Muutama sana koronaviruksesta

Koronavirus leviää hälyttävää vauhtia maailmalla ja nyt myös meillä täällä Suomessa. Viimeisimpien tietojen mukaan maassamme on todettu 40 laboratoriovarmistettua koronatapausta. On syytä korostaa, että panikointiin ei ole aihetta ja jokaisen kannattaa pysyä nyt rauhallisena. Tilanteesta hermostuneita on myös syytä rauhoitella.

Valitettavasti myös kritiikille on aihetta. Toisin kuin meille aluksi terveysviranomaisten toimesta kerrottiin, koronavirus ei ole pelkkä ”flunssa”, vaan kyse on vakavammasta asiasta. Olen vaatinut THL:ltä tehokkaampia toimia koronaviruksen torjumiseksi tammikuun lopusta saakka. Turhaan. THL otti käyttöön useita varautumiskeinoja liian myöhään. Muualla Euroopassa ja muissa Pohjoismaissa viranomaiset toimivat toisin. Monissa maissa esimerkiksi testataan ennakoivasti kaikki epidemia-alueilta saapuneet. Suomessa tälle ei ole edelleenkään nähty tarvetta.

THL:ssa on luotetaan sen varaan, että Suomen terveydenhuoltojärjestelmä on niin hyvä, että se kykenee itsessään ehkäisemään epidemian. Vaikka maamme terveydenhuoltojärjestelmä kiistatta maailman parhaita onkin, sen erinomaisuuden varaan emme voi kaikkea laskea. Italiassa, jossa tilanne on tällä hetkellä karmaiseva, tehtiin nimenomaan se virhe, että elämää jatkettiin normaalisti pitkään koronaviruksen saapumisen jälkeen. Kun epidemia toden teolla puhkesi, ylikuormittui koko terveydenhuoltojärjestelmä. Tällainen tilanne voidaan välttää Suomessa tehokkailla toimenpiteillä.

Suomi on harvaan asuttu ja syrjäinen maa, mutta olemme silti kiinni globaalissa maailmassa, emmekä täysin turvassa tällaisilta uhkilta. Suurin riski epidemiaan on suurissa kaupungeissa. On onni, että hajautettu yhteiskuntarakenteemme suojelee meitä tällaisilta uhkilta. Maaseudulla koronaa tai yhteiskunnan häiriötiloja ei tarvitse samalla tavalla pelätä kuin suurissa kaupungeissa. Laitetaan vain tulet takkaan ja otetaan riekkoa tai hirveä pakastimesta pataan. Taudinaiheuttajat eivät samalla tavoin leviää.

THL:n toimintaa on vielä lopuksi kritisoitava myös tiedottamisen osalta. Ennen kuin Suomessa todettiin ensimmäinen koronaepäily, THL ilmoitti asian olevan ”epätodennäköistä”. Kun epäily paljastui myöhemmin oikeaksi, THL totesi sen olleen ”jokseenkin odotettavissa”. Ei viestintää voi näin hoitaa mikäli aikoo säilyttää kansakunnan luottamuksen.

Toivotan terveysviranomaisille, terveydenhuoltohenkilöstöllemme, hallitukselle ja myös THL:lle voimia sekä viisautta tilanteen hoitamisessa. Erityiskiitokset valtiovarainministeri Katri Kulmunille, joka kirjoitti aiheesta tänään hyvän blogin. Terveysviranomaisten on kuitenkin opittava tästä kaikesta jotakin. Mielestäni tällaisessa tilanteessa on järkevämpää ylireagoida kuin alireagoida. Sitä kutsutaan varautumiseksi ja se maksaa lopulta itsensä aina takaisin, mikäli pahin mahdollinen skenaario toteutuu. Tämä on onneksi edelleen vältettävissä.

Edit 19.13: Korjattu todennäköisyykseksi ”epätodennäköinen” ”yksi miljoonasta sijaan”. ”Yksi miljoonasta”-lausunto oli Ivalon terveyskeskuksen ylilääkärin antama.

mikkokarna
Keskusta Helsinki
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Kansanedustaja toista kautta eduskunnassa. Olen 42-vuotias helsinkiläinen ja osa-aikainen lappilainen sekä saaristolainen, jolle kaikki eräharrastukset ovat lähellä sydäntä. Ennen valintaani eduskuntaan toimin Enontekiön kunnanjohtajana ja sitä ennen Ivalon rajavartioalueen varapäällikkönä. Ehdolla eduskuntaan Helsingistä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu