EU:n palautettava päätösvaltaa kansallisvaltioille
Euroopan unioni on tuonut mukanaan kiistatta paljon hyviäkin asioita. Rauhaa, vakautta ja taloudellista kasvua. Unionin 2000-luvulla tapahtuneessa voimakkaassa laajenemisessa oli kuitenkin vauhtisokeus päällä. Jäseniksi hyväksyttiin tuolloin Baltian maiden lisäksi sellaisia maita kuin Puola, Unkari, Romania ja Bulgaria, jotka eivät nykyiselläänkään, saamansa merkittävän rahoituksen jälkeenkään täytä kaikkia jäsenvaltioilta edellytettäviä kriteereitä. Innokkaimmat federalistit haaveilivat tuolloin myös Turkin EU-jäsenyydestä. On todella onni, että tällaiset ajatukset saatiin torpattua.
Euroopan unionin yksi suurimpia ongelmia on sen valtava byrokratiakoneisto, joka tuottaa jäsenvaltioille direktiiviä direktiivin perään. Nämä direktiivit on sitten sopeutettava kansalliseen lainsäädäntöön. Ongelmalliseksi asian tekee unionin laajuus, sillä sama muotti ei yleensä sovi huonostikaan esimerkiksi Suomeen ja Kreikkaan. Siltikin unionin laajemmalla integraatiolla on valtavasti kannatusta ja jokainen komissio tuntuu ajavan asiaa kuin käärmettä pyssyyn.
Unionin pitäisi muuttua, mutta sen tulee muuttua eri suuntaan kuin federalistit haluavat. Kansallisvaltioiden päätösvaltaa omista asioistaan tulee lisätä ja unionin tulisi keskittyä sen perustarkoitukseen, eli rauhan, vakauden ja taloudellisen kasvun luomiseen Eurooppaan. Ei ole mitään järkeä, että unioni sääntelee jäsenvaltioidensa petopolitiikkaa tai pyrkii määräämään, voivatko metsästäjät käyttää harrastuksessaan lyijypatruunoita vai eivät. Tällainen ei luo rauhaa ja vakautta. Se luo ainoastaan syvää tyytymättömyyttä.
Suomen on uskallettava vaatia enemmän kansallista päätäntävaltaa omista asioistaan EU:ssa aivan samoin, kuin maakuntien on uskallettava vaatia Suomessa lisää päätäntävaltaa omistaan. Vallan keskittyminen ei ole koskaan hyvä asia ja Suomessa valtaa on keskitetty aivan liikaa pääkaupunkiseudulle. Sitä täytyy vetää takaisin lähemmäksi päätöksenteon kohteena olevia ihmisiä maakunnissa ja kunnissa. Samoin meidän täytyy vetää valtaa Brysselistä takaisin Suomeen. Esimerkiksi aluekehitysrahoja (koheesiorahoitus) ei ole mitään järkeä kierrättää EU:n kautta, vaan valta aluekehityksestä tulee palauttaa kansallisvaltioille. Näin maksaisimme vähemmän EU:n jäsenmaksuja mutta päättäisimme enemmän itse, millaista yhteiskuntaa haluamme Suomeen rakentaa. Myöskään EU:n yhteinen maatalouspolitiikka ei ole millään tavalla sopiva Suomen oloihin ja joudumme rahoittamaan sekä muiden maiden maataloutta että maksamaan kansallisia maataloustukiakin. Luopumalla yhteisestä maatalouspolitiikasta voisimme satsata enemmän omaan maatalouteemme ja tehdä sen täysin omilla ehdoillamme.
No johan on Kärnä löytänyt oikean sävelen tekstiin. Melkoinen täyskäännös viimeisen keskustalaisen komissaarin linjaan. Hyviä nuo Kärnän ajatukset.
Mikähän vika mahtaa Puolan ja Unkarin jäsenyydessä olla. Noissa maissa pyritään toteuttamaan sen suuntaista politiikkaa EUhun nähden, jota Kärnä toivoo. Vähän nyt taitaa joissakin asioissa mennä överiksi, mutta heittääköön kiven se, jonka asioissa ei ole sanomista.
Ilmoita asiaton viesti
Kärnä kirjoittaa ”Innokkaimmat federalistit haaveilivat tuolloin myös Turkin EU-jäsenyydestä. ”
Jaahas, kukas olikaan nimenomaan ajamassa Turkin eu-jäsenyyttä hyvinkin voimakkaasti komissaarina ollessaan. No, olihan komissaarina nimenomaan keskustalainen Olli Rehn.
