Lappilaisten perustuslaillista oikeutta turvallisuuteen loukataan joka päivä

Joka viides pelastuslento jää Lapissa maahan sääesteen vuoksi. Joka viides. Ajatelkaapa vain millainen meteli syntyisi, jos joka viides ambulanssikyyti jäisi muualla maassa ajamatta? Pelastushelikopterit ovat pitkien etäisyyksien Lapissa se ambulanssi, jota tarvitaan jos ihmishenkiä aiotaan onnettomuuksissa ja sairaskohtauksissa pelastaa. YLE kertoi tällä viikolla tarinan, jossa potilaan matka sairaalaan kesti peräti 11 tuntia pelastuslennon jäätyä maahan. Se on pitkä aika odotella ja käytännössä varma kuolema, mikäli kyseessä olisi ollut onnettomuuden sijaan aivoinfarkti tai sydänkohtaus.

Pelastustoimen lisäksi ongelmia on poliisillakin. Esimerkiksi Savukoskella poliisin saapuminen paikalle kesti viime vuonna keskimäärin 71 minuuttia. Pitkiä, yli 40 minuutin vasteaikoja kellotettiin myös Enontekiöllä, Utsjoella ja Muoniossa. On hyvä huomata, että tässä ovat kyseessä vain keskiarvot. Enontekiön Kilpisjärven tilanne on esimerkiksi sellainen, että pahimmillaan lähin poliisi on yli 300 kilometrin päässä. Tuollaisessa tilanteessa tapahtuvassa hälytyksessä vasteajat mitattaisiin tunneissa. Kuulostaako sivistysvaltion toiminnalta? Minusta ei.

Poliisi- ja pelastustoimen puutteet loukkaavatkin lappilaisten perustuslaillista oikeutta turvallisuuteen ja vaarantavat potilasturvallisuuden. Hallitus on päättänyt osoittaa poliisille lisää resursseja ja säätää poliisille enimmäisvasteajat. Näiden toimenpiteiden tulee taata, että Lapin vasteajat saadaan valtakunnallisen keskiarvon tasolle. Sitä ei tehdä muutoin, kuin sijoittamalla lisää poliiseja syrjäseuduille. Tähän tavoitteeseen on hallituksen lisäksi sitoutunut myös eduskunnan hallintovaliokunta.

Pelastustoimen osalta tilanne on ongelmallisempi, mutta sekin on ratkaistavissa. Ensinnäkin tarvitaan säänkestävämpää kalustoa ja ensimmäisen vaiheen ratkaisun tulee olla, että Rajavartiolaitos sijoittaa Rovaniemelle pysyvästi jonkun jäänpoistolaitteilla varustetuista koptereistaan. Toisekseen valtion tulee luopua omasta pelastushelikopterihankkeestaan ja pelastuslentojen kilpailuttaminen on aloitettava välittömästi. Tässä kilpailutuksessa on vaadittava Lapin toimittajilta riittävää säänsietokykyä. Lapissa olisi myös perusteltua, että koptereihin sijoitettaisiin hoitajien sijasta myös lääkäri. Tällä pelastettaisiin monta ihmishenkeä.

Tulen laatimaan näistä asioista kirjallisen kysymyksen hallitukselle ja varmistamaan, että nämä toimenpiteet etenevät. Nyt on viimeinen hetki toimia.

+1
mikkokarna
Keskusta Enontekiö

Suomen pohjoisin kansanedustaja, toista kautta eduskunnassa. Olen 40-vuotias lappilaistunut kainuulainen ja osa-aikainen saaristolainen, jolle kaikki eräharrastukset ovat lähellä sydäntä. Ennen valintaani eduskuntaan toimin Enontekiön kunnanjohtajana ja sitä ennen Ivalon rajavartioalueen varapäällikkönä. http://www.lapinpuolustaja.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu