Kaukomatkojen mainonta korona-aikana on epäasiallista

Dubrovnik Kroatiassa

Olen useita kertoja Helsingin Sanomia avattuani ja bussipysäkkien ohi kulkiessani nähnyt viime vuoden loppupuolella ja tänäkin vuonna kaukomatkojen mainoksia. Matkoja on mainostettu tämän vuoden syksylle esimerkiksi Japaniin ja Thaimaahan ja ensi vuoden 2022 keväälle Australiaan ja Uuteen Seelantiin. Australia ja Uusi Seelanti ovat kuitenkin ilmoittaneet rajansa olevan suljettuja ulkomaiselta turismilta vähintään tämän vuoden loppuun asti ja nykyisenkaltaisen koronatilanteen jatkuessa on epätodennäköistä, että turismi niihin sittenkään avautuisi ainakaan ilman pitkää maahantulokaranteenia.

Matkatoimistojen ilmoittamat matkojen varaamisehdot ovat tyypillisesti olleet sellaisia, että matka, jonka hinta voi olla jopa 10000€:n luokkaa, tulee maksaa hyvissä ajoin etukäteen, kuten tämän maaliskuun 2021 loppuun mennessä ja itse matkan olisi tarkoitus toteutua ehkä puolen vuoden tai vuoden päästä äärimmäisen suurella riskillä. Tämä merkitsee sitä, että hyväuskoiset kuluttajat antavat vastikkeetta omia rahojansa matkatoimistojen kassoihin pitkäksi aikaa, mistä niitä voi olla vaikea saada takaisin matkatoimistojen mahdollisen maksukyvyttömyyden ja konkurssin uhatessa. Väärään luottamukseen ovat johtaneet erityisesti joidenkin kärkipoliitikkojen maalailema koronarokotusoptimismi. Pääministeri Sanna Marin ja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (molemmat sd), eivät sentään tällaisiin poliitikkoihin lukeudu.

Haastankin tässä lehdistöä, verkkojulkaisuja ja ulkomainostajia olemaan hyväksymättä julkaistavaksi maksettuja mainoksia, jotka kohdistuvat matkoihin sellaisiin maihin, joihin tällä hetkellä on voimassa matkustusrajoituksia ja kielteisiä ulkoministeriön matkustussuosituksia. Tämän tulisi koskea myös sellaisiakin Viron ja Ruotsin risteilyjä, joilta ei ole tarkoitus nousta maihin kohteessa.

+1
Mikko Nummelin
Sosialidemokraatit Espoo
Ehdolla kuntavaaleissa

Diplomi-insinööri vm 2007, Aalto-yliopiston jatko-opiskelija tutkimusalana teknillinen matematiikka, syventävänä aihealueena ohjelmistojärjestelmät, ohjelmistosuunnittelija Cinia Group Oy:ssä Espoon Keilaniemessä/Helsingin Ilmalassa vuodesta 2015, aiemmin ohjelmistosuunnittelija Ixonos Oyj:ssä Helsingin Herttoniemessä 2008-2015, s. 1975. Etelä-Espoon sosialidemokraattisen työväenyhdistyksen johtokunnassa kaudella 2019. Espoon sosialidemokraattien hallituksen ja edustajiston jäsen kaudella 2019.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu