Koronarajoitukset ovat hankalimpia, jos niillä menetetään sesonki

Hiihtokeskuksille ei ole yhdentekevää, milloin rajoituksia on voimassa

Eteläisin Suomi on aloittanut koulujen hiihtolomaviikot ja tämä näkyy siten, että Pohjois-Suomen hiihtokeskuksissa on tungosta useita viikkoja tästä eteenpäin, mikäli rajoitustoimet eivät sitä estä. Toisaalta, Keskustapuolueen vaatimuksesta, huomenna voimaan tulevissa tartuntatautilain muutoksissa, jotka mahdollistavat yksityisten tilojen sulkemisia, on varta vasten rajattu hiihtokeskukset ja eläintarhat pakkosulkemisen ulkopuolelle. Tämän perusteella hiihtosesonki lienee ainakin pitkälle maaliskuun puolelle vilkas.

Koronapandemian tukahduttamisskenaariossa pyritään laittamaan päälle tiukat rajoitukset lyhyeksi ajaksi, jotta tartuntamäärät saataisiin alas ja sen jälkeen rajaturvallisuudesta huolehtimalla pyritään pääsemään sisäisistä rajoituksista eroon. Tämä on monesti perusteltua liiketoiminnan pidempiaikaisen kehityksen kannalta, koska jos tilanne pahenee, tarvitaan pidempiaikaisempia rajoituksia ja ihmiset alkavat myös pelätä ja vältellä palveluita. Tämä on ollut tilanne Keski- ja Etelä-Euroopassa.

” Jos hiihtokeskuksia ei pysty pitämään auki talvikaudella, ei niillä ole sitten mitään toimintaa koko vuonna ”

Mutta täysin yleispätevä tämä sääntö ei ole, koska jotkut joutuvat toimimaan lyhytjänteisemmin selviytyäkseen. Lapin hiihtomatkailu on tällainen ja voimakkaan sesonkiluontoinen. Jos hiihtokeskuksia ei pysty pitämään auki talvikaudella, ei niillä ole sitten mitään toimintaa koko vuonna ja rajoitusten löyhentäminen toukokuun puolella ei enää tuo samanlaisia asiakasmääriä takaisin. Myös osittain menetetty sesonki, kuten kävi viime kevättalvella, käy kalliiksi. Kaksi rajoitusvuotta peräkkäin olisi lopettanut useimpien hiihtokeskusten ja hotellien toiminnan siihen ja konkursseihin olisi sisältynyt riski, etteivät uudetkaan omistajat voisi hyötyä infrastruktuurista, jos esimerkiksi hiihtomajojen tai hotellirakennusten annetaan rapistua huoltamattomuuden vuoksi.

” … jotta loma saadaan pelastettua, ei niin väliä, jos loman jälkeen on rajoitusten vuoksi koulusulku taas, mikäli etäkoulu onnistuu. ”

Hyväosaiset matkailijat saattavat myös optimoida tilannetta omalta kannaltaan. Kirjoituksista on ilmennyt, että jotkut vanhemmat ovat ottaneet lapsia pois koulusta hyvissä ajoin ennen lomaa, jotta loma saadaan pelastettua, ei niin väliä, jos loman jälkeen on rajoitusten vuoksi koulusulku taas, mikäli etäkoulu onnistuu. Tätä ilmiötä esiintyi sekä tänä talvena että ennen viime kesää kun kouluissa oli lyhyt lähiopetusjakso toukokuun lopulla, jota monet vastustivat.

Mikko Nummelin
Sosialidemokraatit Espoo
Ehdolla kuntavaaleissa

Diplomi-insinööri vm 2007, Aalto-yliopiston jatko-opiskelija tutkimusalana teknillinen matematiikka, syventävänä aihealueena ohjelmistojärjestelmät, ohjelmistosuunnittelija Cinia Group Oy:ssä Espoon Keilaniemessä/Helsingin Ilmalassa vuodesta 2015, aiemmin ohjelmistosuunnittelija Ixonos Oyj:ssä Helsingin Herttoniemessä 2008-2015, s. 1975. Etelä-Espoon sosialidemokraattisen työväenyhdistyksen johtokunnassa kaudella 2019. Espoon sosialidemokraattien hallituksen ja edustajiston jäsen kaudella 2019.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu