Suomi vakavassa vaarassa

Australian pääministeri varoittaa tuulivoiman vaaroista Etelä-Australian kantaverkon romahtamisen jälkimainingeissa ja kertoo tuetun tuulivoiman sekoittaneen sähköntuotannon kannattavuuden niin, että huoltovarmuus on uhattuna. http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-10-06/aussie-leader-slams-re…

Suomessa on Euroopan kantaverkkoyhdistyksen tuoreessa vuosiraportissa kolmanneksi suurin mahdollisuus kantaverkon romahtamiseen.https://www.entsoe.eu/Documents/SDC%20documents/MAF/MAF_2016_FINAL_REPORT.pdf

Kantaverkon romahtaminen oli lähellä viime tammikuussa. Saimme juuri ja juuri sähköä niin idästä kuin lännestäkin tammikuun pakkasilla, kun tuuli oli tyyntynyt ja 0,1% sähkönkulutuksesta saatiin tuulivoimasta. Meillä on noin 4500 megawatin tuotantovaje huipputuotantokausia ajatellen.

Tilanne on huonontunut erityisesti siksi, että ilmastohysterian vuoksi poliitikot päättivät ajaa 1000 megawattia Inkoon hiilivoimaa alas. Tilanne tulee lähivuosina edelleen huononemaan, koska sekä Englanti että Saksa vetävät isoja 1000 megawatin kaapeleita Norjaan, koska niiden tuuli- ja aurinkovoiman takia alati vaihtelevat sähköverkot tarvitsevat vakauttavaa säätövoimaa Norjasta. Se tuotetaan vesivoimalla.

Nämä kaapelit, joita todennäköisesti vedetään vielä lisää em. maihin – tulevat tietenkin vähentämään meidän mahdollisuuksia tuoda paukkupakkasilla sähköä lännestä. Olkiluoto 3 helpottaa Entso-E-raportin mukaan tilannetta, mutta on odotettavissa, että se saadaan täyteen tuotantotehoon vasta vuosia sen käynnistämisestä.

Suomen erityisen anteliaat tuulivoimatuet ovat myös Australian ja koko Euroopan tapaan romahduttaneet energiainvestoinnit, jotka edelleen lisäävät vaaraa kantaverkon romahtamiseen.

Vuoden mittaan suomalaisia on tästä kantaverkon romahtamisen uhasta varoittaneet Huoltovarmuuskeskus, kantaverkkoyhtiö Fingrid, Energiateollisuus ja Fortum ilman, että poliitikot olisivat lotkauttaneet korviaan.

Kaikki virkamiehet ja muut toimijat, jotka ovat tekemisissä valmiusasioiden kanssa tietävät, että laaja-alainen pitkäkestoinen sähkökatko on lähes sotaan verrattava varautumisskenaario. Kantaverkon romahdettua sitä on hankala pystyttää uudelleen ja se vaatii aikaa.

Puolustusministeriö on julkaissut erinomaisen oppaan pitkäkestoisen sähkökatkon yhteiskunnallisista vaikutuksista. http://www.defmin.fi/files/1275/Pahasti_poikki_nettiversio.pdf

Pitkäkestoisen laaja-alaisen sähkökatkon vaikutukset ovat niin mykistävät, että Ilkka Remes kirjoitti em. oppaan innoittamana jännitysromaaninsa "Jäätyvä helvetti".   http://www.adlibris.com/fi/kirja/jaatyva-helvetti-9789510412992?campaignId=b28cc757-0a44-47d5-9bc9-0e01a69a0ce3

MikkoPaunio
Perussuomalaiset Helsinki

Kirjoittaja on (s. 1961) Helsingin yliopistosta valmistunut terveydenhuollon erikoislääkäri, joka on työskennellyt seuraavien instituutioiden palveluksessa: Helsingin yliopisto, Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, sosiaali- ja terveysministeriö, Euroopan Unionin komissio ja Maailmanpankki. Kirjoittalla on Helsingin yliopiston yleisen epidemiologian dosentuuri. Hän on saanut jatkokoulutusta Maailman terveysjärjestön ns. pitkällä kurssilla Brysselin vapaassa yliopistossa ja hänellä on ylempi korkeakoulututkinto (epidemiologia) Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health instituutiosta. Kirjoittajalla on julkaisuja merkittävimmissä kansainvälisissä lääketieteellisissä julkaisusarjoissa ja yhteensä vertaisarvioituja julkaistuja artikkeleita hänellä on 40 (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=paunio+m). Kirjoittajan tärkein tieteellinen havainto johti lopulta Maailman Terveysjärjestön maailmanlaajuiseen tuhkarokkorokotusstrategian muutokseen. https://www.duodecimlehti.fi/lehti/2017/3/duo13540 Pelkästään 2000-luvulla on tuhkarokkorokotus pelastanut noin 20 miljoonaa lasta elämälle.
Kirjoittaja toimi valtioneuvoston asettaman Säteilyturvaneuvottelukunnan puheenjohtajana vuosina 2009-2018. Kirjoittaja on toiminut vuodesta 2016 lähtien Valtakunnallisen Maanpuolustuskurssin sekä luennoitsijana että ns. pääopettajana (STM) syksyyn 2021 asti.

Hän on kirjoittanut kolme kirjaa: Vihreä Valhe (Weilin & Göös 1991), Vihreä Valhe - Valheen sysimustat juuret, salakavalat lonkerot ja murheelliset seuraukset (Auditorium 2015) ja Hourulan väen ilmastovallankumous (Omakustanne 2019). Kirjoittaja valittiin 20.3.2018 tieteelliseksi ja policy neuvonantajaksi American Council on Science and Health järjestöön. Järjestön on aikoinaan perustanut Norman Borlaug ja Elizabeth Wheelan. Se on teollisuutta ja hyvinvointia puolustava tieteellinen järjestö. Kirjoittajalta julkaistu useita raportteja Ison Britannian pitkäaikaisimman valtionvarainministerin Nigel Lawsonin perustamalla The Global Warming Policy Foundation sivustolla (https://www.thegwpf.org/?s=paunio). Kirjoittajalta on julkaistu merkittävillä brittiläisillä ja pohjoisamerkikkalaisilla keskusteluareenoilla useita puheenvuoroja (https://muckrack.com/mikko-paunio/articles) pääasiassa ympäristö- ja kehityspolitiikkaan liittyen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu