Tulevaisuuden työelämä siirtyy urasta alustatalouteen ja "portfolioihin"

Sain tänään (5.10.) postissa taksikuljettajan kokeen tulokset. Trafi antoi hyväksytyn suorituksen, ja tämän seurauksena saan hankittua luvat ajaa sivutoimisesti laillisesti Uberia. Vielä pitää hankkia toki uusi auto ja tähän vakuutukset.

Tämän seurauksena minulla on jatkossa neljä eri työtä tai ansaintatoimea: päätoiminen palkkatyö, sivutoiminen yrittäjyys sosiaalisen median alalla, kaupunginvaltuutetun luottamustehtävä ja siihen liittyvät useat muut luottamustoimet sekä jatkossa myös sivutoiminen Uber-ajo, silloin kun huvittaa.

Väitän omiin kokemuksiini nojaten, että tulevaisuudessa työ muuttuu urasta enemmän "portfoliomaiseksi". Eli yhdelle työnantajalle kerrallaan tehtävistä 3-10 vuoden työrutistuksista (ns. urasta), itse koottavaksi palapeliksi. Tavanomainen ansiotyö ja sivutoiminen yrittäjyys limittyvät ja muuttuvat hybridiksi, "palkansaaja-yrittäjyydeksi".

Voisi kuvitella, että tämä muuttaa työelämää epävarmemmaksi ja työtätekevän tilanteen hauraaksi. Oikeastaan asiassa käy nähdäkseni juuri päinvastoin: voin priorisoida sitä tekemistä, josta muodostuu eniten lisäarvoa itselleni sekä asiakkailleni – ja vastaavasti minimoida sellaista tekemistä, joka ei miellytä itseä.

Nassim N. Talebin termein kuvattuna työelämä muuttuu korttinsa fiksusti pelaaville aktiivisille nuorille "anti-hauraammaksi": enää jatkossa portfolio-työtä tekevän ei tarvitse esimerkiksi jäädä roikkumaan vakituiseen palkkatyöhön, jossa tätä esimerkiksi työpaikkakiusataan. Hälvemmät riippuvuussuhteet voimaannuttavat työntekijää.

Sen sijaan monista lähteistä koostetut ansiot mahdollistavat nimenomaan sen, ettei jokin yksi asiakkuus tai työnantaja muodosta ihmiselle toimeentulon kannalta epätervettä "riippuvuussuhdetta", johon joutuu jäämään roikkumaan itsensä elättämiseksi, vaikka ei oikeasti kokisi työtä merkitykselliseksi tai kokee työpaikkakiusaamista tms.

Alustatalous siis mahdollistaa monenlaisia asioita, ja ainakin omalla kohdallani tämä on konkretisoitunut mielekkäällä tavalla: OP-Kevytyrittäjä -palvelu hoitaa yrittäjän byrokratiani, kirjanpidon sekä veroilmoitukset. Uber puolestaan mahdollistaa henkilökyytien tarjoamisen – juuri silloin kun siltä tuntuu!

Tulevaisuuden silpputyö ja "epäsäännöllinen keikkatyö" eli ns. palkansaaja-yrittäjä -hybridi ei ole uhkakuva – se on iso voimavara!

MikkoLaakso
Kokoomus Espoo

Markkinaliberaali kauppatieteiden maisteri ja kaupunginvaltuutettu Espoosta. Työkokemusta start-up -yrityksistä, Eduskunnasta ja Euroopan Parlamentista.
Lisää ajatuksistani täältä!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu