Elämästä ja ADHD:stä
Jokanen ihminen syntyy tähän maailmaan yksilönä, takataskussa nippu erilaisia luonteenpiirteitä ja ominaisuuksia. Toiset niistä ovat ihmiselämässä hyödyllisiä ja arvostettavia, toiset eivät niinkään. Osa piirteistä vahvistuu, osa heikentyy elämän aikana muiden kanssa vuorovaikutuksessa, osan voi kovalla työllä myös itse itselleen kehittää, mutta suuri osa saamistamme korteista jaetaan meille jokaiselle jo ennen syntymää. Itselleni jaettiin yksi kortti, jota ilmankin olisin mielelläni ollut. Sen kortin nimi on ADHD.
Varhaislapsuuteni on varmasti ollut vanhemmilleni haastavaa. Jatkuvasti silmän välttäessä puiden latvoihin ja paloaseman torniin kiipeävän, perheen auton oven tervaavan ja maalipurkin naapurin auton bensatankkiin kaatavan kakaran kanssa ei varmastikaan ole ollut helppoa. Joku voisi ehkä ajatella, että kyse olisi ollut keppostelusta huvittelumielessä, mutta siitä ei niinkään ollut kyse. Vanhemmilta saadut ohjeet ja tehtävät eivät niinkään ole menneet toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos, vaan ne vain tuppasivat unohtumaan kun jotain muuta mielenkiintoista tuli vastaan. Yhden asian saattaminen loppuun vaati tuolloin aivan hirvittävän kovaa pinnistelyä.
Koulussa tilanne ei muuttunut helpommaksi, mutta kompastuskivet olivat toisenlaisia. Keskittyessäni yhteen asiaan onnistuin siinä ponnistelulla kyllä, mutta sitten keskityinkin siihen täysillä ja kokonaisvaltaisesti. Tuolloin muu maailma ympäriltä katosi. Muistan edelleen haukut siitä, kun tein koko matematiikan syyslukukauden tehtäväkirjan alusta loppuun ensimmäisen kouluviikon aikana. Opettajat moittivat vanhemmilleni minun olevan ”niin pirun nopea” ja nopeus tietysti kostautui myös huolimattomuusvirheinä. Kyseenalaistin myös kaiken opettajien sanoman ja olin sen takia jatkuvasti vaikeuksissa. Erilaista tietoa omaksuin kyllä valtavasti, harmillista vain, että usein tuota tietoa ei omaksuttu koulukirjoista vaan joistain aivan muista. Koulussa olinkin ylä-asteelle saakka seiskan oppilas. Vasta yhdeksännellä luokalla sain kovalla työllä nostettua todistukseni siihen malliin, että pääsin hakeutumaan IB-lukioon.
Lukiosta luovin omalla tavallani läpi kahdessa vuodessa IB:n suorittamiseen liittyvää porsaanreikää hyväkseni käyttäen, sillä opiskelu ei todellakaan maistunut. Luulen, että elämäni suunnan ratkaiseva käännekohta tapahtui varusmiespalveluksessa, joka suorastaan pakotti keskittymään erilaisiin tehtäviin ja myös saattamaan ne loppuun. Tämä todella auttoi keskittymisvaikeuksista kärsivää, elämänhallintaa ja omaa suuntaa etsivää nuorta miestä. Varusmiespalveluksessa menestyin lopulta erinomaisesti ja hakeuduin tämän jälkeen Maanpuolustuskorkeakouluun, jossa sotilaallinen kuri jatkui. Rutiinit toivat elämään järjestystä ja opettivat elämänhallintaa.
Sotilasuralle rajavartiolaitokseen en kuitenkaan lopulta jäänyt. Työurani on ollut aikamoista hyppelehtimistä, sillä olen kiinnostunut valtavan monista asioista ja toisaalta opin ja omaksun nopeasti. Upseeri, toiminnanjohtaja, kehittämispäällikkö, kunnansihteeri, kunnanjohtaja ja nyt kansanedustaja. Kaikenlaisesta muustakin haaveilen.
On hyvin vaikeaa kuvailla kirjoittamalla omaa päänsisäistä maailmaa, mutta ADHD ilmenee kohdallani ehkäpä eniten siten, että päässä on koko ajan aivan valtava ajatusten kimppu, josta yhden poimiminen ja siihen keskittyminen on välillä hyvin haastavaa. Kun tähän yhdistetään myös ympäröivä maailma ja sen virikkeet, ongelmat ovat ilmeisiä. Usein ajautuu sellaiseen moniajoon, että valmista ei tunnu tulevan oikein mistään. Nykyinen puolisoni kiusoitteleekin minua joskus kotona touhutessani sanomalla, että olen ”turisti omassa elämässäni”. Saatan vaikkapa lähteä sytyttämään tulia takkaan, mutta sitten näen ikkunasta pihalla tuulen kaatamaan koivun ja yht’äkkiä huomaankin olevani pihalla pätkimässä sitä puuta moottorisahalla, mutta takassa ei ole tulia vieläkään. Toisaalta joitain asioita on mahdotonta jättää kesken tai odottaa esimerkiksi yön yli. Kuulemma kylppärirempan tekeminen neljältä yöllä ei ole perusteltua vain koska tarvikkeet oli hankittu edellisenä päivänä.
ADHD on aiheuttanut ja aiheuttaa minulle siis kiistatta ongelmia. Toisaalta se on myös valtava voimavara. Ruotsalaisen lääketieteen tohtori Anders Hansenin mukaan ADHD-oireisiin ihmisiin liitetään muita ihmisiä useammin myös sellaisia ominaisuuksia kuin kekseliäisyys, energisyys, luovuus, rohkeus, joustavuus, heittäytymiskyky ja sinnikkyys. Voin siis todeta, että negatiivisten puolien lisäksi noihin ominaisuuksiin kiteytyy hyvin pitkälti elämäni tarina. ADHD on osaltaan tehnyt minusta sen ihmisen, niin hyvässä kuin pahassa, joka nykyään olen.
Haluan tällä kirjoituksella sanoa kaikille ylivilkkaille ADHD-oireisille, että kyllä me elämässä pärjätään. Töitä se vaatii ja rutkasti itsekuria. Kaikkia meidän hyviä ominaisuuksiamme ei kuitenkaan tulisi koskaan haudata ongelmallisempien alle. Meidän ei tulisi olla itsellemme tai toisillemme liian ankaria. Kuten puolisoni jaksaa muistuttaa, myös nämä ns. ”huonot puolet” joita itse ei ehkä niin arvosta, tekevät meistä sen, joka olemme.
Haluan tällä tekstillä myös hieman valottaa sitä, miksi varmaankin teen politiikassa niin paljon asioita ja niin monilla eri sektoreilla. On minulle luonteenomaista ampua ”paljon kiekkoja ilmaan”, olla kiinnostunut monista asioista ja reagoida nopeasti. Huteja sattuu, mutta kun paljon ampuu, tulee maalejakin. Onnekseni olen tähän ikään mennessä oppinut myös pitkäjänteisyyttä ja asioiden loppuun viemisen taidonkin – ilman niitä ei saa politiikassa mitään aikaan.
Somekäytöksessäni minua on usein syytetty maanisuudesta ja kuulen paljon myös ”nyt korkki kiinni” -kommentteja. En ole maaninen enkä someta kännissä. Olen vain aikuinen, joka elää ADHD:n kanssa. Olen minä.
ADHD, ADD, autismin muodot, ovat tämän päivän vitasuksia, eikä tiedetä, mistä ne johtuvat. ADHD tai asperger-oireytymän sanotaan olevan voimavara ja voi sitä toisille ollakin, kuten mikä tahansa persoonallisuus. Mutta myös suurin osa vankiloissa olevista kärsii juuri ADHD:stä.
Joka tapauksessa nämä oireyhtymät ovat lisääntyneet ja lisääntyvät alati – miksi – ei tiedetä. Jokin syy pitää kuitenkin olla. Näitä oireyhtymiä ei esiinny esim. Amis-yhteisöissä.
En väitä mitään, mutta jotakin on tapahtunut 50v. aikana ja yksi epäily on oltava lisääntyneet rokotukset, jotka sisältävät apuaineina mm. elohopeaa, alumiinia. Miksi nämä hermomyrkyt eivät voisi rokotuksissa aiheuttaa oireita kehittyvälle lapselle, joita niiden tiedetään aiheuttavan muutoin elimistöön päästyään aikuisillekin?
Puhutaan rokotteissa pienistä määristä, mutta pieni on kohdekin ja joillekin rokote voi päätyä suoraan suoneen tai ihminen on vain herkempi eri ainesosille, kuten tapahtuu muissakin yhteyksissä. Myös toiset suvut/ perheet reagoivat voimakkaammin erilasille kemikaaleille ja oireilet monin tavoin.
Tuli tämä asiayhteys vain mieleeni, kun Kärnä on vaatinut myös pakkorokotuksia Suomeen.
Ilmoita asiaton viesti
Väite siitä, että MPR-rokote aiheuttaisi autismia (Wakefield 1998), on nykyisen lääketieteen tunnetuimia huijauksia ja moneen kertaan kumottu, mutta tässä vielä kielteisempää on, että rokotevastainen liike hyväksikäyttää kansanryhmää oman agendansa ajamiseen sillä ajatuksella, että autismin kirjon tai laajemmin neuroerityisyyden olemassaolo olisi niin kielteinen asia että sen takia pitäisi luopua (hyödyllisistä) rokotuksista. Neuroerityisten ja autismin kirjon omassa ownvoices kirjallisuudessa erityisyyttä ei pidetä sinänsä negatiivisena asiana vaikka se tietysti aiheuttaa joissakin suhteissa kuormittavuutta.
Ilmoita asiaton viesti
En oikeastaan liitä asiaa joihinkin rokotushaitta-väitteisiin, vaan yhtäläiseen ajankohtaan ja loogiseen mahdollisuuteen, kun kyse on hermomyrkyistä.
Ilmoita asiaton viesti
Ajankohta on ilmeinen, kun rokote annetaan suunnilleen samassa iässä kuin autisminkirjolaisuus on yleensä mahdollista todeta. Kausaaliyhteys on moneen kertaan kumottu.
Ilmoita asiaton viesti
Ajankohta on ilmeinen myös vuosikymmenissä, jolloin ADHD ja autisminmuotoja on tavattu. En väitä tässä rokotuksia syyksi, mutta jos ei tiedetä mikä näitä tiloja aiheuttaa terveille lapsille, niin miksi ei raskasmetalleja sisältävät rokotteet voisi olla syy?
Pointti tässä oli kuitenkin se, että rokotuksia ei pidä ainakaan tehdä pakollisiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Iäkkäämpi isä on yksi riskiä kasvattava tekiä. Mitä vanhempi isä on niin sitä suuremmalla todennäköisyydellä lapsista autismikirjon häiriötä löytyy.
Tämä on ihan tutkimuksilla todettua tietoa.
Suprmyrkyt, DDT ja muut kemikaalit joita teollisuus on syytänyt ilmaan kohta sata vuotta sekä ydinkokeet ja niistä seuranneet säteilyhaitat jotka aiheuttaa sukupolvien yli meneviä muutoksia on mielestäni myös realistinen vaihtoehto mutta näitä ei käsittääkseni pystytä tutkimaan.
Ennen ADHD eli vaahteramäen eemelit ja villevallattomat meni siellä laumassa peruskoulut läpi ja sitten työelämään.
Väittäisin että huippu-urheilijoista, alkoholisteista, yrittäjistä, taiteilijoista, vangeista, professoreista valtaosa, luultavasti kaikki ovat autismin kirjoilla olevia.
Itse autismin kirjolaisena voin erityisestä omakohtaisesta kokemuksestani kertoa. Olin saksassa moottoripyöräilemässä. Käännyin Berliiniin menevällä moottoritiellä väärästä liittymästä ja ajoin Tanskaan, sieltä Ruotsiin, haaparannnan kautta Ouluun torille kaljoittelemaan. Ajoin 36 tuntia ja arviolta 2400km yhtäkyytiä tuopin ääreen..
Autismikirjon ihmiset pystyvät erityisiin suorituksiin, ongelma on kohdentaa se suoritus johonkin järkevään..
Ilmoita asiaton viesti
Ilman rokotuksia lapsikuolleisuus olisi nykyistä suurempi. Ennen rokotusten yleistymistä lapsikuolleisuus oli tuiki tavallista. Rokotukset alkoivat Englannissa 1700-luvun puolivälissä ja Suomessa 1800-alussa (Isorokko).
Ilmoita asiaton viesti
Juu, eivät rokotukset turhia ole. Mutta ei ole hyvä verratta sotien ja pula-aikojen ja nykypäivän riskeihin kuolla johonkin tauteihin. Rokotusten takana ovat myös suuret markkinat – mutta tulisiko näin hyvinvointiakana jo vähemmälläkin toimeen? Ainakin koostumusta voisi olla hyvä päivittää.
Jotakin syitä pitää kuitenkin löytää lisääntyviin kehityshäiriöihin, tai viimeisennä tulleeseen nuorten suunnaton väsymys-oireyhtymään – johon yhä useammalle pitkään ssri-mielialalääkitys. Liian harvoin perehdytään juurisyihin, vaikka tilanne sen usein vaatisi.
Ilmoita asiaton viesti
Kyse on elävästä, henkisestä ihmisestä. Omissa tutkimuksissani väitän ihmisellä olevan henkinen jatkuvuus. Henkisesti ihmiset ovat erilaisia, vaikka olemme samaa ihmislajia, sukupuolet mies ja nainen. Kirjoitan aiheesta kahdessa blogikirjoituksessani:
Tyyppi kuin tyyppi, fenotyyppi fenonyymi:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/tarjakaltiomaa/154838-tyyppi-kuin-tyyppi-fenotyyppi-fenonyymi/
Fenonyymin ilmenemät:
https://vapaavuoro.uusisuomi.fi/tarjakaltiomaa/219461-fenonyymin-ilmenemat/
Nämä molemmat kirjoitukset perustuvat tutkielmaani Kristillinen filosofia, jossa kerron ihmiselämän jatkuvuusprosessista lähemmin. Kirjani on julkaistu e-kirjoina Elisa Kirjassa, mutta odottavat nyt pahvikirjamuotoa ja kustannustoimintaa. Teoriani selittää monenmoisia ihmiselämän ilmiöitä. Medikalisaatio miellyttää nykyajan ihmisiä enemmän kuin sielujen syvyyksien tietämys, mutta tuo tietämys kuitenkin odottaa niitä, jotka kiinnostuvat.
Ilmoita asiaton viesti
Edelliseen liittyen ja Mikko Kärnän olemassaolon oikeutuksen puolustamiseksi epäkohteliaan homeopaatin väitteiltä: Autismin kirjoon tai laajemmin neuroerityisyyteen kuuluvien kirjailijoiden romaaneissa erityisyyttä ei pidetä sinänsä kielteisenä tai hoitoa vaativana seikkana, vaan niissä neuroerityiset päähenkilöt elävät ja etenevät omien ominaisuuksiensa kanssa tai niiden ansiosta hyvin haasteellisissa scifi- ja fantasiaympäristöissä.
Palkittu kirjailija Rivers Solomon, syntynyt Yhdysvalloissa ja muuttanut Isoon-Britanniaan, sanoo olevansa ei-neurotyypillinen ja ottavansa romaanihenkilöidensä autistiset piirteet lähinnä omasta kokemuksestaan. Solomon on jossakin yhteydessä viitannut itseensä myös adhd-laisena. Solomonin An Unkindness of Ghosts on ilmestynyt suomeksi nimellä Menneisyyden kaiku. The Deep ilmestyi 2019, ja seuraavan romaanin Sorrowland on määrä ilmestyä kesällä 2021.
Prof. Ada Hoffmannin esikoisromaani The Outside ilmestyi 2019 ja jatko-osan The Fallen on määrä ilmestyä 2021. Hoffmannin omilla Autistic Book Party -kirjallisuussivuilla arvioidaan neuroerityisten tekijöiden scifi- ja fantasiaromaaneja ja on luettavissa novelleja, joita on useita satoja, http://www.ada-hoffmann.com/
Ilmoita asiaton viesti
Adhd periytyy. Isän puoleisella isoäidilläni oli adhd, samoin isälläni.
Tietysti myös minulla ja lapsillani on.
Tähän on turha sekoittaa mitään rokotepropagandaa.
Diagnostikka on kehittynyt ja tietoisuus lisääntynyt, joten diagnooseja tehdään enemmän.
Ilmoita asiaton viesti
Toden totta! Perimällä on yhteys moniin sairauksiin.
ADHD:n tunnistaminen on usein siksi hankalaa, jos/kun ei ole tietoa.
Useimmiten vilkkaat lapset joutuvat tarpeettomasti kärsimään.
Siksi on hyvä, että mystiikkaa käyttäytymishäiriöistä puretaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Adhd periytyy”.
Ihmiset ovat kahdessa sukupolvessa perineet vanhemmiltaan lukuisia uusia sairauksia (allergioita, käytöshäiriötiloja…), joita heidän vanhemmillaan tai aiemmilla sukupolvilla ei vielä ollut.
-50 – -60 luvulla allergiat ja ADHD oireilut olivat erittäin harvinaisia – nyt jo yleisempiä kuin ei niitä olisi ja tilanne pahenee koko ajan. Kyllä aina sairaustilasta jää jälki DNA:n ja siirtyy lapsille, eli ihmislaji heikkenee alati, mutta mistä nämä virheet ovat saaneet alkunsa, on se oleellisin kysymys – ja sen syy ei ole perimä.
Ilmoita asiaton viesti
Autismikirjon ihmisiä on ollut kautta aikojen. Ennen liian erilaiset on joko löytäneet tapansa selviytyä tai kuolleet pois.
Entisen aikojen maailmassa autismikirjolaiset on olleet selviytyjiä, jokapaikanhöyliä, rauhattomia tutkimusmatkailijoita, tieteilijöitä, sotilaita, maanviljeliöitä..
Kaikkea sellaista siis missä tylsä, tasainen suorittaminen. sääntöjen noudattaminen, ennalta arvattavavuus puuttuu, asioissa joissa asiat, ympäristöt, normit muuttuu ja puuttuu.
Nykymaailmassa kyvyttömyys pitkäjänteisyyteen, normien noudattamiseen ja haluttomuus, kyvyttömyys sosiaalisiin suhteisiin, auktoriteettien vastustaminen ei helpota urakehitystä ja edistä pärjäämistä.
Autismin kirjolaiset jotka eivät ole oppineet selviytymään kuolevat omien ratkaisujensa seurauksena tai syrjäytyivät yhteiskunnasta.
Nykyään nämä erityisyydet tunnistetaan, niihin on ymmärrystä koulumaailmassa ja osaan jopa toimivia lääkkeitä.
Väite että nämä ovat uusia ilmiöitä ovat täysin asiaan perehtymättömien, jo ajat sitten vääriksi todettuja luuloja.
Googlaa kuuluisia autismin kirjolaisia..
Ilmoita asiaton viesti
50- , 60- luvulla oli käytössä toisenlaisia mekanismeja a käytänteitä koululaitoksessa ja työelämässä. Esim oppivelvollisuuden saattoi suorittaa kahdeksassa vuodessa.
Ilmoita asiaton viesti
”Kyllä aina sairaustilasta jää jälki DNA:n…”
Missä poppamieskolussa tuo on sinulle opetettu?
Ilmoita asiaton viesti
Hieno ulostulo, Mikko!
Usein ihmiset tietämättömyyttään arvostelevat henkilöitä, joiden toiminnoissa havaitsevat ’kummallisuuksia’!
Erityisesti, kun henkilö toimii yhteiskunnallisissa tehtävissä, hän joutuu suurennuslasin alle niin sanoistaan kuin teoistaan. Ja, miksi ei joutuisi. Sellaisia me kanssaihmiset olemme ja se on aivan normaalia.
Erilaiset diagnosoinnit toki auttavat ymmärrystä, mutta voivat myös toimia stigmana. Siksi useimmat eivät halua avautua omistaan.
Aiemmin ADHD (attention deficit hyperactivity disorder)) tunnettiin paremmin MBD:na (minimal brain dysfunction).
Variaatioita on monia. Tunnen erään 70 -lukulaisen MBD -lapsen, jolla oli mieletön muisti. Nykyisin hän toimii professorina Amsterdamissa ja on alansa huippuja.
Itsereflektointi on siksi hyvä tapa tunnistaa toiminta- ja ajatusmallinsa, sekä niissä esiintyvät vahvuudet ja heikkoudet.
Tsemppiä jatkoon, Mikko!
Ilmoita asiaton viesti
Sulla ei sitten pienenä ollut tapana istua hiekkakasassa ja jutella käpylehmien kanssa ihan lungisti vaan.
Ilmoita asiaton viesti
Juha, jos minulta kysyt, niin olen rakentanut lapsuuteni lähimetsässä majoja peikoille ja Anni Swahnin keijuille.
Satuhahmoja rakentaneen, Anne Swahnin poika, Antero Manninen, oli hetken aikaan kanssani samaan aikaan Helsingin yliopiston työmaalla.
Nuorena katsoin hänen kumaraista olemustaan ja mietin, miksi ihmeessä hän on kumarainen.
Ilmoita asiaton viesti
Kortit, jotka meille lapsina jaettiin, ovat ne tärkeimmät.
Kyse on muusta, kuin korteista. Kyse on geeniperimästä.
Siksi ja juuri siksi, on välttämätöntä, että nyt selvitetään sitä, että lapsen tai nuoren käyttäytymishäiriöt eivät välttämättä johdu hänestä, vaan hänen perimästään.
Siksi, olen nyt puhumassa ihmisten puolesta, joiden elämässä asiat eivät aina mene, niin kuin oletetaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole lapsen vika että käyttäytyy vilkkaasti tai ei keskity, mutta ei siitä pidä syyttää myöskään hänen vanhempiaan (geenejä), jos kasvattavat vastuullisesti.
Geeni tai perinnöllinen syy käytöshäiriöihin on ylikorostettu syy tai tarkoitettu lähinnä sinisilmäisille, jotta muita syitä ei etsitä tai vaadita toimivia hoitoja. Kannattaa kuitenkin käyttää loogisuutta, miten muutamassa vuosikymmenessä ihmiset tai niiden geeniperimät muuttuivat niin paljon?
Jos haastattelet Mirjami vaikka opettajia, jotka ovat toimineet työssään 30v. he eivät voi käsittää, miten lapset ovat muuttuneet siinä ajassa niin paljon? Yksin geeniperimä ei selitä edes osin tätä muutosta.
Mutta alati tehty rasite sukupolvessa, selittäisi asian, koska semmoinen kumuloituu (häiriö vahvistuu geeneissä) polvesta toiseen. Eli jokin ulkoinen tekijä aiheuttaa lopulta tämän ongelman tai geenivirheen. Mutta halutaanko asiaa nostaa pöydälle?
Ilmoita asiaton viesti
Itse uskon kumuloituvien ympäristömyrkkyjen vaikutukseen, tutustukaapa esim entiseen auton bensan lisäaineen, lyijyn vaikutuksiin. Lyijymyrkytykseen sen rooman valtakunnankin sanottiin kaatuneen.
Toinen seikka on se että ennen koulumaailma, yhteiskunta hylki, syrjäytti tai jätti huomioimatta erityiset.
Koulussa annettiin se armo vitonen vaikka oppilas ei osannut mitään, jos oppilas häiriköi siirrettiin tarkkikselle, ja armovitonen..
Sama jatko-opinnoissa, armosta paperit että koulu saa rahat..
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä lyijyllä tiedetään olevan vaikutusta oppimista ja keskittymistä heikentävästi, jos lapsi sitä jostakin on saanut. Myös antibioottien tiedetään tutkitusti altistavan käytöshäiriöille – suolisto kun on toiset aivomme.
Jotakin mullistavaa on joka tapauksessa tapahtunut viimeisinä vuosikymmeninä ja syitä pitäisi avoimesti tutkia ja tarvittaessa muuttaa asioita paremmiksi. Perimä puheilla pelkästään, ihmisiä johdetaan vain harhaan.
Ilmoita asiaton viesti
Paljon hienoja ominaisuuksia, mutta ovatko johtavalle sotilaalle sopivia luonteenpiirteitä, jos kirjoituspöydän laatikossa ovat avaimet varastoihin, joissa olevilla aseilla voidaan aloittaa sota. Toivottavasti Puolustusvoimien testit pitävät.
No entä sitten kansanedustajan työ. Olisi tarkoitus vilpittömällä tahdolla ja tiedolla ajaa peräänantamattomasti ja puolueettomasti jokaisen suomalaisen etua. Toivottavasti tämä toteutuu.
Menestystä työssäsi.
Oletko kokeillut Mensaa?
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Mikko. Hieno henkilökohtainen avautuminen.
Ilmoita asiaton viesti
”En ole maaninen enkä someta kännissä. Olen vain aikuinen, joka elää ADHD:n kanssa. Olen minä.” ❤
Täytyy sanoa että arvostan Kärnän avautumista. Liian usein meillä ihmisillä on kiire tuomita ennen kuin olemme ymmärtäneet.
Ilmoita asiaton viesti