Pew International suurtutkimus – osa I Sharia-laki

Sharia-laki tulee arabiankielisestä sanasta ja tarkoittaa vapaasti suomennettuna seurattavaa polkua. Se on kaikenkattava koraaniin perustuva säännöstö, joka määrittelee mm. politiikan, lailliset arkipäiväisyydet kuten rikokset ja sopimukset, uskonnon harjoittamisen, ruokavalion ja esimerkiksi hygieniakoodiston.

Suomeen suuntautuvan muuttoliikkeen alkuperäalueilla (Afganistan, Lähi-Itä ja Pohjois-Afrikka) Sharialakia pidetään miltei universaalisesti (n. 60-80 %) jumalallisena. Tosin yksimielisyyttä ei tunnu vallitsevan yksiselitteisistä sharialain tulkinnoista, vaikka niiden lähes universaalisesti uskotaan olevan suoraan jumalalta peräisin.

Näillä alueilla pidetään selviönä – Libanonin ollessa poikkeus – että Sharia tulisi olla maan yhteiskunnallisen elämän ja laillisen koodiston peruspilari. Niukka vähemmistö pitää näillä alueilla tärkeänä, että sharialaki sovelletaan myös ei-muslimeihin. Sharian lain kannatus on vähäisempää muualla ja entisen Neuvostoliiton muslimienemmistöisissä valtioissa vain joka viidennes kannattaa sharialain soveltamista ei-muslimeihin.

Lähes universaali enemmistö Suomeen muuttavista muslimeista pitää tärkeänä, että imaamit soveltavat ja jakavat sharialakia erityisesti siviiliasioissa (esim. avioerot). Enemmistö  Suomeen saapuvista muslimisiirtolaisista kannattaa ruumiillisia rangaistuksia kuten käden katkaisemista rikolliselta tai aviorikoksen tehneen ruoskintaa. Esimerkiksi palestiinalaisten keskuudessa lähes 80 % kannattaa tällaisia rangaistuksia ja jopa 84 % palestiinalaista pitää aviorikoksesta sopivana rangaistuksena kivittämistä. Afganistanissa hudud-rangaistuksen (kivittämällä tai ruoskinnalla tapahtuva teloitus) suosio on noin 80 %.

Puolet sharialakia kannattavista on sitä mieltä, että islamin uskosta luopuja tulee tappaa. Tämä on erityisen yleinen käsitys Afganistanissa (79 %), Egyptissä (82 %), Jordaniassa (79 %) ja palestiinalaisalueilla (66 %). Vain pieni vähemmistö sharialain kannattajista entisissä Neuvostoliiton Keski-Aasian maissa on samaa mieltä.

Selkeä enemmistö Lähi-Idässä on sitä mieltä, että lainsäädäntöä tulee reivata reilusti sharialain suuntaan ja vielä suurempi enemmistö pitää sitä, että ei olla menty riittävästi kohti sharialain mukaista lainsäädäntöä. Palestiinalaisista 83 % on sitä mieltä, että sharialakia ei sovelleta riittävästi. Keski-Aasian maissa ei katsota laajalti tällaista yhteiskunnallista epäkohtaa olevan olemassa.

http://www.pewforum.org/2013/04/30/the-worlds-muslims-religion-politics-…

MikkoPaunio
Perussuomalaiset Helsinki

Kirjoittaja on (s. 1961) Helsingin yliopistosta valmistunut terveydenhuollon erikoislääkäri, joka on työskennellyt seuraavien instituutioiden palveluksessa: Helsingin yliopisto, Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, sosiaali- ja terveysministeriö, Euroopan Unionin komissio ja Maailmanpankki. Kirjoittalla on Helsingin yliopiston yleisen epidemiologian dosentuuri. Hän on saanut jatkokoulutusta Maailman terveysjärjestön ns. pitkällä kurssilla Brysselin vapaassa yliopistossa ja hänellä on ylempi korkeakoulututkinto (epidemiologia) Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health instituutiosta. Kirjoittajalla on julkaisuja merkittävimmissä kansainvälisissä lääketieteellisissä julkaisusarjoissa ja yhteensä vertaisarvioituja julkaistuja artikkeleita hänellä on 40 (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=paunio+m). Kirjoittajan tärkein tieteellinen havainto johti lopulta Maailman Terveysjärjestön maailmanlaajuiseen tuhkarokkorokotusstrategian muutokseen. https://www.duodecimlehti.fi/lehti/2017/3/duo13540 Pelkästään 2000-luvulla on tuhkarokkorokotus pelastanut noin 20 miljoonaa lasta elämälle.
Kirjoittaja toimi valtioneuvoston asettaman Säteilyturvaneuvottelukunnan puheenjohtajana vuosina 2009-2018. Kirjoittaja on toiminut vuodesta 2016 lähtien Valtakunnallisen Maanpuolustuskurssin sekä luennoitsijana että ns. pääopettajana (STM) syksyyn 2021 asti.

Hän on kirjoittanut kolme kirjaa: Vihreä Valhe (Weilin & Göös 1991), Vihreä Valhe - Valheen sysimustat juuret, salakavalat lonkerot ja murheelliset seuraukset (Auditorium 2015) ja Hourulan väen ilmastovallankumous (Omakustanne 2019). Kirjoittaja valittiin 20.3.2018 tieteelliseksi ja policy neuvonantajaksi American Council on Science and Health järjestöön. Järjestön on aikoinaan perustanut Norman Borlaug ja Elizabeth Wheelan. Se on teollisuutta ja hyvinvointia puolustava tieteellinen järjestö. Kirjoittajalta julkaistu useita raportteja Ison Britannian pitkäaikaisimman valtionvarainministerin Nigel Lawsonin perustamalla The Global Warming Policy Foundation sivustolla (https://www.thegwpf.org/?s=paunio). Kirjoittajalta on julkaistu merkittävillä brittiläisillä ja pohjoisamerkikkalaisilla keskusteluareenoilla useita puheenvuoroja (https://muckrack.com/mikko-paunio/articles) pääasiassa ympäristö- ja kehityspolitiikkaan liittyen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu