Ensihoito turvattava myös pohjoisessa

Viime vuosien aikana erityisesti terveydenhuollossa pohjoisen erityisolosuhteet ovat jääneet etelän päätöksenteossa varjoon. Pohjoinen tarkoittaa etäisyyttä. Se tarkoittaa sitä että lähimpään sairaalaan voi olla tuntien matka maata pitkin. Ja jos käy onnettomuus, ambulanssin täytyy ajaa ensin tunti päästäkseen paikalle ja sitten toinen takaisin. Tämä voi olla kohtalokasta.

Siksi meille pohjoisessa on erityisen tärkeää, että myös helikopteriensihoito toimii. Meidän on voitava luottaa siihen, että yhteiskunta auttaa meitä jokaista, kaikkialla. Vaikka postinumero ei olisikaan 00100. Siksi helikopteritoiminnan tulevaisuus kiinnostaa meitä erityisen voimakkaasti.

Entisenä rajavartijana tiedän että meillä pohjoisessa tarvitaan helikopterilta ja sen miehistöltä paljon. Nykyisin palvelun rahoitus järjestetään valtiollisen FinnHEMS:n kautta. Mutta itse helikopteri, sen lentäjät ja huoltotoiminta on kilpailutettu – ja tulokset ovat todella hyvät. Pohjoisissa olosuhteissamme on saavutettu lähes täydellinen 99,75% lähtövarmuus. Näin toiminta on järjestetty myös muualla Euroopassa.

Nyt sosiaali- ja terveysministeriö yrittää tuhota toimivan järjestelmän ja perustaa kokonaan uuden valtiollisen lentoyhtiön, jolla ei ole päivääkään lentokokemusta, ei yhtään lentäjää eikä vielä ainuttakaan helikopteria. Kaikki tämä pitäisi myös perustaa ennätysaikataululla. On todellinen riski, että helikopteriensihoitopalveluihin tulee jopa vuosien tauko. Entä olisiko juosten kasaan raavittu kopterikalusto sopivin pohjoisen olosuhteisiin? Meillä pohjoisessa tämä tarkoittaisi järkyttävää palvelutason laskua. Meillä ei voi mennä ratikalla sairaalaan hädän iskiessä.

Nyt on aika puhaltaa pilliin ja ottaa aikalisä. Onko erinomaisesti toimivaa järjestelmää ylipäätään mitään järkeä ryhtyä sotkemaan? Meillä olisi ihan oikeitakin rahareikiä, kuten jokainen vanhustenhoitoon perehtynyt tietää.

0
mikkokarna
Keskusta Enontekiö

Suomen pohjoisin kansanedustaja, toista kautta eduskunnassa. Olen 40-vuotias lappilaistunut kainuulainen ja osa-aikainen saaristolainen, jolle kaikki eräharrastukset ovat lähellä sydäntä. Ennen valintaani eduskuntaan toimin Enontekiön kunnanjohtajana ja sitä ennen Ivalon rajavartioalueen varapäällikkönä. http://www.lapinpuolustaja.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu