”Asiallinen ja painava syy” vs ”asiallinen syy”

Painava syy

Työntekijän voi irtisanoa, jos siihen on ”asiallinen ja painava syy”. Hallitus muuttaa lakia niin, että jatkossa irtisanomiseen riittää ”asiallinen syy”. Ay-liike keksi hashtagin #painavasyy ja lietsoi varsin näyttävän teatteriesityksen asian ympärille antaen ymmärtää, että nyt ei ole enää työntekijät turvassa työnantajan mielivallalta.

Minkälaisia työntekijöitä tuo ”painava syy” on tähän asti suojellut? Työtuomioistuimen päätöksistä voi lukea, että työkavereiden kiusaaminen, nimittely ja niin epäasiallinen käytös, että työkavereita on irtisanoutunut tämän työntekijän takia ei ole ollut ”painava syy” irtisanoa.

Painava syy irtisanoa ei ole myöskään ollut se, kun kuljetusliikkeen työntekijä oli käyttäytynyt asiakkaitaan kohtaan niin hävyttömästi, että yrityksen asiakkaat kieltäytyivät kategorisesti yhteistyöstä tämän kuskin kanssa. Ei se mitään jos yrityksellä ei ole asiakkaita, kun on sentään tämä ihana työntekijä.

Siistijä oli väkivaltainen työkaveriaan kohtaan. Huusi ja oli uhkaava toistuvasti. Menettely oli sopimatonta, mutta ei niin vakava rikkomus, että työsopimuslain ”asiallinen ja painava syy” olisi täyttynyt ja siten työntekijän irtisanomiseen ei ollut perusteita.

Eräs työntekijä oli syyllistynyt toistuvaan työpaikkakiusaamiseen, sopimattomaan käytökseen, yhteistyötahojen kanssa riitautumiseen, omavaltaiseen toimintaan, työtehtävien laiminlyöntiin, esimiehen antamien ohjeiden noudattamatta jättämiseen sekä luottamuspulaan toiminnanjohtajan ja osastojen vetäjien kanssa. Ei ollut oikeuden mukaan painavaa syytä irtisanoa.

Eräs työntekijä keksi ostaa työantajan luottokortilla polttoainetta omaan autoon sen lisäksi, että autoa vaativassa ammatissa oli toistuvasti sairaslomalla sekä oikeuden määräämässä ajokiellossa. Ei täyttynyt painava syy hänen irtisanomiseensa.

Jokainen voi miettiä miltä tuntuisi olla esimerkkien mukaisten työntekijöiden työkaveri, alainen tai esimies. Heidän irtisanomisensa nykyinen työsopimuslain kirjaus ”painava syy” on estänyt.

Mikko Kokko
Lappeenranta

mikkokokko
Lappeenranta

Työskentelen pätkätöissä eduskunnassa. Mielipiteet ovat omiani.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu