HS ja YLE – Umpisurkeaa agendajournalismia

Helsingin Sanomat uutisoi 22.6. (1) rikkaiden maiden muoviroskan viennistä Aasiaan ja sen aiheuttamasta  valtamerten saastuttamisesta. Jutussa tehdään ympäristöjärjestöistä sankareita, vaikka ne ovat syyllisiä itse ongelmaan.

Ympäristöjärjestöjen ja valtamedian jo lähes 30 vuotta jatkuneesta ankarasta painostuksesta johtuen on OECD-maissa laadittu sellaista jätehuollon säätelyä, jossa edellytetään, että muovi erotetaan kotitalousjätteistä ja kierrätetään.

Koska erilaatuista ja likaista yhdyskuntajätteestä eroteltua muovia ei voi kierrättää, on se lähetetty viimeisten 20 vuoden ajan köyhiin maihin pois näkyvistä pois mielestä kauhistuttavin seurauksin.

Kanadan 4. suurin lehti julkaisee terveiseni Trudeaun hallitukselle 19.6. (2) paria päivää ennen kuin MV Bavaria niminen laiva saapuu Vancouveriin tuoden symbolisesti takaisin Filippiineiltä pienen erän ”kierrätys”muovia, jonka seassa on mm. vanhusten käytettyjä vaippoja. Totean terveisieni aluksi, että pitäisikö itkeä vai nauraa Kanadan hallituksen täysin hyödyttömälle punavihreälle hyvesignaloinnille, jossa se EU:n tapaan kieltää kertakäyttömuovit. 

Helsingin Sanomien Aasian muoviroskajutussa ei mainita sanaa kierrätys. Se on kuitenkin ainoa syy, miksi ympäristöjärjestöjen edelleen suojeluksessa oleva ympäristöteollisuus on lähettänyt muovit alkeellisiin olosuhteisiin ja lopulta valtameriin.

Suomalainen Kuusakoski on muuten yksi merkittävistä globaaleista toimijoista alalla. En ole nähnyt V-mediassa juttuja Kuusakoskesta. Toisaalta Fortum kyllä mieluusti kertoo, kuinka suomalainen on saatu innostutettua valtamedian avulla erilliskeräämään muovia, joka viedään pääosin Riihimäelle, mutta informaatiota siitä, paljonko tästä tuotetaan huonolaatuista uusiomuovia suurilla energia- ja vesipanoksilla, jotka aiheuttavat mm. mikromuovipäästöjä vesistöihin, ei kerrota. Suuri osa kansalaisten hyväuskoisesti keräämästä jätemuovista menee suoraan polttoon.

Punavihreän The Guardianin artikkelissa (3), joka julkaistaan kaksi päivää ennen HS:n artikkelia  kerrotaan  sama globaali tarina, kuin se, jonka kerroin viime vuoden kesäkuun lopussa raportissani ”Save the Oceans – Stop recycling plastic” (4). Tässä – toisin kuin HS:n jutussa – kerrotaan ”kierrätyksen” synnit.

YLE käytti täydellä arsenaalilla viime kesänä kokonaisen viikon, jossa se kyseenalaisti ja saattoi minut henkilönä naurunalaiseksi ja raporttini epäilyttäväksi Sitran hutkjoiden avulla.

Raporttini edesauttoi kuitenkin merkittävästi sitä, että 187 maata kykeni sopimaan toukokuun 10.  Baselin sopimukseen muutokset, jotka kieltävät rikkaiden maiden muovijätteen viennin 1.1.2021 köyhiin maihin. Köyhät maat suuunnittelevat tuontikieltoja jo tuota päivämäärää ennen.

Kuukausi ennen kuin maat sopivat Baselin sopimukseen tehtävistä muutoksista, YLE osana ”I love muovi” kampanjaa tekee minusta ja viime kesän raportistani jälleen pilkkaa molemmilla kotimaisilla kielillä (5,6). 

Sain pienen kosmeettisen korjauksen suomenkieliseen juttuun, mutta ruotsinkieliseen juttuun, he eivät tehneet tätä pienen pientä korjausta kuin vasta nyt kesäkuussa.

Uusi arvioni muovin”kierrätyksen” täydellisestä globaalisesta epäonnistumisesta ja sen paljastumisesta kaikkialla maailmassa valtamedioiden herättyä sekä analyysini Baselin sopimukseen tehtyjen muutosten seurauksista julkaistaan 15.5.2019 ilman, että se olisi kiinnostanut HS:a tai YLE:ä (7).

Että tällaista tämä kotimaisen V-median agendajournalismi on. Eipä voi surkeammaksi mennä vai voiko? 

Viitteet:

1. https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006151266.html?fbclid=IwAR1axpg-MHXRp…

2. https://business.financialpost.com/opinion/the-western-worlds-trash-cris…

3. https://www.theguardian.com/us-news/2019/jun/19/plastic-wrapped-in-plast…

4. https://www.thegwpf.org/new-report-recycling-plastic-waste-is-making-ocean-litter-worse/

5. https://yle.fi/uutiset/3-10720090

6. https://svenska.yle.fi/artikel/2019/04/02/vi-satte-fem-sandare-i-plastin…

7. https://www.thegwpf.org/eu-faces-tsunami-of-plastic-waste-in-wake-of-new…

MikkoPaunio
Perussuomalaiset Helsinki

Kirjoittaja on (s. 1961) Helsingin yliopistosta valmistunut terveydenhuollon erikoislääkäri, joka on työskennellyt seuraavien instituutioiden palveluksessa: Helsingin yliopisto, Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, sosiaali- ja terveysministeriö, Euroopan Unionin komissio ja Maailmanpankki. Kirjoittalla on Helsingin yliopiston yleisen epidemiologian dosentuuri. Hän on saanut jatkokoulutusta Maailman terveysjärjestön ns. pitkällä kurssilla Brysselin vapaassa yliopistossa ja hänellä on ylempi korkeakoulututkinto (epidemiologia) Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health instituutiosta. Kirjoittajalla on julkaisuja merkittävimmissä kansainvälisissä lääketieteellisissä julkaisusarjoissa ja yhteensä vertaisarvioituja julkaistuja artikkeleita hänellä on 40 (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=paunio+m). Kirjoittajan tärkein tieteellinen havainto johti lopulta Maailman Terveysjärjestön maailmanlaajuiseen tuhkarokkorokotusstrategian muutokseen. https://www.duodecimlehti.fi/lehti/2017/3/duo13540 Pelkästään 2000-luvulla on tuhkarokkorokotus pelastanut noin 20 miljoonaa lasta elämälle.
Kirjoittaja toimi valtioneuvoston asettaman Säteilyturvaneuvottelukunnan puheenjohtajana vuosina 2009-2018. Kirjoittaja on toiminut vuodesta 2016 lähtien Valtakunnallisen Maanpuolustuskurssin sekä luennoitsijana että ns. pääopettajana (STM) syksyyn 2021 asti.

Hän on kirjoittanut kolme kirjaa: Vihreä Valhe (Weilin & Göös 1991), Vihreä Valhe - Valheen sysimustat juuret, salakavalat lonkerot ja murheelliset seuraukset (Auditorium 2015) ja Hourulan väen ilmastovallankumous (Omakustanne 2019). Kirjoittaja valittiin 20.3.2018 tieteelliseksi ja policy neuvonantajaksi American Council on Science and Health järjestöön. Järjestön on aikoinaan perustanut Norman Borlaug ja Elizabeth Wheelan. Se on teollisuutta ja hyvinvointia puolustava tieteellinen järjestö. Kirjoittajalta julkaistu useita raportteja Ison Britannian pitkäaikaisimman valtionvarainministerin Nigel Lawsonin perustamalla The Global Warming Policy Foundation sivustolla (https://www.thegwpf.org/?s=paunio). Kirjoittajalta on julkaistu merkittävillä brittiläisillä ja pohjoisamerkikkalaisilla keskusteluareenoilla useita puheenvuoroja (https://muckrack.com/mikko-paunio/articles) pääasiassa ympäristö- ja kehityspolitiikkaan liittyen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu