löytyyhän sitä viinaa ja huumeitakin ihan huipulta. Monet taiteijat toimivat parhaiten runsaiden tajunnanlaajentimien avulla.
Eiköhän luovuta kaikista ’terveistä’ elämäntavoista tarpeettomina?
Ilmoita asiaton viesti
Tuskin kuitenkaan Unicafe lisännyt mitään naudanlihan korvaajaksi ja ruokalista supistui, hinta säilyi. Mitä tulee yrityksen vapauteen, niin varmasti on jokin määräaikainen sopimus palvelun tuottamisesta ja sopimukseen ei kuulu varmastikaan testilaboratorion pitäminen opiskelijoilla eli palataan takaisin jos homma meni pieleen. Seuraava tarjouskilpailu näyttää olevan edessä.
Mitä tulee taas Unicafeen omistajien vastauksesta hallituksen hiilineutraali tavoitteeseen, joka on aika kova, niin siinä he ovat oikeassa että tavoitteeseen ei päästä ja se on hallituksen taas yksi pieleen menneistä ylimalkaisista tavoitteista jossa saatiin äänestäjät uskomaan ja Keskusta on sitoutunut tavoitteeseen. Tulos tai ulos oli edellisen keskustan motto.
Ilmoita asiaton viesti
HIFK on jääkiekkojoukkue..Porissa Ässät ja Oulussa kärpät..
Ilmoita asiaton viesti
Vai niin. https://hifkfotboll.fi/
Lätkä on typerien junttien puuhaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tänä päivänä Helsingin keskustassa on tuhkatiheään Mäkkäreitä ja muita paikkoja, joista saa kunnon ruokaa suhteellisen halvalla. Vielä minun aikanani yliopiston kuppilan lihattomuus olisi ollut todellinen ongelma.
Onhan tuo ongelma tietysti kaikkein köyhimmille. Opiskelijaravintoloiden ruokailu on vahvasti tuettua.
Ilmoita asiaton viesti
”Mäkkäreitä ja muita paikkoja, joista saa kunnon ruokaa suhteellisen halvalla”
Jos tämä ei ollut parodiaa niin kertoo kyllä kiinnostavasti eräiden sekasyöjien ruokavalion terveellisyydestä ja täysipainoisuudesta 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Jos Mäkkärin ruoissa olisi mitään epäterveellistä, työntäisin jo haudassa koiranputkea.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos, asiallinen kirjotus kaikkihaan ❤
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän kaasvisvoittoinen, jopa vegetaarinen, ruokavalio ole terveyden kannalta niin hyvin perusteltu ettei sen kumoamiseen riitä tällaiset identiteetti- eikä muunkaanlaiset poliittiset epistolat.
Ilmoita asiaton viesti
Kotimaisesta lihasta, lampaasta tai naudasta, saa valmistettua myös hyvää kebabia. Kotimainen kinkku maistuu pizzan päällä. Miksei kotimainen aura, tomaatit, emmental ja salamikin.
Ilmoita asiaton viesti
Meillä on tuttava joka on välillä vegetaristi välillä vegaani, mielialasta riipuen. Se mikä itseäni ihmetyttää on kuinka hän kasvis-aterioiden jälkeen käy erilaisilla ”Purkeilla” saadakseen puuttuvat elimistölle tärkeät vitamiinit ym. ei kovin viisasta. Uunissamme muhii juuri tällä hetkella pata joka sisältää siankylkeä, naudan paahtopaistia ja runsaasti juureksia. Minun aterioissani liha kuuluu, eri muodoissa, päivittäiseen ruokavalioon niin kauan kunnes on ”metri maata rinnan päällä ja loput selän alla” Lauri Viitaa lainataakseni.
Ilmoita asiaton viesti
Kuulostaa hyvältä eikä ole kallistakaan.
Ilmoita asiaton viesti
Pöyristyjät ovat niin koomisia, että humoristitkin ovat lähteneet liikkeelle. Ja rakentavalla mielellä!
https://umlaut.fi/article/mtkn-uusi-paarakennus-valmistetaan-kokonaan-kotimaisesta-lihasta
Ilmoita asiaton viesti
Näin se on. Valitettavasti tunneperäisiin käsityksiin ei voi vaikuttaa asia-argumentein.
Ilmoita asiaton viesti
Lopulta tiede ja kehitys hoitaa tällaiset ”pulmat” mikäli tieteen kehityksen annetaan hoitaa ne. Kepu, teiltä loppuu maatalous monin osin ja lihantuotanto varsinkin.. Eipähän tule työvoimapula ainakaan. Ja vegaanit… kaikki eivät halua olla vegaaneja – eikä tarvitsekaan. Meille on tulossa esim. ihan kivaa labralihaa https://www.google.com/amp/s/techcrunch.com/2019/10/10/lab-grown-meat-could-be-on-store-shelves-by-2022-thanks-to-future-meat-technologies/amp/. ja voisin itsekin siirtyä siihen kunhan hinnat saadaan tarpeeksi alhaisiksi. Tämä nykyinen höpsötysaika on välivaihe. Eikö olekin kivaa?
En ole koskaan ollut innoissani eläinten kärsimyksestä, mutta tällä pallolla kuka nyt ei kärsisi. Ja sanotaan nyt suoraan… about kaikki lihan korvikkeet ovat monen makuaisteihin täyttä paskaa (olette aidosti kovia kun saatte ne vedettyä kurkusta alas, eikä ne tule takaisin ylös yrjönä).
Minä ja moni muu eläinten kiduttaja-kusipää (koska syömme lihaa – tuskin se oletettavasti nautinto on kuolla ravinnokseni) siirtyisimme kyllä helpohkosti labralihan syöntiin mikäli maku on sinnepäin ja hinta ei liian kallis. Näin ilmeisesti on käymässä tulevina vuosina. Seurauksena kepun tukemien yritysten konkka, mutta hei, shit happens. Samoin shit happens 80-90% kassatyöntekijöille seuraavan 10 vuoden sisällä. Samalla tietokoneohjatut bussit/ratikat/jne. vievät bussikuskien työt ja automatisointi vie tutkimusten mukaan rekkakuskienkin duunit hiljalleen 15-30 vuoden sisällä asteittain. Vain muutamia esimerkkejä siinä. Ei kannata ainakaan stressata työvoimapulalla 🙂
Ilmoita asiaton viesti
No jos lihankulutus vähenee, voihan maajussit viljellä kasviksiakin, kukin saa päättää, mitä syö. Geeniä suojaavat telomeerit ei kovin tykkää lihasta makkaroista. Makkaroissakin nitraattia ja lisäaineita. Luomumakkara voii olla parempi tai makkaran voi tehä kaloistakin. Parempi oisi juoda piimää ja viilit hyviä. Jogortti hyvää, mutta niihin lisätään paljon sokeria. Kaurasta voi tehä maitoo
Ilmoita asiaton viesti
Valiohan voisi alkaa tekemään kauramaitoo lehmänmaidon sijasta. Hyviä bakteereja pitäisi saada myös
Ilmoita asiaton viesti