Miksi jätteiden putkikeräyksen ongelmista vaiettiin?

Johanna Mannila kirjoittaa 19.8.2013 Helsingin Sanomissa jopa pariin sataaan miljoonaan euroon nousevien jätteiden putkikeräysinvestointipäätösten aattona:

"Ruotsissa putkikeräyksestä on kokemuksia yli 40 vuoden ajalta. Järjestelmän parhaana puolena pidetään sen ekologisuutta perinteiseen jätteen keräykseen ja kuljetukseen verrattuna. Putkikeräys lopettaa jäteautojen melun ja pakokaasupäästöt asuntojen läheltä kokonaan. Lisäksi putkijärjestelmän energiantarve on vain viidennes tavanomaiseen jätteenkuljetukseen verrattuna."

Jo 2011 valmistuneen VTT:llä tehdyn suomalaisraportin tulokset kyseenalaistivat perusteellisesti em. Helsingin Sanomien johtopäätökset putkijärjestelmien ympäristöystävällisyydestä. Nämä tulokset julkaistiin myöhemmin maailman johtavissa jätealan lehdissä

Edelleen, mikäli Helsingin Sanomien toimittaja olisi vaivautunut guuglaamaan esimerkiksi "problem med sopsog" hakusanoilla, hän olisi helposti löytänyt valtavasti tietoa jätteiden putkikeräyksen Ruotsissa havaituista teknisistä, ympäristöhygieenisistä ja paloturvallisuuteen liittyvistä ongelmista sekä siitä, että järjestelmät kaiken kukkuraksi heikentävät jätteiden hyödyntämistä. Näiden esiin tulleiden ongelmien ja järjestelmien ylettömän kalleuden vuoksi useat kunnat Ruotsissa olivat pysäyttäneet päätöksenteon jo elokuussa 2013. http://mikkopaunio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/214147-elamaa-jatteiden-ehdo…

Miksi HS:n toimittaja ei vaivautunut ottamaan asioista kunnolla selvää?

HS tuntuu keskittyvän ensisijaisesti poliittiseen vaikuttamiseen sen sijaan, että se keskittyisi hyvän ja luotettavan tiedon jakamiseen eli julkisen sanan vanhaan yhteiskunnalliseen perustehtävään.

MikkoPaunio
Perussuomalaiset Helsinki

Kirjoittaja on (s. 1961) Helsingin yliopistosta valmistunut terveydenhuollon erikoislääkäri, joka on työskennellyt seuraavien instituutioiden palveluksessa: Helsingin yliopisto, Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, sosiaali- ja terveysministeriö, Euroopan Unionin komissio ja Maailmanpankki. Kirjoittalla on Helsingin yliopiston yleisen epidemiologian dosentuuri. Hän on saanut jatkokoulutusta Maailman terveysjärjestön ns. pitkällä kurssilla Brysselin vapaassa yliopistossa ja hänellä on ylempi korkeakoulututkinto (epidemiologia) Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health instituutiosta. Kirjoittajalla on julkaisuja merkittävimmissä kansainvälisissä lääketieteellisissä julkaisusarjoissa ja yhteensä vertaisarvioituja julkaistuja artikkeleita hänellä on 40 (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=paunio+m). Kirjoittajan tärkein tieteellinen havainto johti lopulta Maailman Terveysjärjestön maailmanlaajuiseen tuhkarokkorokotusstrategian muutokseen. https://www.duodecimlehti.fi/lehti/2017/3/duo13540 Pelkästään 2000-luvulla on tuhkarokkorokotus pelastanut noin 20 miljoonaa lasta elämälle.
Kirjoittaja toimi valtioneuvoston asettaman Säteilyturvaneuvottelukunnan puheenjohtajana vuosina 2009-2018. Kirjoittaja on toiminut vuodesta 2016 lähtien Valtakunnallisen Maanpuolustuskurssin sekä luennoitsijana että ns. pääopettajana (STM) syksyyn 2021 asti.

Hän on kirjoittanut kolme kirjaa: Vihreä Valhe (Weilin & Göös 1991), Vihreä Valhe - Valheen sysimustat juuret, salakavalat lonkerot ja murheelliset seuraukset (Auditorium 2015) ja Hourulan väen ilmastovallankumous (Omakustanne 2019). Kirjoittaja valittiin 20.3.2018 tieteelliseksi ja policy neuvonantajaksi American Council on Science and Health järjestöön. Järjestön on aikoinaan perustanut Norman Borlaug ja Elizabeth Wheelan. Se on teollisuutta ja hyvinvointia puolustava tieteellinen järjestö. Kirjoittajalta julkaistu useita raportteja Ison Britannian pitkäaikaisimman valtionvarainministerin Nigel Lawsonin perustamalla The Global Warming Policy Foundation sivustolla (https://www.thegwpf.org/?s=paunio). Kirjoittajalta on julkaistu merkittävillä brittiläisillä ja pohjoisamerkikkalaisilla keskusteluareenoilla useita puheenvuoroja (https://muckrack.com/mikko-paunio/articles) pääasiassa ympäristö- ja kehityspolitiikkaan liittyen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu