Maailmanpankin varakuvernööri Pekka Haavisto ja Caruna-kauppa

Kokoomuksen puisto-osaston liitännäisjäsen ja ylioppilaspohjalta omien sanojensa mukaan "usean kansainvälisen instituution vierailevaksi luennoitsijaksi, professoriksi ja jopa Maailmanpankin varakuvernööriksi" edennyt Pekka Haavisto esitteli Caruna-kaupan 2013 hallituksen talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa. Maailmanpankin varakuvernööri perusteli sitä sillä, että "Fortumin sähkön jakeluverkolla ei ole strategista merkitystä ja sen vuoksi se voidaan myydä".

Pekka Haavisto oli tuolloin hallituksen omistajaohjauksesta vastannut ministeri ja seurasi hallituksessa Heidi Hautalaa tässä tehtävässä.

Sekä YLE että HS eivät ole olleet etunenässä nostamassa tikun nokkaan Maailmanpankin varakuvernöörin tekosia, vaan maakuntien lehdistö, talouspuolen journalistit ja iltapäivälehdet ovat olleet asialla. YLE reagoi vasta pakosta eilen ja HS:n juttua aiheesta en tahdo löytää kuuklaamalla vieläkään? Tämä ei ole sattuma, koska keskeisiin tiedotusvälineisiin pesiytynyt vihreä missiojournalismi suojelee tätä tirehtööriä ja melkein tasavallan presidenttiä loppuun asti.

Kirjassani Vihreä Valhe – Valheen sysimustat juuret, salakavalat lonkerot ja murhelliset seuraukset (Auditorium 2015) kuvaan, kuinka Pekka Haavisto luovuttaa Saksan kestävän kehityksen politiikasta arvionsa henkilökohtaisesti Angela Merkelille. Po. raportissa ylioppilas Haavisto kuvaa itseään edellä mainituilla määreillä. Tästä löytyy oikein kuvakin netistä. Vaikka tämä todella outo käytös käy ns. megaöhmanneista, ei vihreä journalismi ole häntä tästä koskaan moittinut.

Vihreän missiojournalismin anatomiasta kirjoitin tähän blogiin jutun viime keväänä. http://mikkopaunio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/197883-maailmanpankin-varaku…

Nyt Haavisto selittelee IL:ssä: "En koskaan nähnyt, että virkamiesvalmistelussa olisi ollut esillä näin suuria prosentteja, kertoo Haavisto.

Haavisto toivoo, että ministeri Rehn tuo eduskuntaan korotuskaton tai indeksin siirtoverkkojen kuluttajahinnoille.

– On pöyristyttävää, että joku kerralla tekee 20–30 prosentin korotuksia, Haavisto paheksuu."

Vuonna 2013 häntä uskollisesti tukenut HS tekee haastattelun Caruna-kaupoista, jossa tämä maailmanluokan tirehtöörimme kertoo:

"Kukaan ei rullaa verkkoa ja vie mennessään. Fortum on itse sähköntuottaja, ja heilläkin on intressinä ollut valita sijoittaja, jolla on pitkäaikainen pyrkimys pitää ostamansa verkko kunnossa", Haavisto sanoi.

Haaviston mielestä sähkönjakeluverkko ei ole sellainen infrastruktuurin osa, johon valtion olisi kannattanut lähteä sijoittamaan.

Haavisto totesi verkon uutta omistajaa sitovan samat säännöt kuin muitakin.

"Tässä ei pääse vapaasti hinnoittelemaan, ja vastapainoksi toimijalla on paljon velvoitteita verkon huollosta, korvausvastuusta asiakkaalle ja niin edelleen”, Haavisto sanoi.

MikkoPaunio
Perussuomalaiset Helsinki

Kirjoittaja on (s. 1961) Helsingin yliopistosta valmistunut terveydenhuollon erikoislääkäri, joka on työskennellyt seuraavien instituutioiden palveluksessa: Helsingin yliopisto, Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, sosiaali- ja terveysministeriö, Euroopan Unionin komissio ja Maailmanpankki. Kirjoittalla on Helsingin yliopiston yleisen epidemiologian dosentuuri. Hän on saanut jatkokoulutusta Maailman terveysjärjestön ns. pitkällä kurssilla Brysselin vapaassa yliopistossa ja hänellä on ylempi korkeakoulututkinto (epidemiologia) Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health instituutiosta. Kirjoittajalla on julkaisuja merkittävimmissä kansainvälisissä lääketieteellisissä julkaisusarjoissa ja yhteensä vertaisarvioituja julkaistuja artikkeleita hänellä on 40 (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=paunio+m). Kirjoittajan tärkein tieteellinen havainto johti lopulta Maailman Terveysjärjestön maailmanlaajuiseen tuhkarokkorokotusstrategian muutokseen. https://www.duodecimlehti.fi/lehti/2017/3/duo13540 Pelkästään 2000-luvulla on tuhkarokkorokotus pelastanut noin 20 miljoonaa lasta elämälle.
Kirjoittaja toimi valtioneuvoston asettaman Säteilyturvaneuvottelukunnan puheenjohtajana vuosina 2009-2018. Kirjoittaja on toiminut vuodesta 2016 lähtien Valtakunnallisen Maanpuolustuskurssin sekä luennoitsijana että ns. pääopettajana (STM) syksyyn 2021 asti.

Hän on kirjoittanut kolme kirjaa: Vihreä Valhe (Weilin & Göös 1991), Vihreä Valhe - Valheen sysimustat juuret, salakavalat lonkerot ja murheelliset seuraukset (Auditorium 2015) ja Hourulan väen ilmastovallankumous (Omakustanne 2019). Kirjoittaja valittiin 20.3.2018 tieteelliseksi ja policy neuvonantajaksi American Council on Science and Health järjestöön. Järjestön on aikoinaan perustanut Norman Borlaug ja Elizabeth Wheelan. Se on teollisuutta ja hyvinvointia puolustava tieteellinen järjestö. Kirjoittajalta julkaistu useita raportteja Ison Britannian pitkäaikaisimman valtionvarainministerin Nigel Lawsonin perustamalla The Global Warming Policy Foundation sivustolla (https://www.thegwpf.org/?s=paunio). Kirjoittajalta on julkaistu merkittävillä brittiläisillä ja pohjoisamerkikkalaisilla keskusteluareenoilla useita puheenvuoroja (https://muckrack.com/mikko-paunio/articles) pääasiassa ympäristö- ja kehityspolitiikkaan liittyen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu