Ovatko poliisin prioriteetit kohdallaan?
Poliisin määrärahatarve on herättänyt vilkasta poliittista keskustelua ja hyvä niin. Pidän äärettömän tärkeänä, että turvaamme hallitusohjelmassa sopimamme 7500:n kenttäpoliisin määrän ja takaamme kansalaisten turvallisuuden kaikkialla Suomessa. On kuitenkin perin hämmästyttävää, että poliisi päätti painostustoimena käynnistää YT-neuvottelut henkilöstönsä kanssa, vaikka Sipilän hallituskaudesta saakka poliisin määrärahoja on nostettu systemaattisesti .
Poliisin määrärahat olivat vuonna 2017 696,7 miljoonaa euroa. Tästä ne nousivat vuodelle 2018 738,1 miljoonaan, 2019 759,6 miljoonaan, 2020 802,4 miljoonaan ja nyt viimeisimpänä 806,1 miljoonaan euroon. Ensi vuonna poliisi tulee saamaan jälleen kerran ennätysmäärän rahaa, sen tarkka summa ei tosin ole vielä tiedossa.
Jos oikeasti eletään tiukkoja aikoja, on organisaation laitettava suu säkkiä myöten ja huolehdittava ennen kaikkea perustetehtävästään. Tämä tehtävä on poliisille yleisen järjestyksen ja turvallisuuden turvaaminen. Tarkastelin taannoin poliisin toteuttamia ja suunnittelemia viimeaikaisia hankintoja. Hämmästykseni oli varsin suuri. Tässä poliisin mukaan äärimmäisen vaikeassa taloustilanteessa, jossa joudutaan mahdollisesti menemään irtisanomisiin, ollaan kuitenkin hankkimassa poliisin käyttöön esimerkiksi lisää vesijettejä, tiedustelurobotteja ja miljoonilla euroilla erilaista uutta kalustoa. Löytyipä sieltä kirsikkana kakun päällä vielä 130 000 eurolla uusia kahviautomaatteja.
Poliisin toteuttamat ICT-hankkeet ovat myös oma lukunsa. Niiden hintalappu pyörii kymmenissä ja taas kymmenissä miljoonissa euroissa. On pakko kysyä: ovatko nämä kaikki todella perustehtävän toteuttamisen kannalta välttämättömiä?
Eläkkeellä oleva komisario Heikki Mansikka-Aho antoi tuoreessa väitöskirjassaan kovaa kritiikkiä poliisin rahankäytölle ja piti vääränä, että säästöjä on ryhdytty hakemaan operatiivisesta toiminnasta ja kansalaisten turvallisuudesta. Mansikka-Ahon mukaan Poliisihallitus on myös kallis organisaatio, jonka toimintaa on jouduttu ylläpitämään leikkaamalla muusta toiminnasta.
Tähän kritiikkiin on ainakin allekirjoittaneen helppo yhtyä. Olen sitä mieltä, että poliisihallituksen toiminnot tulisi hajauttaa maakuntiin. Johdolle on myös asetettava jonkunlainen tulosvastuu toiminnastaan, sillä nykyisellään sellaista ei tunnu olevan. Poliittinen tahtotila resurssien priorisoinnista ohitetaan olankohautuksella silloin, kun eteen tulee jotain mielenkiintoista hankittavaa. Pidän myös poskettomana, että poliisi on käyttänyt eri vuosilta kertyneitä siirtomäärärahoja muka erilaisten kiinteiden kulujen kattamiseen toteuttaen kuitenkin samalla merkittäviä hankintoja, joiden ehdoton tarpeellisuus voidaan hyvin perustein kyseenalaistaa.
Ymmärän toki, että niillä vesijeteillä on mukavaa ajella, kuumaa kahvia pitää saada poliisilaitokselta ja varustuksenkin on oltava kunnossa, mutta en voi hyväksyä tällaisia hankintoja silloin, kun säästöjä ollaan tekemässä operatiivisen toiminnan kustannuksella. Vesijettien aiheuttamien häiriöiden torjunta kun on pientä verrattuna siihen, että Pohjois- ja Itä-Suomessa poliisia saadaan odottaa perheväkivaltatilanteessa tai muussa pahoinpitelyssä jopa tunteja. Onkin aivan välttämätöntä, että poliisin rahankäyttö syynätään nyt viimeistä senttiä myöten läpi. Kellään kun ei tunnu olevan kontrollia nykytilanteeseen ja Poliisihallitus elää kuin valtio valtiossa.
Poliisi voisi aloittaa säästämisen luopumalla valtioneuvoston jäsenten turvapalveluista. Sinne kuluu miljoona poikineen.
Suomi taitaa olla ainoa maa maailmassa, jossa paikallispoliisi turvaa poliitikkojen elämää.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitatko, että muissa maissa ei poliitikkojen elämää turvata vai että muissa maissa on erillinen organisaatio sitä varten?
Olisiko oma organisaatio kustannusten kannalta edullisempaa?
Ilmoita asiaton viesti
Eikö hallitus seuraa vihapuhepoliisi Keijo Kaarisateen linjauksia? Koko maata voi hyvin seurata twitteristä?
Ilmoita asiaton viesti
Asiaa. Perustehtävät ennen muuta ja näin itäsuomalaisena allekirjoitan täysin poliisin näkymisen tai pitäisikö muotoilla näkymättömyyden vähänkään syrjäisimmillä alueilla. Kylillä voi tehdä mitä älyttömyyksiä tahansa, poliisi tulee hätiin kun ehtii ja aina ei taida ehtiä.
Ilmoita asiaton viesti
Jos puhutaan mistä tahansa 800 miljoonan euron julkisyhteisön potista niin aivan varmasti siitä pystyy pririsoimalla kuluja säästämään muutaman prosentin. Sinällään en vastusta poliisien määrärahojen lisäämistä.
Mitä tulee vesijetteihin niin meillä usein kesämökin terassilla arvuutellaan vesijetin nähdessämme, että paljonko pitäisi ottaa hirvikivääriin ennakkoa, että miltäkin matkalta osuisi. On meinaan vauhdit joskus kovia.
Ilmoita asiaton viesti
Poliisin osaamista pitäisi kohentaa.
Taitaisi poliisitoiminnassa olla myös sellaisia tehtäviä joita pystyy tekemään muutkin kuin poliisit, vähemmällä koulutuksella, yhtä hyvin tai paremmin.
Ilmoita asiaton viesti
Luuletko oikeasti että poliisi ajelee vesijetillä koska se on kivaa?
Vai siksi että poliisi valvoo meriliikennettä ja vesijetti tukee tai korvaa partioveneen ja sillä pääsee nopeasti paikkoihin joille veneellä ei välttämättä pääse, tai saa kiinni kohteen jota veneellä ei välttämättä saa?
Pitäisikö rajavartijoilta kieltää moottorikelkat kun ajelevat niillä vain siksi että se on kivaa?
Ilmoita asiaton viesti
Kummallinen kysymys. Poliisin yksi tehtävä on valvoa vesiliikennettä ja jetti, on se sitten vesiskootterin tai veneen perässä, mahdollistaa turvallisemman ja nopeamman liikkumisen väylien ulkopuolilla matalilla. Vesiliikenteessä on myös vesiskoottereita jolla, osaavan ja alueen tuntevan ohjaajan toimesta, pääsee pakoon potkurilla liikkuvalta partioalukselta niin halutessaan. Sitten tarvitaan helikopteri.
”Mitä niin vakavaa rikollisuutta maantiellä tapahtuu, jotta moottoripyörän nopeutta tarvitaan?”
”Mitä niin vakavaa rikollisuutta maastossa tapahtuu, jotta moottorikelkkoja tarvitaan?”
jne.
Perstuntumalla sanoisin että vesiskootteri on myös paljon kustannustehokkaampi härveli kuin partiovene.
Ilmoita asiaton viesti
Janne, ehdit ennen. On tosi pätevä peli sokkeloisilla vesillä ja väylien ulkopuolella.
Ilmoita asiaton viesti
Jos poliisi tarvitsee lentävää kalustoa, se saa sitä virka-apuna Rajavartiolaitokselta.
Miksi ihmeessä poliisilla pitäisi olla päivystävä konstaapeli jossain Särkisalossa? Siellä muuten se poliisi saattaa ilmestyä paikalle yllättävän nopeasti…
Ilmoita asiaton viesti
Poliisin yksi tehtäväkenttä on valvoa meriliikennettä. Minulla ei ole tietoa että poliisi valvoo ilmaliikennettä.
Se parisenkymmentä vesiskootteria ei ole vaihtoehtoinen korttelipoliisille jossain muualla vaan juuri sen vastaavan ”korttelipoliisin” työkalu merellä. Siis ajoneuvo siinä kuin auto, moottoripyörä tai moottorikelkka.
Kävellenkö se poliisi Särkisaloon tarvittaessa tulee?
Ilmoita asiaton viesti
K.H:”Miten siis pysäytät minut,”
Glockilla?
Ilmoita asiaton viesti
K.H:”Koetas ampua 25 solmua liikkuvasta skodesta toiseen..”
Sen verta tullut katottua länkkäreitä ja Mustanaamiota, ettei toi mitenkään mahdoton rasti olisi. Itsekin hieman ammuntaa harrastaneena täräyttäisin tarkkaan ammutun kudin kaasuvaijeriisi, sen katkaisten. Siinähän sitten soutaisit karkuun.
Ilmoita asiaton viesti
Janne, ajattelepa asiaa toisin päin: kuinka monta poliisia voimmekaan palkata lisää, kun poliisilta otetaan pois moottoripyörät, helikopterit, vesijetit, veneet ja autot.
Kestäähän sitä rikospaikalle pääsy julkisilla, mutta kyllä normaalin partion sijaan paikalle voitaisiin bussilla laittaa kolmekin poliisimiestä. Lyhyille reissuille pääsevät potkulaudoilla.
Ilmoita asiaton viesti
”Jos oikeasti eletään tiukkoja aikoja, on organisaation laitettava suu säkkiä myöten…”
Josko poliisit ottavat esimerkkiä:
Hallitus kolminkertaisti valtiosihteerien määrän ja tuplasi erityisavustajien määrän – näin paljon se maksaa veronmaksajille
Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk) esitteli tiistaina lisäbudjetin. Lisäbudjetin julkistuksen yhteydessä Lintilä vahvisti, että esikunnan koon kasvattamiseen on varauduttu rahallisesti.
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/7ad49c7c-2c56-4b42-8de3-983ef93c7264
Näin paljon Marinin hallituksen palkkausmenot kasvoivat – ero Sipilään 83 prosenttia
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/0e2a68aa-82d7-4e2c-8d76-d9e350ee9e60
Ilmoita asiaton viesti
Virkakoneistossa tarvitaan enemmän porukkaa keksimään niitä säästökohteita. Sellainen vaatii innovatiivisia resursseja.
Ilmoita asiaton viesti
Ja raskaat työt vaativat huvinsa, vesijettikerhonkin voisi perustaa jos ei sovi Arkadianmäen Veneily- ja vesistöjensuojeluryhmään.
Kansanedustaja, muista harrastaa!
Kansanedustajatkin miettivät nyt, liittyisikö syksyllä olutseuraan, Raamattu-ryhmään vai eräkerhoon. Arkadianmäeltä löytyy 57 vaihtoehtoa.
Monelle harrastusmahdollisuuksia tarjoutuu työpaikan kautta, niin myös kansanedustajille. Eduskunnassa työsuhde-etuna on 57 erilaista kerhoa ja ryhmää, joista valita. On hepparyhmä, karaokeklubi ja moottoripyöräkerho. On muistikerho ja sydänryhmä.
https://www.hs.fi/kuukausiliite/art-2000006192183.html
Ilmoita asiaton viesti
Poliisi taisi tehdä virheen lähtiessään kokoomuksen politiikan aisankannattajaksi.
– Miten ylipäätään kokoomus vaatii poliisille lisärahaa tutkimatta taustaa joka osoittaa poliisin saaneen 2017 vuodesta lisää joka vuosi?
– Eikö kokoomus enää olekaan leikkauksia haluava puolue?
Ilmoita asiaton viesti
Kansanedustaja Kärnä, olisiko ensin syytä priorisoida ministerien valtavan avustajoukon tehtävät ja kansanedustajien saamien verottomien kulukorvauksien/matkakulujen ehdot ja näyttää esimerkkiä poliisihallinnolle vuosittaisten määrärahojen riittävyydestä.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä varmasti pärjäävät puolet pienemmällä joukolla ” historiamme parhaaksi” kehutun pääministerin johdolla.
Ilmoita asiaton viesti
Miten pääministeri liittyy siihen,että poliisivoimat kaipaavat vesijettejä?
Liikennevalvontahan on maakunnissa käytännössä olematonta.
Ilmoita asiaton viesti
Poliisijohto arvioi tilanteen aivan oikein- YT:t, joka ei suinkaan ole epäluottamusta hallitukselle, vaan syy päästä kiinni omaan tehottomaan organisaatioonsa ja hulvattomaan vuosittaiseen budjetin kasvuun.
Esimerkki:
Ei ole mitenkään selitettävissä se, että biometrisen henkilökortin saamisen 1. vaiheeseen, jonottamiseen fyysisesti paikan päällä, Tampereen poliisilaitoksella, meni koko työpäivä. Ja että, jonotusautomaatit olivat epäkunnossa, Ja, että laitoksen joutavaa henkilökuntaa joi kahvia lasikoppien takana, koska he palvelivat vain etukäteen varttuja asiakkaista, joita EI OLLUT.
Päivän jälkeen vasta saatiin paperit ja passikuvat sisälle ja, että henkilötodistus oli noudettavissa 1,5 viikon päästä Tampereen matkahuollosta.
Ilmoita asiaton viesti
Itse epäilen, että jossain Lauttasaaren poliisimajan illanvietoissa on vain katsottu turhan monta kertaa Poliisiopisto 5:sta, ja innostuttu.
Ilmoita asiaton viesti
Minuakin kiinnostaisi kyllä tietää, että mitä rikollisuutta nämä vesijetillä jahdattavat edustavat, ja millaisilla tiheydellä tälläisiä jettejä pitää olla pitkin Suomen järviä ja vesistöjä poliisilla valmiina odottamassa, että niitä on tarpeen tullen aina riittävän nopealla aikataululla paikalla kun niille tarvetta tulee? Riittääkö yksi vesijetti per järvi, vai tuleeko isommilla vesialueilla olla esim 1 vesijetti per 20km rantaviivaa? Vai pitääkö hankkia lisäksi maakuljetusajoneuvoja, joilla vesijetti saadaan nopeasti vietyä lähimmältä poliisin vesijettivarikolta oikealle vesialueelle ennen rikollisten katoamista järveltä lähimpään metsään?
Ilmoita asiaton viesti
Ei tällä maakunnissa ole poliisista suurtakaan haitaa mellastamiselle.
Voi laitaa kätensä ristiin siitä ,että suurta tarvettakaan ei ole.
Ei teillä tarvi sen enemmän moottorikelkkoja kuin vesijettejäkään.
Liikennevalvonnastahan on luovuttu käytännösä jo sukupolvi sitten.
Ilmoita asiaton viesti
Voivat hyvinkin. Vaikea kuitenkaan pitää vesijettiä yhtä yleishyödyllisenä välineenä vesiliikenteen valvonnassa kuin venettä. Varmasti sillekin voi paikkansa olla, mutta liikenteenvalvontaan verratessa tulee väistämättä vastaan se, että autolla voi liikkua paikasta ja alueesta toiseen, vesiliikenne taas on väistämättä rajoitetumpaa sen suhteen millaisia alueita sillä voidaan kattaa. Otaksuisin myös, että vesijetti on myös huomattavasti venettä rajoittuneempi käyttöajaltaan ja käytännöllisyydeltään esim. partiointikäytössä. Ehkä näitä on suunniteltu joihinkin tiettyihin suuren liikennevolyymin paikkoihin, mutta jotenkin tuntuu hieman hakuammunnalta yrittää sijoitella vesijettejä osumaan juuri sopivasti niihin joihinkin yksittäistapauksiin, joissa esim. ruorijuoppo kiitää poliisia karkuun sellaista vauhtia, että poliisivene ei perässä pysy, mutta vesijetti olisi juuri oikeassa paikassa oikeaan aikaan, ja tulisi ja pelastaisi päivän leffatyyliin.
Ilmoita asiaton viesti
Logiikkasi kommentissa on sama kuin itkisi että: ”jassooo, kun Suomen armeija ei kerran saa ydinkärkiä niin sama lopettaa koko armeija” , eipä sillä, nykymuotoisen armeijan voisikin lakkauttaa. Turhaa rahanmenoa koko tappamisen leikkiminen ja opettelu kokonaiselta miesikäluokalta.
Mutta tämä poliisin vesijettien puolustelu on aika hupaisan yleistä täällä näemmä, ei juurikaan kommentoida Kärnän hyvää ja järkipitoista blogia jossa oli hyviä pointteja ja nämä vesijetit vain yksi osatekijä poliisin paisuvassa budjetissa.
Kärnälle: voisiko hallitus siellä tehdä myös hieman järkevämpiä lakeja kuten esim kannabiksen laillistaminen, siinä lähtisi jo iso osa poliisin budjettihankaluuksista kun ei tarvitsisi jokaista käryttelijää olla kyttäämässä vaan voisivat keskittyä oikeisiin rikoksiin ja rikollisiin?
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä merelle tarvitaan lisää valvontaa, ei siellä poliiseja juuri näy vaikka viikonloppuisin liikkeellä on monenlaista uusveneilijää ja koheltajaa. Jos hankintoja lähdetään priorisoimaan, niin voidaan kysyä Lapin mieheltä, että tarvitseeko Lapin poliisi mönkijöitä ja moottorikelkkoja eräretkeilyyn ja kalastuslupien kyselyyn.
Ilmoita asiaton viesti
”Ymmärän toki, että niillä vesijeteillä on mukavaa ajella…”
Vesijetti jos mikä on tehokas yhden poliisin työkalu vesiliikenteen valvonnassa.
Ei tarvita venettä ja useampaa poliisia samaan tehtävään.
Ilmoita asiaton viesti
Tie ei ole järvi, ja liikennemäärät ovat erilaisia.
Ilmoita asiaton viesti
Kerrankin olen samoilla linjoilla! Kiitos tästä!
Ilmoita asiaton viesti