Piraattipuolue tarvitsisi EU- ja talouspoliittisen ohjelman

Tekijänoikeuksien ja yksityisyydensuojan ollessa jatkuvana keskustelunaiheena niin Suomessa kuin Euroopan Unionissa ja tämänhetkisten valtapuolueiden hymistellessä ja eduskuntaan päässeiden tietoyhteiskunta-aktiivienkin hiljeneminen hallitus- ja puoluekurin edessä merkitsee sitä, että Piraattipuolueen ajamille periaatteille voisi olla sellaista tilausta, joka realisoituisi parhaimmillaan eduskuntapaikoiksi yltäväksi kannatukseksi asti.

Pienetkään vaalivoitot eivät kuitenkaan synny itsestään ja tällä hetkellä Piraattipuolueella olisi käytettävissä erinomaiset 2 vuotta puolueohjelmansa

http://www.piraattipuolue.fi/politiikka/puolueohjelma

harkittuun uudelleenkirjoittamiseen. Ongelmana nimittäin on se, että se ei tämänhetkisessä muodossaan vastaa tämän päivän haasteisiin eikä ole tarpeeksi selkeä kaikilta osin. Piraattipuolueen riveissä vaalikeskusteluissa ja julkisilla paikoilla kampanjoivat ehdokkaat joutuvat nimittäin ennen pitkää ottamaan kantaa siihen, miten koko puolueen linja tietyissä tärkeimmissä asioissa menee. Jos ehdokkaat joutuvat turvautumaan tällaisissa liikaa omiin henkilökohtaisiin linjoihinsa, se voi karkottaa äänestäjiä ja antaa kuvan siitä, että puolue olisi rakenteiltaan keskeneräinen ja reunoista rönsyilevä.

Viitaten yllä mainittuun vaaliohjelmaan, poimin sieltä muutamia erityisiä kohtia, jotka vaatisivat selvennystä ohjelman uudemmassa versiossa:

” Yhdenvertaisuus lain edessä

Lainsäädännön tehtäviin ei kuulu eriarvoistaa kansalaisia, vaan
kaikkien tulee olla yhdenvertaisia lain edessä. Tällä hetkellä näin ei
ole, vaan ihmisiä eriarvoistetaan perustuen ryhmiin, joihin hänet
katsotaan kuuluvaksi. Näitä ryhmiä ovat esimerkiksi sukupuoli, seksuaalinen suuntautuminen ja vakaumus. Kansalaisten yhdenvertaisuus
voidaan toteuttaa mielekkäästi poistamalla ihmisten lainsäädännöllinen
jaottelu.

Katson, että kursivoitu osa yllämainitusta tulisi poistaa ja korvata muilla tavoilla toteuttaa tämä asia. On ilmiselvää, että hyvään tietoyhteiskuntaan kuuluu ainakin henkilön sukupuolen luotettava kirjaaminen väestörekisteriin esimerkiksi hänen perheoikeudellisen asemansa selvittämistä varten. Lisäksi se, että naiset tulevat raskaaksi, mutteivät miehet, saattaa vaatia joissakin tilanteissa naisille miehiä suurempaa työoikeudellista suojaa perheenlisäyksen ollessa ajankohtainen. On myös selvennettävä, mikä on puolueen yhteinen kanta avioliittoon, jos sellainen halutaan muodostaa. Sukupuolineutraalin avioliiton ottaminen koko puolueen kannaksi on kuitenkin riski, koska se torjuu osan äänestäjäkunnasta varmasti, on jo tupattu useiden nykyisten eduskuntapuolueiden ohjelmiin, eikä ole tietoyhteiskuntakysymysten ydinaluetta. Kokoomuksessa on jo käynyt niin, että asia on menty muodollisesti kirjaamaan puolueohjelmaan ja huomattava osa jäsenistöstä kieltäytyy sitä hyväksymästä.

” Yksilönvapauksiin kuuluu itsemääräämisoikeus silloinkin, kun se on haitaksi henkilön omalle terveydelle. ”

Tästä on selvennettävä, mitä tämä tarkoittaa ja kannattaisiko koko virke poistaa.

Yksikään elokuvastudio tai levy-yhtiö ei perusta sijoituspäätöksiään
toiveelle voitosta yli sadan vuoden kuluttua tulevaisuudessa.
Koska
aineettomien hyödykkeiden tuotto tulee suurelta osin jo pian julkaisun
jälkeen, kaupallisen kopioinnin ja käytön tekijänoikeussuojaa on
lyhennettävä enintään kymmeneen vuoteen teoksen julkaisusta. ”

Kursivoitu virke pitäisi poistaa, koska se on pelkkä vahvistamaton toteamus kolmannen osapuolen liiketoiminnasta tai mielipiteistä, eikä kuvasta sinänsä puolueen linjaa. Tekijänoikeussuojan lyhentäminen vaatisi samasta syystä myös eri perusteen, joissa viitattaisiin kuluttajanoikeuksiin.

Patenttien osalta tulisi paremmin erotella ohjelmistopatentit kiinteän teknologian patenteista ja mahdollisesti jättää täysin kielteinen kanta vain ohjelmistopatentteja kohtaan. Lääkepatenttien osalta referaatti puolueen esittämästä vaihtoehdosta tulisi ottaa mukaan itse ohjelman tekstiin ja miettiä sitä ennen myös sitä kysymystä, paisuttaako Piraattipuolueen vaihtoehto liikaa julkista sektoria.

Talouspolitiikasta ohjelma toteaa tällä hetkellä:

” Piraattipuolue toimii perinteisen talouspoliittisen jaottelun
ulkopuolella, eikä suoraan ota kantaa valtiontalouden kokoon tai
vastaaviin kysymyksiin. Oikeudenmukaisen talouspolitiikan  perusteena on
koko yhteiskunnan etu ilman eri ryhmien vastakkainasettelua. ”

Talouspolitiikka on kuitenkin niin paljon läntisten teollisuusmaiden ja EU:n politiikan keskiössä, että en usko asian kuittaamisen tuolla tavoin riittävän pitkälle, jos asiaa joutuu ehdokas puimaan vaalipuheessa, keskustelussa tai heille esitettävissä kysymyksissä. Katson, että Piraattipuolueelle olisi eduksi laatia muiden puolueiden tapaan kunnollinen ja toimiva talousohjelma, joka ottaisi kantaa erityisesti budjetin tasapainottamiseen ja velkaantumisen hillitsemiseen niin nousu- kuin laskukausillakin.

Mikko Nummelin
Sosialidemokraatit Espoo
Ehdolla kuntavaaleissa

Diplomi-insinööri vm 2007, Aalto-yliopiston jatko-opiskelija tutkimusalana teknillinen matematiikka, syventävänä aihealueena ohjelmistojärjestelmät, ohjelmistosuunnittelija Cinia Group Oy:ssä Espoon Keilaniemessä/Helsingin Ilmalassa vuodesta 2015, aiemmin ohjelmistosuunnittelija Ixonos Oyj:ssä Helsingin Herttoniemessä 2008-2015, s. 1975. Etelä-Espoon sosialidemokraattisen työväenyhdistyksen johtokunnassa kaudella 2019. Espoon sosialidemokraattien hallituksen ja edustajiston jäsen kaudella 2019.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu