Perussuomalaiset ja oikeistolaisuus

Perussuomalaisten suosio on ollut viimeaikoina hurjassa nousukiidossa (viime gallup: 14,3 %-yksikköä) imien jatkuvasti tukijoita koko muusta puoluekentästä, varsinkin ”kolmesta suuresta puolueesta”. Se on onnistunut puhuttelemaan äänestäjiä sellaisissa aiheissa, joissa suuri osa kansasta on nähnyt selviä epäkohtia, kuten maahanmuuttopolitiikka, pakkoruotsi ja aselainsäädäntö. Samaan aikaan muu puoluekenttä on ottanut ”hyssyttelylinjan”, pysytellyt hiljaa tai antanut ristiriitaisia lausuntoja samaisista aiheista.

Myös oikeistopuolue Kokoomuksen kannattajistosta on siirtynyt puolueeseen pettyneitä äänestäjiä Perussuomalaisten taakse. Uskoakseni tämä on seurausta monien eri tekijöiden summasta. Ensimmäisenä mainittakoon puoluejohdon päätös sivuuttaa puoluekokouksen täysin laillisen hyväksynnän saanut kanta liittyen pakkoruotsin opetukseen. Läpi menneen esityksen mukaan ruotsin kielen opetuksen saisi halutessaan vaihtaa johonkin toiseen kieleen, esimerkiksi venäjään. Ajatuksena on tukea kielellisen diversiteetin laajuutta ja toisaalta kyseenalaistaa ruotsin kielen pakollisuus opetussuunnitelmassa. Aloitteen ponsi velvoittaa puoluehallitusta ajamaan mainitunlaista kantaa puolueen virallisena linjana. 

Puoluekokouksen hyväksyttyä esityksen meni puolueen puheenjohtajalla, Jyrki Kataisella sormi suuhun. Hän sivuutti täysin puoluekokouksen päätöksen ja antoi julkisuuteen kyseenalaisen lauselman, jossa hän tulkitsi päätöstä perin omintakeisesti. Hän väitti (virheellisesti), että aloite ei velvoita ruotsin kielen pakollisen opetuksen lakkauttamiseen vaan ainoastaan muiden kielien valikoiman lisäämiseen, koska aloite on ristiriidassa hylättyjen ”pakkoruotsi pois” -aloitteiden kanssa. Ristiriitainen kanta puolueen jäsenistön enemmistön ja oletettavasti myös kannattajiston kanssa on luonut kuvaa epädemokraattisesti toimivasta puoluejohdosta.

Toinen tekijä on ollut pitkään kestoaiheena kuohunut maahanmuuttopoliittinen keskustelu, jossa Perussuomalaiset ovat ottaneet selkeän maahanmuutto- ja monikulttuurisuuskriittisen kannan, jonka perusteella Suomen tulisi ajaa kansallista etua ja työperäistä maahanmuuttoa. Tämä tarkoittaa, että maahanmuuttajia ei kannata vastaanottaa, mikäli he koituvat taakaksi sosiaaliturvajärjestelmällemme. Johtohahmot, esimerkkeinä Alexander Stubb ja Jyrki Katainen ovat kuitenkin antaneet sinisilmäisiä ja yksipuolisia monikulttuurisuutta ylistäviä lausuntoja kuten ”Meitä uhkaa huutava työvoimapula”, ”Huoltosuhteen heikkenemisen takia on otettava maahanmuuttajia” ja ”monikulttuurisuus on rikkaus”. Nämä lausunnot eivät indikoi ainakaan linjan kiristymisestä.

Tätä vasten on kuitenkin huomattavaa, että Kokoomuksen riveissä on paljon maahanmuuttokriittistä jäseniä: esimerkiksi maahanmuuttokriittisen Homma Forumin käyttäjäkunnasta kokoomustaustaiset käyttäjät ovat selvästi kolmanneksi suurin ryhmä heti maahanmuuttokriittisyyteen keskittyvien puolueiden jälkeen. (Muutos 2011 ja PerusS) Kokoomuksen johdon yksipuolisen kannan luukuttaminen jokaisessa yhteydessä on varmasti kannattajakuntaa närkästyttävä tekijä, koska todellisuudessa puolueen kannattajien enemmistö on eri linjoilla. 61% puolueen kannattajista pitää nykyistä politiikkaa liian löyhänä. (http://cms.hommaforum.org/images/stories/tt2.jpg)

Kolmas tekijä on uusi aselaki, jota myös Kokoomus on innokkaasti juntannut läpi hallitusvastuunsa aikana. Sitä ollaan ajettu hanakasti Jokelan ja Kauhajoen tragedioiden jälkipaniikissa. Laki hankaloittaa merkittävästi metsästys- ja rata-ammuntaharrastuksia. Lisäksi laki sisältää monia muitakin lainsäädännöllisesti kyseenalaisia kohtia, ja likimain kaikki asiantuntijat ovatkin lytänneet sen.

Neljäntenä tekijänä turhautumista puolueeseen on myöskin varmasti lisännyt vastuun siirtäminen seuraaviin hallituksiin ja räjähdysmäinen julkinen velkaantuminen. Valtiovarainministeri Jyrki Katainen ei ole uskaltanut linjata realistista talouspolitiikkaa, vaan hän puhuu massiivisesta velkaelvytyksestä sekä ”seuraavan hallituksen” teoista, kuten veronkorotuksista, palvelurakenteiden reformoinnista, kuntaliitoksista ja aivan viimeisenä ikävänä keinona mahdollisimman pienistä julkisten menojen leikkauksista.

Järjestyksen pitäisi olla juurikin päinvastainen – ensin tulisi purkaa massiivista julkista sektoriamme, reformoida sosiaaliturvajärjestelmää ja pitää syvällinen arvokeskustelu siitä, mitkä toiminnot kuuluvat valtion ja julkisen talouden hoidettaviksi ylipäätänsä. Toimet tulisi aloittaa mahdollisimman pian. Kataisen politiikka ei ole tarpeeksi uskaliasta ja julkiseen talouteen on vaarana jäädä rakenteellinen alijäämä kun suuret ikäluokat ”massaeläköityvät” lähivuosina. Muutoksen tulisi alkaa jo nyt! Sauli Niinistö linjasikin, että hyvä hallitus ei puhu ensisijaisesti siitä mitä ”seuraava hallitus” tekee ongelmien ratkaisemiseksi, vaan koittaa itse ratkaista niitä.

Tahtoisinkin vedota oikeistomielisiin tahoihin ja todeta, että Perussuomalaiset ovat joistain uskaliaista ja älykkäistä linjauksista huolimatta päälinjaltaan vasemmistopuolue mitä tulee talouteen. Puolueeseen kuuluu toki monia älykkäitä talousoikeistolaisia vaikuttajia, mutta taloudelliset vapaudet eivät ainakaan lisäänny mikäli Perussuomalaiset saavat niistä linjata hallituksessa. Tämän on tuonut hyvin esille puolueen puheenjohtaja Timo Soini, joka pitää Sosialidemokraatteja mielyttävimpänä hallituskumppaninaan, haluaa lisätä verotuksen progressiota ja edistää muitakin tasapäistämistoimia…

Lopuksi hyvät uutiset: Kokoomuksen sisällä on nykylinjalaisten lisäksi ihan oikeasti täysiverisiä, joskin suuressa skaalassa verrattain vaiennettuja oikeistolaisia, jotka kannattavat järkilinjaa yllämainituissa kysymyksissä. Vetoankin Kokoomuksen johtoon närkästyneitä oikeistolaisia etsimään puolueen sisältä ehdokkaita, jotka ajavat oikeasti järkevää ja vastuullista linjaa nykyisten toivokarnevaalien ja muun imagokikkailun sijaan. Tällaisia ehdokkaita ovat muun muassa Henri Heikkinen Oulusta,  Wille Rydman Helsingistä ja Elina Lepomäki  Espoosta, Uudeltamaalta. Perussuomalaisia äänestämällä saatte ainoastaan vasemmistolaista demaritalouspolitiikkaa!

MikkoLaakso

Markkinaliberaali kauppatieteiden maisteri ja kaupunginvaltuutettu Espoosta. Työkokemusta start-up -yrityksistä, Eduskunnasta ja Euroopan Parlamentista. <a href="http://mikkolaakso.com">Lisää ajatuksistani täältä!</a>

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu