Kaverikapitalisteilla jopa 50% pääoman vuotuinen tuotto

Seurasin kesällä tiiviisti vihreiden energiaryhmässä keskustelua vaihtoehtoisista energiamuodoista ja osallistuin myös debattiin ryhmässä. Seurasin myös Tapio Pitkärannan pitkin kesää hyvin tarkkojen ja perusteellisten tuulitukilaskelmien valmistumista. Ne kyseenalaistivat viralliset työ- ja elinkeinoministeriön syöttötariffilaskelmat perusteellisesti. Hän laittoi ne ryhmässä lopulta myös vertaisarvioon ennen kuin hän ne lopulta julkaisi http://www.talouselama.fi/Tebatti/kysymykset/tuulivoiman+kultapossukerho…. Pitkärannan laskelmat osoittivat, että tuulituki on järkyttävästi ylimitoitettu ja takaa valtavat voitot kaverikapitalisteille. Voitot maksetaan valtion velalla ja verotuloilla.

Nyt Tapio Pitkäranta tarkastellut, miten pieleen lasketut TEM:n tuulivoimatuet vaikuttavat kaverikapitalistien sijoitetun pääoman tuotto-odotuksille. Hänen tuloksensa http://pitkaranta.blogspot.fi/2015/08/tuhat-tuntia-viivan-alle.html  ovat kertakaikkiaan hätkähdyttävät:

"Mitä tämä tarkoittaa Suomen tuulivoimaan sijoittavalle luxemburgilaiselle rahastolle? Voimala-alue saavuttaa kohtuulliset voitot 2400 tunnin kohdalla. Jos voimala-alue jauhaa sähköä 3600 tuntia, loppujen 1200 tunnin tuet ropisevat suoraan ylimääräisenä voittona viivan alle. Kymmenen 3,3 MW turbiinin voimala-alueella ylimääräinen voitto on nyt korotetun tariffin aikaan 5,9 miljoonaa euroa vuodessa. Ensi vuodesta eteenpäin ylimääräinen voitto on 3,3 miljoonaa vuosittain eikä enää laske. Takuuhinnan 12 vuoden aikana ylimääräisiä voittoja kertyy kymmeniä miljoonia euroja yhdestä ainoasta tuulivoima-alueesta veronmaksajien piikkiin. Oman pääoman tuotto jopa 50% vuodessa!"

Voiko tänä kärvistelevän talouden aikana mikään muu toimiala uneksia 50% vuotuisen pääoman tuotto-odotuksista kuin vihreä kaverikapitalismi. Tuotto on lisäksi taattu 12 vuodeksi ja jos me yritämme kohtuullistaa niitä, voivat kaverit haastaa valtion oikeuteen ja saada rahat ja kipukorvaukset vielä päälle. Näin kävi Espanjassa, kun euron huojuessa ja Espanjan valtion velkaannuttua 30 miljardia euroa tuuli- ja aurinkotuilla, se joutui hätäpäissään leikkaamaan tuulivoiman tuet. Nyt Espanja joutuu maksamaan kavereille sopimuskaudelle luvatut fyrkat kuitenkin välimiesmenettelyn myötä http://elpais.com/elpais/2015/06/24/inenglish/1435147818_524145.html . Valtiohan petti kaverikapitalistit.

Kun hallitusneuvotteluissa sovittiin, että tuulituki laitetaan kiinni, jäi kaverikapitalisteille aikaa kolme päivää laittaa Energiavirastoon paperit sisään. Kaverit olivat tietoisia valtavista tuotto-odotuksista ja näin he nopeasti merkkasivat ilmeisesti vanhan hallituksen luvatun budjetin kehysten verran tuulivoimaa eli 2500 MW. Näin maksimaalinen raha-automaatti varmistui. Voi tätä poliitikkojen hyväuskoisuutta. Oma puolueeni demarit oli aitiopaikalla edistämässä tätä järjettömyyttä ja tulonsiirtoja kavereille suoraan Luxemburgiin verottajan ulottumattomiin.

Kyllä taaleritehtailijoita nyt naurattaa. Minua ei naurata.

Tapio Pitkäranta kannattaa tuulivoimaa. Minä en sitä kannata, koska sillä tuotannon huojunnan ja sähkön varastointiongelmien vuoksi ei ole edes luvattuja ympäristöhyötyjä. Sillä on vain haittoja.

MikkoPaunio

Kirjoittaja on (s. 1961) Helsingin yliopistosta valmistunut terveydenhuollon erikoislääkäri, joka on työskennellyt seuraavien instituutioiden palveluksessa: Helsingin yliopisto, Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, sosiaali- ja terveysministeriö, Euroopan Unionin komissio ja Maailmanpankki. Kirjoittalla on dosentuuri Helsingin yliopistossa epidemiologiassa. Hän on saanut jatkokoulutusta Maailman terveysjärjestön ns. pitkällä kurssilla Brysselin vapaassa yliopistossa ja hänellä on ylempi korkeakoulututkinto Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health instituutiosta. Kirjoittajalla on julkaisuja merkittävimmissä kansainvälisissä lääketieteellisissä julkaisusarjoissa ja yhteensä vertaisarvioituja julkaistuja artikkeleita hänellä on 40. Kirjoittajan uusin julkaisu on Auditoriumin 2015 julkaisema "Vihreä Valhe - Valheen sysimustat juuret, salakavalat lonkerot ja murheelliset seuraukset. Kirjoittaja valittiin 20.3.2018 tieteelliseksi ja policy neuvonantajaksi American Council on Science and Health järjestöön. Järjestön on aikoinaan perustanut Norman Borlaug ja Elizabeth Wheelan. Se on teollisuutta ja hyvinvointia puolustava tieteellinen järjestö.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu