Suomen siviilikriisinhallintakyky on surkea
Totesin jo pari viikkoa sitten eduskuntaryhmän kokouksessa, että uusi poliittinen missioni on saada Suomen siviilikriisinhallintakyky kuntoon. Se on nimittäin sanalla sanoen surkea. Koronakriisi on osoittanut, että palikat eivät ole kohdillaan.
Hallitukseen tätä kritiikkiä on aivan turhaa kohdistaa. Se on tehnyt parhaansa vaikeassa tilanteessa ja huonoilla johtamisjärjestelmillä, jotka kaipaavat kehittämistä. Eri ministeriöt johtavat asioita omista siiloistaan ja rinnalla hämmentämässä ovat THL, Aluehallintovirastot, ELY-keskukset sekä muut. Linjaorganisaatiosta ja sotilaallisesta ajattelusta ei ole tietoakaan. Matriisiorganisaatiolla ei voida toteuttaa kriisijohtamista.
Lisäksi eri viranomaistahot tuntuvat vetävän eri suuntiin ja poliittisesti nimitetyillä virkamiehillä on kaiken lisäksi omia poliittisia ambitioitaan pelissä. Tilannekuva on heikko ja yhteisen vision rakentaminen on osoittautunut vaikeaksi. Yhtään sotaa ei tällaisella toiminnalla voitettaisi.
Kriisi on myös osoittanut, että suuri osa suomalaisista osaa tuijottaa vain omaa napaa ja huolehtia omasta mukavuudestaan. Suosituksia ei noudateta, vaan tehdään miten huvittaa. Hallitus on joutunut käyttämään tämän käytöksen suitsimiseen niinkin kovia keinoja kuin valmiuslakia, mutta ei. Monet kansalaiset tuntuvat luulevan, että jos jotain ei ole nimenomaisesti kielletty, on se sitten sallittu. Ei se näin vain toimi.
Koronakriisin jälkeen onkin välttämätöntä käynnistää työ Suomen siviilikriisinhallinnan ja varautumisen kokonaisvaltaiseksi uudistamiseksi. Nyt on kuitenkin selvittävä tästä akuutista tilanteesta. Sen ratkaisemiseksi hallitus on tehnyt erinomaista työtä. Sen sijaan eri viranomaistahot voisivat lopettaa vinkumisen ja alkaa puhaltamaan yhteen hiileen. Esimerkiksi STM:n johtavien viranhaltijoiden on lopetettava julkinen tappelu ja THL:n johdon on syytä ryhdistäytyä, eikä yrittää vain pelastaa omaa persuustaan. Virheitä on tullut tehtyä, eikä niitä voida tehdä tekemättömiksi antamalla sekavia lausuntoja lehdistölle ja vieläpä naapurimaita myöten. Kriisi on jatkunut jo pitkään, mutta ryhdistäytymisen merkkejä ei ole näkynyt.
Rehellisyyden nimissä on todettava, ettei tilanne ole sen parempi muissakaan Euroopan maissa. Tämä kaikki vain osoittaa, että olemme eläneet pitkään rauhan, vakauden ja kasvun aikaa ilman pitkittyneitä kriisejä. Sellaisessa tilanteessa kriisijohtamisen järjestelmät sekä kyky tahtovat painua taka-alalle. Silloin aletaan keskittyä epäolennaisuuksiin ja unohdetaan mikä on lopulta tärkeintä: kansalaisten terveydestä, turvallisuudesta ja perustarpeista huolehtiminen.
Vaikka kaipaisit sotilaallisempaa käskytystä, niin omalta kannaltani mitään näistä mainitsemistasi perusasioista ”kansalaisten terveydestä, turvallisuudesta ja perustarpeista huolehtiminen” ei ole vaarannettu. Terveydenhuollon varautuminen pandemiaan oli ylioptimistista, mutta milloinkaan ennen ei oireettomilta ole tarvinnut suojautua samalla tavalla. Tarvikkeiden kulutus on yllättänyt kaikki, eivätkä ne uudet laadukkaat suojavarusteet ilmesty tyhjästä vain johtamista muuttamalla.
Maailmalta tuli kovasti uutisia teollisuusfirmojen halusta alkaa tuottaa vaikkapa hengityskoneita. Melkein kaikki yritykset ovat flopanneet, eivätkä ole siihen kyenneet. Parasta johtamista olisi ollut maksimoida jo osaavien organisaatioiden tuotantokapasiteetti ja jättää amatöörit kokonaan sivuun ainakin vaativimpien tuotteiden osalta.
Ilmoita asiaton viesti
Jos persu kirjoittaisi vastaavaa arvaa millaisia kommentteja tulisi? Politikoilla on vastuu tilanteesta kaikilla päätöksenteon tasoilla kunnista valtioon ja ihan tälläkin hetkellä kulisseissa kiukutellaan siellä hallituksen riveissä kun pitäisi valita virkamieheksi sopiva ei pätevä. Kun tähän liittää julkisen sektorin pullataikinan ja hallintohimmelit joissa vallalla on vastuunpakoilu ja sektori ajattelu, -pakoilu niin jälki on tällaista. Ei se kenellekään mikään yllätys ole. Mutta toki koko roska tulisi uudistaa joka on näitä ”helppo sanoa, mutta mahdoton tehdä” – juttuja kun jo kepuleissakin on loputtomiin syitä miksi näin ei toimita (hallintohimmelien karsiminen karsii nyt esim kuntien määrät murto-osaan)
Sinänsä jos ja kun talousvaihe kriisiä iskee päälle jotain kai on jonkun pakko tehdä jossain vaiheessa
Ilmoita asiaton viesti
Olet varmaan pitkälti oikeassa, mutta noin pitkälle ei poliitikon ole soveliasta mennä vaan pannaan pää pensaaseen. Poliitikot esimerkiksi kieltäytyvät ottamasta millään tavoin esille keinoja, joilla moni asia saataisiin varsin helposti ratkaistua. Syy lienee korruptiivisissa verkostoissa.
Esimerkiksi terveydenhuollossa voitaisiin parhaan mahdollisen varautumisen ohessa saada lisäksi vuosittaiset miljardisäästöt. Resepti olisi äärimmäisen yksinkertainen: Perustetaan lääke- ja tarvikehuolto terveyskeskuksiin sekä sairaaloihin hajautettujen varmuusvarastojen varaan. Kun ne toimisivat samalla jakeluvarastoina, tavaraa voisi olla niin paljon kuin niiden kiertoajat ja säilyvyys sallivat. Näin järjestelmä kestäisi tietoliikenteen, liikenteen ja energiahuollonkin romahtamisen eli varautumistaso olisi täydellinen.
Säästöt syntyisivät toimitusketjun lyhentymisestä ja logistiikan siirtymisestä pientoimituksista suurtoimituksiin. Samalla olisi mahdollista luopua laskutuksesta ja siihen liittyvistä korvausbyrokratioista, jolloin koko järjestelmän toiminnan sujuvuus olisi nykyiseen nähden aivan ylivertaista.
Tarkemmin katso https://sites.google.com/view/pelkistetty-sote/etusivu
Ilmoita asiaton viesti
Kovin taas epäillään vaikkei tietoa ole mistään. Eikö yhtään hävetä?
Ilmoita asiaton viesti
Reservin upseeri minäkin ja hyvin tiedän etten tiedä miten hyvin nykyisin on sotilaallisesti valmistauduttu. Jos eroja haluaa etsiä, niin kaupunkisotaa harjoitellaa nykyisin selvästi enemmän. Vaikka näkisi mitä varusmiehet tekevät tai opettelevat, niin sillä tiedolla ei vielä tee mitään.
Ilmoita asiaton viesti
Börje on matkailuautojen vankkumaton asiantuntija, älä sen höpinöistä piittaa.
Olet 100% oikeassa Suomen valmistautumisesta myös sotilaallisiin kriiseihin, mikä on käytännössä parin valmiusprikaatin varassa. Reserviä ei nykyaikaisessa sodankäynnissä saada kasaan, koska elementit, joilla reservi kootaan, tuhoutuvat kriisiä edeltävässä hybridisodassa.
Ruotsin puolustusvoimien komentaja sanoi Ruotsin kestävän sotilaallisessa paineessa viikon.
Suomalaiset kestävät vain sen aikaa, mitä älykännykän akussa riittää virtaa ja se ei ole paljoa se.
Kärnä voisi hoitaa Puolustusvoimia koskevan virka-apulainsäädännön kuntoon.
Poliisin nykyiset voimat eivät riitä pidempiaikaikaista sitoutumista vaativiin projekteihin, kuten Uudenmaan eristämisessä huomattiin. Sinne kaavittiin laarin pohjia myöten jokainen poliisimies, joka irti saatiin, ettei päivittäisturvallisuudesta tarvittu tinkiä.
Rähinäremmimiehet joutavat notkumaan tsekkareilla paremmin kuin sinivuokot ja antaahan rynnäkkökivääri M92/95 tarkastajille myös hieman enemmän katu-uskottavuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Ihmetyttää lähinnä yhteiskunnan kyvyttömyys ottaa olemassa olevia resursseja käyttöön.
Yksityisten terveyspalvelujen tuottajien apua ei ole pyydetty vaikka on tarjottu. Medioissa luki että yksityiset olivat tarjonneet noin 4000 koronatestaus reserviä käyttöön, ei tuntunut kelpaavan..
Hengitysmaskien tilaamisessa ei ole todellakaan julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan käytetty kaikkia osaajia joilla jo yhteyksiä ennestään vaan lähdetty sooloilemaan..
Missä on puolustusvoimien yms toimijoiden hätäsairaalat..
Miksi ei kerrota sankaritarinaa kuinka sairaaloiden tehohoitoyksiköiden määrää, tarvittaessa väliaikaista kapasiteettia kasvatetaan moninkertaiseksi pahimman varalle. Ennemmin tuntuu että on valittu hiiskumattahiljaa taktiikka jossa henkeä pidätellen pelätään pahinta..
Ei ole sellaista tuntua että yhteiskunta kerää voimaa käydäkseen taisteluun uhkaa vastaan vaan ennemminkin on tuntu että yhteiskunnan resurssit kuluu säntäillessä ja selitellessä.
Ei tule turvallisuuden tunne yhteiskunnan toimijoiden tekemisistä vaan ennemminkin epävarmuus.
Ilmoita asiaton viesti