Petteri Taalas, mitä ihmeen sekoilua tää on?
Nyt Petteri Taalaksella on todella selityksen paikka.
Maailmalla erityisesti lasten ja nuorten keskuudessa laajaa pelkoa aiheuttanut IPCC:n SR1.5 raportti (1) vaatii maailman tukeutuvan bioenergiaan, jotta se saavuttaisi 1,5 asteen ilmastonmuutoksen hillintäpolun.
Tämä merkitsisi jopa lähes 1/3 osan maailman ruoan tuotantoalan siirtämistä energian tuotannon piiriin kuten englanniksi (2) ja japaniksi (3) julkaistussa raportissani totean.
Keskeinen IPCC:n alkuperäistutkimus (Shindell et al 2018) toteaa, että tukeutuminen bioenergiaan aiheuttaisi valtavia nälänhätiä, flooran, faunan ja maapallon vesivarojen tuhoutumista (4; ks myös alla tekninen liite).
Nyt tämä Taalaksen alaisen IPCC:n ensi viikolla julkistettava raportti kertoo, että maailman lihankulutus pitää saada alas, koska maailmasta loppuu ruoka lisääntyvältä väestöltä.
Petteri Taalas ei ilmeisesti uskaltanut kertoa äskettäin Seija Vaaherkummun YLE:n aamu-TV:n haastattelussa, että IPCC suosittaa bioenergiaa maailman energiahuollon runkostrategiaksi.
1. https://www.ipcc.ch/sr15/
2. https://www.thegwpf.org/better-for-health-to-ignore-the-climate-movement/
3. https://www.thegwpf.org/ipccが主張する-健康便益は本当か%ef%bc%9f/
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5880221/
5. https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/hallitusten-valisen-ilmastopaneelin-uusi-raportti-julki-pian-lihankulutuksen-vahentamista-suositellaan-maailman-kasvavaa-vaestoa-ei-pystyta-ruokkimaan/7501556#gs.u9erle
Tekninen liite:
Englantia osaavat lukijat voivat itse päätellä, onko IPCC ratkomassa ongelmia realistisesti ja vastuullisesti. Tässä on ote Shindell'n IPCC:n SR1.5-raportin ratkaisevasta health co-benefit viittauksesta, jonka mukaan yli 150 miljoonaa ihmistä pelastetaan elämälle 2100 mennessä maailmassa, jos vain noudatamme Petteri Taalaksen alaisen IPCC:n neuvoja:
”Societies do not seem to place enough value on climate change mitigation to overcome the many socio-economic barriers to transformation to a zero-carbon society [2]. Though studies have suggested that a complete transformation to renewables in the near-term is practical (e.g. [7, 8]), most scenarios that stabilize warming at or below 2°C, and virtually all scenarios that achieve the 1.5°C target, do so by relying heavily on negative emissions technologies and practices [9]. The bulk of these negative emissions come from technologies that have not been demonstrated at commercial scales and may not materialize (e.g. [1, 9]). The primary negative emissions technology in these scenarios is biofuel energy with carbon capture and sequestration (BECCS). This faces biophysical, logistical and social constraints, and if it were to be deployed at the scales envisioned would require a substantial fraction of the world’s arable land and water resources, with potentially severe consequences for biodiversity and food security [1, 9, 10]. ”
Lokakuun lopussa järjestetyssä WHO:n globaalissa ilmansaastekokouksessa Duke yliopiston professori Drew Shindell puhui Petteri Taalaksen jälkeen. Shindell kertoi maailman johtajille, että bioenergialla saavutetaan kukoistava talous, parempi kansanterveys ja luontokin pelastuu.
Natsismi nostaa päätään ekososialistien politiikalla. Amerikassa ekososialisti alkoi oma-aloitteisesti ratkaisemaan ilmastonmuutos ahdistusta.
https://truedollarjournal.blogspot.com/2019/08/why…
Ilmoita asiaton viesti
Miten tuo linkki liittyy blogin aiheeseen?
Toiseksi, miten tuo linkki liittyy mihinkään?
Ilmoita asiaton viesti
Punavihreä ekososialismi, eli nämä ns. hyvää tarkoittavat, ilmaston muutosta hyväkseen käyttäjien bisnekset joita valtiovalta tukee, mutta seuraukset maksaa maltaita veronmaksajille ja luonnolle. USA on Trumpin johdolla irtaantumassa tästä kusetuksesta.
Linkki esittää yhden ekososialistin ratkaisun.
Ilmoita asiaton viesti
Linkki ei esitä mitään muuta kuin linkin kirjoittajan spekulaatiota.
USA on Trumpin johdolla irtaantumassa todellisuudesta. Hän on pahin markkinahäirikkö mitä löytyy. Todellisuuspakoiset kommentit heiluttavat kursseja.
Tosin se ei ole blogin aihe.
Ilmoita asiaton viesti
– ”ihmisen viisaus on rajallinen ja tyhmyys on rajaton” – Albert Einstein
Kelpaa varmaan myös blogin aiheeseen.
Ilmoita asiaton viesti
Bjorn Lomborg kirjoitti muutama päivä sitten USA Todayssä, että kasvis-dieettiin siirtyminen vähentää kehittyneiden valtioiden asukkaiden hiilijalanjälkeä välittömästi noin 4,3 prosenttia. Luku kuitenkin liioittelee kokonaisvaikutusta, koska kasvisravinto edullisuutensa vuoksi säästää kuluttajan varoja käytettäväksi muihin tarkoituksiin. USA:ssa kasvisruokailija Lomborgin mukaan säästää ruokabudjetissaan ainakin 750 $ vuodessa. Tästä aiheutuva uusi kulutus myös kasvattaa hiilijalanjälkeä ja pienentää kasvisruokailuun siirtymisen lopullista vaikutusta päästöihin.
Matti Meikäläisen hiilijalanjälki kaiken kaikkiaan pienenee kasvisruokaan siirtymällä noin 2 %. Lomborg viittaa tässä tutkimukseen, jossa on selvitetty ruotsalaisen kasvisruokailun ympäristövaikutusta. Tämän tuloksen voi sekasyöjä Lomborgin mukaan kompensoida maksamalla 3 $ vuodessa johonkin rahastoon, joka istuttaa metsiä Afrikassa tai muualla.
Maailman voi siis pelastaa joko syömällä kasviksia tai sitten 3 dollarin vuosimaksulla.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä bioenergiaan viitataan, niin yleensä otetaan ”bioenergia” yhtenä könttänä. Eli onko siinä kehittyvien maiden tehoton puun poltto ruoan lämmitykseen ja modernit CHP-laitokset samassa nipussa. Viitteissä puhutaan ainakin pienhiukkaspäästöistä (PM) joissa polttotekniikan tehokkuus ja savukaasun pölyn suodatusteknologiat ovat avainasemassa. Karkeasti ottaen kesämökin puusaunakiukaasta tulee ihan eri päästöt kuin modernista CHP-laitoksesta. Sen näkee jo savun väristäkin.
Mitä biopolttonesteisiin tulee, niin meidän aerosolifysiikan tutkijat on mitanneet biopolttonesteiden käytöstä paljon pienempiä hiukkaspäästöjä kuin fossiilisten.
Bioenergia-CCS:n ei tarvitse olla ratkaisu maailman tappiin, vaan välivaihe siten, kun muut uusiutuvat ovat tarpeeksi kestäviä ympäristöllisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti. Bioenergia-CCS:ään liittyy samoja kaupallisia riskejä kuin kaikkiin nykyisille vaihtoehtoisiin energiatekniikoihin (aurinko, tuuli, ydinvoima). Bioenergian käyttöönotossa ei tarvitse uusia koko energiantuotantopalettia nollasta, vaan retrofitata olemassaolevia laitoksia.
NASA:n tutkijat tms. ilmastoartikkelien kirjoittajat eivät ole välttämättä energiantuotantoteknologioiden eksperttejä ja saattavat viitata toisten ei-eksperttien artikkeleihin ja skenaarioihin. Arvovaltaistenkin tutkijoiden skenaarioista voi löytää aina löysiä ja epärealistisiakin lähtöoletuksia ja konteksteja. En väitä, että nyt olisi niin käynyt, mutta se on aina mahdollista. Tietämättömyyttään tahattomasti ja sitten tahallisestikin. Eivätkä artikkelien arvioijatkaan ole energiaeksperttejä vaan ilmastotieteilijöitä.
Näin tiedetutkijana voi todeta, että toisten artikkeleista virheiden etsiminen ja julkaiseminen ei valitettavasti ole aina vaivan väärtti, sillä virheiden osoittamisessa ei ole tieteellistä uutuusarvoa riittävästi. Jotain on kuitenkin yritetty:
https://www.talouselama.fi/uutiset/bioenergiavaitt…
Ilmoita asiaton viesti
Nimenomaan juuri tästä on kysymys, jäät sulaa kesällä ja sitten pelotellaan kuinka tutkimuksen mukaan kaupungit meren rannalla hukkuu. ”Ja tietenkin tieteessä pahinta: ”samalla tarkastelukulmaa on pyritty muuttamaan halutulle lopputulokselle edulliseksi lähtötietoja valitsemalla.” = linkistä kopioitu.
Ilmoita asiaton viesti
Eli kommentti bioenergiasta tiivistyy artikkelin kohtaan:
“The difference between RCP2.6 and NoNegRCP2.6 can be visualized by considering on the one hand a coal-fired power plant and a BECCS facility that removes as much CO2 as the coal plant emits, so that the net CO2 output is zero, and on the other hand a set of renewables such as wind and solar generating the same electricity output and again zero CO2; obviously the coal-fired power plant’s co-emitted air pollution (and any from the BECCS plant) is only present in the first case.”
Kirjoittajat ovat erehtyneet BECCS tarkoituksesta, joka EI ole fossiilisen tekohengitys, vaan mahdollisimman nopea CO2 alasajo ts. negatiivinen emissio.
On jo kulunut argumentti että BECCS rooli on vain ja ainoastaan että hiiltä voidaan polttaa enemmän.
Ilmoita asiaton viesti
no luonto lämpenee nyt ja vedet nousee nyt 5–6 sentin vaudilla/ 100 vuootta. Näinhän luonto elää, muutokset tulee pikkuhiljaa. Ruokaa pitää tuottaa uudella tavalla. Nythän jo tuotetaan ruokaa led- valoila ilman aurinkoo. Jos lihaa tuotetaan vähemmän, niin voihan sitä kasviksia tuottaa enemmän. Jos kovin syö lihaa, taitaa telomeerit lyhentyä jaa geenit jää suojaamatta
Ilmoita asiaton viesti
Blogissa oli kaksi aihetta, jotka ovat erillisiä eli kasviruokaan siirtyminen ja bioenergiaan siirtyminen.
Kasvisruoan suosiminen lihansyönnin kustannuksella on mielestäni terveyden, kustannusten ja ympäristön kannalta edullisempi vaihtoehto kuin lihan syönti. Etu on ilmeisesti marginaalinen kuten Akkanen kommentissaan selvittää.
Sen sijaan bioenergiakysymys on aivan toisessa mittasuhteessa. Koska bioenergia ei tarkoita aurinko- eikä tuulienergiaa, niin se on lähinnä metsästä tulevaa energiaa. Vuoden 2017 tilastot osoittavat BP:n mukaan, että bioenergian osuus oli vain 1 % maailman kokonaisenergian kulutuksesta (tuuli- ja aurinkoenergia 3 %). Asian voi nähdä niin, että onpa siinä iso potentiaali, mutta realismia on, että siinä ei ole kovin paljon kasvuvaraa, jos se pitää metsistä saada.
Suomessa ja varsinkin Helsingissä, jossa on vihreän idéologian keskus, ajattelutapa on tämä (lainaus vanhasta kirjoituksetani):
Puunpoltto on pahempaa kuin kivihiilen poltto puunkorjuuta seuraavien ensimmäisten vuosikymmenien aikana. Tässä tulee näkyviin tämän ajattelun peruste: älä ajattele metsää kokonaisuutena, vaan ajattele yhtä puuta. Puun kaataminen ja sen poltto tuo ilmakehään paljon hiilidioksidia ja vie vuosikymmeniä sitoa sama määrä hiiltä yhtä suureen puuhun. Tässä tarkastellussa kaikki negatiiviset asiat tapahtuvat polttohetkellä ja pitemmän aikavälin hyötyjä ei diskontata kaatohetkeen; näin analyysi on vahvasti puolueellinen ja virheellinen.
Tarkasteluväliksi ei saisi ottaa puun luonnollista kiertoa.
Tästä johtopäätöksestä seuraa kaikkea kivaa. Nyt Helsingin kaupungin vihreiden pitää kääntää äkkiä takkinsa ja vaatia Heleniä jatkamaan hiilen polttoa. Muidenkin hiilenpolton kannalla kannattaa kertoa, että olen vihreän ajattelun kannalla, että puuta ei saa polttaa (sitä pitää halata). Mutta eihän vihreillä ole mitään todellista realismia aatteessaan, vaan hoiperrellaan edestakaisin. Jos Helen pakotettaisiin polttamaan jonain päivänä bioenergiaa eli haketta, niin todennäköisesti suurin osa tulisi hakkeena proomuilla Venäjän puoletta Itämeren pohjukasta. Siitä on jo valmiit suunnitelmat
Ilmoita asiaton viesti
Tässä hyvätasoinen tutkimus MIT:stä. Puunpoltto lisää CO2 päästöjä enemmän kuin kivhiililaudenvoima. Ks. diskussio, joka on musertava puunpolton kannalta.
Sterman JD et al. (2018) Does replacing coal with wood lower CO2 emissions? Dynamic lifecycle analysis of wood bioenergy. Environmental Research Letters; 13: 015007 http://iopscience.iop.org/article/10.1088/1748-932….
Ilmoita asiaton viesti
Luotan tässä asiassa vanhaan totuuteen, että kun metsää poltetaan tietty tonnimäärä, niin se kasvaa tietyssä ajassa samaan tonnimäärään. Tuo kasvu on napannut ilmakehästä hiilidioksidia saman määrän kuin poltettaessa syntyi. Muuten aineen häviämättömyyden laki ei pidä paikkaansa. Yksi tarkennus on kuitenkin paikallaan, että puusta jää keskimäärin 5 % ja boreaalisella alueella vielä enemmän hiiltä maaperään ja n.95 % poistuu ilmakehään. Siksi metsä on hiilinielu,vaikka se käytettäisiin hyväksi polttamalla tai antamalla lahota paikalleen, niin kuin luontoväki haluaisi.
Sen vuoksi bioenergiaa on pidetty hiilidioksidin suhteen neutraalina, jota se minunkin mielestä on. Nykyvihreiden näkymys on, että maapallo käristyy vuoteen 2050 tai 2100 mennessä ja siksi yhtään puuta ei saisi kaataa, jotta metsien hillinielu maksimoituisi. Miten tämä sopii bioenergia lisäykseen?? Kas siinä kysymys, jossa vihreiden logiikka menee täysyin solmuun.
Ilmoita asiaton viesti
En tiedä vihreistä, mutta olen jonkun verran perehtynyt eri energialähteiden kestävyydestä käytyyn debattiin. Enkä niistä tunnista mm. Ollilan ja Paunion kritiikkiä. Vähän tuntuu, että kritiikki menee ohi – ensin sanoma vääristetään ja sitten argumentoidaan sitä vastaan.
Mutta siis biomassa ei ole absoluuttisesti hyvä eikä huono. ’Hyvää’ bioenergiaa saadaan teollisuuden sivuvirroista, siis vaikkapa sahoilta ja sellutehtailta. ’Huono’ bioenergia taas on sellaista, jonka käyttö on uhka biodiversiteetille. Bioenergian kestävällä käytöllä on rajansa, kaiken energiantarpeen tyydyttäjäksi siitä ei ole. Uskoisin virheidenkin ymmärtävän nämä asiat.
Metsä on hiilinielu ensimmäiset 3-400 vuotta, meillä ne tavataan hakata 70-vuotiaina, joten kaiken hakkuun lopettaminen jonnekin 2400-luvulle asti olisi ilmastolle yksinomaan hyvä asia. Tällaista tosin kukaan ei ole edes ehdottanut.
Ilmoita asiaton viesti
Realismia on, että metsää ei tulla kasvattaman bioenergian tarpeisiin kuin pieniä määriä näillä näkymin. Kyse on aina teollisuuden sivuvirroista tai metsänhoidon tuloksina syntyneistä metsänhoitohakkuista. Senpä vuoksi bioenergian varaan ei voi laskea mitään kuten IPCC on nyt ehdottanut.
Suomalaisen metsätiedon mukaan suomalaiset havumetsät kääntyvät viimeistään 120 vuotiaina hiililähteiksi ja taloudellisessa mielessä paras hakkuuikä on parivuosikymmentä aikaisemmin.
Ilmoita asiaton viesti
”Vanhojen metsien uskottiin aiemmin olevan tasapainossa siten, että hiilivaraston koko ei muuttuisi. Toisinaan on myös oletettu, että vanhat metsät muuttuvat hiilen lähteiksi lisääntyneen myrskyistä ja hyönteisistä johtuneiden tuhojen takia. Uudempien tutkimustulosten perusteella vanhat metsät ovat kuitenkin hiilinieluja. Biomassan hiilivaraston kasvu jatkuu pitkään – kenties satoja vuosia – vaikkakin kasvunopeus heikkenee metsän ikääntyessä. Myös maaperän ja lahopuuston hiilivarastot näyttäisivät kasvavan metsän ikääntyessä.”
https://suomenluonto.fi/uutiset/viisi-myyttia-luon…
Ilmoita asiaton viesti
Niin ja koko nieluhössötys lienee turhaa, koska kait biosfäärin hiilestä 99,9% on merissä??
Ilmoita asiaton viesti
En luonnehtisi asiaa hössötykseksi tai turhaksi. Maanpäällisiin hiilinieluihin ja -varastoihin voimme vaikuttaa, merien nieluihin emme. Tai onhan merten rautalannoitusta ehdotettu, mutta lienee aika äärimmäinen keino, jos edes toteutuskelpoinen.
Arvostelemasi Taalas kyllä sanoi, että olennaisin asia on fossiilisista luopuminen.
Ilmoita asiaton viesti
Joo mutta se on vain truismi, koska mitään dekarbonisaatiota ei tulla koskaan toteuttamaan puheista huolimatta.
https://www.thegwpf.com/forget-the-climate-hysteri…
Ilmoita asiaton viesti
Linkitit sitten fossiilienergiayhtiöiden propagandaan.
Uusituviin perustuva energiajärjestelmä on täysin toteutuskelpoinen.
https://www.lut.fi/web/en/news/-/asset_publisher/l…
Ilmoita asiaton viesti
Noi LUT:n veikot on ihan kuutamolla, mutta heillä on hyvät suhteen VALE:en, joka YLEhtelee heidän puolestaan. Eli kun tarpeeksi usein kerrotaan valeuutinen, ihmiset alkavat siihen uskoa. Tässä fyysikon arvio näistä LUTuisten veikkojen ajatusten epäonnesta huolimatta sadoista miljardeista tuhlatuista euroista.
https://www.physi.uni-heidelberg.de/energiewende/b…
Ilmoita asiaton viesti
Tuo kuutamojuttu nyt jää sinulta toteen näyttämättä, saksan kielen taitoni ei riitä tuon mielipidekirjoituksen (!) ymmärtämiseen. Pari kommenttia silti:
– LUT puhuu tulevaisuuden, ei menneisyyden energiajärjestelmistä
– Primäärienergiavertailuissa on lämpöarvoja, uusituvat tuottavat suoraan sähköä
– Saksan CO2-päästöt eivät ole ennallaan sen takia että on rakennettu uusiutuvia, vaan sen takia että hiilen polttamista on jatkettu kuten ennenkin. Paikalliset ’perussaksalaiset’ lobbaavat voimakkaasti työpaikkojen puolesta ja päästöoikeuksien hinnat ovat olleet pohjalla. Samalla Saksa on muuttunut sähkön nettotuojasta sen viejäksi.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä tätä punavihreistön hyvis Kiinan toimintaa kivihiilirintamalla. Ovat rakentaneet 1800 km pitkän megarautatien kivihiilikuljetuksia varten samalla, kun täällä hörhöillään ja leikitään kantaverkon vakauden kanssa.
”The 1,837-km railway will carry 200 million tonnes of coal annually from N China’s Inner Mongolia to E China’s Jiangxi.”
https://twitter.com/PDChina/status/115376421917685…
Ilmoita asiaton viesti
Sitten hän puolusti aurinkoa ja tuulta, mikä on dynamiittityhmää. https://www.thegwpf.com/if-you-want-renewable-ener…
Ilmoita asiaton viesti
Watts-up with that kotisivulla oli pitkä keskustelu tästä ja lopputulema Kalifornian osavaltion teettämässä yli vuosikymmenen jatkuneessa keskustelussa päätyi arvioon että nielu ei toimi, kun puut lahoavat pystyyn ja syttyvät villisti palamaan. En ole ekspertti tässä.
https://wattsupwiththat.com/2019/05/17/californias…
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos hyvistä tietolähteistä ja sinnikkyydestäsi asiain oikean laidan selvittämisessä. Terveisin Vesa Tanskanen
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos itsellesi Vesa.
Ilmoita asiaton viesti
”Puuta” on monia erilaisia, esim. eukalyptus Uruguayn sellutehdasta varten kasvaa eri tahtiin ja siis tuottaa fotosynteesiä kuin pohjoismainen havupuu. Skenaarioita eri puun osien ja lajien hiilineutraaliuudelle on esittänyt mm. SYKE ja niissäkin on suuria epävarmuuksia jotka tutkijat myöntävät.
Samoin puun konversiotekniikoissa energiatuotteiksi on eroja – bioenergian vastustajat kun näyttävät ottavan ne pahimmat skenaariot ja monesti väärin lähtöoletuksin tai epärealistisin kontekstein. Tahattomasti tai tahallaan.
http://jukka-konttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/26…
Ilmoita asiaton viesti
Bioenergia on hölmöyden huipentuma, jos sitä maailmanlaajuisesti IPCC:n lailla edistetään. Suomessa sillä on sijansa, mutta järkevämpää olisi puun sijasta polttaa turvetta kitukasvuisilta ojiteltuilta soilta. https://e360.yale.edu/features/carbon-loophole-why…
Ilmoita asiaton viesti
Ennen lapsia peloteltiin Jöröjukalla, mutta onneksi on nyt ilmastonmuutos.
Ilmoita asiaton viesti
Juurikin näin.
Ilmoita asiaton viesti
https://www.thegwpf.com/julia-hartley-brewer-dont-…
Ilmoita asiaton viesti