Turisti, lähde kotiin – Ikäihminen, pysy kotonasi

Me suomalaiset mainostamme itseämme usein kansakuntana, jolta löytyy ”maalaisjärkeä”. Viimeisen viikon tapahtumat ovat kuitenkin osoittaneet, että tämä ei pidä kaikilta osiltaan paikkaansa. Suurin osa ihmisistä on toki ottanut suositukset ja varoituksetkin vakavasti, mutta valitettavasti nyt jouduttiin turvautumaan erittäin koviin otteisiin niiden vuoksi, jotka eivät ole välittäneet yhteisestä kansanterveydestä, vaan pelkästään omasta itsestään.

Erityistä hämmästystä on aiheuttanut monen riskiryhmäläisen ja turistin käytös. Vaikka Uusimaa on nyt suljettu, soljuu pohjoiseen edelleen ”koronaturisteja” muista maakunnista omille tai vuokramökeille sukset autojensa katoilla. Tämä siitäkin huolimatta, että että meillä on jo viikon ollut voimassa suositus olla matkustamatta yhtään mihinkään. Pidän tätä aivan käsittämättömänä.

Sama koskee yli 70-vuotiaiden riskiryhmäläisten käytöstä. Elämä on jatkunut osalla porukasta kuten ennenkin. Kauppakeskusten avajaisissa on jonotettu ämpäreitä ja juostu tarjousten perässä.

Riskiryhmäläisten elämää ei rajoiteta kiusan vuoksi. Ei myöskään siksi, että ajateltaisiin, että kaikki yli 70-vuotiaat ovat kykenemättömiä huolehtimaan itsestään. Rajoitukset perustuvat ensinnäkin siihen faktaan, että korona-virus on sitä tappavampi, mitä vanhemmasta ja perussairaammasta henkilöstä on kyse. Rajoitusten tarkoituksena on myös hidastaa viruksen leviämistä niin, että mahdollisimman vähän ihmisiä tarvitsisi tehohoitoa samaan aikaan.

Meillä on rajallinen määrä tehohoitopaikkoja ja sanon nyt sen, mitä moni poliitikko ei halua sanoa. Tilanteessa, jossa hoitojärjestelmämme ylikuormittuu, lääkärit joutuvat valitsemaan, kenelle viimeinen hengityskone menee. Logiikka ei tässä tilanteessa ole, että ensimmäiselle jonossa. Potilaita priorisoidaan ja priorisointi perustuu paranemisen todennäköisyyteen ja säästettävissä olevien arvioitujen elinvuosien määrään. Toisin sanoen, nuorempi ja terveempi menee vanhemman ja perussairaamman edelle.

Kukaan ei toivo, että joudumme tällaiseen tilanteeseen. Tätä nimenomaan yritetään välttää. Jopa siinä määrin, että hallitus on ottanut käyttöön valmiuslain ja rajannut ihmisten oikeuksia sekä vapauksia.

Jokaisen turistin ja mökkiläisen tulisi nyt ottaa hallituksen viesti vakavasti. Lähtekää kotiinne välittömästi. Teidät on laskettu kotikuntanne- ja maakuntanne terveydenhuollon piiriin, ei mihin tahansa. Mikäli koronavirus lähtisi leviämään todenteolla erityisen harvaan asutuilla ja syrjäisillä seuduilla, terveydenhuoltokapasiteettimme on rajoilla jo oman väenkin kanssa. Esimerkiksi Lapissa on vain 9 tehohoitopaikkaa. Emme kaipaa tässä tilanteessa mitään lisäkuormitusta järjestelmään.

Turisti, lähde siis kotiisi ja ikäihminen, pysy kotonasi. Valtio ei voi kaikenkattavasti sanella ihmisille kaikkea, vaan meillä jokaisella on myös vastuu omasta käytöksestämme. Kannetaan se jokainen yhdessä.

mikkokarna
Keskusta Helsinki
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Kansanedustaja toista kautta eduskunnassa. Olen 42-vuotias helsinkiläinen ja osa-aikainen lappilainen sekä saaristolainen, jolle kaikki eräharrastukset ovat lähellä sydäntä. Ennen valintaani eduskuntaan toimin Enontekiön kunnanjohtajana ja sitä ennen Ivalon rajavartioalueen varapäällikkönä. Ehdolla eduskuntaan Helsingistä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu