Elämää jätteiden ehdoilla Versio 3.0 – Nyt tulee jo äitiä ikävä!

Pääkaupunkiseudulle ja nyt myös Tampereelle (uusi asuntomessualue) on tehty mittavat ehkäpä parinsadan miljoonan euron investoinnit kaupunkien lainarahalla jätteiden putkikeräysjärjestelmiin. Järjestelmiä on markkinoitu päättäjille uusina käänteen tekevinä Cleantech-ratkaisuina.

Kansallisessa poliittisessa keskustelussa on toistuvasti esitetty erilaisten referenssihankkeiden ja aivan erityisesti Saudi-Arabian Mekkaan ehdollisesti myydyn kotitalousjätteiden putkikeräysjärjestelmän tärkeyttä Cleantech-vientiponnisteluiden mahdollistamiseksi.

Olen kirjassani Vihreä Valhe – Valheen sysimustat juuret, sen salakavalat lonkerot ja murheelliset seuraukset (Auditorium 2015) dokumentoinut viimeisen 15 vuoden ajalta miljardien hukkainvestoinnit erilaisiin jätehuollon Cleantech-referenssilaitoksiin.

Putkikeräys taitaa olla suurin yksittäinen Kankkulan Kaivo jätehuoltoon liittyvässä Cleantechin ideologisessa – ei tietoon pohjaavassa – edistämisessä?

Ensimmäiset oireet tulevasta on jo saatu, kun kauhistuneet Vantaan asuntomessualueiden unelmakoteihin muuttaneet asukkaat kieltäytyvät osallistumasta keräysjärjestelmien valtaviin kustannuksiin. He ovat saaneet Vantaan kaupungilta 30 000 – 70 000 euron uhkasakkoja sopimusrikkomuksista.

Maailman johtavassa jätehuoltoalan lehdessä (Journal of Waste Management) julkaistiin 2012 Henna Punkkisen ja kumppaneiden tutkimustulokset olemassa olevaan rakennuskantaan rakennettavan putkikeräysjärjestelmän ympäristövaikutuksista verrattuna nykyiseen keruuseen. Tulosten mukaan putkikeräysjärjestelmä lisäisi kasvihuonekaasupäästöjä kolminkertaiseksi ja rikkidioksidipäästöjä 16 kertaiseksi verrattuna nykyiseen keruujärjestelmään ilmeisesti pitkälti johtuen putkikeruun suuresta sähkönkulutuksesta.

Sama tutkimusryhmä teki myös vertailevan kustannustehokkuusanalyysin. Tässä havaittiin, että putkijärjestelmän rakentaminen vanhaan infrastruktuuriin on kuusi kertaa kalliimpaa kuin nykyinen keruujärjestelmä.

Punkkisen ja kumppaneiden tutkimus käytännössä pysäytti suunnitelmat ulottaa Tukholman kantakaupunki kotitalousjätteiden putkikeräyksen piiriin.

https://liu.diva-portal.org/smash/get/diva2:881667/FULLTEXT01.pdf

Voi olla, että putkikeräysjärjestelmä näyttäytyy vähän paremmassa valossa jos vertailu tehtäisiin uudella asuinalueella, koska se voidaan rakentaa osana syntyvää infraa. Näin suurten erojen kääntyminen päinvastaiseksi lienee kuitenkin toiveunta jo sen vuoksi, että systeemin teknisestä epäkypsyydestä johtuvia odottamattomia mittavia lisäkustannuksia ei ole niissä otettu huomioon.

Kunnallisia päättäjiä on ahkerasti lobattu viesteillä, joiden mukaan putkikeräys on ylivoimaisen ympäristöystävällinen, hygieeninen ja jopa taloudellinen tapa lajitella ja erilliskerätä jätteitä verrattuna nykyjärjestelmään.

Biojätteen erilliskeräys ja käsittely maksoi jo ennen putkijärjestelmiä maltaita (satoja euroja per tonni), mutta nyt uudella putkikeruujärjestelmällä biojätteen erilliskeräys ja käsittely muuttuu jo kiertotalouden irvikuvaksi, koska maksalaatikon jämien turhiin kierrätysyrityksiin pumpataan yhteiskunnan rahaa yhä valtavampia määriä, vaikka valtion tukiaisten avulla kompostoitu/mädätetty maksalaatikko ei lopulta kuitenkaan käytännössä kierrä kaatopaikkaa tai polttolaitosta pidemmälle sen epähygieenisyyden vuoksi.

Vihreissä on ollut kaksi vastakkaista koulukuntaa putkikeräyskysymyksessä.

1) Kunnalliset ituhipit ovat ajaneet näitä järjestelmiä kuin käärmettä pyssyyn ja vaatineet jopa kuuden putken järjestelmiä, millä asukkaat pakotettaisiin ”tehokkaasti” lajittelemaan jätteensä, vaikka EU-lainsäädäntö ei sitä vaadi (biojäte), eikä syntypaikkalajittelu tule koskaan toimimaan edes tyydyttävästi edes näin pakotettuna. Kaiken kukkuraksi nyt keruuputkeet eivät kata kuin osan kotitalouden jätteistä; pakkaukset pitäisi viedä uuden Ville Niinistön esittelemän lain mukaan autolla marketin pihaan ja kooltaan suuret pakkaukset, lasit, metallit ym. pitää viedä kuitenkin lähellä olevaan (?) perinteiseen jätehuoneeseen.

2) Luontoihmisten järjestöpuolen foliohatut ovat taas liittoutuneet ”kuskien” kanssa ja viittasivat em. tutkimuksiin esittäessään aikoinaan duubionsa putkikeruusta. http://leostranius.fi/2013/08/jatteiden-putkikeraysjarjestelma-ekologista-vai-ei/. Jätteitä kuskaavat yritykset menettävät ajokilometrejä uudessa putkikeräysjärjestelmässä. Foliohatut ovat vuosikausia saaneet mittavaa rahallista tukea "kuskeilta" ja vastalahjaksi foliohatut ovat antaneet ”kuskeille” tukensa jätteenpolton vastustuksen muodossa. ”Kuskeille” on nimittäin ollut edullista, että jätteesi hakee yhden polttolaitokselle sekajätepussin vievän jäteauton sijasta kolme tai neljä jäteautoa, jotka vievät ne erilaisiin vihreisiin kakkaleikkeihin ties minne.  Se on nääs tätä kestävää kehitystä.

Nyt käydyssä keskustelussa on myös vedottu Ruotsissa putkikeräyksestä saatuihin valtavan hyviin kokemuksiin. Valitettavasti tämä on taas tätä Vihreää Valhetta.

Seuraavassa on joukko linkkejä, joista paljastuu Ruotsin jätteiden lajitteluun pakottavien putkikeräysjärjestelmien aiheuttamat mittavat ympäristöhygieeniset ongelmat, jotka ovat olleet seurausta putkikeräysteknologian epäkypsyydestä ja sen toimimattomuudesta.

http://www.gumshornet.se/aktuellt

 

http://www.nvp.se/Arkiv/Artiklar/2014/05/Sopsug-stangs-av–maten-fastnar-i-roren/

 

http://www.sjostadsliv.se/hammarby_news/en-del-av-sjostadens-sopsug-stangs-i-sommar/

 

http://www1.brfarstatorg.se/driftinformation/stopp-i-sopsug/

 

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=104&artikel=4987431

 

http://vastrasaltsjon.bostadsratterna.se/nyheter/sophanteringen-sopsug

 

http://www.brfkristina.se/doku.php

 

http://www.nyteknik.se/tekniknyheter/article3959292.ece

 

http://www.krukomakaren1.se/2014/01/mer-information-om-gravarbeten-for-sopsug/

 

http://arkiv.mitti.se:4711/2011/10/soderort_liljeholmen/MISL-20110308-A-005-A.pdf

 

http://www.brf-farleden.se/?rID=32&ID=93

 

https://liu.diva-portal.org/smash/get/diva2:881667/FULLTEXT01.pdf

 

https://liu.diva-portal.org/smash/get/diva2:881667/FULLTEXT01.pdf

 

https://www.hsb.se/stockholm/brf/dammen/nyheter/stopp-i-sopsugen/

 

http://www.expressen.se/gt/stor-brand-i-garage–boende-evakueras/

 

http://tofo.me/tag/sopsug

 

http://brfsagoskogen.se/sopsugarna-fungerar-om-inte/

 

http://www.nvp.se/Arkiv/Artiklar/2014/04/Sopkrisen-i-Fisksatra-akut/

 

http://vhamnen.com/index.php/tag/sopsug/

 

http://www.sannadal.se/?rID=1082

 

http://www.metro.se/stockholm/deras-hiss-svammar-over-av-sopor/EVHnag!SKh9yJmgWozJo/

 

http://borattforum.se/arkivet/hur-regleras-ansvaret-foer-en-fastighets-avfallshantering

 

https://issuu.com/metro_sweden/docs/20140108_se_stockholm

 

http://www.internationalen.se/2015/05/boende-protesterar-mot-50-procentig-hyreshojning/

 

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/stinkande-sopor-i-hyreshus-i-rinkeby

 

http://www.ekbladet.se/i/a25751442/2016/

 

http://m.nvp.se/Arkiv/Artiklar/2014/04/Hyresgasterna-overvager-krava-ersattning-for-sopkaos/

 

http://www.barnangshusen.se/?rID=1087

 

http://www.brfljussaxen.se/?rID=1073&page=sophantering

 

http://sjostadsforeningen.se/wp-content/uploads/2014/03/atervinning_brev_ulla_hamilton_26_febr_2014.pdf

 

http://www.nvp.se/Arkiv/Artiklar/2014/04/Hyresgasterna-overvager-krava-ersattning-for-sopkaos/

 

MikkoPaunio
Perussuomalaiset Helsinki

Kirjoittaja on (s. 1961) Helsingin yliopistosta valmistunut terveydenhuollon erikoislääkäri, joka on työskennellyt seuraavien instituutioiden palveluksessa: Helsingin yliopisto, Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, sosiaali- ja terveysministeriö, Euroopan Unionin komissio ja Maailmanpankki. Kirjoittalla on Helsingin yliopiston yleisen epidemiologian dosentuuri. Hän on saanut jatkokoulutusta Maailman terveysjärjestön ns. pitkällä kurssilla Brysselin vapaassa yliopistossa ja hänellä on ylempi korkeakoulututkinto (epidemiologia) Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health instituutiosta. Kirjoittajalla on julkaisuja merkittävimmissä kansainvälisissä lääketieteellisissä julkaisusarjoissa ja yhteensä vertaisarvioituja julkaistuja artikkeleita hänellä on 40 (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=paunio+m). Kirjoittajan tärkein tieteellinen havainto johti lopulta Maailman Terveysjärjestön maailmanlaajuiseen tuhkarokkorokotusstrategian muutokseen. https://www.duodecimlehti.fi/lehti/2017/3/duo13540 Pelkästään 2000-luvulla on tuhkarokkorokotus pelastanut noin 20 miljoonaa lasta elämälle.
Kirjoittaja toimi valtioneuvoston asettaman Säteilyturvaneuvottelukunnan puheenjohtajana vuosina 2009-2018. Kirjoittaja on toiminut vuodesta 2016 lähtien Valtakunnallisen Maanpuolustuskurssin sekä luennoitsijana että ns. pääopettajana (STM) syksyyn 2021 asti.

Hän on kirjoittanut kolme kirjaa: Vihreä Valhe (Weilin & Göös 1991), Vihreä Valhe - Valheen sysimustat juuret, salakavalat lonkerot ja murheelliset seuraukset (Auditorium 2015) ja Hourulan väen ilmastovallankumous (Omakustanne 2019). Kirjoittaja valittiin 20.3.2018 tieteelliseksi ja policy neuvonantajaksi American Council on Science and Health järjestöön. Järjestön on aikoinaan perustanut Norman Borlaug ja Elizabeth Wheelan. Se on teollisuutta ja hyvinvointia puolustava tieteellinen järjestö. Kirjoittajalta julkaistu useita raportteja Ison Britannian pitkäaikaisimman valtionvarainministerin Nigel Lawsonin perustamalla The Global Warming Policy Foundation sivustolla (https://www.thegwpf.org/?s=paunio). Kirjoittajalta on julkaistu merkittävillä brittiläisillä ja pohjoisamerkikkalaisilla keskusteluareenoilla useita puheenvuoroja (https://muckrack.com/mikko-paunio/articles) pääasiassa ympäristö- ja kehityspolitiikkaan liittyen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu