Bari Weiss erosi NYT:n mielipidetoimituksesta mielipidevainon vuoksi

Nyt pääsee suuri yleisö, kurkistamaan punavihreän kolkon antidemokraattisen toimitusmaailman ja toimintakulttuuriin sisään, kun Bari Weiss niminen kolumnisti julkaisi erokirjeensä The New York Timesin (NYT) johdolle. https://www.bariweiss.com/resignation-letter

Kolme vuotta sitten NYT lehti palkkasi tämän Bari Weiss’n keskustaoikeistolaisen toimittajan tasapainottamaan lehden linjaa, jotta lehden lukijakunta monipuolistuisi.

Mitä ilmeisimmin rapakon toisella puolella NYT:illä on sama ongelma kuin HS:lla: Lukijakato. HS ei liene yrittänyt vastaavaa temppua kuin NYT palkatessaan Weissin. Tosin en tiedä, koska en ole enää 15 vuoteen tilannut HS:a.

Bari Weiss otti ohjenuorakseen heimoistumisen eli identiteettipolitiikan vastustamisen, koska se johtaa hänen mukaan vastakkainasetteluun ja eduistaan taistelevien identiteettien pirstaloimaan yhteiskuntaan.

Bari Weiss joutui lyhyessä ajassa raukkamaisen joukkoajojahdin uhriksi lehden toimituksessa. Kollegat lähettivät hänelle sähköposteja, joissa häntä haukuttiin ”rasistiksi ja natsiksi”  tai muistuttivat, että ”taas kirjoitat juutalaisista”. Lehdellä oli sisäinen Slack keskusteluareena, jossa häntä haukuttiin samalla tavalla.

Bari Weissin ero NYT:ista aiheuttaa nyt isoja otsikoita USA:ssa.

Kollegoiden ja esimiesten yksityisviesteissä Bari Weissille avoimesti valitettiin NYT:iin pesiytynyttä antikommunistista hysteriaa lietsonutta McCarthyismiä muistuttavaa ilmapiiriä.

Pomot kyllä puolustivat Weissia – samoin monet kollegat – yksityisesti, mutta Slack’ssä ei puolustajia ollut. Pomoja pelotti puolustaa häntä, koska twitter-roskajoukko oli ottanut ylipäätoimituksen roolin NYT:ssä Weissin mukaan.

Tämän Twitter roskajoukon vaatimuksesta esimerkiksi Tom Cotton nimisen toimittajan matkakertomus Jaffasta sai kainalojutun, jossa esitettiin asiaan kuuluvat anti-Israel-muistutukset. Kun Cheryl Strayed niminen toimittaja teki Alice Walker nimisestä antisemiitistä ja liskoilluminaattiuskovaisesta, mitään kainalojuttua ei tehty.

Journalismin johtotähdeksi Bari Weissin mukaan on otettu uusi konsensus ehkäpä juuri NYT:ssä erityisesti: Totuus ei synny kollektiivisen etsintäprosessin myötä, vaan se on olemassa ennakolta muutamien valaistuneiden omaksumassa ortodoksiassa, ja toimittajien velvollisuus on informoida tästä ortodoksiasta meitä kaikkia.

Bari Weiss kirjaa kolme sääntöä, jotka nyt ohjaavat toimittajan työtä NYT:issa:

1) Kirjoitat omalla vastuullasi,

2) Älä koskaan tilaa juttua, joka menee vallitsevaa narratiivia vastaan, ja

3) Älä koskaan luota julkaisijan tai päätoimittajan kehotukseen  kirjoittaa vallitsevaa narratiivia vastaan. Omistajat lopulta piiloutuvat Twitter-roskajoukon taakse ja päätoimittajat joutuvat erotetuiksi tai siirretyiksi muihin tehtäviin ja jäät sitten lopulta yksin.

Bari Weiss viittaa erokirjeensä lopussa Adolph Ochs nimiseen kuuluisaan NYT:in toimittajaan, joka linjasi journalismista vuonna 1896:

”Kun NYT:iin kirjoitetut kolumnit julkaistaan tälle kaikille tärkeille yhteiskunnallisille kysymyksille tarkoitetulle foorumille, se kutsuu  kutsuu kaikkia osapuolia mukaan järkiperäiseen keskusteluun.”

Näiden periaatteiden puolustajia tarvitaan nyt Bari Weissin mukaan.

En voi välttyä ajatukselta, että Yleisradiosta poislähteneiden toimittajien ero-/erottamisprosesseissa on viime kädessä kyse juuri näistä samoista asioista kuin Bari Weissinkin kohdalla.

 

MikkoPaunio
Perussuomalaiset Helsinki

Kirjoittaja on (s. 1961) Helsingin yliopistosta valmistunut terveydenhuollon erikoislääkäri, joka on työskennellyt seuraavien instituutioiden palveluksessa: Helsingin yliopisto, Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, sosiaali- ja terveysministeriö, Euroopan Unionin komissio ja Maailmanpankki. Kirjoittalla on Helsingin yliopiston yleisen epidemiologian dosentuuri. Hän on saanut jatkokoulutusta Maailman terveysjärjestön ns. pitkällä kurssilla Brysselin vapaassa yliopistossa ja hänellä on ylempi korkeakoulututkinto (epidemiologia) Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health instituutiosta. Kirjoittajalla on julkaisuja merkittävimmissä kansainvälisissä lääketieteellisissä julkaisusarjoissa ja yhteensä vertaisarvioituja julkaistuja artikkeleita hänellä on 40 (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=paunio+m). Kirjoittajan tärkein tieteellinen havainto johti lopulta Maailman Terveysjärjestön maailmanlaajuiseen tuhkarokkorokotusstrategian muutokseen. https://www.duodecimlehti.fi/lehti/2017/3/duo13540 Pelkästään 2000-luvulla on tuhkarokkorokotus pelastanut noin 20 miljoonaa lasta elämälle.
Kirjoittaja toimi valtioneuvoston asettaman Säteilyturvaneuvottelukunnan puheenjohtajana vuosina 2009-2018. Kirjoittaja on toiminut vuodesta 2016 lähtien Valtakunnallisen Maanpuolustuskurssin sekä luennoitsijana että ns. pääopettajana (STM) syksyyn 2021 asti.

Hän on kirjoittanut kolme kirjaa: Vihreä Valhe (Weilin & Göös 1991), Vihreä Valhe - Valheen sysimustat juuret, salakavalat lonkerot ja murheelliset seuraukset (Auditorium 2015) ja Hourulan väen ilmastovallankumous (Omakustanne 2019). Kirjoittaja valittiin 20.3.2018 tieteelliseksi ja policy neuvonantajaksi American Council on Science and Health järjestöön. Järjestön on aikoinaan perustanut Norman Borlaug ja Elizabeth Wheelan. Se on teollisuutta ja hyvinvointia puolustava tieteellinen järjestö. Kirjoittajalta julkaistu useita raportteja Ison Britannian pitkäaikaisimman valtionvarainministerin Nigel Lawsonin perustamalla The Global Warming Policy Foundation sivustolla (https://www.thegwpf.org/?s=paunio). Kirjoittajalta on julkaistu merkittävillä brittiläisillä ja pohjoisamerkikkalaisilla keskusteluareenoilla useita puheenvuoroja (https://muckrack.com/mikko-paunio/articles) pääasiassa ympäristö- ja kehityspolitiikkaan liittyen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu