Eurovaluutta on tavalliselle ihmiselle tärkeä siksi, että se on rahaa

Euroalueen rahoitusjärjestelyistä ja eurovaluutasta on viime aikoina käyty paljon filosofointia kun syksyllä käsittelyyn on tulossa ns. elpymispaketti. Jotkut ovat nähneet tämän ja aikaisemmat yhteisvaluuttaa tukevat mekanismit isoiksi systeemiriskeiksi ja kannattavat siksi Suomen siirtymistä takaisin omaan markkaan. Ajatellaan asiaa kuitenkin tyypillisen keskituloisen työssäkäyvän suomalaisen näkökulmasta.

Arkielämän pyörimiselle olennaista on, että säännöllisesti tilille tulee riittävä palkka, jolla maksetaan asumiskulut, ruoka ja laskut. Jotkut, joiden henkilökohtainen budjetti pettää, yrittävät jatkaa elämäntyyliään turvautumalla kulutusluottoihin, mutta niistä voi tulla kierre, joka johtaa lopulta maksuhäiriöihin ja pakolliseen elintason alenemaan. Henkilökohtaisen talouden hoitamisen kannalta on hyvä välttyä myös työttömyydeltä. Suomessa asuville tämä valuutta, jossa palkka ja kulut juoksevat, on euro.

Euroopan Unionin rahoitusmenettelyt, joita eduskunta ja europarlamentti käsittelevät, kiinnostavat loppujen lopuksi harvoja ihmisiä. Ne ovat yksittäisiä pieniä budjettikohtia valtion talousarviossa, joita vaaleilla valitut poliitikot ja ministeriöiden virkamiehet käsittelevät luottamustehtävinään ja työkseen. Pelätyt liittovaltiorakenteetkin ovat pitkälti jo olemassa. Ne eivät sinänsä hetkauta kotitaloutta suuntaan tai toiseen. Hieman enemmän huomiota saavat tässä suhteessa esimerkiksi polttoaineverojen korotukset.

Euroalueesta eroaminen olisi kuitenkin iso ja näkyvä asia ja siihen liittyy pelkoja myös henkilökohtaisen taloudenpidon osalta. Vaihtuuhan tällöin se valuutta, jonka määräisenä palkka tilille tulee. Siirtymä maailman toiseksi vahvimmasta kansainvälisestä reservivaluutasta uuteen pienvaluuttaan, joka kelpaa vaihtamatta vain kotimaassa, on suuri ja herättää vakavia kysymyksiä uuden valuutan arvon säilymisestä ja vapaasta vaihdettavuudesta, eritoten, jos markkinoilla nähdään, että kansallinen valuutta on otettu käyttöön nimenomaan siksi, että sitä voi devalvoida. Tällöin on todennäköistä, että rahalla ei enää ole yhtä paljoa ostovoimaa ja tilanne on vain pahempi, jos joitakin velkoja on jäänyt pääomaltaan euromääräisiksi. Euroeron vaikutukset keskituloisille ovat rinnasteisia jopa siihen, että ansiosidonnaisten etuuksien maksaminen yhtäkkiä päätettäisiin lakkauttaa.

Mikko Nummelin

Diplomi-insinööri vm 2007, Aalto-yliopiston jatko-opiskelija tutkimusalana teknillinen matematiikka, syventävänä aihealueena ohjelmistojärjestelmät, ohjelmistosuunnittelija Cinia Group Oy:ssä Espoon Keilaniemessä/Helsingin Ilmalassa vuodesta 2015, aiemmin ohjelmistosuunnittelija Ixonos Oyj:ssä Helsingin Herttoniemessä 2008-2015, s. 1975. Etelä-Espoon sosialidemokraattisen työväenyhdistyksen johtokunnassa kaudella 2019. Espoon sosialidemokraattien hallituksen ja edustajiston jäsen kaudella 2019.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu