HS: "Poliisi: Turvapaikan­hakijoiden määrä ei juuri näy rikos­tilastoissa"

Perusongelmana HS:nkin lainaaman Poliisihallituksen turvapaikanhakijoiden vuoden 2015 seksirikoksia koskeneessa tiedotteessa oli se, että turvapaikanhakijoiden lyhyttä maassa oloaikaa ei oltu huomioitu. Laskin ammattiepidemiologina viikonloppuna omaksi ja nyt myös Uuden Suomen lukijoiden iloksi luvut oikein. Niinkuin Susanne Dahlgren on asian jo lähi-idän tuntijana IS:ssa käytännössä sanoiksi pukenut, HS:n otsikko – oli se sitten oikein tai väärin poliisilta lainattu – antaa ilmeisen tarkoituksellisesti (?) virheellistä informaatiota suomalaisille.

IS julkaisi HS:n jutun kanssa samaan aikaan hieman eri numeroilla journalistisesti informatiivisemman kirjoituksen 30.1.2016 turvapaikan hakijoiden epäillyistä seksirikoksista. Jutun tiedot perustuivat Poliisiammattikorkeakoulun vuoden 2015 kokoamiin tietoihin.

Laskelmani perusoletukset:

Turvapaikanhakijat tuottivat 6250 miesvuotta vuonna 2015 sillä oletuksella, että 30 000 noin 18-50 vuotiasta miestä  olivat olleet maassa keskimäärin 2,5 kuukautta. Puolet Suomessa asuvista ulkomaalaisista (300 000) tuottavat 150 000 miesvuotta ja Suomen kantaväestön 18 – 67 vuotiaat miehet tuottivat 1500000 miesvuotta vuonna 2015 (oletus 30 000 samansuuruiset miesikäluokat). Seuratut miesvuodet eivät siis ole tarkkoja, mutta ottaen huomioon tulosten ns. robustiuden, ne ovat aivan riittävän tarkkoja.

Laskelmani perustiedot:

Otin IS:n 30.1.2016 julkaistusta jutusta Poliisiammattikorkeakoulun kokoamat vuoden 2015 raakaluvut epäillyistä törkeistä raiskauksista, raiskauksista, seksuaalisista häirinnästä ja epäillystä seksiin pakottamisesta turvapaikanhakijoilla, ulkomaalaisilla ja suomalaisilla.

Menetelmät:

Laskin jokaiselle rikostyypille kolmessa eri miesryhmässä eri epäiltyjen rikostyyppien ilmaantuvuuden ja  vertasin ilmaantuvuutta suomalaisten miesten epäiltyjen rikosten ilmaantuvuuteen.

Tulokset:

Turvapaikanhakijoilla oli 38 kertaa suurempi suhteellinen riski suomalaisiin miehiin verrattuna olla vuonna 2015 joutunut törkeän raiskauksen vuoksi poliisitutkintaan, kun sama luku ulkomaalaisilla oli 4.

Raiskausten kohdalla luvut olivat 7 ja 3, seksuaalisen häirinnän kohdalla 16, 2 ja seksiin pakottamisen kohdalla  6 ja 2 samassa järjestyksessä kuin edellä törkeiden raiskausepäilyjen kohdalla.

Tulkinta:

Jokainen voi itse päätellä, oliko HS:n otsikko laatujournalismia vai jotain muuta.

Lisätietoja Vihreän laatujournalismin epäobjektiivisuudesta saa kirjastani Vihreä Valhe – Valheen sysimustat juuret, sen salakavalat lonkerot ja murheelliset seuraukset, Auditorium 2015.

MikkoPaunio
Perussuomalaiset Helsinki

Kirjoittaja on (s. 1961) Helsingin yliopistosta valmistunut terveydenhuollon erikoislääkäri, joka on työskennellyt seuraavien instituutioiden palveluksessa: Helsingin yliopisto, Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, sosiaali- ja terveysministeriö, Euroopan Unionin komissio ja Maailmanpankki. Kirjoittalla on Helsingin yliopiston yleisen epidemiologian dosentuuri. Hän on saanut jatkokoulutusta Maailman terveysjärjestön ns. pitkällä kurssilla Brysselin vapaassa yliopistossa ja hänellä on ylempi korkeakoulututkinto (epidemiologia) Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health instituutiosta. Kirjoittajalla on julkaisuja merkittävimmissä kansainvälisissä lääketieteellisissä julkaisusarjoissa ja yhteensä vertaisarvioituja julkaistuja artikkeleita hänellä on 40 (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=paunio+m). Kirjoittajan tärkein tieteellinen havainto johti lopulta Maailman Terveysjärjestön maailmanlaajuiseen tuhkarokkorokotusstrategian muutokseen. https://www.duodecimlehti.fi/lehti/2017/3/duo13540 Pelkästään 2000-luvulla on tuhkarokkorokotus pelastanut noin 20 miljoonaa lasta elämälle.
Kirjoittaja toimi valtioneuvoston asettaman Säteilyturvaneuvottelukunnan puheenjohtajana vuosina 2009-2018. Kirjoittaja on toiminut vuodesta 2016 lähtien Valtakunnallisen Maanpuolustuskurssin sekä luennoitsijana että ns. pääopettajana (STM) syksyyn 2021 asti.

Hän on kirjoittanut kolme kirjaa: Vihreä Valhe (Weilin & Göös 1991), Vihreä Valhe - Valheen sysimustat juuret, salakavalat lonkerot ja murheelliset seuraukset (Auditorium 2015) ja Hourulan väen ilmastovallankumous (Omakustanne 2019). Kirjoittaja valittiin 20.3.2018 tieteelliseksi ja policy neuvonantajaksi American Council on Science and Health järjestöön. Järjestön on aikoinaan perustanut Norman Borlaug ja Elizabeth Wheelan. Se on teollisuutta ja hyvinvointia puolustava tieteellinen järjestö. Kirjoittajalta julkaistu useita raportteja Ison Britannian pitkäaikaisimman valtionvarainministerin Nigel Lawsonin perustamalla The Global Warming Policy Foundation sivustolla (https://www.thegwpf.org/?s=paunio). Kirjoittajalta on julkaistu merkittävillä brittiläisillä ja pohjoisamerkikkalaisilla keskusteluareenoilla useita puheenvuoroja (https://muckrack.com/mikko-paunio/articles) pääasiassa ympäristö- ja kehityspolitiikkaan liittyen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu