Avoin kirje Helsingin yliopiston rehtorille – Evoluutiobiologi Tuomas Aivelo ei ole korona-asiantuntija

Arvoisa Helsingin yliopiston rehtori Sari Lindblom,

olen järkyttynyt Helsingin yliopiston yleisen epidemiologian dosenttina ja pitkänlinjan tartunnan torjujana ja virusrokotusasiantuntijana, että Helsingin yliopiston tutkijatohtori Tuomas Aivelo on pandemian alusta lähtien antanut yliopiston logolla varustettuja jyrkästi viranomaistoimintaa arvostelevia pelottavia arvioita koronapandemiasta lähes keskeytyksettä julkisessa sanassa. Tänä aamuna hän teki alarmistisen arvion MTV3:n uutisille omikron variantin Oslossa aiheuttamasta tautiryppäästä.

Tuomas Aivelolla ei ole koulutusta tai tutkimuksellisia ansioita, jotka tekisivät hänestä asiantuntijan koronapandemiaan liittyen.

Lähetän tästä kirjeestä kopion Helsingin yliopiston kanslerille fysiikan dosentille Kaarle Hämerille sekä Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan dekaanille neurologian professori Anne Remekselle. Yliopistolain mukaan kanslerin tehtävät määritellään:

”Helsingin yliopiston kanslerin tehtävänä on yliopistolain mukaan edistää tieteitä ja yliopiston yhteiskunnallista vuorovaikutusta sekä valvoa yliopiston yleistä etua ja toimintaa. Kanslerilla on oikeus olla läsnä ja käyttää puhevaltaa valtioneuvostossa, kun se käsittelee Helsingin yliopistoa koskevia asioita.”

Tuomas Aivelon antamat lukuisat koronapandemialausunnot pilaavat nyt Helsingin yliopiston mainetta objektiivisen tiedon tyyssijana. Helsingin yliopiston maine ja asema instituutiona riippuu täysin siellä tuotetun ja sieltä viestitetyn tiedon oikeellisuudesta ja asiallisuudesta. Valtioneuvostossa tehtäviin koronapandemian torjuntatoimiin vaikuttaa voimakkaasti julkisen sanan puolelta tuleva paine. Tuomas Aivelo on vakava mainehaitta Helsingin yliopistolle.

Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan dekaanin on syytä olla tietoinen, minkälaisia asiantuntijoiden medianäkyvyyttä Helsingin yliopisto edistää pandemian torjunnassa rokotteiden, lääkekehityksen ja lääketieteen sekä biolääketieteen nimikkeiden alla.

Helsingin yliopisto on tietoisesti edistänyt Tuomas Aivelon medianäkyvyyttä – Miksi?

Helsingin yliopiston ”ajankohtaista medialla sivustolta” alasivulla ”etsi asiantuntijoita” alasivun ”koronavirustilanteen asiantuntijoita” sivu alkaa ingressillä:

”Tältä sivulta löydät tutkijoita, jotka ovat asiantuntijoita COVID-19-koronavirukseen liittyvissä teemoissa.”

Alaotsikon ” Rokotteet, lääkekehitys ja lääketiede” alaotsakkeen Biolääketiede alta löytyy Tuomas Aivelo ja hänen osaamisprofiili, jossa mainitaan zoonoottiset taudit.

Tuomas Aivelo on koulutukseltaan biologi ja hän on vuonna 2015 väitellyt nisäkkäiden loisten pitkittäisseurannasta. Hänellä ei siis ole lääketieteellistä koulutusta tai paraprofessiokoulutusta, jonka kautta hänellä olisi ymmärrystä tartunnantorjuntaan, rokotteisiin, lääkekehitykseen, epidemiologiaan tai virologiaan liittyvissä kysymyksissä. Hänellä on kaksi vertaisarvioitua tutkimusta, joilla on etäinen/löyhä yhteys zoonoottisiin tauteihin ja niiden torjuntaan (liite 1). Muutoin hänen tieteellisellä tuotannolla ei ole mitään tekemistä sen enempää biolääketieteen kuin lainkaan rokotteiden, lääkekehityksen tai lääketieteen kanssa.

Tuomas Aivelolla on seitsemän vertaisarvioitua tutkimusta listattuna Pubmed’ssä (maailman biolääketieteellinen kirjallisuus, joka listaa myös laajalti myös yleistä luonnontieteellistä kirjallisuutta kokoelmiinsa; tietovarannossa on yhteensä 33 miljoonaa kirjallista viitettä), mutta omassa Helsingin yliopiston internetsivulla julkaistussa CV:ssään hän antaa ymmärtää olevansa senioritutkija (liite 2) 41:llä julkaisullaan.

Yleisölle tiedoksi, että lääketieteessä senioriteettiä mittaavan dosentuurin saa, jos on julkaissut kolmen väitöskirjan arvoisesti vertaisarvioituja tieteellisiä tutkimuksia eli noin 15 julkaisua. Tuomas Aivelo ei ole lähelläkään senioriteettia tutkijana edes omalla alalla, johon kuuluuvat mm. Kallion viemärirottien loiset.

Olen seurannut syvän hämmennyksen vallassa Tuomas Aivelon alarmismiin keskittyvää mediavalloitusta, joka on siis jatkunut koko pandemian ajan nyt omikroniin myötä jälleen kiihtyen. Hän jaellut neuvoja todella laidasta laitaan. Pandemian rauhoituttua kesällä 2020 hän jakeli suomalaisille neuvoja jopa siitä, kuinka saunotaan kesämökeillä pandemian aikana. Jo tuolloin tarkastin hänen olemattomat tieteelliset ansiot Pubmed’stä pandemian arviointiin liittyen.

Jatkoin ihmettelyä koko vuoden ja elokuussa julkaisin tämän erittäin suositun blogin ”Nyt jäitä hattuun deltan kanssa kansalaiset, terveydenhuollon ammattilaiset ja toimittajat” elokuun alussa, kun delta-hysteria oli saamassa yliotteen Suomessa https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mikkopaunio/nyt-jaita-hattuun-deltan-kanssa-kansalaiset-terveydenhuollon-ammattilaiset-ja-toimittajat/ Uuden Suomen Puheenvuorossa. Siinä totesin:

”Nyt ei-ammattilaiset aivelot ja uivelot surutta antavat arvioitaan rokotusstrategiasta päivälehdissä asiassa, josta he eivät ymmärrä mitään.”

Aivelo pysyi hetken poissa parrasvaloista blogini jälkeen, mutta nyt siis olen saanut hänet ei-toivotuksiksi vieraakseni olohuoneeseen lähes joka päivä.

Rupesin ihmettelemään taas asiaa ja rupattelin asiasta erään ystäväni kanssa. Hän oli huomannut Helsingin yliopiston virallisen sivuston, jossa Tuomas Aivelon medianäkyvyyttä koronapandemian asiantuntijana edistetään. En ole ollut ennen tätä viikkoa tietoinen siitä, että Helsingin yliopisto on virallisesti edistänyt – toivon mukaan ymmärtämättömyydestä johtuen – Tuomas Áivelon pandemian hallintaan liittyvää alarmismia ja hänen näkyvyyttä mediassa? Toivon hartaasti, että taustalla ei ole muita syitä kuin ymmärtämättömyys?

Minulle on ihan ok, että Tuomas Aivelo esiintyy julkisuudessa miten lystää, mutta itse en tuolla koulutuksella ja tutkimusnäytöllä jakelisi ainoatakaan lausuntoa koronapandemiasta.

Arvoisa Helsingin yliopiston rehtori Sari Lindblom minulle ei ole ok, että oma yliopistoni, jossa minulla on yleisen epidemiologian dosentuuri edistää sellaisen tutkijan julkista näkyvyyttä, jolla ei ole ymmärrystä ja itsekritiikkiä olla esiintymättä asiassa, jossa hänellä ei ole tarvittavaa tieteellistä näkemystä. Pyydän ystävällisesti, että Helsingin yliopisto poistaa Tuomas Aivelon tältä sivustoltaan: https://www.helsinki.fi/fi/ajankohtaista/medialle/etsi-asiantuntija/koronavirustilanteen-asiantuntijoita?fbclid=IwAR2Ed-yJFTJYpRsI9pOQNQO36Y9frElbEturcoN6oyFDlnalBsV1PjrBib4

Bloombergilla tänään mm. tämmöinen kommentti:

“Omicron seems to be moving at a faster speed than Delta, but at the same time what seems to be happening is that our hospitalization rate is somewhat more muted,” said Shabir Madhi, a vaccinologist at the University of the Witwatersrand. “I’m optimistic that in this resurgence, while the total number of cases will probably be greater, hospitalizations and deaths will be lower.”

Otetaan edelleen rauhallisesti.

 

Yst terv,

Mikko Paunio, Lääk tri (Hgin yliopisto), Yleisen epidemiologian dosentti (Hgin yliopisto), terveydenhuollon erikoislääkäri (Hgin yliopisto) WHO:n kansanterveyden ns. Pitkä kurssi Brysselin Vapaassa yliopistossa (1990) ja Epidemiologian maisteri (Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health)

Liite 1.

 Pubmed:n listaamat vertaisarvioidut tutkimukset, joissa Tuomas Aivelo on yhtenä tekijänä:

 

 1. Opportunities and challenges in metabarcoding approaches for helminth community identification in wild mammals. Aivelo T, Medlar A. Parasitology. 2018 Apr;145(5):608-621. doi: 10.1017/S0031182017000610. Epub 2017 May 23. PMID: 28534454 Review.

 

 1. Parasite-microbiota interactions potentially affect intestinal communities in wild mammals. Aivelo T, Norberg A. J Anim Ecol. 2018 Mar;87(2):438-447. doi: 10.1111/1365-2656.12708. Epub 2017 Jul 3. PMID: 28555881

 

 1. Séance: reference-based phylogenetic analysis for 18S rRNA studies. Medlar A, Aivelo T, Löytynoja A. BMC Evol Biol. 2014 Nov 30;14:235. doi: 10.1186/s12862-014-0235-7. PMID: 25433763 Free PMC article.

 

 1. Bacterial microbiota composition of Ixodes ricinus ticks: the role of environmental variation, tick characteristics and microbial interactions. Aivelo T, Norberg A, Tschirren B. PeerJ. 2019 Dec 19;7:e8217. doi: 10.7717/peerj.8217. eCollection 2019. PMID: 31875152 Free PMC article. (löyhä yhteys ihmisten zoonoottisiin tauteihin ja niiden torjuntaan)

 

 1. Population- and Individual-Level Dynamics of the Intestinal Microbiota of a Small Primate. Aivelo T, Laakkonen J, Jernvall J. Appl Environ Microbiol. 2016 May 31;82(12):3537-3545. doi: 10.1128/AEM.00559-16. Print 2016 Jun 15. PMID: 27060114 Free PMC article.

 

 1. Tracking year-to-year changes in intestinal nematode communities of rufous mouse lemurs (Microcebus rufus). Aivelo T, Medlar A, Löytynoja A, Laakkonen J, Jernvall J. Parasitology. 2015 Jul;142(8):1095-107. doi: 10.1017/S0031182015000438. Epub 2015 Apr 20. PMID: 25892063

 

 1. Elevational Changes in Bacterial Microbiota Structure and Diversity in an Arthropod-Disease Vector. Aivelo T, Lemoine M, Tschirren B. Microb Ecol. 2021 Oct 2. doi: 10.1007/s00248-021-01879-5. Online ahead of print. PMID: 34599659 (löyhä yhteys ihmisten zoonoottisiin tauteihin ja niiden torjuntaan)

 

 

Liite 2

 

Tuomas Aivelon itse luetteloimat tutkimusjulkaisut Helsingin yliopiston sivulla

 1. Elevational Changes in Bacterial Microbiota Structure and Diversity in an Arthropod-Disease VectorAivelo, T., Lemoine, M. & Tschirren, B., 2 Oct 2021, (E-pub ahead of print) In: Microbial Ecology. 11 p.Research output: Contribution to journal › Article › Scientific › peer-review

 

 1. Evolution Education Questionnaire on Acceptance and Knowledge (EEQ) – Standardised and ready-to-use protocols to measure acceptance of evolution and knowledge about evolution in an international contextBeniermann, A., Kuschmierz, P., Pinxten, R., Aivelo, T., Bohlin, G., Brennecke, J. S., Cebesoy, U. B., Cvetković, D., Đorđević, M., Dvořáková, R. M., Futo, M., Geamana, N., Korfiatis, K., Lendvai, A., Mogias, A., Paolucci, S., Petersson, M., Pietrzak, B., Porozovs, J., Realdon, G. & 8 others, Savković, U., Sofonea, M., Šorgo, A., Stermin, A. N., Torkar, G., Uitto, A., Vázquez Ben, L. & Graf, D., 22 Feb 2021, COST: European cooperation in science & technology. 22 p. Research output: Book/Report › Commissioned report › Professional

 

 1. Factors explaining students’ attitudes towards learning genetics and belief in genetic determinismAivelo, T. & Uitto, A., 2021, In: International Journal of Science Education. 43, 9, p. 1408-1425 18 p.Research output: Contribution to journal › Article › Scientific › peer-review

 

 1. Pandemian torjunnan toinen erä: Eroon koronasta -tutkijaryhmän muistioHotulainen, P., Lappalainen, T., Ripatti, A., Aivelo, T., Laine, L., Ollila, H. M., Heino, M. TJ., Brand, T., Myllärniemi, M., Lehtonen, L., Saramäki, J., Ranki, A., Poutvaara, P., Koskela, J., Kannala, J. & Taipale, J., 4 Aug 2020, 47 p. Eroon koronasta -työryhmä.Research output: Other contribution

 

 1. Bacterial microbiota composition of a common ectoparasite of cavity‐breeding birds, the Hen Flea Ceratophyllus gallinaeAivelo, T. & Tschirren, B., Jul 2020, In: Ibis. 162, 3, p. 1088-1092 5 p.Research output: Contribution to journal › Article › Scientific › peer-review

 

 1. Combining formal education and citizen science: A case study on students’ perceptions of learning and interest in an urban rat projectAivelo, T. & Huovelin, S., 3 Mar 2020, In: Environmental Education Research. 26, 3, p. 324-340 17 p.Research output: Contribution to journal › Article › Scientific › peer-review

 

 1. Luonnon monimuotoisuus ja tartuntatauditAivelo, T., 27 Feb 2020, Elämän verkko: Luonnon monimuotoisuutta edistämässä. Mattila, H. (ed.). Helsinki: Gaudeamus, Vol. 2020. p. 230-232 2 p.Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceeding › Chapter › Scientific › peer-review

 

 1. Bacterial microbiota composition of Ixodes ricinus ticks: the role of environmental variation, tick characteristics and microbial interactionsAivelo, T., Norberg, A. & Tschirren, B., 19 Dec 2019, In: PeerJ. 7Research output: Contribution to journal › Article › Scientific › peer-review

 

 1. TUTTU MaaAivelo, T., 14 Dec 2019, TUTTU-hanke. TUTkimuksellinen ja Toiminnallinen Ulkonaoppiminen. Sara, L. & Helena, Å. (eds.). Helsingin yliopisto, Bio- ja ympäristötieteellinen tiedekuntaResearch output: Chapter in Book/Report/Conference proceeding › Chapter › Professional

 

 1. Mitä kertoa tutkimushankkeesta, joka on vasta alussa?Aivelo, T., 6 Nov 2019Research output: Other contribution

 

 1. Teachers’ choice of content and consideration of controversial and sensitive issues in teaching of secondary school geneticsAivelo, T. & Uitto, A., 2019, In: International Journal of Science Education. 41, 18, p. 2716-2735 20 p.Research output: Contribution to journal › Article › Scientific › peer-review

 

 1. Parasite–microbiota interactions potentially affect intestinal communities in wild mammals. Aivelo, T. J. E. & Norberg, A. M. I., Mar 2018, In: Journal of Animal Ecology. 87, 2, p. 438-447 10 p.Research output: Contribution to journal › Article › Scientific › peer-review

 

 1. Metabarcoding gastrointestinal nematodes in sympatric endemic and non-endemic species in Ranomafana National Park, MadagascarAivelo, T. J. E., Medlar, A. J., Löytynoja, A. P., Laakkonen, J. T. & Jernvall, J. T., Feb 2018, In: International Journal of Primatology. 39, 1, p. 49–64 16 p.Research output: Contribution to journal › Article › Scientific › peer-review

 

 1. Exploring non-invasive sampling of parasites by metabarcoding gastrointestinal nematodes in Madagascar frog speciesAivelo, T. J. E., Harris, K., Cadle, J. E. & Wright, P. C., 2018, In: Basic & applied herpetology. 32, p. 29-40 12 p.Research output: Contribution to journal › Article › Scientific › peer-review

 

 1. Loputtomat loisetAivelo, T. J. E., 2018, Helsinki: Like. 340 p.Research output: Book/Report › Book › General public

 

 1. Symbioosi 6: Biologian kertausAivelo, T. J. E., Järvinen, L., Mutanen, J., Mäki, O-P., Tarkiainen, K. & Veistola, S., 2017, eOppi.Research output: Book/Report › Book › Professional

 

 1. Symbioosi 5: Biologian sovellukset (BI5)Aivelo, T. J. E., Mutanen, J. & Rostila, A. M., 2017, eOppi.Research output: Book/Report › Book › Professional

 

 1. Population- and individual-level dynamics of the intestinal microbiota of a small primateAivelo, T. J. E., Laakkonen, J. T. & Jernvall, J. T., Jun 2016, In: Applied and Environmental Microbiology. 82, 12, p. 3537-3545 9 p.Research output: Contribution to journal › Article › Scientific › peer-review

 

 1. Digital gaming for evolutionary biology learning: The case study of parasite race, an augmented reality location-based gameAivelo, T. & Uitto, A., 2016, In: LUMAT: International Journal on Math, Science and Technology Education. 4, 1, p. 1-25 25 p.Research output: Contribution to journal › Article › Scientific › peer-review

 

 1. Symbioosi 1: Elämä ja evoluutio (BI1)Aivelo, T. J. E., Mutanen, J. & Tarkiainen, K., 2016, eOppi.Research output: Book/Report › Book › Professional

 

 1. Symbioosi 4: Ihmisen biologia (BI4)Aivelo, T. J. E., Järvinen, L., Kaarisalo, M. & Tarkiainen, K., 2016, eOppi.Research output: Book/Report › Book › Professional

 

 1. Longitudinal Monitoring of Parasites in Individual Wild PrimatesAivelo, T. J. E., Nov 2015, Helsinki: Helsingin yliopisto. 112 p.Research output: Thesis › Doctoral Thesis

 

 1. Comparison of parasitic infections and body condition in rufous mouse lemurs (Microcebus rufus) at Ranomafana National Park, southeast MadagascarRafalinirina, H. A., Aivelo, T. J. E., Chapple Wright, P. & Randrianasy, J., 2015, In: Madagascar conservation & development . 10, 2, p. 60-66Research output: Contribution to journal › Article › Scientific › peer-review

 

 1. Tracking year-to-year changes in intestinal nematode communities of rufous mouse lemurs (Microcebus rufus)Aivelo, T., Medlar, A., Löytynoja, A., Laakkonen, J. & Jernvall, J., 2015, In: Parasitology. 142, 8, p. 1095-1107 13 p.Research output: Contribution to journal › Article › Scientific › peer-review

 

 1. Genetic determinism in the Finnish upper secondary school biology textbooksAivelo, T. J. E. & Uitto, A. E., 2015, In: NorDina : Nordisk tidsskrift i naturfagdidaktikk. 11, 2, p. 139-152Research output: Contribution to journal › Article › Scientific › peer-review

 

 1. Geenimallit lukion oppikirjoissa ja lukiolaisten käsityksiä geenien toiminnastaAivelo, T. & Uitto, A., 2014, In: Natura. 51, 2, p. 31-35 5 p.Research output: Contribution to journal › Article › Scientific › peer-review

 

 1. Symbioosi 4: Ihmisen biologia. Aivelo, T., Kaarisalo, M., Mattila, L. & Tarkiainen, K., 2014, eOppi. 432 p.Research output: Book/Report › Book › Professional

 

 1. Seance: reference-based phylogenetic analysis for 18S rRNA studiesMedlar, A., Aivelo, T. & Löytynoja, A., 2014, In: BMC Evolutionary Biology. 14, 9 p., 235.Research output: Contribution to journal › Article › Scientific › peer-review

 

 1. Symbioosi 5: BioteknologiaAivelo, T., Mutanen, J. & Rostila, A., 2014, eOppi. 362 p.Research output: Book/Report › Book › Professional

 

 1. Kukapa guineamatoa kaipaisi?Aivelo, T., 15 Nov 2013, In: Suomen luonto. 2013, 9, p. 12-13Research output: Contribution to journal › Article › General public

 

 1. Saimaannorpan perimä selvitetäänAivelo, T., 11 Oct 2013, In: Suomen luonto. 2013, 8, p. 8Research output: Contribution to journal › Article › General public

 

 1. Genetiikan opetus suomalaisessa lukiossa: Oppikirjat ja lukiolaisten käsitykset geenien toiminnastaAivelo, T., Oct 2013, 62 p.Research output: Thesis › Master’s thesis

 

 1. Primates going to rack and ruinAivelo, T., 2012, In: Helsinki University Bulletin. 2012, 3Research output: Contribution to journal › Article › General public

 

 1. Tarinoita ItämerestäTranslated title of the contribution: Stories from the Baltic SeaAivelo, T., Silfverberg, O., Velin, V., Wierink, M., Kurki, V. & Parkkamäki, J., 7 May 2011Research output: Non-textual form › Exhibition › Art in coproduction › peer-review

 

 1. Kuningatar ja yhden illan prinssitAivelo, T., 2011, In: Suomen luonto. 2011, 5, p. 9 1 p.Research output: Contribution to journal › Article › General public

 

 1. European first-year university students accept evolution but lack substantial knowledge about it: a standardized European cross-country assessmentKuschmierz, P., Beniermann, A., Bergmann, A., Pinxten, R., Aivelo, T., Uitto, A., EuroScitizen WG1 & Graf, D., 30 Nov 2010, In: Evolution. 14Research output: Contribution to journal › Article › Scientific › peer-review

 

 1. Forest bioenergy and biodiversity in the EU: The threats, the possibilities and the challengesAivelo, T., 29 Oct 2010, 52 p.Research output: Book/Report › Commissioned report › Professional

 

 1. Mitalitoivomme olympialaisissa: Viikin Biokeskuksessa valmennetaan lukiolaisia yhteen kesän kovista koitoksistaAivelo, T., 18 Jun 2010, In: Yliopisto : Helsingin yliopiston tiedelehti. 2010, 6, p. 39 1 p. Research output: Contribution to journal › Article › General public

 

 1. Katseita holvikolmioihinAivelo, T., 2010, In: Niin & näin : filosofinen aikakauslehti. 1, p. 60-61 2 p.Research output: Contribution to journal › Article › Professional

 

 1. Loviniskamuurahaisen immuunipuolustuksen käynnistyminenAivelo, T., 2009, 48 p.Research output: Thesis › Master’s thesis

 

 1. Madagaskar – ihme maaAivelo, T., Kankaanpää, T. & Jäättelä, L., 2009, In: Yliopisto : Helsingin yliopiston tiedelehti. 57, 2, p. 16-21 6 p.Research output: Contribution to journal › Article › General public
MikkoPaunio
Perussuomalaiset Helsinki

Kirjoittaja on (s. 1961) Helsingin yliopistosta valmistunut terveydenhuollon erikoislääkäri, joka on työskennellyt seuraavien instituutioiden palveluksessa: Helsingin yliopisto, Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, sosiaali- ja terveysministeriö, Euroopan Unionin komissio ja Maailmanpankki. Kirjoittalla on Helsingin yliopiston yleisen epidemiologian dosentuuri. Hän on saanut jatkokoulutusta Maailman terveysjärjestön ns. pitkällä kurssilla Brysselin vapaassa yliopistossa ja hänellä on ylempi korkeakoulututkinto (epidemiologia) Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health instituutiosta. Kirjoittajalla on julkaisuja merkittävimmissä kansainvälisissä lääketieteellisissä julkaisusarjoissa ja yhteensä vertaisarvioituja julkaistuja artikkeleita hänellä on 40 (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=paunio+m). Kirjoittajan tärkein tieteellinen havainto johti lopulta Maailman Terveysjärjestön maailmanlaajuiseen tuhkarokkorokotusstrategian muutokseen. https://www.duodecimlehti.fi/lehti/2017/3/duo13540 Pelkästään 2000-luvulla on tuhkarokkorokotus pelastanut noin 20 miljoonaa lasta elämälle.
Kirjoittaja toimi valtioneuvoston asettaman Säteilyturvaneuvottelukunnan puheenjohtajana vuosina 2009-2018. Kirjoittaja on toiminut vuodesta 2016 lähtien Valtakunnallisen Maanpuolustuskurssin sekä luennoitsijana että ns. pääopettajana (STM) syksyyn 2021 asti.

Hän on kirjoittanut kolme kirjaa: Vihreä Valhe (Weilin & Göös 1991), Vihreä Valhe - Valheen sysimustat juuret, salakavalat lonkerot ja murheelliset seuraukset (Auditorium 2015) ja Hourulan väen ilmastovallankumous (Omakustanne 2019). Kirjoittaja valittiin 20.3.2018 tieteelliseksi ja policy neuvonantajaksi American Council on Science and Health järjestöön. Järjestön on aikoinaan perustanut Norman Borlaug ja Elizabeth Wheelan. Se on teollisuutta ja hyvinvointia puolustava tieteellinen järjestö. Kirjoittajalta julkaistu useita raportteja Ison Britannian pitkäaikaisimman valtionvarainministerin Nigel Lawsonin perustamalla The Global Warming Policy Foundation sivustolla (https://www.thegwpf.org/?s=paunio). Kirjoittajalta on julkaistu merkittävillä brittiläisillä ja pohjoisamerkikkalaisilla keskusteluareenoilla useita puheenvuoroja (https://muckrack.com/mikko-paunio/articles) pääasiassa ympäristö- ja kehityspolitiikkaan liittyen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu