Tulevaisuuden työelämä siirtyy urasta alustatalouteen ja "portfolioihin"
Sain tänään (5.10.) postissa taksikuljettajan kokeen tulokset. Trafi antoi hyväksytyn suorituksen, ja tämän seurauksena saan hankittua luvat ajaa sivutoimisesti laillisesti Uberia. Vielä pitää hankkia toki uusi auto ja tähän vakuutukset.
Tämän seurauksena minulla on jatkossa neljä eri työtä tai ansaintatoimea: päätoiminen palkkatyö, sivutoiminen yrittäjyys sosiaalisen median alalla, kaupunginvaltuutetun luottamustehtävä ja siihen liittyvät useat muut luottamustoimet sekä jatkossa myös sivutoiminen Uber-ajo, silloin kun huvittaa.
Väitän omiin kokemuksiini nojaten, että tulevaisuudessa työ muuttuu urasta enemmän "portfoliomaiseksi". Eli yhdelle työnantajalle kerrallaan tehtävistä 3-10 vuoden työrutistuksista (ns. urasta), itse koottavaksi palapeliksi. Tavanomainen ansiotyö ja sivutoiminen yrittäjyys limittyvät ja muuttuvat hybridiksi, "palkansaaja-yrittäjyydeksi".
Voisi kuvitella, että tämä muuttaa työelämää epävarmemmaksi ja työtätekevän tilanteen hauraaksi. Oikeastaan asiassa käy nähdäkseni juuri päinvastoin: voin priorisoida sitä tekemistä, josta muodostuu eniten lisäarvoa itselleni sekä asiakkailleni – ja vastaavasti minimoida sellaista tekemistä, joka ei miellytä itseä.
Nassim N. Talebin termein kuvattuna työelämä muuttuu korttinsa fiksusti pelaaville aktiivisille nuorille "anti-hauraammaksi": enää jatkossa portfolio-työtä tekevän ei tarvitse esimerkiksi jäädä roikkumaan vakituiseen palkkatyöhön, jossa tätä esimerkiksi työpaikkakiusataan. Hälvemmät riippuvuussuhteet voimaannuttavat työntekijää.
Sen sijaan monista lähteistä koostetut ansiot mahdollistavat nimenomaan sen, ettei jokin yksi asiakkuus tai työnantaja muodosta ihmiselle toimeentulon kannalta epätervettä "riippuvuussuhdetta", johon joutuu jäämään roikkumaan itsensä elättämiseksi, vaikka ei oikeasti kokisi työtä merkitykselliseksi tai kokee työpaikkakiusaamista tms.
Alustatalous siis mahdollistaa monenlaisia asioita, ja ainakin omalla kohdallani tämä on konkretisoitunut mielekkäällä tavalla: OP-Kevytyrittäjä -palvelu hoitaa yrittäjän byrokratiani, kirjanpidon sekä veroilmoitukset. Uber puolestaan mahdollistaa henkilökyytien tarjoamisen – juuri silloin kun siltä tuntuu!
Tulevaisuuden silpputyö ja "epäsäännöllinen keikkatyö" eli ns. palkansaaja-yrittäjä -hybridi ei ole uhkakuva – se on iso voimavara!
Ekonomit kaikkein vähiten arvostavat substanssiosaamista, eli syvällistä asiantuntemusta. Tämä on tullut esille näköalattomuutena YLEn ohjelmissa.
Ettekö voisi ymmärtää, että sen alan tiedoilla maailmaan ei saada varallisuutta, vaan se on tehtävä palveluilla ja töillä muiden hyväksi?
Minä arvostan pitkäjänteistä kehitystä ja tutkimusta, millä kansa tai valtio voi nousta menestykseen. Taksikyydeillä ei mahda tapahtua.
Ilmoita asiaton viesti
Psykiatrille riittää töitä. Mutta mitä se kertoo ajastamme?
Ilmoita asiaton viesti
Suoraan sanottuna kirjoittaja ei nyt kyllä ole työurista juuri mitään ymmärtänyt. Muutamassa vuodessa ei asiantuntemus kehity, joten sillä tavoin olisi Suomen tulevaisuus lopullisesti torpattu. Koko ajatus liittyneekin siihen, että pätkäurilla saataisiin aikaan yhteiskunnan varmistama halpatyövoimareservi, jota voidaan ottaa tarvittaessa käyttöön.
Ilmoita asiaton viesti
Mihin väitteesi perustuu? Missä koulussa opetetaan, että veroparatiisiyhtiöt ja harmaa talous parantaa hyvinvointi yhteiskuntaa? Espoon kaupunki siis tukee tällaista toimintaa?
Ilmoita asiaton viesti
Espoon valtuutettu kertoo Uber yrittäjän maksavan verot. Tanskassa 97 % ei maksanut veroja, Ruotsissa 93 % ei maksanut veroja ja Norjassa 90 % ei maksanut veroja.
Näillä arvoilla Espoon tukee harmaata taloutta kestävä kehityksenä yhteiskunnalle?
Ilmoita asiaton viesti