NATO-jäsenyys helpottaisi asehankintoja USA:sta

Lockheed Martin F-35

Uuden Suomen blogipalstalla käydään paljon keskustelua NATO-jäsenyysprosessista ja tällä foorumilla on myös poikkeuksellisen paljon jäsenyyden vastustajia, joiden lukumäärä tosin on koko kansan ja kärkipoliitikkojen keskuudessa supistunut mitättömäksi. Suomen kannalta NATO-jäsenyys ei tietenkään ole seikka, joka sisältäisi vain pelkkää saamapuolta ja etuja, vaan se tuo mukanaan myös uusia vastuita. Ilmeisesti 188 kansanedustajaa ja hallitus ovat viisaasti päätyneet siihen, että etujen määrä ja laatu painaa vaakakupissa enemmän kuin mahdolliset haitat ja riskit.

Tavallisen kansan elämässä NATO-jäsenyys tulee tuskin mitään muuttamaan. Uutena seikkana, jota on aiemmin pidetty rasitteena ja riskinä, mutta joka nyt on välttämättömyys, on Baltian maiden eli Viron, Latvian ja Liettuan ilmapuolustus. NATO-jäsenyyden myötä Suomelle tulee omat vuorot, jolloin ilmavoimamme tekevät näiden maiden ilmatilojen valvontalentoja ja pahimmassa tapauksessa vastaavat Venäjän ilmaiskuun ensimmäisenä. Historian valossa tosin Venäjä ei ole uskaltanut NATO-maihin hyökätä, joten ehkei nytkään sitä kannata ensimmäisenä pelätä.

Puolustusvoimain kannalta hyvin tärkeä asia NATO-jäsenyydessä on se, että se todennäköisesti sujuvoittaa asehankintoja Yhdysvalloista. Aiemmin Yhdysvallat on rajoittanut tiettyjen asejärjestelmiensä toimituksia sillä perusteella, onko ostajamaa NATO:n jäsen vai ei ja kuinka luotettava kumppani se on sotilaallisessa yhteistyössä. Suomen pisteet tulevat NATO-jäsenyyden toteuduttua olemaan tässä suhteessa Yhdysvaltoihin nähden mahdollisimman hyvät. NATO tarvitsee Suomea, koska Suomen ilmatila on ratkaisevan tärkeässä asemassa Baltian ja Skandinavian puolustuksen kannalta.

Joka tapauksessa on selvää, että tällainen ratkaisu, joka on täysin olennainen maanpuolustuksen tarpeiden kannalta, ei ole sellainen, jota olisi sopivaa käyttää reposteltavana missään kansanäänestyksessä. Annetaan vaaleilla valittujen edustajien päättää edustuksellisen demokratian nimissä.

+2
Mikko Nummelin
Sosialidemokraatit Espoo
Ehdolla kuntavaaleissa

Diplomi-insinööri vm 2007, Aalto-yliopiston jatko-opiskelija tutkimusalana teknillinen matematiikka, syventävänä aihealueena ohjelmistojärjestelmät, ohjelmistosuunnittelija Cinia Group Oy:ssä Espoon Keilaniemessä/Helsingin Ilmalassa vuodesta 2015, aiemmin ohjelmistosuunnittelija Ixonos Oyj:ssä Helsingin Herttoniemessä 2008-2015, s. 1975. Etelä-Espoon sosialidemokraattisen työväenyhdistyksen johtokunnassa kaudella 2019. Espoon sosialidemokraattien hallituksen ja edustajiston jäsen kaudella 2019.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu