Keskustan maahanmuuttopoliittisesta linjasta

Viime viikkoina on käyty tiivistä keskustelua maahanmuuttopolitiikasta. Monelle tuntuu olevan epäselvää, mikä on keskustan maahanmuuttopoliittinen linja. Yritämme tässä kirjoituksessa selventää sitä. Lyhyesti sanottuna linjamme on ihmillinen, mutta realistinen. Haluamme auttaa hädänalaisia, mutta ensisijaisesti tämän auttamisen tulee tapahtua hädänalaisten omassa kotimaassa. Siksi keskusta näkee, että kehitysapu ja humanitäärinen avustustyö on tehokkain tapa vähentää humanitääristä maahanmuuttoa ja puuttua muuttoliikkeen juurisyihin.

Toiseksi parhaana keinona hädänalaisten auttamiseen keskusta näkee kiintiöpakolaisten ottamisen. Kiintiöpakolaiset ovat henkilöitä, joille on jo myönnetty YK:n pakolaisasema ja tiedämme varmasti, että he ovat hädänalaisia. Lisäksi voimme valikoida kiintiöpakolaiset itse ja hallitusohjelman mukaisesti valinnassa tullaan huomioimaan myös kotoutumisen edellytyksiä.

Turvapaikan hakeminen on keskustalle viimesijainen keino auttaa. On kylmä tosiasia, että suurin osa Eurooppaan saapuneista turvapaikanhakijoista ei ole ollut kansainvälisen suojelun tarpeessa. Turvapaikkatutkintojen suorittaminen täällä on siis kuluttanut valtavasti resursseja, jotka olisi ollut parempi suunnata hädänalaisten auttamiseen toista kautta. Kannatamme myös kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden tehokkaita palautuksia ja edistämme palautussopimusten solmimista. Samoin kannatamme vakaviin rikoksiin syyllistyneiden nopeita palautuksia, emmekä ole valmiita luopumaan ns. ”pakkopalautuksista”, vaan näemme ne osana turvapaikkaprosessia.

Kannatamme maahamme saapuneiden ulkomaalaisten tehokasta kotoutumista, joka tapahtuu parhaiten työn kautta. Näemme, että turvapaikanhakijoille nykyisellään 3-6 kuukauden kuluessa maahan saapumisesta myönnettävä työnteko-oikeus on hyvä asia. Mikäli tätä oikeutta ei myönnetä, kuten perussuomalaiset tuntuvat haluavan, makuutamme turvapaikanhakijoita vastaanottokeskuksissa yhteiskunnan elätteinä. Tällaisessa ei ole mitään järkeä. Kotoutumisen suhteen vaadimme, että Suomessa asuvat sitoutuvat yhteisiin suomalaisiin arvoihin. Maassa maan tavalla on edelleen hyvä sanonta.

Työperäistä maahanmuuttoa kannatamme ja olemme valmiita luopumaan ulkomaisen työvoiman tarveharkinnasta asteittain. Näemme, että tämä on hyvä tapa tukea suomalaisia yrittäjiä sekä alkutuotantoa. Vaikka Suomessa on työttömyyttä, ei työvoimaa ja työtä saada riittävällä tavalla kohtaamaan. Samoin toivotamme tänne tervetulleeksi myös ulkomaiset yrittäjät, jotka haluavat työskennellä yhteiskuntamme hyväksi ja sen eduksi.

Keskusta ei tarjoa populistia ratkaisuja, jotka ovat tosiasiassa mahdottomia toteuttaa. Emme vaadi ”rajoja kiinni”, koska rajoja ei voida kiinni laittaa. Emme esitä turvapaikanhakijoiden ”pikakäännytyksiä”, koska olemme Geneven sopimuksen ja perustuslakimme nojalla velvollisia suorittamaan turvapaikkatutkinnan jokaiselle, joka turvapaikkaa täältä hakee. Tämä tosiseikka ei muuttuisi miksikään, vaikka perussuomalaiset olisivat yksinkertaisella enemmistöllä hallituksessa. Emme myöskään aja pohjoismaisen passivapauden poistamista, joka tuhoaisi lappilaisen kulttuurin, lopettaisi lohenkalastuksen Tornion-Muonionjoella ja Tenojoella, aiheuttaisi satojen miljoonien eurojen kustannukset ja valtavia tappioita vientiteollisuudelle ilman, että se estäisi yhdenkään turvapaikanhakijan saapumista maahamme.

Yksi tärkeä tavoitteemme unionitasolla on lopettaa ulkorajojen yli suuntautuva ihmissalakuljetus, joka on vastenmielistä ja iljettävää rikollisuutta. Ihmiset eivät pelkästään huku Välimereen, vaan he tukehtuvat täyteen pakattuihin veneisiin. Haluamme, että Eurooppaan työtä tekemään tulevat voivat tänne työn perässä saapua. Mitään onnenongintaa turvapaikkaprosessin väärinkäyttämisen kautta emme kannata. Samoin katsomme hallitusohjelman mukaisesti, että mikäli maahamme saapunut turvapaikanhakija on tänne työllistynyt ja vaikka päätös olisi kielteinen, on yhteiskunnalle tuottavan työn tekemistä voitava jatkaa. Mikäli työ päättyy, päättyy myös kyseisen henkilön oleskeluoikeus. Tämä on puhdasta pragmatismia.

Peräänkuulutamme maahanmuuttokeskusteluun realismia populismin sijaan. On vastuutonta tarjota kansalaisille ratkaisuja, jotka eivät ole mahdollisia. Maailma ei ole koskaan mustavalkoinen.

Keskustan hallintovaliokuntaryhmä:
Kansanedustaja Juha Pylväs
Kansanedustaja Mikko Kärnä
Kansanedustaja Hanna Huttunen

+1
mikkokarna
Keskusta Enontekiö

Suomen pohjoisin kansanedustaja, toista kautta eduskunnassa. Olen 40-vuotias lappilaistunut kainuulainen ja osa-aikainen saaristolainen, jolle kaikki eräharrastukset ovat lähellä sydäntä. Ennen valintaani eduskuntaan toimin Enontekiön kunnanjohtajana ja sitä ennen Ivalon rajavartioalueen varapäällikkönä. http://www.lapinpuolustaja.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu