Tuhat koronatartuntaa Suomessa 1-2 viikon sisällä?

Tartuntataudit noudattavat usein aluksi eksponentiaalisen kasvun logiikkaa kunnes epidemiat tyssähtävät ja katoavat. Aihetta paniikkiin ei ole, mutta muutama asia on hyvä todeta ääneen julkisesti.

Suomalaisessa julkisessa keskustelussa väitettiin aluksi, ettei koronavirus ole juuri kausiflunssaa pahempi, ja ettei Suomessa tarvitse olla asiasta erityisen huolissaan. Viimeistään koulukaranteenien ja useiden tartuntojen myötä ääni kellossa on muuttunut. Italian koko maata koskeva karanteeni on herättänyt viimeisemmätkin ottamaan asian vakavasti.

Muutama fakta: Koronavirus ei ole vain ”vähän tuhdimpi influenssa”. Kausiflunssassa kuolleisuus-% on noin 0,1% – koronassa 3,4% WHO:n mukaan. Nuorilla perusterveillä koronavirus ei ole vaarallinen (0,1%), mutta senioreilla se voi olla hyvinkin vaarallinen (yli 15% kuolleisuus).

Tartuntoja ehkäisevät toimet tulisi suunnatta etenkin senioriväestön suojelemiseksi. Lapsi ja nuori saattaa puolestaan ”sairastaa” taudin ilman ensimmäistäkään oiretta. Viruksen ehkäisemisessä tarkoituksenmukaista ei ole sen leviämisen täydellinen pysäyttäminen, vaan riittävä hidastaminen, jotta hoitokapasiteetti ja tehohoitopaikat eivät terveydenhuoltojärjestelmästä lopu. Samoin on tärkeää, ettei terveydenhuoltohenkilökunnasta liian suuri osa sairastu samaan aikaan ja joudu karanteeniin.

Mikäli epidemia leviää Suomessa kuten Saksassa  ja Italiassa, on 1000 tartunnan raja ylittynyt jo 10 päivän päästä. Aluksi kasvu on eksponentiaalista, mutta määrätietoiset toimet tartuntojen ehkäisemiseksi lopulta tappavat tartuntakäyrän kulmakertoimen, ja aktiiviset sairaudet hiljalleen suuntaavat laskuun. (Sikäli kun kiinan datasettejä voidaan pitää realistisina tai suuntaa-antavina.) Oikealla olevassa kuvassa on Italian, Iranin ja Kiinan aktiiviset tautitapaukset, jotka havainnollistavat epidemian eri kypsyysvaiheita.

Suomi on tässä kaaviossa samassa tilanteessa kuin Italia 22.2.2020 tai Iran 23.2.2020. Mikäli tauti käyttäytyy kuten näissä maissa, Suomessa on 1000 tartuntaa jo viikon kuluttua. Tästä syystä on fiksua hakea kaapit täyteen ruokaa ja varautua etätyöntekoon. Paniikkiin ei ole syytä, sillä meillä on jo maailmalta esimerkkejä tilanteista, joissa tautitapaukset ovat vähenemään päin.

Suositeltavaa on kuitenkin välttää kontaktia vanhusten ja hengitystieinfektioista tai muusta vaikeasta vaivasta kärsivien ihmisten kanssa. Joka tapauksessa kuvaajista voidaan ekstrapoloida saman tien, että Suomessa sairastunee monia tuhansia ihmisiä, ehkä noin 10 000 ihmistä koronavirukseen, ja heistä tilastollisesti voi kuolla jopa 340 ihmistä. Toisaalta arviolta 75% ”sairastaa” taudin ilman oireita tietämättään.

EDIT:

  • Suosituksina vielä mainittakoon, että kannattaa pestä kädet hyvin ja pitää hygieniasta huolta.
  • Varata kotiin muutaman viikon ruokatarpeet.
  • Jäädä etätöihin, jos on flunssan oireita.
  • Välttää paniikkia, mutta myöskin ylimielistä suhtautumista virukseen.
  • Välttää kontaktia iäkkäisiin ihmisiin, mikäli on flunssan oireita.
  • Kipeää lasta ei tule jättää isovanhemmille hoitoon.

Lähteitä:

  • https://www.worldometers.info/coronavirus/
  • https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/who-china-joint-mission-on-covid-19-final-report.pdf
  • https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/tt/3c60a926-6272-47fc-a858-036149505e3e
MikkoLaakso

Markkinaliberaali kauppatieteiden maisteri ja kaupunginvaltuutettu Espoosta. Työkokemusta start-up -yrityksistä, Eduskunnasta ja Euroopan Parlamentista. <a href="http://mikkolaakso.com">Lisää ajatuksistani täältä!</a>

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu