Euroopan Unionin jäsenyys on tärkeä Suomelle sieltä tulevasta sääntelystä huolimatta

Savonlinnan Punkaharju ja PIhlajavettä

Viime aikoina on kohistu paljon EU:n metsäkatoasetuksesta, joka läpäisi Euroopan parlamentin murskaluvuin äänin 552 puolesta, 44 vastaan, 43 tyhjää. Suomessa tämä on herättänyt paljon kritiikkiä, koska se rajoittaa metsien hakkuita maatalouden tarpeisiin, erityisesti kielletyksi tulee metsän raivaaminen nautakarjan pitoa varten oleville rakennuksille eli navetoille. Kielto koskisi myös takautuvasti vuoden 2020 jälkeen tätä tarkoitusta varten tehtyjä metsien hakkuita.

On selvä asia, että tämä asetus on ongelmallinen Suomelle ja suomalaisille maanviljelijöille. Sen vuoksi monet ovat ottaneet sen jälleen keppihevosekseen perusteluilleen, miksi Suomen pitäisi erota Euroopan Unionista. Perustelu on kuitenkin liian hatara ja Euroopan Unionista on joka tapauksessa enemmän hyötyä kuin haittaa Suomelle. Kun Euroopan Unionin maat toimivat yhteismarkkinoilla, on selvää, että tasapuolisuuden vuoksi jäsenmaiden on noudatettava monissa asioissa yhteisiä pelisääntöjä, esimerkiksi epäreilun kilpailun tai asiattomien erilliskauppasuhteiden välttämiseksi unionin ulkopuolisten maiden kanssa. Maatalouskin on yksi tällainen osa-alue.

Metsäkatoasetukseen voi edelleen vaikuttaa. Euroopan parlamentin lisäksi vaaditaan myös jäsenmaiden edustajista koostuvan Euroopan unionin neuvoston määräenemmistöhyväksyntä ennen kuin asetus voidaan pakottavasti saattaa voimaan. Kuten polttomoottorikiellon kohdalla huomattiin, tiettyjen jäsenmaiden kuten Saksan vastustus on lykkäämässä todennäköisesti hankkeen täytäntöönpanoa. Suomi voi siis edelleen kerätä liittolaismaita, jotka vastustavat metsäkatoasetusta sen nykyisessä muodossaan. Ilman takautuvia lausekkeita metsäkatoasetus todennäköisesti on siedettävä, koska maanviljelijät pystyvät huomioimaan sen suunnitelmissaan.

Mikäli takautuvat pykälät ovat tulossa voimaan ja maanviljelijöillä on käsissään navettoja varten raivattuja metsiä vuodelta 2021 tai 2022, asiasta voi valittaa Euroopan Unionin tuomioistuimeen, joka hyvin suurella todennäköisyydellä tuomitsee takautuvan kiellon mitättömäksi tai vaatii Euroopan Unionia korvaamaan viljelijöille investoinnista aiheutuneet rahanmenetykset. Euroopan Unionilla on pitkät perinteet oikeusvaltioperiaatteen noudattamisessa ja en usko, että viherinnostuskaan saa tekemään siitä merkittäviä poikkeuksia.

Mikko Nummelin
Sosialidemokraatit Espoo
Ehdolla kuntavaaleissa

Diplomi-insinööri vm 2007, Aalto-yliopiston jatko-opiskelija tutkimusalana teknillinen matematiikka, syventävänä aihealueena ohjelmistojärjestelmät, ohjelmistosuunnittelija Cinia Group Oy:ssä Espoon Keilaniemessä/Helsingin Ilmalassa vuodesta 2015, aiemmin ohjelmistosuunnittelija Ixonos Oyj:ssä Helsingin Herttoniemessä 2008-2015, s. 1975. Etelä-Espoon sosialidemokraattisen työväenyhdistyksen johtokunnassa kaudella 2019. Espoon sosialidemokraattien hallituksen ja edustajiston jäsen kaudella 2019.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu