Länsimainen oikeusjärjestys ja ajatusrikokset

Viime heinäkuussa mediaa ja tavallista kansaa järkytti käsittämätön Gay Pride -sateenkaarikulkueeseen kohdistunut kaasuisku, jonka taustalla oli mitä ilmeisimmin seksuaalivähemmistövastainen viharyhmittymä. Isku sai aikaan ankarasävyisen ja tuomitsevan reaktion mediassa, ja jopa tasavallan presidentti otti asian esille – ja ihan hyvä niin. Aloitteellinen väkivallanteko on aina yksiselitteisesti väärin, koska se halventaa yksilönvapautta ja rikkoo non-agressioperiaatetta.

Mikä oli kuitenkin vähemmän kehittävää, oli keskustelu siitä, että rikoksen tiettyyn ryhmään kohdistuneen vihamotiivin tulisi olla tuomiota koventava tekijä. Muun muassa oikeusministeri Tuija Brax on ajanut hanakasti tälläistä menettelyä. Ajatuksena ihan hyvää tarkoittava sympatisointi osoittautuu kuitenkin lähemmässä tarkastelussa todella ongelmalliseksi – jopa vaaralliseksi. Vanha sanonta kuuluukin, että tie helvettiin on kivetty hyvillä aikomuksilla…

Ensinnäkin länsimaisessa oikeuskäytännössä keskeinen tuomitsemisperiaate on arvottaa rikosta itse teon perusteella, ei sen taustalla vaikuttavien motiivien. Mikäli tästä livetään, antaa valtio ymmärtää, että tietyt ajatukset ovat ”väärempiä” tai ”tuomittavampia” kuin toiset. Tämä johtaa taas siihen, että oikeuskäytännössä otetaan periaatteessa käyttöön käsite ”ajatusrikos.” Se olisi jo erittäin kyseenalaista.

Toinen ongelma liittyy siihen, että aito länsimainen oikeusajattelu ei tunne mitään ominaisuusperusteisia ihmisryhmiä käsittäviä kollektiiveja – ainoastaan yksilöitä. (ja tietyissä tapauksissa luonnollisia yhteisöitä, kuten perhe.) Se ei esimerkiksi ”tunnusta” homoja, natseja, juutalaisia eikä romaneja. Sen sijaan se tuntee sinut ja minut. Tämä johtuu yhdenvertaisuusperiaatteesta, ihmisten suuresta luontaisesta diversiteetistä ja toisaalta tiettyjen attribuuttejen yksiselitteisen määrittämisen ongelmasta.

Kolmas tekijä liittyy taas siihen, että siirtyisikö todistamisen taakka syytetyn harteille? Länsimaisessa oikeuskäytänteessä todistamisen taakka on aina syyttäjällä ja syytetty on syytön niin kauan kunnes toisin osoitetaan. Ongelmana onkin miten syyttäjä kykenee menemään syytetyn pään sisälle ja toteamaan että rasistisesta motiivista on kyse? Edellisestä tekijästä seuraa se, että mikäli jotain ihmisryhmiä kattavia kollektiiveja ruvetaan oikeusjärjestelmään luomaan, niin suurena pelkona on se, että periaatteessa kaikissa vaikkapa homoseksuaaleja vastaan tehdyissä iskuissa voidaan käännetyn todistustaakan turvin vedota vihamotiiveihin. Tämä taas johtaisi siihen, että tietyt ihmisryhmät kokisivat erityissuojelua laissa, joka rikkoo yhdenvertaisuusperiaatetta. 

Näen, että näin luotu tilanne johtaa siihen, että jotkin ihmisryhmät nauttivat positiivisesta syrjinnästä yhteiskunnassamme. Tämä taas on seurausta tietynlaisesta kierosta ajattelusta, että jotkin ihmisryhmät tarvitsevat erityissuojelua lainsäädännön avulla. Voidaankin ajatella, että näiden ajatuksien taustalla olevat tahot haluavatkin epäsuorasti palauttaa ”valkoisen miehen taakaksi” kutsutun tilan ”modernin” vastineen, jossa tietyt ryhmät tarvitsevat erityissuojelua. Tätähän esimerkiksi vihreät ja vasemmistolaiset postmodernistit feministit ajavat. Juuri se on aitoa syrjintää.

Nykyään ollaan luisumassa muutenkin mielipiteiden tuomitsemiskäytännöissä todella huonoon suuntaan, kun esimerkiksi Jussi Halla-aho ja Mikko Ellilä saivat tuomiot omista kirjoituksistaan, jotka eivät kehoittaneet mihinkään rikoksiin ja perustuivat julkisesti saatavilla oleviin lähdemateriaaleihin. Olisikin aika palauttaa provosoivienkin mielipiteiden arvottaminen juridisilta tahoilta takaisin kansalle. Tämä perustuisi vapaiden ihmisyksilöiden, ei tuomioistuinten tai poliitikkojen arvotelmiin.

”Vaikka en olisi samaa mieltä kanssanne, puolustan kuolemaani asti teidän oikeuttanne sanoa mielipiteenne.”

MikkoLaakso

Markkinaliberaali kauppatieteiden maisteri ja kaupunginvaltuutettu Espoosta. Työkokemusta start-up -yrityksistä, Eduskunnasta ja Euroopan Parlamentista. <a href="http://mikkolaakso.com">Lisää ajatuksistani täältä!</a>

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu