Voiko Trumpia enää pysäyttää?

Supertiistain jälkeen CNN:n puoluekokousdelegaattiluvut näyttävät mielenkiintoisilta. Miljardööri Donald Trump voitti selkeästi Supertiistain, voittamalla kaikki osavaltiot neljää lukuunottamatta. Trump päihitti vastustajansa suvereenisti niin vasemmistohenkisissä ja sekulaareissa Vermontissa ja Massachussetsissa, kuin myös erittäin uskonnollisessa ja konservatiivisessa Alabamassa. Trumpin kannattajaprofiili on historiallisesti katsottuna täysin ainutlaatuinen ja hyvin erikoinen.

Trump-junaa on enää vaikeaa pysäyttää ilman taktiikan vaihdosta. Republikaanien puolue-eliitti pelkää miehen ehdokkuutta kuin ruttoa, ja on valmis tekemään työtä valinnan estämiseksi.  Kiinnostavaa on se, että kykeneekö puolue-eliitti (eli ns. "establishment") päättämään liittoutumisesta yhden ehdokkaan taakse. Ja jos tahtotila tähän löytyy, niin onko koneiston ehdokas vihattu Senaattori Ted Cruz (R-TX) vai "salonkikelpoisempi" senaattori Marco Rubio (R-FL).

Paitsi, että Trumpin povataan pärjäävän huonosti presidentin vaaleissa Clintonia vastaan, saattaa Trumpin voitolla esivaalissa olla kauaskantoisempiakin vaikutuksia. Vuonna 1964 Barry Goldwater sai koottua uskonnolisen oikeiston ja vapaan markkinatalouden kannattajat saman katon alle Republikaaneissa. Monien arvioiden mukaan Goldwater oli liian oikeistolainen voittaakseen vaalit.  Vaikka Goldwater hävisi varsinaisessa vaalissa murskalukemin Lyndon B. Johnsonille, ei republikaanit olleet enää sen jälkeen entisellään. Rockefellereiden sosiaaliliberaali siipi ajautui marginaaliin puolueessa ja Republikaaneista tuli konservatiivinen oikeistopuolue. 

Republikaanien ja demokraattien kannatusalueet kääntyivät 1964 presidentinvaalien myötä päälaelleen: aiemmin demokraattisesta etelästä tuli republikaanien ydinkannatusaluetta ja republikaanihenkisestä koillisesta demokraattien aluetta – ja päin vastoin. 

Goldwaterin työ raivasi tietä myöhemmille konservatiivipresidenteille, kuten Ronald Reaganille ja molemmille Busheille. Nyt tämä oikeistolainen konservatiivi-ideologia on kuitenkin uhattuna. Voisiko Trumpin ehdokkuus olla alkusoittoa republikaanien populistivallankumoukselle? Voisiko Trumpista tulla uuden populistiliikkeen johtohahmo?

 

****

Takaisin tähän päivään:

Marco Rubio

Supertiistaina Rubio kykeni vain Minnesotan voittoon, jossa jaettavina oli ainoastaan 38 delegaattia (esivaalien voittaminen vaatii 1237 delegaattia). Tiedotusvälineet pitivät senaattoria yksiselitteisesti supertiistain häviäjänä. Ikävän tappion supertiistaina kärsinyt Rubio tahtoo todennäköisesti vielä katsoa Kasichin ohella 15. maaliskuuta järjestettävät kotiosavaltiovaalinsa Floridassa (Kasich Ohiossa).  Tämä saattaa tosin olla jo liian myöhäistä Trumpin pysäyttämiseksi, sillä tämän karkumatka saattaa osoittautua pysäyttämättömäksi, koska 15. päivä lähtien miltei kaikkien osavaltioiden delegaatit menevät vain osavaltion voittajalle suhteellisen jaon sijaan. Tämä suosisi Trumpia.

Rubio selittelee, että hänen tulisi olla puolueen yhdistävä ehdokas, joka pysäyttää Trumpin, sillä hänellä on väitetysti paljon kannatusta tulevissa maaliskuun esivaaliosavaltioissa. Lisäksi hänen 1 vs 1 suorituksensa gallupeissa on parempi kuin Cruzilla ja Trumpilla Clintonia ja Sandersia vastaan. Rubiota saattaa kuitenkin vaivata uskottavuuden puuttuminen: viimeistään silloin jos hän häviää kotiosavaltiossaan, Floridassa, peli on pelattu. Rubio on myös useammalle äänestäjälle 2. paras vaihtoehto, mutta kykeneekö "kakkosvaihtoehto" olemaan uskottava puolueen johtotähti demokraatteja vastaan? Nolointa senaattorille on, että Trump johtaa Rubiota toistaiseksi suvereenein lukemin gallupeissa hänen kotiosavaltiossan Floridassa. Kysymys kuuluukin: milloin koneesta loppuvat tehot, ja milloin uskottavuus sekä tahtotila lopahtaa?

 

Ted Cruz

Ted Cruz ylitti useimmissa osavaltioissa gallup-ennusteensa Supertiistaina ja on argumentoinut, että vain hän pystyy uskottavasti haastamaan – ja voittamaan Trumpin. Cruzin kampanjaväki perustelee asiaa mm. tilastoilla siitä, että jopa 75 %:lla Cruzin tukijoista toiseksi suosituin vaihtoehto presidenttiehdokkaaksi on Donald Trump. "Mikäli vetäydyn, saa Trump leijonanosan äänistäni."

Cruzin voitti Supertiistaina peräti kolmessa osavaltiota (Alaska, Texas ja Oklahoma), mutta hävisi silti muissa Etelän konservatiivisissa "puskuriosavaltioissa", joista uumoiltiin Trumpin pysäyttäjää viimeistään tässä vaiheessa. Cruz on päihittänyt toistuvasti melkein jokaisessa osavaltiossa gallup-lukemat, joka viittaa poikkeukselliseen ruohonjuuriaktiivisuuteen. CNN:n arvion mukaan Cruzilla on n. 100 delegaattia enemmän kuin Rubiolla.

 

Carson & Kasich

Ben Carson on flegmaattinen kuin zombie. Hänen tulisi ymmärtää vetäytyä pois jo hyvän sään aikana. Hänen kannatuksensa on erittäin alhaalla, eikä kukaan usko hänen kilpailukykyynsä esivaaleissa saati varsinaisessa vaalissa. Osa kommentaattoreista uskoo, että hän on mukana vielä lähinnä nostattamassa kirjansa myyntilukuja. John Kasich puolestaan pelannee varapresidenttipeliä ja haluaa haalia valtakirjoja asemansa vahvistamiseksi. Kasichia on suostuteltu jo useaan otteeseen vetäytymään kisasta. Kasichin ja Carsonin vetäytyminen olisi tässä vaiheessa erittäin suotuisaa puolue-eliitille, joka tahtoo päihittää Trumpin.

Johtopäätöksiä

Loppua kohden jännittyvä Cruzin ja Rubion välinen kisa on suurta "chicken" -peliä, jossa toisen on väistyttävä jossain vaiheessa, mutta kumpikaan ei todellakaan mielellään itse sitä tee. Mikäli kumpikaan ei vetäydy, kärsivät molemmat. Mitä aiemmin vetäytyminen tapahtuu sitä parempi Trumpin pysäyttämisen kannalta (kts. NY Timesin skenaario ylhäällä). Mikäli molemmat ajavat loppuun asti voittaa Trump varmasti. Kasich tietää häviävänsä, mutta kerää delegaatteja nostaakseen osakkeitaan varapresidenttipelissä.

Pystyisikö Cruz ja Rubio liittoutumaan? Hyväksyykö puolue-eliitti millään tasolla Cruzia? Rubio ja Cruz ovat ystäviä ja teekutsuliikkeen jäseniä. Heidän välejään hiertää kuitenkin mm. maahanmuuttopolitiikka, jossa Rubio on kannattanut 12 miljoonalle laittomalle asukkaalle kansalaisuuden myöntämistä. Cruz nimittää esitystä "Rubio-Schumer" -suunnitelmaksi, joka rinnastaa Rubion vasemmistolaiseen senaattoriin, Chuck Schumeriin (D-NY).

Mikäli Trump halutaan pysäyttää, tarkoittaisi tämä sitä, että muiden ehdokkaiden tulisi asettua Ted Cruzin taakse. Nähdäkseni Rubion uskottavuus Trumpin päihittämiseksi ei ole enää yksinkertaisesti riittävä. Odottelu 15. maaliskuuta pelaa Trumpin pussiin. Cruzilla on puolestaan tällä hetkellä noin 100 delegaattia enemmän ja korkeampi kansallinen kannatus. Rubion tulisi vetää tästä johtopäätökset konservatiiviliikkeen sekä puolueensa edun nimissä.

Trump 315, Cruz 205 & Rubio 106. Voittoon tarvitaan 1237 delegaattia.

——–

Kirjoittaja on innokas (jenkki)politiikan suurkuluttaja.

 

Lue lisää: mikkolaakso.com

MikkoLaakso
Kokoomus Espoo

Markkinaliberaali kauppatieteiden maisteri ja kaupunginvaltuutettu Espoosta. Työkokemusta start-up -yrityksistä, Eduskunnasta ja Euroopan Parlamentista.
Lisää ajatuksistani täältä!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu