Kansalaisaloite avohakkuukiellosta on hyökkäys Lapin metsätaloutta vastaan
Eduskunnassa keskusteltiin taannoin kansalaisaloitteesta, jolla tähdättäisiin avohakkuiden kieltoon valtion mailla. Aloitteella tähdätään metsälain muutokseen siten, että valtion metsissä siirryttäisiin nykyisestä kasvupaikkaperusteisesta metsienhoidosta täysin jatkuvapeitteiseen metsänkasvatukseen.
On muistettava, että metsähallituksen nykyiset metsienkäsittelysuunnitelmat perustuvat alueellisiin luonnonvarasuunnitelmiin, jotka tehdään yhteistyössä metsä- ja luonnonsuojeluammattilaisten sekä sidosryhmien kanssa. Luonnonvarasuunnitelmien mukaan metsähallituksen vuosittainen hakkuumäärä on 6,5 miljoonaa kuutiota vuosittain. Tämä vastaa noin 55% monikäyttömetsien vuoden kasvusta.
Keskustalle metsillä on erityinen merkitys: ne ovat keskeinen osa Keskustan realistista vihreyttä. Itselleni metsä on tärkeää ennen kaikkea eränkäynnin kannalta, ja olen todella tyytyväinen siitä, että metsänkäsittelymenetelmissä huolehditaan nykyään myös eränkäynnin edellytyksistä varsin mainiosti. Parannettavaakin on, mutta se tulee tehdä Metsähallituksen uusien omistajapoliittisten linjausten kautta.
Keskusta tavoittelee niin hiilinielujen vahvistamista, luonnon monimuotoisuuden lisäämistä, kuin myös uusia investointeja puunkäytön lisäämiseksi Suomessa. Nämä eivät sulje toisiaan pois. Haluamme pitää ääntä kaikkein noin 650 000 suomalaisen metsänomistajan puolesta, he ovat oman metsänsä asiantuntijoita. On muistettava, että nykyinen metsälaki koskee yksityisiä metsänomistajia ja myös Metsähallitusta. Tätä kaikkien valvoo Metsäkeskus.
Suomen metsälaki sallii laajasti erilaisten metsien hoitomuotojen hyödyntämisen metsien hoidossa. Laki edellyttää, että uudistushakkuun jälkeen alalle syntyy taloudellisesti kasvatuskelpoinen taimikko kohtuullisessa ajassa. Keskeinen metsäkeskuksen valvonnan välinen onkin ennen hakkuita tehtävä metsänkäyttöilmoitus.
Metsien kasvua ja hiilinielujen vahvistamista on lisättävä. Tämä edellyttää monipuolisia metsänhoitoa ja erilaisia hakkuumenetelmiä niin valtion kuin yksityisten metsänomistajien metsissä. Monipuoliseen metsänhoitoon kuuluvat Keskustan mielestä niin jatkuvan kasvatus kuin avohakkuutkin.
Kannatan itse jatkuvan kasvatuksen lisäämistä. Olen hyvin tyytyväinen että juuri Metsähallitus on tätä pinta-alaa, jossa jatkuvaa kasvatusta tehdään, vapaaehtoisesti lisännyt. Sitä voidaan myös edelleen lisätä. Samoin pidän äärettömän tärkeänä, että hakkuita toteutettaessa me huomioimme myös riistan elinympäristöt esimerkiksi riistatiheikköjen muodossa. Metsästyksen lisäksi myös porotalouden toimintaedellytyksistä huolehdittava.
Mutta on kuitenkin niin, että avohakkuu on tietyillä alueilla ainoa mahdollisuus sen puuston uudistamiseen. Kansalaisaloite on myös selkeästi hallitusohjelman vastainen, ja edellytän, että kaikki hallituspuolueet tyrmäävät sen yhdessä. Se on myös hyökkäys Pohjois-Suomen maa- ja metsätaloutta sekä metsäteollisuutta vastaan, enkä siten voi sitä kannattaa.
Olet Mikko Väärässä.
Kysymys on vain valtion metsistä. Avohakkuukielto ei koske yksityismetsiä. Valtion metsien avohakkuukielto nostaa puun hintaa ja metsäyhtiöiden tulokset sen vuoksi jonkin verran pienenevät. Yksityismetsätalous hyötyy, kun tapahtuu tulonsiirto metsäyhtiöiden suurosakkaiden osingoista yksityisille metsänomistajille.
Vai oletko Mikko arvioinut yksinomaan mistä päin äänet seuraavissa vaaleissa tulevat? Jos näin, niin väärä arvio.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta siitä on lyhyt matka siihen että avohakkuut kielletään myös yksityismetsissä. Vaikka kielto valtion metsiin tulisikin niin ei sillä olisi kovinkaan nopeaa vaikutusta puun hintaan. Harvennukset ja kasvatushakkuut on silti tehtävä. Ja jos metsä on päätehakkuu kunnossa niin silloin se vain harvennetaan todella harvaksi, niin harvaksi ettei sitä maallikko oikein osaa kuvitellakaan. Sitten toivotaan että se alkaisi taimettua. Jos näin ei käy niin edessä on joka tapauksessa istutus tai kylvö. Tälläisessä tapauksessa menetetään helposti 10 vuoden kasvu ja kulut ovat vain lisääntyneet. Ei järkeä.
Ilmoita asiaton viesti
Valtion metsien osuus Suomessa lienee noin 18 %
Tuskin tuo koko viidennes Lapissa on. Siihen katsos ei riitä pinta-alat.
Mutta asiaan. Ostin taannoin metsäalan,jota oli hakattu harsimalla.
Sain aikanaan pojankin,joka aikanaan kävi motokuljettajan kurssin.
Ensimmäinen kysymys pojalta oli. Miksi meidän metsissä ei kasva tukkia,kuten muiden.
Mitä siihen pitäisi vastata?
Ilmoita asiaton viesti
Valtion omistamia voidaan tietenkin käyttää ns. lisähiilinieluina, hallitus päättää.
Ilmoita asiaton viesti
>>>Mutta on kuitenkin niin, että avohakkuu on tietyillä alueilla ainoa mahdollisuus sen puuston uudistamiseen. Kansalaisaloite on myös selkeästi hallitusohjelman vastainen, ja edellytän, että kaikki hallituspuolueet tyrmäävät sen yhdessä. Se on myös hyökkäys Pohjois-Suomen maa- ja metsätaloutta sekä metsäteollisuutta vastaan, enkä siten voi sitä kannattaa.<<<
Luulisi sinun ymmärtävän ja tietävän kun olet pohjoisesta kotoisin kuinka Lapin metsät kasvaa ja uusiutuu… siis puhun nimenomaan "LAPIN" metsistä jossa nuo avohakkuut merkitsee vuosikymmenien aukkoja pohjoiseen luontometsään ja vielä pahempi on se kun noita aukkoja tuolla Lapin perukoillakin .. ainakin aikaisemmin aurattiin ja saatiin aikaiseksi vuosikymmenien tuho suurilla "HAKKUUALUEILLA" ja joissa ei voi edes jalan kulkea normaalisti enää… jossain Ivalon eteläpuolisissa hakkuuaukoissa oli sellaiset mylläykset aikoinaan, että eipä sinne kukaan normaali ihminen jalan lähtenyt tarpomaan.
Ja muutenkin nuo metsät Lapin perukoilla kasvaa todella ihan eri tahtiin ja erittäin hitaasti verrattuna eteläisempiin kasvualueisiin.. siis jos puhut Lapin metsistä yleisellä tasolla niin tämä pitää kyllä huomioda kun noita "HAKKUUAUKKOJA" sinne tehdään ja olen sitä mieltä, että ehdottomasti nuo aukkohakkuut pitää oikeassa "LAPISSA" kieltää kokonaan ja palata entiseen "Harvennushakkuu" malliin ja lopettaa kauniin maiseman "RAISKAAMINEN" kokonaan.
Ilmoita asiaton viesti
Et ehkä laske Osaran aukeita lapiksi mutta Osara oli aikanaan kuitenkin oikeassa. Paskasta ei saa konjakkia.
https://www.metsalehti.fi/artikkelit/osaran-metsia-avohakataanjalleen/
Ilmoita asiaton viesti
Ymmärrän kyllä sen, että tehometsän viljelyllä saadaan puuta tehokkaasti metsistä, mutta se tehoviljely ei tule koskaan onnistumaan Suomen Lapissa.. siis ”LAPISSA” eli sanotaanko nyt esim. Saariselän pohjoispuolella jossa kokemuksieni mukaan on tehty järkyttävän suuria virheitä juuri noiden ”AVOHAKKUIDEN” ja kyntämällä myllättyjen alueiden osalta.
Ja en tiedä oletko koskaan kulkenut ns. ikimetsissä tuolla alueella jossa on vanhoja Honkia pystyssä ja niitä on maassa, sekä muu metsä todella kaunista vanhaa mänty metsikköä…. minä olen joskus niissä tallustellut ja siellä ihmisen mieli lepää ja mielikuvituskin herää eloon…. olen myös nähnyt tuolla lähialueella Ivalon alapuolella noita kynnettyjä käsittämättömän ”rumia” aukkoja joiden uudistuminen ja ennallastiminen kestää ainakin sata vuotta ja senkin jälkeen nuo puut eivät ole vielä kunnolla tukkipuun mitoissa.
P.S Ja kauneus on tietysti katsojan silmssä, mutta minun silmissä nuo tehoviljelmät eivät vedä millään mittarilla mitattuna vertoja luonnon omalle metsälle… ne jotka niitä väittävät kauniiksi pitäisi viedä vierailulle noihin ”LAPIN” ikimetsiin jossa purot solisee ja metsät on kuin maisemakortista, siis metsällä on muitakin arvoja kuin pelkkä puun arvo…. olen ikäni kuleksinu metsissä, niin etelässä kuin pohjoisessakin ja olen osallistunut elämäni aikana myös noiden aukkojenkin tekoon… ei motolla vaan moottorisahalla jolla ei sellaista tuhoa saada aikaan koskaan kuin mitä nykyiset koneet tekee….. myös se aukkojen jälkihoito… kyntäminen etc.
Ilmoita asiaton viesti
Osaran aukeet ovat nyt niitä paljon kehuttuja hiilinieluja, vielä muutaman kymmenen vuotta mutta jos niitä ei hakata niin ovat vain hiilivarastoja eivätkä sido mitään. Vain kasvava metsä sitoo hiiltä ilmasta.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan kuten Mikko Kärnä sanoo metsäkeskus valvoo viranomaisena kaikkia toimenpiteitä oli se yksityisen tai valtion metsää.
Jos nyt jotain ymmärrän metsän hiilinielukyvystä kun metsä on kypsässä iässä noin 100 vuotias siitä tulee hiilen päästölähde jos se jätetään siihen
mutta kun se päätehakataan ja tukeista tehdään hirsitaloja tai käytetään puukuitulevyjen valmistukseen hiili varastoituu jopa sadoiksi vuosiksi eteen päin.
Päätehakkuu kiellon kansalaisaloite allekirjoittajat ei ajatelleet loppuun saakka aloitteen järkevyyttä.
Muutoin odotan nyt miten edìstyy tuo Vihreiden ennen vaaleja lupaama hiilinielukorvauksen hyvittäminen jollakin tapaa metsänomistajille.
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiinnolla odottelen v. 2019 toteutuneita ulkomaankaupan lukuja.
V. 2018 mentiin yli 3 miljardin euron alijäämällä maailmantalouden suhdannehuipulla. Vielä 2000- luvun alkuvuosina yli 10 miljardin vuosittaiset ylijäämät olivat varsin tavanomaisia.
Tässä nyt vain odotellaan, milloin Rinteen hallituksen saavutuksin luottoluokittajat tiputtavat Suomen pois ns. pohjoismaisesta sarjasta eteläeurooppalaiselle tasolle.
Ilmoita asiaton viesti
Hallituspuolueiden yhteispäätös soveltuu hyvin huonosti kansalaisaloitteiden käsittelyyn. Hallituspuolueiden kansanedustajien käsien sitominen yhden puolueen tiukan kannan vuoksi ei ole kansanvallan kannalta kestävää toimintaa.
Kansalaisaloite osoitetaan eduskunnalle. Hallitusohjelmaa ei niiden osalta tule tarkastella.
Ilmoita asiaton viesti
Joko Erämaiden avohakkaajat ry on perustettu?
Ilmoita asiaton viesti
Keskusta on hallituksessa, joka pakottaa metsähallituksen hakkaamaan tulevana vuonna enemmän kuin ikinä.
Miten luulet Mikko, nostaako vai laskeeko kyseinen valtion toiminta kantohintoja ja siten yksityisten metsänomistajien saamia tuloja metsästään?
Ilmoita asiaton viesti
Vastaan tähän puun hinnan molli kehitykseen kun 2007 mäntytukista sai pystykaupassa parhaimmillaa 77 € kiintokuutio niin 10 vuotta myöhemmin 2018 sait 65 € kiintokuutio ja nyt se pyörii 55 € kieppeissä.
Mitä sanoisi SAK tälläiseen negatiiviseen palkka kehityksestä joka on tosiasiaa metsänomistajille.
Jos ja kun sinulla on noin 100 vuotiasta tukkimetsää joka on silloin päätehakkuukypsää. Muutoinkin metsän omistaja maksaa myydessään kaksinkertaisen veron ensiksi olet maksanut vuoteen 2005 saakka pinta-ala veroa vuotuisesta puunkasvusta metsätyypin mukaan nyt sitten maksat myyntiveroa 34 % myyntituloista.
Ilmoita asiaton viesti