Loppukevät ja tuleva kesä lienevät pilalla

Ruisrock, jota tuskin enää voidaan järjestää tänäkään vuonna

Rajoitukset kiristyvät, mutta jotkut olettavat, että koronaepidemian nykyinen yhä paheneva aalto Suomessa hoituisi kausivaihtelun ja rokoteohjelman edistymisen kautta. Näin ei valitettavasti kuitenkaan näytä olevan. Huonoja taudin leviämistilanteita on esiintynyt säännöllisesti sekä tropiikissa, että maissa, joissa on ollut sillä hetkellä kesä. Esimerkeiksi käyvät Brasilia, Etelä-Afrikka ja Tansania. Kun viime vuonna Suomessa tautitilanne painui kesäkuuhun mennessä lieväksi, se ei perustunut pelkästään kesään vaan ennemminkin siihen, että Suomessa oli ollut voimassa tiukat rajoitukset sekä maan sisällä että rajoilla yli kaksi kuukautta ja rajoituksia noudatettiin. Nytkin rajoitukset ovat verraten tiukat, mutta niissä on kaksi löyhää kohtaa. Liian suuressa osassa maata ja liian monilla vuosiluokilla oppilaat pidetään lähikoulussa, vaikka kuntien altistumis- ja tartuntalistat käsittävät lähes yksinomaan peruskoulun ja varhaiskasvatuksen toimipisteitä. Karanteeneissa on joskus yhdessä kaupungissa satoja oppilaita. Toinen löyhä kohta ei ole rajoituksissa itsessään vaan niiden noudattamattomuudessa. Salaisia ja luvattomia juhlia, joita on järjestetty etenkin opiskelijoiden keskuudessa, ilmenee tiheästi. Kokoontumisrajoituksia ei valvota eikä niiden rikkomisesta sakoteta.

Käännekohta rajoitusten kunnioittamisessa ja suhtautumisessa niihin, oli viime syksynä. Kun tartuntatilanne alkoi hitaasti huonontua ja ensimmäiset lievät ravintoloiden anniskelurajoitukset tulivat, seuraavana lehtiotsikoissa kehuttiin ravintoloiden pärjäävän niistä huolimatta järjestämällä ”yökahviloita”, joissa asiakkaat kuitenkin saivat jatkaa juhlintaa täpötäysissä tiloissa, vaikka oluthanat olivatkin kiinni. Mihin niitä olisikaan tarvittu, kun esimerkiksi taskumatit on keksitty? Tuolloin ajateltiin, että uusi tautiaalto ei tule Suomeen tai se on hyvin lievä.  Toisin kävi.

Martti Lutherin katekismuksia mukaillen voi kysyä, mitä se merkitsee? Se merkitsee, että meidän tulee peljätä ja rakastaa Jumalaa niin paljon, että ymmärrämme loppukevään ja tulevan kesän juhlien olevan pilalla. Tässä vaiheessa on jo selvää, että toukokuussa ei voi järjestää ainakaan Wapun juhlintaa eikä toisaalta myöskään pitää aiemmin tänä vuonna ”siirrettyjä” vanhojentanssejakaan. Ylioppilasjuhliakaan ei voitane pitää ainakaan puolessa maata, vaan ylioppilaat saanevat todistuksensa postissa. Viron risteilyille tai Ruotsin risteilyille ei ole asiaa. Näissä maissa koronatilanne on niin korkea, ettei se hiivu kesäksi siksi asti, että isoimpia matkustusrajoituksia tai kielteisiä matkustussuosituksia voisi poistaa. Pakkokaranteenien kautta risteilyltä paluu tuskin houkuttaa ketään. Festarit, rock-konsertit ja muut juhlatapahtumat peruuntuvat yksi kerrallaan lopulta koko kesältä. Peruutuksista on päätettävä sitovasti ajoissa, jotta kustannukset ja riskit eivät paisuisi.

Tautitilanne on siis painettava kontakteja rajoittamalla tarpeeksi pieneksi, jotta kausivaihtelu ja rokoteohjelma tarjoaisivat siihen edes sen vähäisenkin lisäavun, muuten tulee pettymyksiä ja olemme erilaisissa sulkutiloissa vielä syksylläkin.

+1
Mikko Nummelin
Sosialidemokraatit Espoo
Ehdolla kuntavaaleissa

Diplomi-insinööri vm 2007, Aalto-yliopiston jatko-opiskelija tutkimusalana teknillinen matematiikka, syventävänä aihealueena ohjelmistojärjestelmät, ohjelmistosuunnittelija Cinia Group Oy:ssä Espoon Keilaniemessä/Helsingin Ilmalassa vuodesta 2015, aiemmin ohjelmistosuunnittelija Ixonos Oyj:ssä Helsingin Herttoniemessä 2008-2015, s. 1975. Etelä-Espoon sosialidemokraattisen työväenyhdistyksen johtokunnassa kaudella 2019. Espoon sosialidemokraattien hallituksen ja edustajiston jäsen kaudella 2019.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu