Republikaanien supertiistai
Huomenna tiistaina koittaa Yhdysvaltain demokraattisen ja republikaanisen puolueen kannalta ratkaisevin esivaalipäivä tähän mennessä. Republikaanit jakavat “supertiistaina” puoluekokousdelegaatit kaikkiaan 14 osavaltiossa: Alabamassa, Alaskassa, Arkansasissa, Coloradossa, Georgiassa, Massachusettsissa, Minnesotassa, Pohjois-Dakotassa, Oklahomassa, Tenneseessä, Texasissa, Vermontissa, Virginiassa sekä Wyomingissa.
Supertiistain esivaalit ovat viimeisiä koitoksia, jolloin vaalikokouksissa (caucuses) ja esivaaleissa (primaries) valitaan puoluekokousedustajat ehdokkaille vielä suhteellisella vaalilla. Maaliskuun 15. päivän jälkeen suurin osa esivaaleista ovat “winner-takes-it-all” osavaltioita, eli näissä osavaltioissa kaikki puoluekokousdelegaatit ovat sidottuja äänestämään osavaltion esivaalien voittajaa. Play-off kierros alkaa siis viimeistään silloin; supertiistai muodostaa asetelmat tätä varten.
Republikaanien puolue-eliitti ja tätä lähellä olevat tahot, eli niin sanottu “establishment” on käynyt kovilla kierroksilla: näyttää yhä selkeämmältä, että sen inhokkiehdokas Donald Trump on voittamassa republikaanien presidenttiehdokkuuden: vedonlyöntisivustojen mukaan Trumpin todennäköisyys voittaa ehdokkuus itselleen on noin 75-79% tuntumassa. Vedonlyöntimarkkinat uskovat tämän lisäksi ainoastaan Rubiolla olevan jonkinlaiset mahdollisuudet (15-20%) voittaa Trump. (lähde 1, lähde 2)
Tällä hetkellä kilpailussa ovat mukana edellä mainittujen lisäksi texasilainen senaattori Ted Cruz, joka on tullut tunnetuksi demokraattien arvostelun ohella oman puolueensa politiikan arvostelusta. Mukana on myös loanheiton yläpuolella pysynyt Matti Apusen suosikki, John Kasich, jonka mukaan Yhdysvaltojen tulisi suojella myös Suomea Venäjän mahdolliselta aggressiosta. Mukana on myös uskonnollinen afrikkalais-amerikkalainen entinen aivokirurgi Ben Carson, jonka mahdollisuudet menestyä ovat käytännössä olemattomat.
Esitämme seuraavassa erilaisia skenaarioita supertiistain kulusta ja eri ehdokkaiden vahvuuksista ja heikkouksista.
Donald Trump
Miljardööri Trumpin vihainen ja populistinen retoriikka on saanut vastakaikua etenkin ahdingossa olevalta keskiluokalta, jonka työt ovat siirtyneet halvemman työvoimakustannuksien Meksikoon ja Kiinaan. Trump on arvostellut poliitikkoja konkreettisten tekojen puutteesta ja on lähtenyt ehdolle, koska “idioottipoliitikot Washingtonissa eivät saa mitään aikaan!. Muurin rakentaminen Meksikon rajalle ja muslimien esittäminen kansallista turvallisuutta vaarantavana uhkana on purrut moneen.
Trumpin ehdotukset ovat äärimmäisen konkreettisia ja helposti sisäistettäviä. Useat Trumpin tukijat myöntävät, että vaikka retoriikka on voimakasta ja värikästä eivätkä nämä ehkä allekirjoita jokaista teesiä, pitävät he silti miehen uskalluksesta sanoa juuri sen, mitä mieltä hän oikeasti asioista on.
Trumpin ehdottomia vahvuuksia ovat hänen laaja kannatuksensa eri väestönryhmissä. Näitä kaikkia yhdistää amerikkalaisen unelman karkaaminen saavuttamattomiin. Trump voitti niin uskonnollisen Etelä-Carolinan kuin myös sekulaarin New Hampshiren osavaltion. Trumpista innostuvat niin eri vähemmistöjen edustajat kuin myös eri uskonnollisen ja sosioekonomisen taustan omaavat henkilöt. Ehdokkaan ehdottomiin vahvuuksiin kuuluu myös mittavan omaisuuden tuoma riippumattomuus vaalirahoittajista.
Trump saattaa voittaa suurimman osan tai jopa jokaisen osavaltion supertiistaina. Hän on muutamaa osavaltiota lukuunottamatta kärjessä kaikissa gallupeissa. Trumpin mahdolliset heikkoudet liittyvät tällä hetkellä siihen, että ehdokkaan kohdalle asettuu jokin ylitsepääsemätön mediakohu: Trump panttaa tällä hetkellä tietoja veronpalautuksistaan julkisuudelta. Trumpin kilpakumppanit Cruz ja Rubio ovat useaan otteeseen vaatineet selvyyttä verotiedoista ja Cruz jopa julkaisi omat tietonsa oma-aloitteisesti. Kilpailijat epäilevät, että tiedoissa on jotain Trumpin bisneksiin liittyvää, mikä ei kestä päivänvaloa.
Toinen potentiaalinen kohu on se, että Trump ei ole irtisanoutunut selväsanaisesti valkoista ylivaltaa ajavan Ku Klux Klanin entisen johtajan David Duken suosituksesta. Muita heikkouksia, jotka voivat realisoitua ovat Trumpin aiemmat kytkökset demokraattien vasemmistosiiven vaalirahoittajana, aiempi pro-choice kanta aborttiin sekä selkeän konservatiivisen/oikeistolaisen ideologian puuttuminen, joka on yleensä ollut tärkeä äänestyspäätökseen vaikuttanut tekijä esivaaleissa.
Toisaalta Trumpin kannatus ei ole aiemmin reagoinut juuri ollenkaan vastaantulleisiin kohuihin. Vaikuttaisi siltä, että politiikan normaalit lainalaisuudet ovat kääntyneet päälaelleen Trumpin kohdalla. On aika realistista olettaa, että Trump voittaa ehdokkuuden. Arvioimme tämän todennäköisyydeksi noin ⅔ eli 65%. Skenaario, jossa Trump ei voita, sisältää oletuksen että hänen kannatuksessaan tule vastaan jonkinlainen lasikatto, ja kaikki muut ehdokkaat vetäytyvät yhden taakse. Tällöin puoluekoneiston tuen avulla sekä rikkaiden vaalirahoittajien, mm. “Koch brothersien” yhteisoperaatio saattaisi onnistua torppaamaan Trumpin.
Esivaalien voitto ei välttämättä kanna pitkälle: Trump häviää lähes jokaisessa kahdenvälisessä gallupissa niin demokraattien Clintonille kuin myös Sandersille.
Ted Cruz
Ted Cruz voitti ensimmäisen Iowan esivaalin Trumpin nenän edestä, vaikka miljardööri johtikin galluppeja ennen vaalipäivää. Tämä siitä huolimatta, että Cruz vastusti osavaltiolle tärkeitä etanolin tuotantotukia. Cruz sai mobilisoitua uskonnollisen oikeiston taakseen perhearvoja korostavassa osavaltiossa. Tähän päivään mennessä Cruz on ainoa, joka on voittanut Trumpin edes yhdessä osavaltiossa.
Cruzista on maalattu eri medioissa äärikonservatiivista ja jyrkän uskonnollista, jopa “hörhöilyyn” taipuvaa kuvaa. Tämä on hieman harhaanjohtavaa, sillä todellisuudessa Cruz on puhunut erityisen paljon juuri uskonnonvapaudesta. Cruz on mm. todennut, että myös ateistien tulisi äänestää häntä, sillä tämä kannattaa politiikan ja uskonnon erottamista suoranaisesti toisistaan. Tämä on yhdysvaltain poliittisessa kontekstissa rohkeaa retoriikkaa konservatiivilta.
Cruz on myös libertaarien ja vapaan markkinatalouden kannattajien suosiossa. Hän on Harvardista valmistunut lakimies jota toisinaan tituleerataan “teekutsuliikkeen älyköksi”. Cruz on konservatiivisia ja libertaarisia arvoja kannattavan Tea Party Patriotsin suosikkipoika. Häntä tukee useat konservatiiviset kommentaattorit, kuten suosittu Glenn Beck ja Rush Limbaugh.
Cruz kannattaa velkaantumisen pysäyttämistä, Yhdysvaltain ulkopoliittisen roolin väkevöittämistä sekä yrittäjyyden esteiden purkamista. Hän kannattaa tasaveroa ja vastustaa yritystukia kaikissa muodoissaan. Cruz vastusti kiivaasti ns. Obamacare-terveydenhuolto uudistusta. Vastustus henkilöityi vahvasti Cruziin kun liittovaltio jouduttiin sulkemaan 2013, sillä budjettia ei saatu määräajassa läpi edustajainhuoneessa, jolloin liittovaltion toimintoja suljettiin ja alettiin ajaa alas. Tämä suututti republikaanien puoluejohdon.
Ted Cruzin kampanja nojaa oletukselle siitä, ettei maltillinen keskitien republikaani tule voittamaan demokraatteja, sillä viimeksi sekä McCain ja Romney hävisivät Obamalle. Cruz näkee, että Republikaanien tulisi kerätä uudelleen taakseen ns. “Reagan coalition”, eli uskonnollinen oikeisto, konservatiivit, libertaarit sekä reagan-demokraatit. Cruz on käyttänyt kenties eniten Ronald Reaganiin, republikaanien lähihistorian suosituimpaan oikeistolaispresidenttiin nojaavaa retoriikkaa.
Cruzin mahdollisuudet ovat vedonlyöntitoimistojen mukaan vähäiset, alle 5%. Hän on suututtanut establishmentin, eli puolue-eliitin. Joidenkin arvioiden mukaan eliitti tukisi jopa mieluummin Trumpia kuin Cruzia. Hänen kannattajakunnastaan löytyy kuitenkin paljon suuria rahoittajia, jotka ovat republikaanien ytimessä. Senaatissa Cruz on vihattu, sillä hän vastustaa ns. “washington cartellia” eli lobbareista ja eturyhmistä koostuvaa rälssiä, “joka jakaa veronmaksajien rahoja yritystukina ja erivapauksina vaalirahoittajilleen ja suuryrityksille”. Trumpin ja Cruzin kannattajakunta on näin ollen osittain yhteneviä: molemmat vastustavat tavanomaisia urapoliitikkoja, “jotka myyvät sielunsa tullakseen uudelleenvalituiksi”.
Cruzin vahvuus piilee kuitenkin siinä, että hänellä on suuri tukijajoukko ja hän on jo kerran voittanut Donald Trumpin, johon kukaan muu ehdokkaista ei ole kyennyt. Lisäksi Cruz johtaa kotiosavaltionsa Texasin esivaaligallupia, jossa jaetaan 155 supertiistain reilusta 500 puoluekokousdelegaatista. Sen sijaan Rubio on monessa osavaltiossa kyllä toisena, mutta on silti Trumpia perässä jopa hänen kotiosavaltiossaan, Floridassa. Tämä on erityisen kiusallista ehdokkaalle, sillä uskottavan kampanjan tekemiseksi tulisi lähtökohtaisesti voittaa oma kotiosavaltio.
Cruzin vahvuuksiin kuuluu myös vahva ruohojuuriorganisaatio, targetoidut yhteydenotot tukijoille ja big datan edistynyt hyödyntäminen. Cruz sai mobilisoitua Iowassa galluplukujaan suuremman väen vaalikokouksiin, joten hänen tukijoidensa äänestysaste on hyvä. Arvioimme, että todellisuudessa Cruzin todennäköisyys voittaa ehdokkuus on 10-15%. Tämä edellyttäisi sitä, että Ben Carson lopettaisi kampanjansa Cruzin kannalta hyvissä ajoin ja vapauttaisi uskonnollisia äänestäjiä Cruzin kelkkaan. Samaan aikaan skenaario vaatisi Rubion täydellisen epäonnistumisen, jolloin esivaaleista tulisi kahden kauppa Trumpin ja Cruzin välillä.
Aatteellisesti toisiaan lähellä olevien Cruzin ja Rubion liittoutuminen jopa presidentti-varapresidentti -komboksi saattaisi olla järkevä ratkaisu Trumpin pysäyttämiseksi. Tätä skenaariota vaivaa kuitenkin se, että Cruz on käyttänyt koko kampanjansa ajan vahvaa Rubion maahanmuuttopolitiikkaa kritisoivaa retoriikkaa. Toisaalta puolue-eliitin vihamielisyys Cruzia kohtaan saattaa myös estää ratkaisun.
Marco Rubio
Marco Rubiosta on tullut vastoin ennakko-odotuksia puoluejohdon kultapoika ja suosikki presidentiksi realistisista vaihtoehdoista. Rubio on onnistunut saamaan laajan peruskannatuksen lähes kaikkiin osavaltioihin ja edustaa vihatun Cruzin sekä öykkäröivän Trumpin ohella rakentavammaksi koettua linjaa. Rubion edustama maltillisuus on tosin suhteellista, sillä myös Rubio kannattaa konservatiivista arvomaailmaa ja on ns. teekutsuliikkeen jäsen. Hänen äänestyskäyttäytyminen senaatissa on Cruzin ohella koko senaatin oikeistolaisinta ja konservatiivisinta.
Rubio on puhunut paljon Yhdysvaltain ulkopoliittisen roolin korostamisesta ja on kritisoinut Cruzia siitä, ettei tämän ohjelma Lähi-idän vakauttamiseksi ole realistinen. Rubio kannattaa sotilaallista interventiota mm. Assadin syrjäyttämiseksi. Rubio on myös kritisoinut voimakkaasti Putinin hallintoa, ollen ulkopolitiikassa John McCainin linjoilla.
Rubion arvioidaan olevan Trumpin pahin vastus asiantuntijaanalyyseissä sekä gallupeissa. Rubio pärjää myös kahdenvälisissä gallupeissa parhaiten Hillary Clintonia sekä Bernie Sandersia vastaan.
Rubion osakkeita kuitenkin heikentää hänen kompurointinsa vaalidebateissa. Sittemin väistynyt presidenttiehdokas Chris Christie syytti Rubiota ulkoa opeteltujen fraasien robottimaisesta toistamisesta. Kun Christie esitti syytöksen, vastasi Rubio syytökseen samalla ulkoa opetellulla fraasilla. Myöhemmin Rubio itse myönsi väittelyn mennen mönkään. Myös nuorekas olemus ja äänensävy saattavat antaa joillekin äänestäjille kuvan poliittisesta broilerista. Tämän lisäksi henkilökohtaisen talouden ongelmat haittaavat Rubion imagoa ja uskottavuutta: “Voiko hän pelastaa maamme talouden, mikäli hän ei kykene hallitsemaan edes omaa talouttaan.”
Kaikkiaan Rubio on kuitenkin uskottavin haastaja yleisön ja vedonlyöjien mielestä Trumpille. Arvioimme kuitenkin hänen mahdollisuutensa hieman markkinoiden arvioita heikommiksi, ehkä noin 15% hujakoille.
Yhteenveto
Trump voittaa – joidenkin mielestä valitettavasti – jokaisessa perusskenaariossa republikaanien ehdokkuuden. Nähdäksemme todistustaakka kaikkiin muihin skenaarioihin on päinvastaisten väitteiden esittäjillä. Trumpin voi tiputtaa vain erityisen raskauttava kohu tai kaikkien muiden äärimmilleen menevä liittoutuminen Trumpia vastaan. Tässäkin skenaariossa republikaanieliitin tulee olla varovainen – Trump saattaa lähteä sitoutumattomana ehdolle, mikäli hän kokee tulleensa kohdelluksi epäoikeudenmukaisesti. Mikään ei takaa, etteikö tähän tarvittaessa löytyisi vaikka tekosyy.
Rubio on ennakkosuosikki Cruzin nähden, Trumpin haastajaksi, mutta kirjoittajien mielestä hänen mahdollisuutensa on arvioitu hieman todellisia mahdollisuuksia korkeammaksi. Cruzin tilanne on päinvastainen.
Mikä on varmaa, on se että tiistaina käydään äärimmäisen mielenkiintoinen ja ratkaiseva esivaalien supertiistai. Muiden muassa CNN international ja useat muutkin Suomessa näkyvät kanavat lähettävät lähes 24/7 seurannalla uutisia supertiistailta.
Kirjoittajat: Janne Heikkinen & Mikko Laakso
Kyllä tuo Trump vaikuttaa täysin pysäyttämöttältä. Tosin ei hänellä ole mitään mahdollisuuksia Clintonia vastaan. Vaikuttaa tosiaankin siltä, että monet republikaanit ovat kyllästyneet nykypolitiikaan ja haluavat muutosta. Tosin Trump voi repiä puolueensa kahtia.
Ilmoita asiaton viesti
Olet oikeassa – vaalit ovat puolueiden dynaamiikan kannalta ehkä merkittävimmät sitten vuoden 1964 Barry Goldwaterin valinnan, jonka seurauksena Republikaanit asemoituivat yksislitteisesti oikeistoon. Nyt puolue saattaa Trumpin myötä loikata sieltä pois kohti populismia ja poliittista keskustaa!
Ilmoita asiaton viesti