Muuten oletko Kärnä laisinkaan huomannut sitä seikkaa, että keskustan mepit istuvat ryhmässä Renew Europe (ex-Alde), joka ajaa syvenevää integraatiota eu:ssa? Wiki sanoo ”ALDE-ryhmän tarkoitus liueta ja muodostaa uuden liitto Ranskan presidentin Emmanuel Macronin ”renessanssiin”.” Ryhmää johtaa parlamentissa belgialainen Guy Verhofstadt, joka kannattaa Euroopan unionin federalisointia wikin mukaan. On myös puheissaan osoittanut tämän olevan päämääränä. Täytyy todeta että on yhdessä Macronin kanssa kuin vakka ja kansi päälle.
Ryhmää johtaa ranskalaiset mepit (ryhmässä jäsenmaista suurin edustus 21 meppiä) ollen Macronin sanansaattajia. Macron on tunnetusti ajamassa eu:hun velkojen yhteisvastuuta ja erillistä valtionvarain rahastoa, joka on hyvällä alulla, koskapa keskusta on hallituksessa tuon jo käsittääkseni hyväksynyt. Suomi siis on poistumassa ns. Hansaliiton maiden yhteistyöstä parlamentissa ja neuvoston päätöksissä.
Viedäänkö keskustaa Rinteen vihervasemmistolaisessa hallituksessa kuin pässiä narussa?
Ilmoita asiaton viesti
Olisiko tässä kysymys populismista viimeisen päälle?
Kun oma puolue on suossa niin siirrytään niiden leiristä lainaamaan ajatuksia jotka menestyvät ja ovat oman puolueen ”vihollisia”.
Olisiko kannattanut jo oman puolueen vallassa ollessa vähän asiaakin puhua?
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa kokoomus ja keskusta ovat olleet sillä linjalla, että päästetään virkamiehet laittamaan Suomi-lisiä EU-direktiivejä täytäntöön laittaessa. Direktiivit olisivat pienempi ongelma, jos ne vain kopioitaisiin ja liitettäisiin osaksi Suomen lakia kuin, jos virkamiesten annetaan muokata lakia haluamallaan tavalla direktiivien mukaiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Tuosta kun liikkuu kahdenlaista tietoa.
Toisaalta sanotaan aina että direktiivi ei ole pakottava ja sitten toisaalta että se on pakko liittää Suomen lakiin.
Kuinkahan tuo oikein on?
Ilmoita asiaton viesti
Wikin mukaan vastaus kysymykseesi.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Direktiivi
https://fi.wikipedia.org/wiki/S%C3%A4%C3%A4d%C3%B6s
Ilmoita asiaton viesti
Kannatettavia ajatuksia, Sveitsin ja Norjan malliin yhteismarkkinoiden hyödyt?
Mutta kysymys kuuluu: Miten Suomi voi ”ottaa päätösvaltaa itselleen”, kun Suomi on allekirjoittanut sopimuksia joiden perusteella Brysselillä on oikeus ottaa valtaa itselleen, ja se myös tekee näin, eli säätää liukuhihnalta lakeja jotka velvoittavat juridisesti myös Suomea.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole mitään Sveitsin ja Norjan mallia.Ne ovat kaksi toisistaan erilaista mallia.
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoista avautumista blogistilta. Ettei men ihan p..n jauhamiseksi, niin kuinka blogistin mielestä tuo ” vallankaappaus ” EU ssa käytännössä voidaan toteuttaa ?
Nohevien ja osaavien Mepien toimesta, istumalakolla vai pidättämällä hengitystä ?
Ilmoita asiaton viesti
Toteat:”Esimerkiksi aluekehitysrahoja (koheesiorahoitus) ei ole mitään järkeä kierrättää EU:n kautta, vaan valta aluekehityksestä tulee palauttaa kansallisvaltioille.”
Tätä kannatan ilman muuta, mutta ihmettelen kuinka tuot sen esille, kun nämä rahat on aina pyritty sivuuttamaan, kun puhutaan yritystuista. Kyse on kuitenkin muistaakseni yli 300 miljoonasta eurosta vuosittain. Niistä rahoista konepajat saavat ostettua EU:n rahoilla uuden linjaston kunhan toimivat jossain kaukana yms. Vastaavasti kilpaileva firma etelässä ei saa penniäkään.
Keskustalaiset ovat yleensä halunneet pitää nämä piilossa, mutta sinä tuot ne esille ja samaan päätöksentekoon. Hieno homma!
Ilmoita asiaton viesti