Synkät pilvet Suomen yllä

Vasemmistohallitus aloitti taipaleensa lisäämällä mittavasti pysyviä menoja valtiontalouteen heti alkuun. Tarkoitus oli hoitaa lasku ja saada talous tasapainoon vaaleihin 2023 mennessä. Koronan myötä velkaa otettiin kaksin käsin ja sitouduttiin nettomaksajana miljardikaupalla koronan varjolla kyhättyyn elvytyspakettiin unionin saajamaille. Venäjän aloittama sota pyyhki loputkin pidäkkeet hallitukselta viis veisata valtiontaloudesta.

Hallituksen perintönä suomalaiset elävät pitkälle tulevaisuuteen joka vuosi 7 000 miljoonaa euroa velaksi. Summa vastaa valtion perimiä ansiotuloveroja vuodessa, tai on yhdeksän kertaa se, mitä vuodessa kerätään perintöveroja. Tämän lisäksi maassa poistot ovat vuosittain suurempia kuin investoinnit, eli käytännössä infrastruktuuriamme ajetaan alas, tuotantokykymme pienenee joka vuosi.

Soteuudistuksen kulut on laskettu alakanttiin ilman järkevää suunnitelmaa siitä, miten kulut pidetään kurissa. On realistista olettaa, että velaksi eläminen vuosittain vain kasvaa, semminkin kun erityisesti veroista rahoitettavilla aloilla palkankorotuspaineet ovat valtavat. Yhtä selvää on se, että muuta Eurooppaa ja erityisesti kriittisiä kilpailijamaita kunniahimoisempi ilmastopolitiikka käy suomalaisen kukkarolle maassa, jossa lämpötilavaihtelut ja etäisyydet ovat suuret. Valtion velkavuoren korot ovat lähteneet nousuun, ja tällä hetkellä siitä tulee vuosittain 2 000 miljoonan euron lisälasku määräaikaisia lainoja uusittaessa.

Vaikka vasemmistohallituksen taloudellisesti raunioittaman Suomen näkymät ovat varsin synkät ja seuraavilla hallituksilla on pelkkää kurjuutta jaettavana, niin uskon kuitenkin, että kun päästään taloudessakin viimeiselle rannalle niin sanottuun tosipaikkaan, niin suomalaiset tekevät sen mikä pitää. Sodistakin selvittiin kun ei ollut muuta mahdollisuutta. Natoonkin liitytään kun on ymmärretty minkälaisen viheliäisen, sopimuksista piittaamattoman roistovaltion vieressä todella elämme. Siinä mielessä olemme kummallinen kansa, että vasta tosipaikka meidät yhdistää ja ennen sitä eletään kuin viimeistä päivää.

mikkokokko
Lappeenranta

Työskentelen pätkätöissä eduskunnassa. Mielipiteet ovat omiani.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu