Pew International suurtutkimus – Osa IV Naisten asema
Muslimimaissa useissa maissa selkeä enemmistö katsoo, että nainen saa itse päättää käyttääkö hän huivia vai ei. Poikkeuksen tästä tekevät Egypti, Jordan, Irak ja Saharan eteläinpuoleinen osa. Afganistanissa vain 30 % on sitä mieltä, että nainen saa itse päättää, käyttääkö hän huivia vai ei. Sharialakia kannattavilla on usein sharialakia kannattamattomiin nähden useammin näkemys, että naisen ei tule itse päättää, käyttääkö hän huivia vai ei.
Muslimimaissa vallitsee laajalti käsitys, että naisen tulee totella miestään. Sharialakia kannattavilla on lähes kaikkialla muslimimaissa sharialakia ei-kannattaviin verrattuna useammin käsitys, että naisen tulee totella miestään. Sharialakiin myönteisesti suhtautuvat kannattavat yleisesti muita vähemmän naisten oikeuksien parantamista.
Muslimaissa eräitä poikkeuksia (esim. palestiinalaisalueet, Egypti, Jordan ja Irak) lukuunottamatta ollaan sitä mieltä, että nainen saa erota miehestään. Irakissa vain 14 % on sitä mieltä, että nainen saa erota miehestään.
Useissa muslimimaassa enemmistö on sitä mieltä, että tyttölapsilla on oltava samat oikeudet perintöön kuin poikalapsella, mutta jälleen kerran ne alueet, joilta tulee Suomeen paljon turvapaikanhakijoita, käsitykset eivät ole näin liberaaleja. Afganistanissa, Lähi-Idässä ja Pohjois-Afrikassa vallitsee selkeän enemmistön keskuudessa käsitys, että poikalapsella pitää ola tyttölasta suuremmat oikeudet perintöön. Esimerkiksi Tunisiassa ja Marokossa vain 15 % on sitä mieltä, että tytöillä pitää olla yhtäläiset perintöoikeudet.
http://www.pewforum.org/2013/04/30/the-worlds-muslims-religion-politics-society-women-in-society/
Kommenttina totean, että näkemykset naisen asemasta yhteiskunnassa ovat Suomeen tulevilla muslimeilla hyvin kaukana kantasuomalaisiin verrattuna, mikä edistää voimakkaasti segregaatiota integraation ja kotoutumisen sijaan.
Kommentit (0)