Sairausajan palkkakarenssi askel oikeaan suuntaan

Vietin viime viikonlopun kokoomuksen järjestämällä Tulevaisuusristeilyllä, jossa puolueen johtohahmot, kenttäaktiivit ja muu väki haki nostetta ja ajatuksia tuleviin kuntavaaleihin. Viikonloppu koostui niin väittelykilpailusta, seminaareista kuin vapaamuotoisesta illanvietosta. Risteily oli kokonaisuudessaan viihdyttävä ja antoisa kokemus.

Poliittisesti mielenkiintoisin tapahtuma oli kuitenkin keskustelu ensimmäisen sairaspäivän palkattomuudesta. Kokoomuksen puoluevaltuusto oli ennen risteilyä hyväksynyt puoluehallituksen pohjaesityksestä poikkeavan esityksen puolueen viralliseksi kannaksi. Vastuulliseksi ja etenkin yrittäjien suunnalta mieluiseksi koettu uudistus kuitenkin päätettiin kokoomuksen osalta ulkoistaa työmarkkinaosapuolille…

Ehdotus palkattomasta ensimmäisestä sairauspäivästä on erittäin tervetullut keskustelunavaus yhteiskuntaamme, jossa ”saikutellaan” aivan liikaa turhan kevein perustein. On ihan yleisesti tiedustettu tosiasia, että maanantaiset ”krapulasaikuttelut” ja muut perusteettomat poissaolot, ovat osa suomalaista työkulttuuria useissa työyhteisöissä. Tähän päällimmäinen syy on ennenkaikkea patavanhoillinen, 70-luvulle jämähtänyt ammattiyhdistyslikkeemme. Se antaa ymmärtää, että krapulamaanantait, laittomat lakot ja muu työnantajan vedättäminen on maan tapa ja siten ”ihan okei”.

Miksi sitten työnantajan tulisi maksaa palkkaa saikuttelijalle? Onko työntekijän sairaanaolo lähtökohtaisesti työnantajasta kiinni? Mielestäni työntekijän terveydentilaan vaikuttavat suurimmalta osan tämän valinnat, eikä useimmissa tapauksissa työnantajaa voida laittaa vastuuseen työntekijän epäterveellisistä elämänvalinnoista. Lähtökohtaisesti työntekijälle tulisi maksaa ensisijaisesti tehdystä työsuoritteesta, ei sohvalla makaamisesta.

Kuntavaalien alla on poliittisesti riskialtista vaatia kunnollisia uudistuksia. Toivon kuitenkin että vastuunkanto ei jää puoluejohdolla pelkkien korulauseiden varaan, vaan nyt ryhdytään toimiin. Kilpailukykyremonttia ei ole kauaa varaa enää siirtää.

Toivon, että tässä asiassa Ruotsin tie on myös meidän.

 http://mikkolaakso.fi

MikkoLaakso
Kokoomus Espoo

Markkinaliberaali kauppatieteiden maisteri ja kaupunginvaltuutettu Espoosta. Työkokemusta start-up -yrityksistä, Eduskunnasta ja Euroopan Parlamentista.
Lisää ajatuksistani täältä!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu