On syytä varautua suureen koronarokotepettymykseen

Thaimaan Phuket. Matkat sinne voivat jäädä vielä pitkään haaveeksi.

Lehdissä ovat yleistyneet kaukomatkojen mainokset ensi syksyksi ja talveksi, samoin kuin artikkelit, joissa selitetään, kuinka matkailu onnistuu koronarokotustodistuksilla, viivakoodeilla ja muilla rokotusohjelmaan liittyvillä erikoistavoilla. Näissä on kuitenkin mukana paljon optimismia, joka voi olla ikävä juttu niille, jotka varaavat matkatoimistoista etukäteen maksamalla tuhansien eurojen tai perheiden tapauksessa yli kymmenentuhannen euron etelänmatkoja ja jäävät sitten ilman matkaa ja matkatoimiston mahdollisen vararikon sattuessa myös ilman rahojaan.

Koronarokotteista on edelleen syytä muistaa, että ne ovat monella tavalla poikkeuksellisia: ne on kehitetty rokotteiksi maailmanennätystahtia, mRNA-rokotetekniikka on ensi kertaa käytössä ja kyseessä on myös ensimmäinen kerta kun mitään koronavirusta vastaan kehitetään rokotteita. Nämä yhdessä ovat kaikki keltaisia lippuja rokotusohjelman menestyksekkäälle läpiviemiselle, vaikka unohdettaisiin ruma kansallisvaltioiden välinen verissäpäintappelu ja ylihintaiset välistävedot rokotteista, jotka ovat jo nyt herättäneet paljon huomiota ja närkästystä. On myös muistettava, että koronaepidemia ei Israelissa ole vielä lähtenyt kovin merkittävään laskuun huolimatta maan aggressivisesta melkein 40% kattavuuteen yltäneestä rokoteohjelmasta!

Lopullinen pettymys rokoteasiassa voi olla aivan kulman takana, koska ei tarvita kuin yksi tai kaksi korkean koronarokotekattavuuden maata, joissa lähdetään nopeaan rajoitusten poistamiseen, seurauksella, että niissä lähtee kaikesta huolimatta uusi tautiaalto vyörymään ja tuttuun tapaan sairaalahoidon kapasiteetti uhkaa ylittyä. Sen jälkeen puheet rajoitusten poistamisesta unohtuvat monissa muissa maissa. On hyvin todennäköistä, että Suomi, Australia tai Uusi Seelanti eivät tule ainakaan ensimmäisten joukossa hyväksymään mallia, jossa ulkomailta maahan pääsisi sisään turismitarkoituksessa ilman karanteenia otetun tai otettujen koronarokotusten perusteella. Viime syksyllä Suomessa torpattiin myös vähin äänin malli, jossa turismille olisi luotu ulkomailla otettuihin koronatesteihin perustuva ”käytävä”. STM:lle on koko ajan ollut tärkeää varovaisuus ja testausohjelmien osalta se, että maahanpääsykriteereissä ja karanteenisuosituksissa pohjaudutaan nimenomaan Suomessa otettuihin testeihin.

Mikko Nummelin
Sosialidemokraatit Espoo
Ehdolla kuntavaaleissa

Diplomi-insinööri vm 2007, Aalto-yliopiston jatko-opiskelija tutkimusalana teknillinen matematiikka, syventävänä aihealueena ohjelmistojärjestelmät, ohjelmistosuunnittelija Cinia Group Oy:ssä Espoon Keilaniemessä/Helsingin Ilmalassa vuodesta 2015, aiemmin ohjelmistosuunnittelija Ixonos Oyj:ssä Helsingin Herttoniemessä 2008-2015, s. 1975. Etelä-Espoon sosialidemokraattisen työväenyhdistyksen johtokunnassa kaudella 2019. Espoon sosialidemokraattien hallituksen ja edustajiston jäsen kaudella 2019.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu