Puoluekokous oli oikeiston voitto
Kokoomus järjesti viime viikonloppuna 15.-17.6 kolmipäiväisen puoluekokouksensa Rovaniemellä, johon oli kerääntynyt lähes 900 puolueaktiivia, tarkkailijaa ja muuta edustajaa vaihtamaan kuulumisia järjestökentästä ja näkemyksistään kokoomuksen politiikkaan. Tulevaisuuskokoukseksi nimetyssä tapahtumassa päällimmäiseksi jäi puolueen linjan muuttuminen aiempaa oikeistolaisemmaksi.
Keskeisimmiksi linjaa määrittäneiksi kysymyksissä kokouksessa nousivat etenkin aloitteiden käsittely ja henkilövalinnat. Provosoiviksikin kuvailtuja aloitteita tehnyt Kokoomuksen nuorten liitto kampanjoi ennakkoluulottomasti puoluejohtoa ja sen vallitsevaa linjaa oikeistolaisemmalla agendalla.
Aloitteet ja henkilövalinnat
Kokoomusnuoret lähettivät puoluekokouksen käsittelyyn poikkeuksellista huomiota saaneita aloitteita, joista näkyvimpänä esimerkkinä toimi liiton lanseeraama, laajaa mediahuomiota saanut Siirrä yrityksesi Viroon -kampanja. Tähän liittyvä aloite yhteisöveron poistamisesta kokonaan, sai osakseen valtaisan huomion ja suosion kokousedustajien keskuudessa.
Muita painopisteitä olivat kuntauudistuksen valmistelutapaan ja pakkoliitoksiin kohdistettu kritiikki, sekä vapaata kielivalintaa puoltava aloite. Kaikuja perinteisen kokoomuksen linjasta edustivat niin ikään sakkojen muuntorangaistuksen palauttamista puolustanut kannanotto, Ottawan-sopimusta vastustanut aloite sekä kuntaliitoksista johtuvan irtisanomissuojan höllentäminen. Näistä ensiksi ja viimeksi mainitut päätyivätkin puolueen viralliseksi linjaksi, kun taas Ottawan sopimuksen vastustajan hävisivät niukasti puoluehallituksen pohjaesitykselle.
Toinen osoitus vastavoimasta puoluejohtoa kohtaan oli konservatiivina ja perinteisenä kokoomuslaisena markkinoidun Janne Sankelon valinta puolueen varapuheenjohtajaksi. Sankelo tiputti puheenjohtajistosta istuvan varapuheenjohtaja Sampsa Katajan, jonka jatkoa pestissä tiedettävästi itse Jyrki Katainen oli toivonut. Sankelon voitto tulkittiin monissa piireissä oikeistolaisen kokoomuksen voitoksi, sekä puheenjohtajiston moniarvoisuuden takaajaksi.
Katainen provosoitui
Yksi eniten huomiota herättänyt yksittäinen asia oli kuitenkin vapaata kielivalintaa, eli toisen kotimaisen kielen vapaaehtoisuutta puolustaneen aloitteen keräämä huomio. Pakkoruotsin vastainen aloite sai itse puoluejohdon organisoimaan pakkoruotsia kannattaneita kokousedustajia saliin. Lisäksi koko kokoomuksen toiselle kaudelle jatkanut puheenjohtajisto kävi pitämässä pitkät palopuheet pakollisen ruotsin kielen opiskelun puolesta. Selvästi provosoitunut puoluejohto käytti surutta yli 5 minuutin puheenvuoroja asian käsittelyn kohdalla, vaikka puheenvuoroajat oltiin rajoitettu muiden puhujien kohdalla yhteen minuuttiin.
Suurin osoitus provosoitumisesta oli puheenjohtaja Kataisen käyttämä voimakas tunteisiin vetoava retoriikka aloitetta ja sen tavoitteita vastaan. Kataisen mukaan koko Suomen yhtenäisyys olisi aloitteen läpimennessä vaarassa ja pakollisten kieliopintojen kannatus liitettiin voimakkaasti suvaitsuvaisuuteen, siinä missä liberaalimman kielivalinnan linjan kannattaminen ”impivaaralaisuuten”. Puheenjohtaja laittoi selkeästi koko arvovaltansa likoon aloitteen murskaamisen puolesta.
Tämä provosoituminen kertoi erittäin hyvin puoluejohdon säikähtämisestä oikeistolaisen kenttäväen edessä. Etenkin kokoomusnuoria käsiteltiin kuin häirikköjä kokouksessa. Huomattavaa tähän liittyen oli myös se, että aloítteiden läpikäyntiä yritettiin vesittää mahdollisimman pitkälti siirtämällä näiden käsittely viimeiseksi päiväksi ja ajan pelaaminen muissa ohjelmanumeroissa. Käytävillä liikkuneiden puheiden mukaan sekä opiskelijaliitto Tuhatkunta, että Kokoomuksen nuorten liitto joutuivat käymään kauppaa mediamylläkän uhalla puolueorganisaation kanssa sen takaamiseksi, että aloitteet käsiteltäisiin läpi.
Lopuksi:
Yhteenvetona voidaan todeta, että kokouksen tapahtumat merkitsevät erityisesti kahta asiaa: kokoomuksen oikean laidan kannatus on maltillisessa, mutta tasaisessa nousussa, yhä useamman kyseenalaistaessa puolueen vasemmistolaiseen siipeen sijoittuvan puoluejohdon. Toinen merkittävä asia oli Kokoomusnuorten aktiivinen rooli kokouksessa ja sen laajalti noteeratut kampanjat, aloitteet ja politiikka. Järjestö noteerattiin mm. tämän päivän Helsingin sanomien pääkirjoituksessa, sekä artikkelin muodossa Suomen kuvalehdessä. Ilta-Sanomien Antti Häkkästä ja tämän roolia kokouksessa käsitellyt uutisjuttu Piikkinä lihassa, kuvasi myös tapahtumia varsin hyvin.
No näitähän riittää, näitä nuoria miehiä, jotka uskaltavat kirjoittaa ajatuksensa esille. Kiitos taas! Hyvä kirjoitus tämäkin!
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos kannustavasta palautteesta! Mielelläni suon totuuden tulemisen esille. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Kuinka minusta taas näytti, että puoluejohto pyöritteli nuorta liberaalia porukkaa jauhoissa. Muutama oikeistolaisempi aloite meni läpi, mutta vaikuttavatko ne johonkin? Puoluekokouksen linjaus ei kuulemma tarkoita sitä, että puolueen kanta muuttuu.
Ilmoita asiaton viesti
Saimme muutaman aloitteen läpi. Tällä ei ole suoraa merkitystä mihinkään politiikkaan ainakaan lyhyellä tähtäimellä. Sen sijaan tällä on vaikutus siihen, että kenttä kannatti johdon linjasta oikealle poikkeavia irtiottoja. Suurin vaikutus on puolueen sisäiseen psykologiaan ja siihen, että johdon surkeaan politiikkaan on noussut julkisesti mielipiteensä esittävä vastavoima. On toki myös totta, että suuri osa porukasta on Kataisen inspiroivien puheiden vallassa, mutta uskon, että totuus alkaa hiljalleen paljastumaan.
Ilmoita asiaton viesti
Hienoa, että nuoret saivat läpi aloitteen yhteisöveron laskemisesta nollaan. Malli toimii loistavasti Virossa, joka tuottaa väkilukuun suhteutettuna eniten startup-yrityksiä Euroopassa.
http://www.digitoday.fi/yhteiskunta/2012/06/18/wsj…
Pakkoruotsista: Unohdit mainita Nykypäivän yksipuoleiset artikkelit ja Suomen Toivo -ajatuspajan toiminnanjohtajan rienaavan kolumnin. Vai oletko sinäkin ”perussuomalaisten nuori agentti”?
http://www.toivoajatuspaja.fi/kynavieras/?KIRJOITU…
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos, minustakin aloite oli mainio ja yllätyin, että jopa 3/4 enemmistö oli sen takana!
Mitä tulee pakkoruotsiin, niin tuo mustamaalaaminen on saanut jo naurettavat mittasuhteet. Mikäli pakkoruotsin vastustaminen määrittää perussuomalaisuuden, niin tässä tapauksessa mm. EK on tällä hetkellä Perussuomalainen organisaatio. 😀
Myöskin hienon 38% äänipotin kerännyt Sanna Lauslahti vastustaa avoimesti pakkoruotsia, ja sai hyvin merkittävän kannatuksen silti kokouksessa, vaikka Kataisen logiikalla hän lienee mitä suurin vaara kansakunnan yhtenäisyydelle jos Kataisen puheen retoriikkaa tulkitaan kirjaimellisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Täämä taisi olla jo 4 tai 5 ulostulo Kokoomuslaisilta. Hyvä niin. Puoluekokous ei tainnut miellyttää kaikkia ja on aika sanoa vastaan…myös Kokoomuksessa. Toivottavasti Kokoomuksen nuoret saa vähitellen enemmänkin ääntään kuuluviin. Joku järjen ääni sielläkin pitää olla.
Ilmoita asiaton viesti
Hieno, että tukea löytyy! Minustakin hyssyttely on ollut jo pidemmän aikaa kokoomuspuolueen ongelma. Syitä tähän ovat muun muassa ryhmäkurin tiukkeneminen viime kausina. Käytännössä, jos kokoomuksen eduskuntaryhmässä linjaa jotain aloitetta tai linjavalintaa vastaan saa tuntea Vapaavuoren ja Kataisen rautaisen kouran. Tästä hyvänä esimerkkinä Ottawan sopimusta vastustaneet kokoomuslaiset, joita uhkailtiin voimakkaasti, mikäli he äänestäisivät aloitetta vastaan. ”Yllättäen” kävikin niin, että moni näistä kansanedustajista olivat ”poissa” äänestyksen aikana.
Ilmoita asiaton viesti
Itse olen ihmetellyt tuota, että pakkoruotsin kannattaminen olisi jotenkin liberaalimpaa tai suvaitsevaista. Päin vastoin, vapaa kielivalintahan on jo selvästi määritelmällisesti liberaalia.
Toki pakkoruotsia voi vastustaa monesta motiviista, mutta argumenttien perusteellahan tuota asiaa pitäisi punnita eikä tuollaisen kikkailun. Sitä paitsi, jos ajatellaan ihmisten mielikuvia ruotsista, ei taida paras tapa markkinoida sitä olla pakko.
Ei kai kenenkään suvaitsevaisuudesta voi olla pois se, että itärajalla joku esimerkiksi valitsee ruotsin sijasta venäjän ja käyttää aikansa siihen? Sehän on sitä monikulttuurisuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Vapauden lisääminen on aina kaikkein liberaaleinta, joten itse tulkitsenkin edustavani liberaalia kantaa kielikysymyksissä. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Otettiinko kokouksessa esille tyrmistyttävin tällä vaalikaudella tapahtunut seikka; ”Solidaarisuusveron” läpivieminen Kokoomuslaisen pääministerin aikana? Näin täydellistä Kokoomuksen tavoitteiden hylkäämistä ja niitä vastaan toimimista ei voi mitenkään puolustella ”kompromissiratkaisuna”.
Ilmoita asiaton viesti