Timo Harakka K Tervo ohjelmassa 23.1.1996
"Kolmen tunnin demarius oli niin rankka kokemus, että se vaati etukäteen hyvän peruskunnon." Kolmen tunnin kirjoitusprosessi ja demarina olo oli Harakalle myös "eksoottinen ja mieleenpainuva kokemus".
K Tervo haastatteli Timo Harakkaa puolen tunnin ajan tammikuussa 1996 YLE:n TV1:llä ajankohtaisohjelmassaan SDP:n periaateohjelman uudistamisen yhteydessä järjestetyn kirjoituskilpailun jälkeen. Timo Harakka pokkasi anonyyminä parhaan kirjoituksen palkinnon tuosta kilpailusta. Hän tunnusti kirjoittaneensa keppostelumielessä mukiinmenevän "Vuorisaarnan pyhimpien sosialististen ajatusten hengessä".
Kilpailun lopputulos saattoi SDP:n naurunalaiseksi ja haastattelun lopussa K Tervo näytti Timo Harakalle mainion tapahtumista tehdyn pilapiirroksen.
Haastattelun alkupuolella K Tervo kyselee Timo Harakan demariudesta syntyjä syviä. Vielä lopussa hän tiedustelee, aikooko Harakka joskus liittyä demareihin. Vastaus oli kaksinkertainen ei ja jälkimmäiseen varmistavaan uteluun hän tokaisee lähes tiuskaisemalla, että "no en!".
Motiivina kirjoituskilpailuun osallistumiselle Timo Harakka piti mm. sitä, että sen lisäksi, että se oli kivaa keppostelua, hän myös haluaisi kiikkustuolissa vielä lapsenlapsilleen kertoa, että hän on saanut omia tekstejä SDP:n periaateohjelmaan. Hän myös totesi pilke silmäkulmassa demareiden olleen aatteellisessa pulassa ja oli hänen "kansalaisvelvollisuutensa" auttaa demareita ja pääministeri Lipposta.
Vaikka Timo Harakka pitää itse markkinataloutta parhaana yhteiskuntamallina, hän oli hyvin tuomitseva SDP:tä kohtaan, koska se oli hyväksynyt pääomien vapaan liikkuvuuden, mitä hän piti yhtä suurena muullistuksena kuin Neuvostoliiton talouden romahtamista. Liikuttavimpana hän piti Liisa Jaakonsaaren huomioita siitä, että Wall Streetillä seurataan tarkasti Suomen politiikkaa.
SDP:stä oli tullut Harakan mukaan Paavo Lipposen johdolla "sekundakokoomus" ja että Paavo Lipposen hallitus ajoi samaa politiikkaa kuin edellinen porvarihallitus; ainoa ero oli että SDP:n johtama hallitus oli hieman tekopyhempi. "Lipponen oli opetellut markkinoiden kielen ja hän on yhtä hyvä myyntimies kuin Iiro Viinanen". "Teollisuus ja talous päättävät kaikesta" oli Harakan analyysin keskiössä.
Demarius on Paavo Lipposen johdolla muuttunut Disney-sosialismiksi ja että "demarius on siinä mielessä erikoinen aate, että se sisältää kaiken ja samaan aikaan ei mitään".
Haastattelun keskivaiheilla K Tervo pitää Harakkaa oikeutetusti hyvänä kirjoittajana ja pureutuu kirjoituskilpailun voittoesseen kolmeen hyvin muotoiltuun ajatukseen, joista yksi oli vapaasti lainattuna ajatus siitä, että markkinat tarvitsevat demokratisointia. Tässä kohdin haastattelua Timo Harakka ei kyennyt juuri avaamaan muuten näiden iskuajatustensa sisältöä ja konkretisoimaan vaihtoehtoista politiikkaa kuin toteamalla, että nimenomaan ympäristöasiat ovat ne, jotka asettavat reunaehdot markkinataloudelle.
Timo Harakka on jatkanut uskollisesti tällä vihreällä polulla monen muun poliitikon tapaan ja kantaa kannanotoillaan "uudistajan" imagoa. Eduskunnan energiaremonttilaisena hän kannattaa mielikuvien pohjalta "vihreää" mutta tosiasiallisesti ympärisölle haitallista energia- ja ilmastopolitiikkaa. Jopa WWF on nyt tuominnut kivihiilen korvaamisen bioenergialla ja korostaa puupohjaisten liikennepolttoaineiden olevan ympäristönsuojelun kannalta ongelmallisia. Niillä ehkä voidaan juridisesti noudattaa Pariisin sopimusta, mutta ei ole luonnontieteellisiä perusteita väittää niillä kyettävän vähentämään kasvihuonekaasupäästöjä.
Vihreän Langan entinen päätoimittaja Timo Harakka kertoi haastattelussa olleensa kerran Vihreän Liiton kansanedustajaehdokkaana, mutta ei ollut koskaan liittynyt vihreisiin. Tie olikin noussut pystyyn vihreissä, kun silloisen Timo Harakan alaisen (Hannes Mäntyranta) viikko sitten tekemän paljastuksen mukaan "Harakka rikkoi kaikki sopimukset Liiton kanssa" ja sai tästä syystä potkut Vihreän Langan päätoimittajan pallilta.
Harakan oman narratiivinsa mukaan hänen tiensä vihreissä pysähtyi siihen, että hän oli sopimattomasti tehnyt Pekka Haavistolle nyt jo kuuluisaksi tulleen kysymyksen "oletko homo". Harakan katkeruus vihreitä kohtaan tuli myös ilmi K Tervon haastattelussa, koska hän totesi moraalikadon olevan kaikista puolueista syvin juuri Vihreässä Liitossa.
Hänessä oli siis jo tuolloin visionäärin ainesta ja haastattelu antaa aiheen myös positiivisiin pohdintoihin Timo Harakasta ajattelijana. Harakka argumentoi jälkikäteen ajatellen perustellusti EMU:n (=Euro) aiheuttavan työttömyyttä ja ennusti että rahamarkkinoiden johdannaiset saattavat aiheuttaa hyvin suuria ongelmia eli hän käytännössä ennusti yli kymmenen vuotta myöhemmin puhjenneen yhä tuhoa kylvävän pankkikriisin.
Oikeaan osuneiden visioidensa vuoksi tulee Timo Harakasta väkisin mieleeni tanskalainen lääkäri Peter Ludwig Panum. Panumin tarkat havainnot Fär-saarten 1846 tuhkarokkoepidemiasta ovat edelleen oppikirjoissa siteerattuja, koska Panum täsmällisesti kuvasi taudin itämisajan, suuren kuolleisuuden erityisesti pikkuvauvojen keskuudessa ja myös osoitti, että luonnontauti aiheuttaa elinikäisen immuniteetin.
Peter Ludwig Panum saavutti färsaarelaisten keskuudessa suuren maineen, koska kykeni ennustamaan miltei päivätarkasti, milloin henkilöt tulisivat sairastumaan, kun hän tiesi etukäteen tuhkarokkotartunnan ajankohdan.
Vaikka em. tarkat Peter Ludwig havainnot ovat siis edelleen kurantteja, niistä oli vielä pitkä matka rokotteeseen. Rokote keksittiin 1960-luvun alkupuolella. Tautiin ei vieläkään ole keksitty lääkettä.
Harakka on tyypillinen kateuspoliitikko, joita SDP:ssä on aivan liikaa. Hän tulee itse hyvin toimeen, mutta näkee rikkaiden kansanvihollisten rahakätköjä joka puolella. Hänen kunniakseen on laskettava, että puheenjohtajakisa saatiin SDP:ssä käyntiin.
Jos demareilla on järkeä päässään, Tytti Tuppurainen vie kisan helposti. Nyt on aika puolustaa liberaalia demokratiaa ja kansainvälisyyttä.
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän sittenkin pikemminkn puolueisiin sitoutumaton opportunisti, joka ui sujuvasti sinne, missä on puutetta sujuvasanaisista ja esiintymishaluisista kavereista yhdistettynä riittäviin etuihin. Ja tällainen markkinarako löytyi SDP:stä kun kilpailu Vihreissä kävi liian kovaksi.
Ilmoita asiaton viesti
”Harakka on tyypillinen kateuspoliitikko, joita SDP:ssä on aivan liikaa.”
Se on puolueen ainoa käyttövoima nykyisin, kun duunarit on verotettu fattan luukulle kerjäämään verojaan takaisin.
Olen kuullut monelta, että se on duunarille nöyryyttävä kokemus, jos ei ole sivuammatiltaan demari.
Ilmoita asiaton viesti
Vastaus kommenttiin 1
”Jos demareilla on järkeä päässään, Tytti Tuppurainen vie kisan helposti. Nyt on aika puolustaa liberaalia demokratiaa ja kansainvälisyyttä”.
On todellakin mielenkiintoista nähdä, onko demareilla järkeä.
http://www.tapionajatukset.com/27613
Ilmoita asiaton viesti
Minä olen ymmärtänyt, että demarius on ammatti. Ei tosin kovin arvostettu.
Ilmoita asiaton viesti
Kukaan ei halua enään muistella Pekka Peitsen mielenmuutosta idänpolitiikkaamme.
Ilmoita asiaton viesti
#6
Pekka tuumasi, että lisää rautaa rajalle ja asevelidemarit olivat silloin isänmaan asialla.
”Asevelidemarit tekivät heti sodan jälkeen suuren työn torjumalla kotikommunistiemme vyörytykset työpaikoilla ja järjestöissä.
Helsingin työväentalolla järjestettiin marraskuussa 1944 SDP:n ylimääräinen puoluekokous. Niukalla enemmistöllä puolue ja sen omaisuus pidettiin maltillisten käsissä.”
http://www.lasselehtinen.net/index2.php?option=com…
Ilmoita asiaton viesti