Wappu, kuntavaalit ja matematiikan opetuksen kuntakokeilu Espoossa

Klara wappen!

Käsillä on taas se aika vuodesta, jolloin vietetään työväen juhlaa. Siksi on hyvä muistaa, että Suomessa on pitkästä aikaa hallitus, jolle työllistämistoimet ja suomalaisen työn tulevaisuus merkitsevät muuta kuin perinteisiä sosiaaliturvan kaventamistoimia ja työttömien nöyryyttämistä. Nyt satsataan koulutukseen kaikilla oppiasteilla ja palautetaan sinne niitä tarpeellisia määrärahoja, joita edeltäneet hallitukset ovat sieltä vieneet. Kehysriihi oli jännitysnäytelmä, mutta osoittautui kuitenkin, että koulutusleikkaukset, jos niitä joku puolue halusikin esittää, eivät menneet läpi. Tämän päivän parempi koulutus on kymmenen vuoden päästä parempi työllisyys.

Kesäkuussa pidetään Suomessa kuntavaalit ja olen ehdolla Espoon kaupungissa Sosialidemokraattisen puolueen listalla. Vaikutan tällä hetkellä sekä SDP:n Espoon kunnallisjärjestön hallituksessa, Etelä-Espoon sosialidemokraattisen työväenyhdistyksen hallituksessa sihteerinä sekä Työväen Sivistysliiton Espoon ja Kauniaisten opintojärjestön hallituksessa. Vaikka tapahtumien järjestäminen on nyt hankalaa, olen laatinut TSL:n sivuille jonkin verran matematiikan ja tietotekniikan viikonloppukurssimateriaalia sitä aikaa varten kun koulutuksia päästään järjestämään.

Kunnallisvaaliteemani ovat perinteiset Espoolle. Kaupungin on oltava liikenteellisesti toimiva niin kevyelle liikenteelle kuin yksityisautoilulle ja joukkoliikenteen on toimittava tehokkaasti ainakin Kehä III:n kaakkoispuolella, jossa asutus on tiheämpää kuin pohjoisessa. Länsimetron jatkeen tulee valmistua ajoissa ja tarkoituksenmukaisessa kunnossa ja vielä tulisi harkita, voisiko Finnoon asemalle rakentaa kääntöraiteen nyt kun liikennöinti ei vielä ole alkanut. Muussa tapauksessa Tapiolan ja Kivenlahden välillä voi tulla logistisia ongelmia. Valtakunnallisesti merkittävistä tiehankkeista tulisi harkita Kehä II:n jatkamista Vihdintielle asti ja Kehä III:n rakentamista kaksiajorataiseksi Espoon keskuksen ja kehätien läntisen päätepisteen väliltä, joka sijaitsee Kirkkonummella. Nykyisellään tämä tieosuus on liikennemääriänsä varten liian kapea ja vaarallinen, etenkin kun siinä on tiheä kuorma-autoliikenne. Luontoarvot ovat myös tärkeitä ja erityisesti on kiinnitettävä huomiota Espoon Keskuspuiston ja Nuuksion kansallispuiston suojeluun.

Matemaattisten aineiden osaamisessa on ollut laskua koko Suomessa ja Espoossa tulisi tehdä useamman vuoden kunnallinen kokeilu tehostetusta matematiikan ja tietotekniikan opetuksesta kouluissa, etenkin 7-9. luokilla, jolloin valmistaudutaan tekemään toisen asteen koulutusvalinnat. Tason mittaamisen yhdenmukaistamiseksi parhaita olisivat valtakunnalliset kokeet, mutta Espoon tapauksessa yhdenmukaisia kokeita voisi laatia kaupungin alueella sijaitseviin oppilaitoksiin. Kun toisen asteen koulutusmateriaalit onneksi tulevat ensi syksystä alkaen julkisrahoitteiseksi, voi olla paikallaan myös tutkia, kuinka paljon voitaisiin hyödyntää avoimilla lisensseillä tuotettuja materiaaleja. Ne toisivat pidemmän päälle säästöjä laadusta tinkimättä ja estäisivät kirjankustantamoita rahastamasta oppimateriaaleilla mielin määrin.

Toivotan kaikille oikein hauskaa wappua! Muistakaa juoda simaa vain kohtuudella.

0
Mikko Nummelin
Sosialidemokraatit Espoo
Ehdolla kuntavaaleissa

Diplomi-insinööri vm 2007, Aalto-yliopiston jatko-opiskelija tutkimusalana teknillinen matematiikka, syventävänä aihealueena ohjelmistojärjestelmät, ohjelmistosuunnittelija Cinia Group Oy:ssä Espoon Keilaniemessä/Helsingin Ilmalassa vuodesta 2015, aiemmin ohjelmistosuunnittelija Ixonos Oyj:ssä Helsingin Herttoniemessä 2008-2015, s. 1975. Etelä-Espoon sosialidemokraattisen työväenyhdistyksen johtokunnassa kaudella 2019. Espoon sosialidemokraattien hallituksen ja edustajiston jäsen kaudella 2019.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu