Pew International suurtutkimus – Osa V Jinn, Paha Silmä, noituus ja talismaanit

Koraanin mukaan jumala loi ihmisen lisäksi enkelit ja henkiolennot (Jinn). Näin Suomeen muuttavista ehkäpä noin 55-86 % uskoo Jinniin. Hartaat uskovaiset uskovat muita useammin Jinn'iin. Maallistuneemmassa Keski-Aasiassa (entiset Neuvostoliiton alueen muslimimaat) Jinn-uskon yleisyys on vain noin 20 %, joskin sielläkin miltei puolet väestöstä turvautuu henkiparannukseen.

Suurin osa muslimeista pitää jumaluskoa Jinn'n vastaisena suojana kuten koraani opettaa, mutta eräissä maissa kuten Pakistanissa ja Albaniassa noin 40 % väestöstä käyttää uskonnon kieltämiä talismaaneja Jinn'ä vastaan. Muslimimaailmassa laajalti hyväksytään koraanin opetus siitä, että Jinn'lle tehdyt uhrilahjat ovat kiellettyjä, joskin Bangladeshissä jopa 28 % hyväksyy uhrilahjat Jinn'lle.

Noituuteen uskotaan myös melko laajalti (erityisen laajaa noituuden harjoittaminen muslimien keskuudessa on Saharan eteläpuolisessa Afrikassa) ympäri muslimimaailmaa ja mm. puolet turkkilaisista uskoo noituuteen, mutta uskovaiset ymmärtävät laajalti, että uskonto kieltää noituuden harjoittamisen. Turkin välittömässä naapuruudessa Keski-Aasiassa usko noituuteen on vähäisempää. Toisin kuin on laita Jinn-uskomusten suhteen, harras uskovaisuus lisää vain jossain valtioissa (Kosovo ja Libanon) noituususkoa.

Usko Pahaan Silmään on hyvin laajaa (50 – 90 %) niissä muslimimaissa, joista muutetaan Suomeen. Myös Keski-Aasiassa uskotaan laajalti Pahaan Silmään. Kateudesta tai mustasukkaisuudesta syntyvän Pahan Silmän olemassaolo perustuu koraanin opetuksiin.  Myös Pahaa Silmää vastaan suojaudutaan taikakaluilla todennäköisesti melko yleisesti (20 – 40 %) Suomeen muuttavien keskuudessa. 

Ympäri maailmaa ja erityisesti Lähi-Idässä ja Pohjois-Afrikassa turvaudutaan lähes universaalisesti (90 %) kodin seinille huoneentauluina ripustettaviin koraanin säkeisiin pahoja voimia vastaan.

Muslimimaissa henkiparantajien palveluksien käyttö on yleistä ja yleisintä se on Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, mutta Lähi-Idässä ja Pohjois-Afrikassa henkiparantajiin turvautuu myös 20-50 % väestöstä. Joissain maissa kuten Jordaniassa hartaat uskovaiset muita useammin turvautuvat henkiparantajien palveluksiin.

Pahojen henkien manaaminen muslimien keskudessa sen riivaamasta ihmisestä on harvinaista muualla kuin Saharan etelänpuoleisessa Afrikassa, tosin Marokossa sen yleisyys on 18 % (kysymys: oletko tietoinen, että joku on manattu tuntemistasi ihmisistä?) 

Kommentti: Jinn-uskomukset ovat hyvin samanlaisia kuin olivat Suomessakin keskiajalla vallinneet vastaavat uskomukset ja Suomessakin oli yleistä entisaikaa uskoa, että Paha Silmä voi asettaa kirouksen esim. katalan naapurin niskaan. Yhä edelleen Etelä-Euroopassakin uskotaan ilmeisen laajasti kristityn väestön keskuudessa Pahaan Silmään.

http://www.pewforum.org/2012/08/09/the-worlds-muslims-unity-and-diversit…

MikkoPaunio
Perussuomalaiset Helsinki

Kirjoittaja on (s. 1961) Helsingin yliopistosta valmistunut terveydenhuollon erikoislääkäri, joka on työskennellyt seuraavien instituutioiden palveluksessa: Helsingin yliopisto, Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, sosiaali- ja terveysministeriö, Euroopan Unionin komissio ja Maailmanpankki. Kirjoittalla on Helsingin yliopiston yleisen epidemiologian dosentuuri. Hän on saanut jatkokoulutusta Maailman terveysjärjestön ns. pitkällä kurssilla Brysselin vapaassa yliopistossa ja hänellä on ylempi korkeakoulututkinto (epidemiologia) Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health instituutiosta. Kirjoittajalla on julkaisuja merkittävimmissä kansainvälisissä lääketieteellisissä julkaisusarjoissa ja yhteensä vertaisarvioituja julkaistuja artikkeleita hänellä on 40 (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=paunio+m). Kirjoittajan tärkein tieteellinen havainto johti lopulta Maailman Terveysjärjestön maailmanlaajuiseen tuhkarokkorokotusstrategian muutokseen. https://www.duodecimlehti.fi/lehti/2017/3/duo13540 Pelkästään 2000-luvulla on tuhkarokkorokotus pelastanut noin 20 miljoonaa lasta elämälle.
Kirjoittaja toimi valtioneuvoston asettaman Säteilyturvaneuvottelukunnan puheenjohtajana vuosina 2009-2018. Kirjoittaja on toiminut vuodesta 2016 lähtien Valtakunnallisen Maanpuolustuskurssin sekä luennoitsijana että ns. pääopettajana (STM) syksyyn 2021 asti.

Hän on kirjoittanut kolme kirjaa: Vihreä Valhe (Weilin & Göös 1991), Vihreä Valhe - Valheen sysimustat juuret, salakavalat lonkerot ja murheelliset seuraukset (Auditorium 2015) ja Hourulan väen ilmastovallankumous (Omakustanne 2019). Kirjoittaja valittiin 20.3.2018 tieteelliseksi ja policy neuvonantajaksi American Council on Science and Health järjestöön. Järjestön on aikoinaan perustanut Norman Borlaug ja Elizabeth Wheelan. Se on teollisuutta ja hyvinvointia puolustava tieteellinen järjestö. Kirjoittajalta julkaistu useita raportteja Ison Britannian pitkäaikaisimman valtionvarainministerin Nigel Lawsonin perustamalla The Global Warming Policy Foundation sivustolla (https://www.thegwpf.org/?s=paunio). Kirjoittajalta on julkaistu merkittävillä brittiläisillä ja pohjoisamerkikkalaisilla keskusteluareenoilla useita puheenvuoroja (https://muckrack.com/mikko-paunio/articles) pääasiassa ympäristö- ja kehityspolitiikkaan liittyen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu