Pew International suurtutkimus – Osa III Moraalikysymykset

Muslimimaailmassa on kaikkialla hyvin yleinen käsitys, että uskonnoton ihminen ei voi toimia moraalisesti. Samaten lähes universaalisesti ollaan sitä mieltä, että alkoholin nauttiminen, avioliiton ulkopuolinen seksi, homoseksuaalisuuden harjoittaminen ja itsemurha ovat syntiä. Osin maallistuneiden muslimien käsitykset eivät ole yhtä jyrkkiä.

Alkoholia katsotaan hieman sormien läpi Euroopassa, Afrikassa (esim. Mosambik) ja arabimaista Tunisiassa.

Käsitykset avioerosta ja moniavioisuudesta eroavat sen sijaan paljon eri maissa.

Moniavioisuus hyväksytään yleisesti muslimimaailmassa, joskin tietyillä alueilla sen kannatus on vähäisempää kuten Keski- ja Etelä-Aasiassa, ja Euroopassa.

Lähi-Idässä lähes puolet kannattaa moniavioisuutta ja Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa moniavioisuuden kannatus on hyvin yleistä muslimien keskuudessa. Sharialain kannattajat hyväksyvät muita useammin moniavioisuuden.

Perhesuunnittelu hyväksytään, mutta selkeä vähemmistö vastustaa sitä muslimimaailmassa.

Abortti katsotaan lähes universaalisesti synniksi kaikkialla muslimimaissa.

Kunniamurhiin suhtaudutaan kielteisimmin Itä- ja Etelä-Euroopassa sekä Keski- ja Itä-Aasiassa, mutta sielläkin selkeä vähemmistö kieltäytyy tuomitsemasta kunniamurhat.

Erityisesti tyttöjen esiaviollisista hairahduksista langetettava kuolemantuomio on paljon hyväksyttävämpi Lähi-Idässä ja näiden maiden jopa enemmistö ei suostu tällaisia murhia tuomitsemaan. Ne, jotka eivät kannata sharialakia eivät ole aivan yhtä jyrkkiä asenteissaa kuin ne, jotka kannattavat sharialakia, joskaan tulokset eivät ole ristiriidattomia.

http://www.pewforum.org/2013/04/30/the-worlds-muslims-religion-politics-society-morality/

Kommenttina voisin todeta paljonkin. Eräs homoseksuaaliystäväni kerran kertoi käynneistään Bangkokin "homoloissa". Niissä käy runsaasti asiakkaita Iranista ja Saudi-Arabiasta. Toisaalta saudit käyvät joukoittain juomassa alkoholia esimerkiksi turismista elantonsa saavissa Persianlahden maissa sekä Egyptissä.

Elämä on elämää. Kaksinaismoralismi kukkii aina jyrkkien mielialojen ilmapiirissä.

MikkoPaunio
Perussuomalaiset Helsinki

Kirjoittaja on (s. 1961) Helsingin yliopistosta valmistunut terveydenhuollon erikoislääkäri, joka on työskennellyt seuraavien instituutioiden palveluksessa: Helsingin yliopisto, Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, sosiaali- ja terveysministeriö, Euroopan Unionin komissio ja Maailmanpankki. Kirjoittalla on Helsingin yliopiston yleisen epidemiologian dosentuuri. Hän on saanut jatkokoulutusta Maailman terveysjärjestön ns. pitkällä kurssilla Brysselin vapaassa yliopistossa ja hänellä on ylempi korkeakoulututkinto (epidemiologia) Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health instituutiosta. Kirjoittajalla on julkaisuja merkittävimmissä kansainvälisissä lääketieteellisissä julkaisusarjoissa ja yhteensä vertaisarvioituja julkaistuja artikkeleita hänellä on 40 (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=paunio+m). Kirjoittajan tärkein tieteellinen havainto johti lopulta Maailman Terveysjärjestön maailmanlaajuiseen tuhkarokkorokotusstrategian muutokseen. https://www.duodecimlehti.fi/lehti/2017/3/duo13540 Pelkästään 2000-luvulla on tuhkarokkorokotus pelastanut noin 20 miljoonaa lasta elämälle.
Kirjoittaja toimi valtioneuvoston asettaman Säteilyturvaneuvottelukunnan puheenjohtajana vuosina 2009-2018. Kirjoittaja on toiminut vuodesta 2016 lähtien Valtakunnallisen Maanpuolustuskurssin sekä luennoitsijana että ns. pääopettajana (STM) syksyyn 2021 asti.

Hän on kirjoittanut kolme kirjaa: Vihreä Valhe (Weilin & Göös 1991), Vihreä Valhe - Valheen sysimustat juuret, salakavalat lonkerot ja murheelliset seuraukset (Auditorium 2015) ja Hourulan väen ilmastovallankumous (Omakustanne 2019). Kirjoittaja valittiin 20.3.2018 tieteelliseksi ja policy neuvonantajaksi American Council on Science and Health järjestöön. Järjestön on aikoinaan perustanut Norman Borlaug ja Elizabeth Wheelan. Se on teollisuutta ja hyvinvointia puolustava tieteellinen järjestö. Kirjoittajalta julkaistu useita raportteja Ison Britannian pitkäaikaisimman valtionvarainministerin Nigel Lawsonin perustamalla The Global Warming Policy Foundation sivustolla (https://www.thegwpf.org/?s=paunio). Kirjoittajalta on julkaistu merkittävillä brittiläisillä ja pohjoisamerkikkalaisilla keskusteluareenoilla useita puheenvuoroja (https://muckrack.com/mikko-paunio/articles) pääasiassa ympäristö- ja kehityspolitiikkaan liittyen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu