Puoluekokous oli oikeiston voitto

Kokoomus järjesti viime viikonloppuna 15.-17.6 kolmipäiväisen puoluekokouksensa Rovaniemellä, johon oli kerääntynyt lähes 900 puolueaktiivia, tarkkailijaa ja muuta edustajaa vaihtamaan kuulumisia järjestökentästä ja  näkemyksistään kokoomuksen politiikkaan. Tulevaisuuskokoukseksi nimetyssä tapahtumassa päällimmäiseksi jäi puolueen linjan muuttuminen aiempaa oikeistolaisemmaksi.

Keskeisimmiksi linjaa määrittäneiksi kysymyksissä kokouksessa nousivat etenkin aloitteiden käsittely ja henkilövalinnat. Provosoiviksikin kuvailtuja aloitteita tehnyt Kokoomuksen nuorten liitto kampanjoi ennakkoluulottomasti puoluejohtoa ja sen vallitsevaa linjaa oikeistolaisemmalla agendalla.

 

Aloitteet ja henkilövalinnat

Kokoomusnuoret lähettivät puoluekokouksen käsittelyyn poikkeuksellista huomiota saaneita aloitteita, joista näkyvimpänä esimerkkinä toimi liiton lanseeraama, laajaa mediahuomiota saanut Siirrä yrityksesi Viroon -kampanja. Tähän liittyvä aloite yhteisöveron poistamisesta kokonaan, sai osakseen valtaisan huomion ja suosion kokousedustajien keskuudessa.

Muita painopisteitä olivat kuntauudistuksen valmistelutapaan ja pakkoliitoksiin kohdistettu kritiikki, sekä vapaata kielivalintaa puoltava aloite. Kaikuja perinteisen kokoomuksen linjasta edustivat niin ikään sakkojen muuntorangaistuksen palauttamista puolustanut kannanotto, Ottawan-sopimusta vastustanut aloite sekä kuntaliitoksista johtuvan irtisanomissuojan höllentäminen. Näistä ensiksi ja viimeksi mainitut päätyivätkin puolueen viralliseksi linjaksi, kun taas Ottawan sopimuksen vastustajan hävisivät niukasti puoluehallituksen pohjaesitykselle.

Toinen osoitus vastavoimasta puoluejohtoa kohtaan oli konservatiivina ja perinteisenä kokoomuslaisena markkinoidun Janne Sankelon valinta puolueen varapuheenjohtajaksi. Sankelo tiputti puheenjohtajistosta istuvan varapuheenjohtaja Sampsa Katajan, jonka jatkoa pestissä tiedettävästi itse Jyrki Katainen oli toivonut. Sankelon voitto tulkittiin monissa piireissä oikeistolaisen kokoomuksen voitoksi, sekä puheenjohtajiston moniarvoisuuden takaajaksi.

 

Katainen provosoitui

Yksi eniten huomiota herättänyt yksittäinen asia oli kuitenkin vapaata kielivalintaa, eli toisen kotimaisen kielen vapaaehtoisuutta puolustaneen aloitteen keräämä huomio. Pakkoruotsin vastainen aloite sai itse puoluejohdon organisoimaan pakkoruotsia kannattaneita kokousedustajia saliin. Lisäksi koko kokoomuksen toiselle kaudelle jatkanut puheenjohtajisto kävi pitämässä pitkät palopuheet pakollisen ruotsin kielen opiskelun puolesta. Selvästi provosoitunut puoluejohto käytti surutta yli 5 minuutin puheenvuoroja asian käsittelyn kohdalla, vaikka puheenvuoroajat oltiin rajoitettu muiden puhujien kohdalla yhteen minuuttiin.

Suurin osoitus provosoitumisesta oli puheenjohtaja Kataisen käyttämä voimakas tunteisiin vetoava retoriikka aloitetta ja sen tavoitteita vastaan. Kataisen mukaan koko Suomen yhtenäisyys olisi aloitteen läpimennessä vaarassa ja pakollisten kieliopintojen kannatus liitettiin voimakkaasti suvaitsuvaisuuteen, siinä missä liberaalimman kielivalinnan linjan kannattaminen ”impivaaralaisuuten”. Puheenjohtaja laittoi selkeästi koko arvovaltansa likoon aloitteen murskaamisen puolesta.

Tämä provosoituminen kertoi erittäin hyvin puoluejohdon säikähtämisestä oikeistolaisen kenttäväen edessä. Etenkin kokoomusnuoria käsiteltiin kuin häirikköjä kokouksessa. Huomattavaa tähän liittyen oli myös se, että aloítteiden läpikäyntiä yritettiin vesittää mahdollisimman pitkälti siirtämällä näiden käsittely viimeiseksi päiväksi ja ajan pelaaminen muissa ohjelmanumeroissa. Käytävillä liikkuneiden puheiden mukaan sekä opiskelijaliitto Tuhatkunta, että Kokoomuksen nuorten liitto joutuivat käymään kauppaa mediamylläkän uhalla puolueorganisaation kanssa sen takaamiseksi, että aloitteet käsiteltäisiin läpi.

 

Lopuksi:

Yhteenvetona voidaan todeta, että kokouksen tapahtumat merkitsevät erityisesti kahta asiaa: kokoomuksen oikean laidan kannatus on maltillisessa, mutta tasaisessa nousussa, yhä useamman kyseenalaistaessa puolueen vasemmistolaiseen siipeen sijoittuvan puoluejohdon. Toinen merkittävä asia oli Kokoomusnuorten aktiivinen rooli kokouksessa ja sen laajalti noteeratut kampanjat, aloitteet ja politiikka. Järjestö noteerattiin mm. tämän päivän Helsingin sanomien pääkirjoituksessa, sekä artikkelin muodossa Suomen kuvalehdessä. Ilta-Sanomien Antti Häkkästä ja tämän roolia kokouksessa käsitellyt uutisjuttu Piikkinä lihassa, kuvasi myös tapahtumia varsin hyvin.

MikkoLaakso
Kokoomus Espoo

Markkinaliberaali kauppatieteiden maisteri ja kaupunginvaltuutettu Espoosta. Työkokemusta start-up -yrityksistä, Eduskunnasta ja Euroopan Parlamentista.
Lisää ajatuksistani täältä!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu