Timo Harakka K Tervo ohjelmassa 23.1.1996

"Kolmen tunnin demarius oli niin rankka kokemus, että se vaati etukäteen hyvän peruskunnon." Kolmen tunnin kirjoitusprosessi ja demarina olo oli Harakalle myös "eksoottinen ja mieleenpainuva kokemus".

K Tervo haastatteli Timo Harakkaa puolen tunnin ajan tammikuussa 1996 YLE:n TV1:llä ajankohtaisohjelmassaan SDP:n periaateohjelman uudistamisen yhteydessä järjestetyn kirjoituskilpailun jälkeen. Timo Harakka pokkasi anonyyminä parhaan kirjoituksen palkinnon tuosta kilpailusta. Hän tunnusti kirjoittaneensa keppostelumielessä mukiinmenevän "Vuorisaarnan pyhimpien sosialististen ajatusten hengessä".

Kilpailun lopputulos saattoi SDP:n naurunalaiseksi ja haastattelun lopussa K Tervo näytti Timo Harakalle mainion tapahtumista tehdyn pilapiirroksen.

Haastattelun alkupuolella K Tervo kyselee Timo Harakan demariudesta syntyjä syviä. Vielä lopussa hän tiedustelee, aikooko Harakka joskus liittyä demareihin. Vastaus oli kaksinkertainen ei ja jälkimmäiseen varmistavaan uteluun hän tokaisee lähes tiuskaisemalla, että "no en!".

Motiivina kirjoituskilpailuun osallistumiselle Timo Harakka piti mm. sitä, että sen lisäksi, että se oli kivaa keppostelua, hän myös haluaisi kiikkustuolissa vielä lapsenlapsilleen kertoa, että hän on saanut omia tekstejä SDP:n periaateohjelmaan. Hän myös totesi pilke silmäkulmassa demareiden olleen aatteellisessa pulassa ja oli hänen "kansalaisvelvollisuutensa" auttaa demareita ja pääministeri Lipposta.

Vaikka Timo Harakka pitää itse markkinataloutta parhaana yhteiskuntamallina, hän oli hyvin tuomitseva SDP:tä kohtaan, koska se oli hyväksynyt pääomien vapaan liikkuvuuden, mitä hän piti yhtä suurena muullistuksena kuin Neuvostoliiton talouden romahtamista. Liikuttavimpana hän piti Liisa Jaakonsaaren huomioita siitä, että Wall Streetillä seurataan tarkasti Suomen politiikkaa.

SDP:stä oli tullut Harakan mukaan Paavo Lipposen johdolla "sekundakokoomus" ja että Paavo Lipposen hallitus ajoi samaa politiikkaa kuin edellinen porvarihallitus; ainoa ero oli että SDP:n johtama hallitus oli hieman tekopyhempi. "Lipponen oli opetellut markkinoiden kielen ja hän on yhtä hyvä myyntimies kuin Iiro Viinanen". "Teollisuus ja talous päättävät kaikesta" oli Harakan analyysin keskiössä.

Demarius on Paavo Lipposen johdolla muuttunut Disney-sosialismiksi ja että "demarius on siinä mielessä erikoinen aate, että se sisältää kaiken ja samaan aikaan ei mitään".

Haastattelun keskivaiheilla K Tervo pitää Harakkaa oikeutetusti hyvänä kirjoittajana ja pureutuu kirjoituskilpailun voittoesseen kolmeen hyvin muotoiltuun ajatukseen, joista yksi oli vapaasti lainattuna ajatus siitä, että markkinat tarvitsevat demokratisointia. Tässä kohdin haastattelua Timo Harakka ei kyennyt juuri avaamaan muuten näiden iskuajatustensa sisältöä ja konkretisoimaan vaihtoehtoista politiikkaa kuin toteamalla, että nimenomaan ympäristöasiat ovat ne, jotka asettavat reunaehdot markkinataloudelle.

Timo Harakka on jatkanut uskollisesti tällä vihreällä polulla monen muun poliitikon tapaan ja kantaa kannanotoillaan "uudistajan" imagoa. Eduskunnan energiaremonttilaisena hän kannattaa mielikuvien pohjalta "vihreää" mutta tosiasiallisesti ympärisölle haitallista energia- ja ilmastopolitiikkaa. Jopa WWF on nyt tuominnut kivihiilen korvaamisen bioenergialla ja korostaa puupohjaisten liikennepolttoaineiden olevan ympäristönsuojelun kannalta ongelmallisia.  Niillä ehkä voidaan juridisesti noudattaa Pariisin sopimusta, mutta ei ole luonnontieteellisiä perusteita väittää niillä kyettävän vähentämään kasvihuonekaasupäästöjä.

Vihreän Langan entinen päätoimittaja Timo Harakka kertoi haastattelussa olleensa kerran Vihreän Liiton kansanedustajaehdokkaana, mutta ei ollut koskaan liittynyt vihreisiin. Tie olikin noussut pystyyn vihreissä, kun  silloisen Timo Harakan alaisen (Hannes Mäntyranta) viikko sitten tekemän paljastuksen  mukaan "Harakka rikkoi kaikki sopimukset Liiton kanssa" ja sai tästä syystä potkut Vihreän Langan päätoimittajan pallilta.

Harakan oman narratiivinsa mukaan hänen tiensä vihreissä pysähtyi siihen, että hän oli sopimattomasti tehnyt Pekka Haavistolle nyt jo kuuluisaksi tulleen kysymyksen "oletko homo". Harakan katkeruus vihreitä kohtaan tuli myös ilmi K Tervon haastattelussa, koska hän totesi moraalikadon olevan kaikista puolueista syvin juuri Vihreässä Liitossa.

Hänessä oli siis jo tuolloin visionäärin ainesta ja haastattelu antaa aiheen myös positiivisiin pohdintoihin Timo Harakasta ajattelijana. Harakka argumentoi jälkikäteen ajatellen perustellusti EMU:n (=Euro) aiheuttavan työttömyyttä ja ennusti että rahamarkkinoiden johdannaiset saattavat aiheuttaa hyvin suuria ongelmia eli hän käytännössä ennusti yli kymmenen vuotta myöhemmin puhjenneen yhä tuhoa kylvävän pankkikriisin.

Oikeaan osuneiden visioidensa vuoksi tulee Timo Harakasta väkisin mieleeni tanskalainen lääkäri Peter Ludwig Panum. Panumin tarkat havainnot Fär-saarten 1846 tuhkarokkoepidemiasta ovat edelleen oppikirjoissa siteerattuja, koska Panum täsmällisesti kuvasi taudin itämisajan, suuren kuolleisuuden erityisesti pikkuvauvojen keskuudessa ja myös osoitti, että luonnontauti aiheuttaa elinikäisen immuniteetin.

Peter Ludwig Panum saavutti färsaarelaisten keskuudessa suuren maineen, koska kykeni ennustamaan miltei päivätarkasti, milloin henkilöt tulisivat sairastumaan, kun hän tiesi etukäteen tuhkarokkotartunnan ajankohdan.

Vaikka em. tarkat Peter Ludwig  havainnot ovat siis edelleen kurantteja, niistä oli vielä pitkä matka rokotteeseen. Rokote keksittiin 1960-luvun alkupuolella. Tautiin ei vieläkään ole keksitty lääkettä.

MikkoPaunio
Perussuomalaiset Helsinki

Kirjoittaja on (s. 1961) Helsingin yliopistosta valmistunut terveydenhuollon erikoislääkäri, joka on työskennellyt seuraavien instituutioiden palveluksessa: Helsingin yliopisto, Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, sosiaali- ja terveysministeriö, Euroopan Unionin komissio ja Maailmanpankki. Kirjoittalla on Helsingin yliopiston yleisen epidemiologian dosentuuri. Hän on saanut jatkokoulutusta Maailman terveysjärjestön ns. pitkällä kurssilla Brysselin vapaassa yliopistossa ja hänellä on ylempi korkeakoulututkinto (epidemiologia) Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health instituutiosta. Kirjoittajalla on julkaisuja merkittävimmissä kansainvälisissä lääketieteellisissä julkaisusarjoissa ja yhteensä vertaisarvioituja julkaistuja artikkeleita hänellä on 40 (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=paunio+m). Kirjoittajan tärkein tieteellinen havainto johti lopulta Maailman Terveysjärjestön maailmanlaajuiseen tuhkarokkorokotusstrategian muutokseen. https://www.duodecimlehti.fi/lehti/2017/3/duo13540 Pelkästään 2000-luvulla on tuhkarokkorokotus pelastanut noin 20 miljoonaa lasta elämälle.
Kirjoittaja toimi valtioneuvoston asettaman Säteilyturvaneuvottelukunnan puheenjohtajana vuosina 2009-2018. Kirjoittaja on toiminut vuodesta 2016 lähtien Valtakunnallisen Maanpuolustuskurssin sekä luennoitsijana että ns. pääopettajana (STM) syksyyn 2021 asti.

Hän on kirjoittanut kolme kirjaa: Vihreä Valhe (Weilin & Göös 1991), Vihreä Valhe - Valheen sysimustat juuret, salakavalat lonkerot ja murheelliset seuraukset (Auditorium 2015) ja Hourulan väen ilmastovallankumous (Omakustanne 2019). Kirjoittaja valittiin 20.3.2018 tieteelliseksi ja policy neuvonantajaksi American Council on Science and Health järjestöön. Järjestön on aikoinaan perustanut Norman Borlaug ja Elizabeth Wheelan. Se on teollisuutta ja hyvinvointia puolustava tieteellinen järjestö. Kirjoittajalta julkaistu useita raportteja Ison Britannian pitkäaikaisimman valtionvarainministerin Nigel Lawsonin perustamalla The Global Warming Policy Foundation sivustolla (https://www.thegwpf.org/?s=paunio). Kirjoittajalta on julkaistu merkittävillä brittiläisillä ja pohjoisamerkikkalaisilla keskusteluareenoilla useita puheenvuoroja (https://muckrack.com/mikko-paunio/articles) pääasiassa ympäristö- ja kehityspolitiikkaan liittyen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu