Sähkön hinta ravistelee perustuksia

Jos sinulla on pörssisähkö, niin mitä kaikkea teit viime yönä klo 05 kun sähkö oli halvimmillaan? Sen hinta oli silloin 17,62 snt/kWh.
Meillähän meni neljä päivää Väreen edukkaalla 44 snt/kWh hinnalla ja nyt posotellaan kuukausi 15,45 snt/kWh hinnalla. Eilen sitten fortum ilmoitti 12 miljardin euron tappioidensa kunniaksi nostavansa 1.10.2022 eteenpäin tuon sähkömme hintaa 35,16 snt/kWh.
Se on ihmiset sillä lailla, että vaikka olisi onnellisten tähtien alla suojassa ensi vuoden edullisella määräaikaisella sopimuksella, niin hymy hyytyy viimeistään silloin kun ensimmäinen 6-10 kertainen sähkölasku kosahtaa postiluukusta. Jos on luottanut edulliseen, puhtaaseen ja luotettavaan sähkölämmitykseen ja talvikuukauden 300€ sähkölasku lävähtää 2000 euroon kuussa, niin vitsit on vähissä.
Ja kun kaikessa ei voi säästää vaikka kuinka kehotettaisiin, vinkattaisiin ja neuvottaisiin. Meidän suurimmat sähkösyöpöt ovat ruuanlaitto, pyykkäys ja astioiden pesu. Jääkaapit ja pakastin, sekä työvälineet mitä tietokoneiksi kutsutaan. Niiden käytössä on todella vaikea säästää. Sähkö on perushyödyke kuten ruokakin, eli tietyn rajan jälkeen säästövinkeillä voi pyyhkiä takapuolta. Ruokaa on saatava ja nettiin päästävä.
Ei ole mitään syytä olettaa että tämä tilanne helpottuu edes seuraavan viiden vuoden aikana, sillä olkiluoto ei näitä pohjoisen ja euroopan sähkömarkkinoita pelasta. Ne ovat ilman säätövoimaa oikukkaan tuulivoiman armoilla. Liian paljon vihreässä siirtymässä on luotettu Putinin vihreään maakaasuun tai tuontisähköön, koska nyt on kuulemma ollut pakko. Sähkökauppa on aivan solmussa kun tuulivoimailijoiden ei tarvitse huolehtia säätövoimasta ja sähköstä maksetaan kalleimman tuotantomuodon mukaan.
Sähkön hinnasta tulee kaikkien kannustinloukkujen äiti työmarkkinoilla. Jos ei ole omaisuutta ja asuu vuokralla, niin toimeentulotuki kattaa sähkölaskun eikä sitä itse tarvii maksaa.
Enkä viitsi edes marmattaa siitä, että kaukolämpöön tuli 17€/kk korotus, jätemaksu nousee 23%, polttoaine lienee pysyvästi yli 2€/litra…
+4
mikkokokko
Lappeenranta

Työskentelen pätkätöissä eduskunnassa. Mielipiteet ovat omiani.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu