Hauskaa joulua koronasta huolimatta

Hauskaa joulua, vaikka sitä joudutaankin viettämään poikkeuksellisissa oloissa ja rajoitetummin juhlien. Mennyt vuosi on ollut pandemian vuoksi raskas koko maailmassa ja kaikki eivät ole niin optimistisia rokotteiden toimivuuden suhteen, että ne pelastaisivat tulevaakaan vuotta. Vaikka uusia tartuntatautiepidemioita tulisi, eräs asia, joka pitäisi oppia ainakin Euroopassa on se, että rahti- ja työmatkaliikennettä ei pitäisi enää sulkea. Ison-Britannian rajalle muodostui suluista kaaos, joka vaaransi tärkeiden tarvikkeiden saatavuuden ja loukkasi rahtia kuljettavien henkilöiden sekä työmatkalaisten ja odottamatta vieraaseen maahan jumiin jääneiden muiden matkustajien liikkumavapautta ja oikeuksia. Mikäli matkailua turismitarkoituksessa halutaan hillitä, sitä ei pidä tehdä uhkaamalla vetää matto alta matkan aikana vaan niin, että maiden kesken sovitaan selkeämmin rajoituksista ja niiden sisällöstä. Viime keväänä Suomi ja Viro olivat asettaneet muutaman rajavartijan ja poliisin vastakkaisille puolille Suomenlahtea tarkastamaan jo ennen laivaannousua matkustusedellytykset. Tämä toimi ja vältti monet ikäviltä yllätyksiltä toisessa päässä.

Toistan edelleen sen, että rajoitukset sekä kotimaiselle että rajat ylittävälle hotelli-, ravintola- ja matkailualalle ovat olleet pitkäaikaisia ja niillä voi olla pysyviä vaikutuksia alan työllisyyteen. Olisi olennaista, että nyt kyseiselle alalle ei pitäisi kouluttaa liikaa uutta henkilöstöä. Tilanne on se, että huomattavan monet ihmiset eivät rajoitusten poistuttuakaan uskalla enää lähteä ulkomaanmatkalle yhtäkkiä muuttuvien rajoitusten vuoksi jumiin jäämisen pelossa ja tämä vaikutus voi kestää yli viisi vuotta. Kyseisen alan ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijoille ammattikouluissa ja ammattikorkeakouluissa tulisi tarjota joustavat mahdollisuudet vaihtaa koulutusohjelmaa, esimerkiksi niin, että jo nostettuja opintotukikuukausia saisi anteeksi tai yhteishaun ensikertalaisuusetu palautettaisiin.

Mikko Nummelin

Diplomi-insinööri vm 2007, Aalto-yliopiston jatko-opiskelija tutkimusalana teknillinen matematiikka, syventävänä aihealueena ohjelmistojärjestelmät, ohjelmistosuunnittelija Cinia Group Oy:ssä Espoon Keilaniemessä/Helsingin Ilmalassa vuodesta 2015, aiemmin ohjelmistosuunnittelija Ixonos Oyj:ssä Helsingin Herttoniemessä 2008-2015, s. 1975. Etelä-Espoon sosialidemokraattisen työväenyhdistyksen johtokunnassa kaudella 2019. Espoon sosialidemokraattien hallituksen ja edustajiston jäsen kaudella 2019.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu