Sairausajan palkkakarenssi askel oikeaan suuntaan
Vietin viime viikonlopun kokoomuksen järjestämällä Tulevaisuusristeilyllä, jossa puolueen johtohahmot, kenttäaktiivit ja muu väki haki nostetta ja ajatuksia tuleviin kuntavaaleihin. Viikonloppu koostui niin väittelykilpailusta, seminaareista kuin vapaamuotoisesta illanvietosta. Risteily oli kokonaisuudessaan viihdyttävä ja antoisa kokemus.
Poliittisesti mielenkiintoisin tapahtuma oli kuitenkin keskustelu ensimmäisen sairaspäivän palkattomuudesta. Kokoomuksen puoluevaltuusto oli ennen risteilyä hyväksynyt puoluehallituksen pohjaesityksestä poikkeavan esityksen puolueen viralliseksi kannaksi. Vastuulliseksi ja etenkin yrittäjien suunnalta mieluiseksi koettu uudistus kuitenkin päätettiin kokoomuksen osalta ulkoistaa työmarkkinaosapuolille…
Ehdotus palkattomasta ensimmäisestä sairauspäivästä on erittäin tervetullut keskustelunavaus yhteiskuntaamme, jossa ”saikutellaan” aivan liikaa turhan kevein perustein. On ihan yleisesti tiedustettu tosiasia, että maanantaiset ”krapulasaikuttelut” ja muut perusteettomat poissaolot, ovat osa suomalaista työkulttuuria useissa työyhteisöissä. Tähän päällimmäinen syy on ennenkaikkea patavanhoillinen, 70-luvulle jämähtänyt ammattiyhdistyslikkeemme. Se antaa ymmärtää, että krapulamaanantait, laittomat lakot ja muu työnantajan vedättäminen on maan tapa ja siten ”ihan okei”.
Miksi sitten työnantajan tulisi maksaa palkkaa saikuttelijalle? Onko työntekijän sairaanaolo lähtökohtaisesti työnantajasta kiinni? Mielestäni työntekijän terveydentilaan vaikuttavat suurimmalta osan tämän valinnat, eikä useimmissa tapauksissa työnantajaa voida laittaa vastuuseen työntekijän epäterveellisistä elämänvalinnoista. Lähtökohtaisesti työntekijälle tulisi maksaa ensisijaisesti tehdystä työsuoritteesta, ei sohvalla makaamisesta.
Kuntavaalien alla on poliittisesti riskialtista vaatia kunnollisia uudistuksia. Toivon kuitenkin että vastuunkanto ei jää puoluejohdolla pelkkien korulauseiden varaan, vaan nyt ryhdytään toimiin. Kilpailukykyremonttia ei ole kauaa varaa enää siirtää.
Toivon, että tässä asiassa Ruotsin tie on myös meidän.
Mitä kommentoit siihen, ettei karenssilla ole ollut Ruotsissa mitään vaikutusta? Kannatatko karenssia vai ideologisista syistä?
Ilmoita asiaton viesti
En minä häpeä olla ideologinen porvarillisella tavalla, joskin aina on ymmärrettävä, että ideologiaa tulee tarkkailla todellisuudesta käsin ennemmin kuin todellisuutta ideologiasta käsin. Tästä periaatteesta vaikkapa ay-demarit voisivat oppia paljon. 🙂
Kannatan karenssia siitä syystä, että sen on tieteellisesti todettu lisäävän työtunteja kansantaloudessa ja sitä kautta hyvinvointia ja verotuloja Ruotsissa:
Tässä seikkaperäinen tutkimus aiheeseen liittyen:
http://ideas.repec.org/a/ucp/jlabec/v22y2004i1p87-…
Ilmoita asiaton viesti
Päivitettyä tietoa 8 vuotta myöhemmin.
http://www.3t.fi/artikkeli/uutiset/tyoelama/karens…
En nyt ota kantaa kumpi asiantuntija on oikeammassa, mutta osoittamaan, että tuo ei ole kovin yksiselitteinen asia.
Ilmoita asiaton viesti
Haluat siis, että esimerkiksi sairaalan teho-osaston työntekijät tulevat tarttuvassa flunssassa tai ripulissa töihin tai sitten vaihtoehtoisesti kustantavat itse ensimmäisen sairauspäivänsä poissaolon.
Ilmoita asiaton viesti
Kun tässä nyt esittelet ”yleisesti tiedossa olevia asioita”, niin kannattaisiko kuitenkin ensin tarkastaa onko asiasta ihan tutkittuakin tietoa tai tilastodataa. Sitä nimittäin jonkin verran on. Se on aina paljon uskottavampaa kuin perustella asioita, että ”nehän ovat yleisesti tiedossa”.
Tuossa yksi näkökulma, tosin varsin suppean selvityksen pohjalta.
http://www.hs.fi/kotimaa/Tilastot+eivät+tue+väitteitä+Suomen+sairauslomapinnareista/a1305603068961
Ilmoita asiaton viesti
”Saikuttelijalta” voi aina vaatia lääkärintodistuksen ja vielpä työnantajan osoittamalta lääkäriltä. Jos ongelma ei ratkea tai tahallisuus paljastuu voi käynnistää irtisanomisprosessin tai pahimmassa tapauksessa purun. Tähän ei tarvita yrittäjältä muuta, kuin hiukan ryhtiä ja lain ja sopimusten tuntemusta.
Ilmoita asiaton viesti
Kiinnittäisin huomiota siihen, että kuukautiskivut, migreeni ja varmaan moni muukin tila kestää alle vuorokauden ja estää työnteon. Vielä pahempi on jos vatsasairas kokki vääntäytyy työpaikalle.
Ottaa päähän käydä liikkeessä, jossa työntekijä tai yrittäjä on sairaana tarttuvasta taudista.
Lääkärintodistusten vaatiminen on tuhlausta sekin. Pienyrittäjille vedättävä työntekijä on tietysti riski. Siihen pitäisi ehkä puuttua laajemmin keinoin.
Eduskuntaa kun katsoo, niin joo ehkä se maanantaisaikuttelu saisi loppua.
Ilmoita asiaton viesti
”Ottaa päähän käydä liikkeessä, jossa työntekijä tai yrittäjä on sairaana tarttuvasta taudista.”
.
Ota Deetä ja sinkkiä.
Ilmoita asiaton viesti
Karenssi lisää vain sitä että työntekijä on työpaikalla sairastamassa.
Työntekijä joka työskentelee sairaana on turvallisuusriski, ja alentunut tuottavuus ei todellakaan ole mitenkään markkinoita tehostava asia.
Työntekijät jotka ottavat ns. maanantaisaikkua esim. krapulan vuoksi, tulee ohjata hoitoon ja jos hoito ei auta niin pistetään pihalle.
Hyvät työntekijät eivät ole saikulla kuin syystä.
Itse olen ollut työurani aikana 3 päivää sairauslomalla.
Ilmoita asiaton viesti
Työnantajalla on oikeus vaatia lääkärintodistus jo ensimmäisestä sairauspäivästä alkaen. Miksi työnantajat ovat haluttomia käyttämään tätä mahdollisuutta ”saikuttelun” kitkemiseksi?
Entä palkattomat ylityöt ja 24/7 tavoitettavuus. Jään odottamaan Kokoomuksen avausta näiden käytännön epäkohtien poistamiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Ruotsin kokemukset ovat olleet yhtä ristiriitaisia kuin Tukholman ruuhkamaksut. Niistä löytää jokainen omaa mielipidettään tukevia faktoja, mutta kokonaisuutena kumpaakaan ei voi väittää miksikään menestystarinaksi ja karenssipäivän vuoksi ongelmasaikuttajat hakevat nyt pidempiä saikkuja kuin yhtä päivää.
Ne työyhteisöt, joissa saikutellaan eniten löytyvät julkiselta puolelta. Oliko nyt kuntien hallinnoissa, joissa kaikkein eniten saikkua otettiin. Meillä yksityissektorilla sairaana töihin meneminen on pakko usein jo nyt.
Äänestän kyllä Kokoomusta, mutta tämä on ihan typerä idea.
Ilmoita asiaton viesti
”Oikeaan suuntaan”? – Mikä on lopullinen ratkaisu? Paluu orjuuteen?
Ilmoita asiaton viesti
Ei. Lopullinen tavoite on, että pitää maksaa, jos haluaa tehdä työtä;-)
Ilmoita asiaton viesti
Jep jep, ja tämähän ei koske idean alullepanijaa ollenkaan =) On se helppoa väärentää itselleen paikka auringossa ja sen jälkeen ruveta ryöstämään omankin palkan maksajia.
Ihan uteliaisuuttani kysyisin alustajalta, että omillako rahoilla kävitte ”nostetta” hakemassa vaiko veronmaksajien rahoilla rällästitte?
Ilmoita asiaton viesti
On yleisesti tunnettu tosiasia, että kokoomuslaiset ovat riistoporvareita vaikka kuinka huijaisivat sari sairaanhoitajia ja muita wannebe embuskeja luokkaretkellä äänestämään kokoomusta.
Mutta eväänne on heikot, ja on hyvä kuulla että olette risteilyllä nostatteneet itsenne kovaan vaalikuumeeseen. Tippuvia ehdokkaita ennustava.
Ilmoita asiaton viesti
Sitten kun on pidempään työelämässä mukana kyllä huomaa, että hyväkin työntekijä voi joskus joutua ottamaan ”saikkua”. Tätä ongelmaa varten on ollut olemassa ns. pekkas-päivät, mutta niitä ei enää juurikaan missään ole, koska työnantaja on muuttanut työviikon 37,5 tuntisiksi.
Ilmoita asiaton viesti
hämmästyttävää ettei kokoomus ajatellut asiaa nokkaansa pidemmälle. siis pienyrittäjien ja työuran pidentämisen kannalta. Taikka stubin ja kataisen uran. No, mä tein sen, voidaan sanoa että kokoomus ulkoistim ajattelun.
http://auvorouvinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/11930…
Ilmoita asiaton viesti
Nyt tämä karenssiehdotus asettuukin aika mielenkiintoiseen valoon kun Iltalehden mukaan sairauslomaa väärinkäytetään eikä ihan vähän. Hävetkää! Karenssi kehiin vaan, rakennusalallahan se jo onkin käytössä.
Ilmoita asiaton viesti
Paljon puhutaan Ruotsin esimerkistä, mikähän lie tilanne laajemmin maissa joihin meitä voi verrata, esim EU valtioissa?
Sekin olisi mielenkiintoista tietää tai ymmärtää että mikä on perustelu ja filosofia nykykäytännöllemme, siis että työnantaja korvaa sairaana olo päivän eikä potilas taudin lisäksi kärsi myös rahallista menetystä.
Ilmoita asiaton viesti